Великотърновски университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Великотърновски университет
преди: 7 години, 3 месеца, прочетена 1345 пъти
Здравейте, аз съм момиче, 12-ти клас. Реших да пиша, тъй като изчетох доста сходни теми тук, но никъде не намерих конкретни и недвусмислени отговори на въпросите, които ме интересуват. Остават ми по-малко от 3 месеца до завършването и съм страшно объркана. Самата мисъл, че ще изляза от зоната си на комфорт и ще взема живота си в ръце, ме плаши. Вариантите бяха два - да работя ( като продавач-консултант, най-вероятно) или да продължа да уча. Много се двоумях, лутах, разпитвах. Давани ми бяха най-различни мнения - от обнадеждаващи, та чак до обезкуражаващи. Аз лично съм се насочила към Българска филология. Искам да работя в сфера, свързана с книги, на спокойно, тихо място ( И сега всички ще кажат :, , Ти някой книжен плъх ли искаш да станеш, изолирана и т. н.? '' Но да кажа, мен това ме влече, винаги съм обичала спокойствието. Някои хора казват, че с Българска филология се става само учител, а други - че има развитие и в други области.
И сега по същество - някой може ли да сподели мнение, ако учи в ВТУ, а още по-добре, ако е и такава специалност? Въпросите ми са :
1. Каква беше оценката, с която ви приеха?
2. Колко е семестриалната такса?
3. Как стоят нещата с общежитията? (Това ми е най-важно)
4. Къде се намира, удобно ли е откъм транспорт?
5. По колко часа се учи дневно и какви са предметите, които се изучават?
Много бих се радвала, ако споделите впечатленията си от самия университет.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 3 месеца
hash: 9e9bec854e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не е необходимо да учиш точно българска филология за да ти е спокойно. Запиши някоя специалност която ще ти даде умения за пазара на труда това е целта, книгите може да си ги четеш и у вас.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: e5c7f35058
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей,

Запиши и следвай, няма да съжаляваш! Продавач-консултант винаги можеш да станеш.

Българска филология е прекрасен избор за почитателите на книгите. Понеже тази специалност е с два профила – журналистика и педагогика, трябва да избереш един от двата, моята препоръка е да избереш педагогическия профил. Журналист винаги можеш да станеш, докато педагогическият профил ще ти даде учителска правоспособност, за която иначе ще трябва да си платиш отделно и да загубиш още време. Ако сега не се виждаш като учителка и си казваш, че никога няма да работиш такова нещо, повярвай ми, не се знае! Преди години ненавиждах децата, а педагогическата практика, която ми започваше в 4 курс си мислех, че ще е истински ужас, но… никога не съм си представял, че работата с деца ще ми донесе такова удоволствие. Всички наблягат на това колко са разхайтени децата в днешно време и прочие, и това е така, но в същото време във всеки един клас има по няколко деца, които живо се интересуват от предмета, който преподаваш и е истинско удовлствие да гледаш как жадно поглъщат всичко, което им представяш, да имаш възможността да им дадеш началния тласък в твоята любима област – много е приятно!

За специалността – изучава се езикът и литература. Езикът се изучава на всичките му равнища – като започнеш от фонетика в първи курс, минаваш през лексиколгоия, морфология, синтаксис и накрая завършваш с диалектология и стилистика. Изпитите по тези фундаментални дисциплини не са леки, но ако си интелигетно момиче, ако знаеш за какво си там, и най-важното, ако учиш здраво и навреме, няма да имаш проблеми!
Ще имаш и свободноизбераеми дисциплини, които ще са по-леки.

Обучението по литература, по българска – започваш от старобългарска, това са житията на светците, похвалните слова и т. н. Преподавателят там е страхотен специалист – няма да имаш проблеми. После минаваш на възрожденска литература, след нея на литература от Освобождението до Първата световна война и завършваш с литература от Първата световна до 60 и 70-те год. Към всяка една от тези дисциплини вървят семинари и упражнения, което ще ти помогне още повече /това важи и за езиковедските/. Важно е да знаеш, че абсолютно всички преподаватели по литература държат произведенията от конспекта да са прочетени /лесно могат да те хванат, че не си чела дадено произведение/, както и да си изчела определен обем от критика към тях. Ако много обичаш да четеш няма да имаш абсолютно никакви проблеми. Главоболия с литературата имат тези, които не знаят за какво са записали, мързи ги и нямат желание да четат и после обвиняват „лошите” преподаватели, които според тях им били длъжни да им пишат поне една тройка…
По чужда литература – ще имаш антична и западноевропейска – ще изучаваш Илиада, Одисея, Енеида и още много други от съкровищницата на античната литература. По западноевпропейска ще задълбочиш познанията си относно произведенията на Юго, Балзак, Зола, Шекспир, Данте и много други, пак повтарям, ако обичаш да четеш лекциите ще ти носят невъобразимо удоволствие, а изпитите ще са песен. Сетне не може да минем без класическите произведения на руската литература, разбира се – Гогол, Толстой, Достоевски, Пушкин, Тургенев….

Учебният план на специалността го има в сайта на университета, ако те интересува нещо по-конкретно, питай.

Градът разполага с прекрасна регионална библиотека, която се намира лично според мен на много романтично място – Царевец, библиотекарките там са мното отзивчиви и ще можеш да работиш на спокойствие и с удоволствие.

Самият град е малко разхвърлян – Ректората /където е Филологически факултет/ се намира малко далеч от центъра – в турската махала ма хълма „Света гора”. Там са 1 и 2 блок от общежитията. 1 блок е голяма мизерия, препоръчвам ти 2-ри. Ако не искаш съквартирантки може да бъдеш в стая единичка, но не знам как точно стои въпросът с настаняването, защото аз бях на квартира. Както споменах, плюс на общежитието ти е, че ще ти е по-евтино /ако не се лъжа 70 лв. на месец с включени консумативи ток и вода/, точно до Ректората е, минус е това, че е много изолирано – далеко от центъра, има два хранителни магазина в които няма нищо… Е, има и студентски стол- някои много го харесват, други не, въпрос на вкус…
Има и общежитие 3 блок, което до четвърти корпус, но то е много далеко от Ректората, въпреки че точно пред него е спирката и с автобуса отиваш право там.
Ако предпочетеш квартира в самия град, градският транспорт е сравнително развит- има достатъчно автобуси, които ходят до Ректората и предвижването е лесно.

За чалготеки няма да ти пиша, не съм й голям любител…
Пропуснах да спомена, че учебните часове са с продължителност час и петнадесет минути.
При определен успех ще имаш възможността да кандидастваш за университетска /400 лв. на семестър/ и евостипендия / 600 лв. за семестър/. Аз взимах и двете, и така си докарвах по 1000 лв. на семестър – 2 000 лв. на година.
Семестриалната такса мисля, че беше 200 лв. за БФ /Българска филология/. Трябва някъде в сайта на университета да пише колко е.

Сигурно изпускам нещо… Ако имаш някакви въпроси, пиши. Ще се радвам, ако мога да ти отговоря!

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 436a36b21d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз искам да попитам за студентския живот в Търново. Долу горе как се живее там? Има ли много млади хора?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 1ae3a3d764
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   1. Аз също като тебе завършвам тази година. Отидох на изпит по български и изкарах 4.70, но за да имам по-малко главоболия - записах се чрез акцията "Рано рани". Платих 56,00 лв и само ще си занеса дипломата за средно след като я получа, няма да участвам в класирания и тн. Специалността ми е Психология.
2. Семестриалната такса за филологиите е 290 лв.
3. За общежитията можеш да намериш информация тук: http://priemunivt.bg/students/sso
4. Ректоратът се намира на много забутано място. Твоите занятия ще се провеждат там. До близо има студентски общежития, но центърът се намира поне на 3 километра.
5. Това е графикът на занятията (българска филология, 1 курс, летен семестър): Понеделник: 14.00-15.15; 15.30-16.45; 17.00-18.15; | Вторник: 9.30-10.45; 11.00-12.15; 12.30-13.45 | Сряда: 14.00-15.15; 15.30-16.45; 15.30-16.45 | 12.30-13.45; 14.00-15.15; 15.30-16.45; 17.00-18.15; 18.30-19.45
Програмата за обучение включва: Лексикология на съвременния български език, Семинар по лексикологичен анализ, Защита на населението и околната среда, Старобългарска литература I част, Физическо възпитание, Български фолклор, Старобългарското езичество и българският фолклор, Теория на литературата

Поздрави, Ерко!
(Запомни този прякор, защото може да сме колеги :P)

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 2ea7ac253a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Авторката : Благодаря ви за подробните отговори. Помогнахте ми много :)))

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: ac5f27eac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не е зле, аз самата живея в момента в 1ви блок, 1ви курс съм. Да ти кажа, минус е липсата на редовна вода - 3 пъти на ден за около 40 мин. 2ри блок е реновиран и с бойлер. Парно няма никъде, отоплението е на ток. Общака е 85лв месечно. Като град е много красив и има доста млади хора. Е, не е Студентски град, но кой както си го направи. :):):):Чалготеките са 2 основни - Органза и Пайнер. Пайнера е точно до "Майка България", Органза е близо до кръговото на "Билла". Има си и доста интересни места за разглеждане и отдих - Парк "Света гора" е идеален и е на 10 мин от общака. Сега наближава и празника на града 22-ри март.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker