Редовно или задочно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Редовно или задочно
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 1740 пъти
Здравейте! Аз съм на 19, от малък град и искам да следвам в София (вече се насочих към определен университет с ИТ специалност). От много време се колебая дали да избера редовно или задочно обучение. И в тази връзка бих искала да чуя мнението ви по следните въпроси, в които се крият притесненията ми по повод избора на форма:

Да учиш задочно означава ли да направиш компромис с образованието си? Или е възможно да научиш еднакво качествено материала и в двете форми на обучение?
Струва ли си отделянето на толкова пари всеки месец, за да си редовно (ако не си от града, в който се намира университета)?
Смятате ли, че може да се учи (и спи :D) нормално и на спокойствие, ако се живее със съквартирант(и)?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: cecd567c5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти трябва да прецениш.Ако родителите ти имат финансови възможности да те издържат и да учиш редовно ще е по-добрият вариант.Ще имаш свободно време,ще прекарваш повече време в университета и ще навържеш повече контакти.Но ако мислиш,че няма да ти стигат финансите,то по-добре запиши задочно и започни някаква работа.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6fee420b17
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   , , Да учиш задочно означава ли да направиш компромис с образованието си? Или е възможно да научиш еднакво качествено материала и в двете форми на обучение? "
Да учиш задочно не означава задължителен компромис с образованието. Броя на лекциите е намален, както и самия материал, но това не означава, че не можеш да присъстваш в часовете, да задаваш въпроси, да се интересуваш и да учиш. Редовното учат много излишна информация, те имат повече часове и имат предмети, които не са съвсем свързани с професията им, при задочниците се учи най-важното. Лекциите им траят около месец, след който започва сесията. Грубо казано се пада по около седмица и нещо учене за даден изпит, не се плашиот това, и редовното отделят толкова време, защото през семестъра са били заети с една купчина лекции, някои са ходили на работа и вечер не винаги им е било до сериозно учене. Често се случва така, че задочниците са в пъти по-сериозни, защото те знаят причината да бъдат в този университет и живота ги е грабнал (работа, сметки... ), те не са заобиколени от колеги в студентски град и са леко далеч от купона.

, , Струва ли си отделянето на толкова пари всеки месец, за да си редовно (ако не си от града, в който се намира университета)? "
Пари ще отделяш във всеки един вариант и тези пари ще ти се струват много, защото до сега не си разполагал с голяма сума месечно, от която трябва да извадиш една купчина разходи. Семестърът се плаща веднъж в началото и при задочниците е малко по-евтин, но разликата не е толкова фрапираща. Студентите редовно имат разход за общежитие, евентуално за интернет и останалите им пари са за храна, забавления и пътни. Но, да, струва си, защото плащаш за образование и накрая получаваш една диплома, която ти осигурява желаната работа. Мисълта ми е, че дори да си задочно, пак ще имаш доста разходи, но вероятно ще ги поемаш почти напълно сам.

, , Смятате ли, че може да се учи (и спи :D) нормално и на спокойствие, ако се живее със съквартирант(и)? "
Ами... свиква се, ако ме разбираш. Най-честият проблем със съквартирантите е хигиената, повечето са свикнали да има кой да измете и да изпере дрехите им. С шума се свиква, свиква се и със светнатите лампи. В Студентски град има много живот, ще се убедиш, че проблемът с ученето и сънят не идват от съквартиранта, а от всички възможни други посоки. Пък и винаги можеш да заявиш, че искаш самостоятелна стая. Това излиза малко по-скъпо спрямо опцията със съквартиранти и все пак, значително по-малко от наема на квартира в София.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 0ed325c795
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Здравей!
Аз съм на 24, завърших УНСС, живях 5 години на общежитие. Наистина се искат пари за месечна издръжка, но мога да ти кажа, че животът извън вкъщи ще ти се отрази добре, ще се научиш да се оправяш сама. А за общежитията - аз бях в ремонтиран блок и условията чисто физически бяха повече от добри - нормални легла, нова дограма, е понякога имахме проблеми с водата и парното, но не е кой знае какво. 5 години бях с една съквартирантка, като третата се сменяше от време на време, но винаги имахме късмет - разбирах се с всички, бяха свестни момичета. Накрая се скарахме и според мен проблемът беше, че взе да ми писва самият факт, че нямаш лично пространство и не можеш да заспиш когато поискаш, но това се появи едва когато започнахме работа. Тоест по моя опит общежитието е супер за студенти, но не и за работещи хора, които стават рано и вече търсят спокойствие. А за редовно или задочно - знанията от редовното според мен са повече, но всичко зависи от теб и какво влагаш в учебния процес самата ти. Просто според мен няма как за 10 дена да научиш това, което ако ходиш всеки ден. Друг плюс е (най-големия) запознанствата, които ще направиш. Не знам как би било ако учех задочно, но сега компанията ни е 10 човека, познаваме се от 1 курс :)
Добра специалност си избрала иначе, ако можех да избирам пак сигурно и аз натам щях да се насоча - по-платени са..

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: eb6d18e2c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И двете си имат своите плюсове и минуси. При редовната форма на обучение може да получиш по задълбочени познания в дадената област, ще имаш време да се подготвиш теоретично по-добре. А при задочната форма на обучение ще получиш всичко в синтензиран вид. Но пък ако може да си мамериш работа свързано със специалноста ти, може от практиката да научиш много неща. В крайна сметка и двата варианта са въпрос на личен избор, пожелавам ти успех.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: e0d1e1dfea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ами всичко си зависи от теб. Точно както можеш да учиш задочно, но наистина да се стараеш и да работиш здраво, така можеш и да си уж редовно, но да не ходиш на лекции, да висиш по кафенетата и накрая пак да те скъсат на половината изпити. Така, че познавам задочници, които са постигнали много по-добро ниво и имат повече знания, от много хора, които са уж редовно, ама.. с месеци не са стъпвали в университета. Така, че и двете форми си имат плюсовете и минусите. И при двете можеш да получиш добри знания или съответно да си изгубиш времето.
Ако учиш редовно ще ти е малко по-лесно, но пък за сметка на това няма да можеш да работиш много (особено първи и втори курс). Ако учиш задочно, ще имаш време да работиш, ама пък вечер след работа ще трябва да си учиш сам.
А колкото до съквартирантите... ами зависи на какви хора попаднеш. Аз имах късмет и двете ми съквартирантки бяха готини и никога съм нямала проблем със спането или с ученето, напротив и двете бяха много мили и си станахме приятелки. Така, че ако си сериозен ще научиш нещо, а ако не си-не си губи времето.

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 7d6036f054
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката:

Много ви благодаря за мненията! С радост бих чула и още, разбира се. :)

А в кои блокове всъщност може да се заяви самостоятелна стая (ако се наложи)?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker