Какво си струва да учиш? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво си струва да учиш?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 2459 пъти
Какво си струва да учиш от гледна точка не на това, което искаш, а това, което след като завършиш ти дава възможност за реализация? Да, най-правилно е да следваш мечтите си и това, което ще правиш с желание, но задавам този въпрос, защото имам чувството, че всички професии (може би без медицина и IT специалности) се изкарват безсмислени и не добре платени. Например - правото е безсмислено, защото се реализират само връзкари, икономика/ бизнес/ международни отношения - същото, за журналистика и психология се констатира, че съвсем не са развити в България. Същото чета и за връзки с обществеността, комуникационен мениджмънт, социология, изкуство, и буквално за всяка една възможна професия освен тези, свързани с медицина и компютри. И да, хубаво е човек да учи и след това практикува това, което иска, но ако не се дава възможност за реализация какво следва? Стоиш безработен и си засищаш глада с мисълта, че си учил това, което искаш? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: 7a2c0589a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако си мислиш, че медиците изкарват пари ... не познаваш медици. От личен опит.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: a51bb94b71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Може да станеш начален учител премерно, особенно ако знаеш език е хубаво, вярно заплатата не е много, но пък има търсене, така, че без работа няма да останеш, а и имаш много свободно време след това да заработваш допълнително със собствен бизнес или просго за хоби. А в началното, не е толкова зле колкото в гимназията. Ако си спокоен, и нямаш проблема с децата мисля, че е добра възможност, работата няма да ти пречи на хобито и на мечтите. Успех занапред, каквото и да избереш, само не трябва да се отказваш!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5c84f508c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ами за изкуството не е точно така, ако се практикува дигитално такова. Ако например рисуваш дизайна на героите за видео-игри, можеш да печелиш доста добре, стига да е читаво студиото. Но ако караш само традиционно на ръка, си загубен отвсякъде. :DDDDDDDDDDDD
Четох, че имало нужда от графични дизайнери в България иначе, не знам дали е така със сигурност де, защото и там се препълни, ама нямало читави кадри уж..

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 48991c935a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   В България вече дори да си втория Айнщайн, все някой ще ти намери кусур и ще те критикува и естествено няма да те признае! Реализацията вече в тази държава е илюзия. По-добре стисни малко зъби и се изнеси в чужбина, където и да е. Там е истината. Успех от мен

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e47fe3ccf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   И аз това се питам, ще бъда 12 клас и трябва да направя много важен избор относно какво ще следвам. Обичам историята, философията и географията, но няма реализация в тези предмети, или по-точно както ти каза, че се реализират само връзкарите. План Б, който го предложи майка ми е да следвам нещо, в което има реализация и заплащането е добро. Предложи ми го понеже аз много обичам да пътувам и през това време ще изкарвам доста - Корабоводене. Проблема е там, че ми куца математиката и като цяло предметите, които се изучават някак си не ми харесват, даже никак. Но в живота явно не всичко става по вкуса ни, предпочитам да се мъча да уча неща, които не ми се отдават, но да знам, че след 4 години ще мога да го работя, отколкото да се занимавам с нещо, което ми харесва и след като получа дипломата да не мога да го работя. Винаги ми е била интересна професията международни отношения, но не мога да рискувам толкова време, пари, усилия и труд да отидат на вятъра. Ако бяхме родени в Западна Европа нямаше да мислим над това какъв е смисъла да учиш, като няма реализация, но късмет

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e0a03d4543
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Преди майка ми казваше - учи маме, за да не работиш - е, сега имам диплома и НЕ работя!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 74128e804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Струва си да учиш, това което смяташ, че умееш да правиш. Няма да имаш реализация каквото и да учиш, ако ти нямаш дадените умея. Медицината и ИТ наистина имат реализация, но ще ти дам пример със себе си. Аз имах достатъчно висок успех и можех да вляза да да уча медицина, върви ми химията и биологията, но не го записах. Щях да го завърша, но после въобще нямаше да го работя, защото не ме влече и нямаше да имам реализация независимо колко щяха да ме искат от дадена болница. Затова записах бизнес. Влече ме, умея да ръководя и ще имам реализация. Имам идея за собствен бизнес и образованието ми помага да науча как да го ръководя най-правилно и в близката година ще започна бизнеса си. В случая ще имаш реализация в това което те влече, а не в това в което има пари. Лесно можеше да завърша медицина и да работя в частна болница, но не ме влече и щяха бързо да ме изгонят или да напусна.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 76319f823b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   И цял живот ще работиш нещо, което не искаш? Моето мнение е, че и от това, което искаш да учиш можеш да се реализираш успешно. Всичко опира до това да си продадеш труда - дали чрез работодател или лично. Ако можеш да предложиш висок професионализъм, лесно можеш да се реализираш. Ако си посредствен, ще питаш в сподели. нет за доходоносни професии. Но и за тези професии ще трябва да си над средно ниво, защото има много маймуни на клона.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c2abf3d8fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Съгласен съм с номер 8, ако си добър в това, което обичаш и си го учил за знания, а не само за оценки, ще се реализираш. Аз от малък обичах историята и баща ми все разправяше, че съм тъпак и щял съм да бъда безработен, но още докато бях студент станах екскурзовод по морето лятото, а сега съм вече университетски преподавател по история. Дали съм богат? ! Не бих казал, но получавам достатъчно пари да поддържам нормален живот и това ми стига. Моят съвет е да учиш това, което обичаш, плюс поне английски език да научиш на отлично ниво и възможности винаги ще имаш. Аз заработвам не малко пари отделно от заплатата ми, само благодарение на английския език.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: fa132764a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Трябва да избереш това, което ти е най-интересно и приятно, а не това, от което се вадят най-много пари или е най-престижно. Вярно е, че в днешно време медицината е най-престижна и има възможност за вадене на доста пари (повечето медици имат и частен кабинет, така че не остават само с едната заплата). Не всички ИТ вадят по няколко бона, както е всеобщото мнение, а само най-добрите. Ако си добър и ти се отдава това, което правиш, ще имаш много възможности за развитие без значение от сферата. Но ако избереш нещо, което не ти е на сърце няма гаранция, че при всички случаи ще вадиш много пари. Това няма как да стане ако не си кадърен.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5e488f1952
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Хубаво отговаряте, но не всички имат нещо, което да им харесва да правят - и да е обособена професия. Някои просто не знаят какво им харесва и какво ги интересува. Но за тяхно успокоение винаги ще се търсят хора да редят стока по рафтовете на магазините - срещу малко пари :)

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 77339eb41a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "от гледна точка не на това, което искаш, а това, което след като завършиш ти дава възможност за реализация? "

Тук ти е грешката в мисленето, както и на повечето хора. Истината е, че ако не ти харесва няма да имаш никаква, ама никаква реализация. Няма как да станеш професионалист в нещо, което не ти харесва. А и не виждам смисъл да си причиняваш такова мъчение. Въпреки всичко, забелязвам много хора, които си го причиняват. Много хора се втурват да учат дентална медицина, а много от тях, като ги питаш харесва ли ти отговарят отрицателно. Решили са така, защото... Внимание.. Трите основни заблуди:
1. Защото родителите ми ме насочиха
2. Защото има пари в това
3. Защото е престижно за пред другите
...
И после отиваш на заболекар и как да очакваш от този човек професионализъм?

Кое е по-важно, тези трите заблуди или да си щастлив и полезен на другите? До къде води едното и до къде води другото? Все въпроси, които трябва да си зададеш и да си отговориш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 2f8aaeb992
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Не си падам много по ученето, аз завърших специалност свързана с изкуство, но никога не съм искал да работя това и си намирам съвсем различна работа нищо общо със специалността ми. Така, че според мен ученето на теория за диплома си е чиста загуба на време.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: d23ee1e4d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Мен ме приеха специалност, която в последната минута на
кандидатстването за класиране на университета ми записах. Първо се зарадвах, после се панирах и се питах „Как ще го уча т’ва!? “
Най-лошото, което може да се случи с тази моя специалност е да стана учител и то по два предмета (хибридна е). Знам, че съм една от малкото такива случаи, но МНОГО ми харесва къде се намирам и какво уча! Ако това ще те успокои- колегите също не знаят съвсем какво правят в та’я специалност, ама ни е весело :D Според мен има място за всекиго за всичко, но може би съм „млада и зелена“ и напразно изпълнена с надежда.

НИКОГА не угаждайте на родителите си или чужди прищевки! Аз я писах тази специалност заради нашите (а тя никак не е лоша), а после ми казаха „Къде се набута да учиш мангалчета? “. Нямам думи...
Човек никога не знае къде ще попадне и как ще пречупи живота си в нова светлина…

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker