Какво си струва да се учи в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво си струва да се учи в България?
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 1561 пъти
Здравейте, аз съм момиче в 11 клас и напоследък се чудя какво да кандидатствам. Имам чувството, че в България хората си мислят че е престижно единствено да си лекар или инженер... Не искам да стана учител и да преподавам после на маймуни или да уча кифленските специалности в УНСС. Много хора от класа ми искат да кандидатстват с медицински специалности, които имат сигурна реализация. И аз в началото на 11 клас мислех да кандидатствам с Фармация, защото има сигурна реализация и Биологията и Химията ми вървят, но след разговор с една приятелка, която е 2 курс и учи същото в МУ-Варна се замислих, че това не е моето и се отказах от това. А и всички ми казаха, че не ставам за това.
Сега се чудя между 3 специалности - Анимация, Дизайн или Журналистика. Имам чувството, че и с трите реализация йок...
Видях преди няколко теми, че едно момиче е писало, че е разочаровано от Анимацията в България... Освен ИТ и медицински специалности нещо друго струва ли си в България?
Много ми се иска да остана да уча и да работя в България. От град близо до София съм и е най-логично да уча в София. Ще се радвам да чуя вашето мнение :)
Хубав ден!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: f9c6c00740
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не виждам какво друго или от СТЕМ или медицина. Някакво инженерство, ИТ, математика или медицина. Друго нищо!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 299f3360c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Това с кифленските специалности беше толкова тъпо изказване. Кифли ще срещаш навсякъде. Учи, каквото ти искаш и в каквото си най-добра защото там ще даваш най-доброто от себе си, не гледай къде има най-много пари защото ако не те бива, пак пари няма да видиш.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 50a2befced
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Каквото навсякъде, комуникация, предприемачество, бизнес, управление, програмиране, някакво инженерство, науки, занаят.

Всичко си струва да се учи, ако ти е интересно дори и философия. Реализацията зависи от теб, доколко ще развиеш уменията си за да станеш полезна за хората. Преди всичко общуването е важно. Всяка професия и наука е измислена за да носи полза, да подобрява живота. Помисли си какви проблеми искаш да разрешаваш и учи по темата. Всеки университет може да те разочарова в някаква степен. От теб зависи да компенсираш това, което ще ти липсва в "ученето" там.


10 s

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 83ef62ae5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Бих казала нищо и всичко... Не мога да ти кажа какво точно да учиш, защото всеки индивидуално си има предмет който му е присърце или нещо в което е добър.
Аз когато бях на 18 г. исках да уча това което ми харесва, защото исках да обичам работата си. Е да, но... най-вече бих те посъветвала, да учиш нещо което хем ти харесва хем има реализация. Проучи какво ти предоставя, има ли подсигурена работа, място, реализация, както искаш го наричай. Мисли за тoва от преди да си записал/а, защото наистина е много трудно после да се реализираш. Каквото и да избереш гледай реализацията!!! Дори тя да е извън България!
Защото повечето университети реално не предлагат нищо! Записваш нещо, интересно ти е, справяш се, но след това какво?
- Остава просто загубено време и хабене на средства. Мислех, че да учиш висше значи да си по "грамотен" че си нещо ПО, но след години се обедих, че ако не си добър в това което правиш и нямаш реализация висшето не стува, защото никой няма да ти обеснява какво се прави, ще трябва да се бориш сам/а!
Аз тогава не гледах дали има гарантирано място след това, просто гледах да е нещото което обичам и сега ми е много трудно да си намеря работа. Да неговорим, че ние минавахме около теорията и практиката а не навлизахме в тях.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c6cf1fc70b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   "кифленски специалности"... Хахахаха Първо се отърви от комплексите, защото както каза 3, навсякъде ще срещаш хубавите личица и телца на красивите жени наричани от изпадналите ганьовци "кифли", с надеждата да ги обидят. И тогава ще ти е доста по-лесен живота, не само избора на специалност. Виж тук комплексарите до къде са се докарали с тая злоба. ;)

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 15389e4c79
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Естествено, че е нужно да се съобразаваш кои професии имат реализация и кои-не,но ако ще учиш нещо само ,защото ще ти осигури бъдещето,повярвай ми ,каквато и специалност да избереш, винаги ще си прецакана :) Така че,по мое мнение ,ако те влече анимацията,ако мислиш ,че ти върви и ,че ще ти харесва да го учиш и да го работиш (по-важно) ,ами давай,защото ако ти харесва работата,ти ще си добра в нея ,а за талантливите хора работа има винаги :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: e3426d3dbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Каквато и специалност да избереш, ще чуеш всевъзможни мнения за нея. Казвам ти го от опит. Моята специалност е инженерна, което се води престижно (уж), но пак получавах две срещуположни мнения. Още от първи курс всеки познат изказваше мнението си. Половината ми казваха, че съм избрала чудесна специалност със завидна реализация, а другите ми казваха, че ще се скъсам от учене 5 години, за да може накрая да работя за 600лв. Мина време и спрях да мисля за чуждото мнение. Истината е, че някои от колегите ми ще се реализират, други ще се реализират без голям успех, а трети изобщо няма да се реализират. Не мога да знам от кои ще бъда, но мога да положа всички усилия, за да натрупам много знания, да се сдобия с увереност и да работя с желание това, което съм завършила. Близо съм до този момент вече. Направи същото. Спри да слушаш този и онзи. Избери да учиш това, което искаш да работиш един ден. Това е твоят живот, изборът ти определя не само следващите 5 години, а и всички след това. Каквото и да завършиш, ти ще се конкурираш с твои колеги и ще ходиш на интервюта по работа до откат. Никой не може да ти каже за какво ставаш и за какво не, това зависи изцяло от теб. На мен учителката ми по математика в прогимназията все ми обясняваше, че изобщо не ставам за математика, защото редовно сама си измислях решенията, а те не бяха като нейните. Прекарах много години с мнението, че математиката ми е слаба страна, докато накрая не осъзнах, че не е точно така. Е, справям се доста добре в момента, кой би предположил. Учителите ми по биология и химия все са ми казвали, че трябва да се занимавам с това, да избера специалност, в която тези предмети се учат по-интензивно. И какво от това, при положение, че аз не искам да бъда в подобна сфера? Твоето мнение и твоите усилия са важни, другите могат да говорят, но не и да определят живота ти. Избери сама, слушай себе си и полагай максималните усилия, на които си способна.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 75be6e87de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 6. Върви да учиш в технически университет и тогава ми говори за хубави личица.
Иначе по темата - отвори сайт за работа и виж какво се търси най-много, после може да видиш и за кое колко плащат. После трябва да прецениш ти с какво можеш да се занимаваш - какво те влече. Щото ако до 11 клас нямаш влечение към програмиране, IT дето му викат, или някакво техническо хоби, забрави за тия специалности. Каквото и да учиш трябва да ти се отдава (какво е то трябва сама да разбереш). Образованието е инвестиция и трябва да може да се изплати с работата след това. Да учиш експериментална физика и да работиш като продавач/ка в някой магазин, щото изпитите са взети с преписване и нищо не вдяваш от материята или просто няма реализация за това, не е много умно. Освен това много добре прецени дали искаш да следваш. Висшето образование не е задължително и ако не ти е от полза, е просто загуба на пари доста пари) и време (4-5години).

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: d22d5efbce
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До номер 9. Говориш пълни глупости. Не всички до 12 клас са си открили своето призвание и не е вярно че ако нямаш интерес към техническите науки до 11 клас не може после. До автора. Започни с математиката и за една година ще имаш стабилна основа за да следваш ИТ. Кхан Академията е безплатна и предлага интерактивни уроци от базисната математика до интегралните. Бъдещето е в т. нар. СТЕМ науки. Интереса към една наука или сфера идва с навлизането в материята и преодоляването на трудния момент когато си казваш Аха и ти светва. Така, че давай смело напред няма да съжаляваш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker