Журналистика или Българска филология - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Журналистика или Българска филология
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1754 пъти
Здравейте. Тази година завършвам 12 клас. Мечтата ми е да се развивам в сферата на журналистиката, но не знам кое от двете да запиша. Някои казват, че не трябва задължително да учиа журналистика, за да стана журналист. Други пък ми казват, че е по-добре да учиш българска филология, защото ставаш по-грамотен, а и с нея поне имаш сигурна работа като учител. Не знам какво да правя, кое да запиша?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 04e8e7f7ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Проучи дали не може бакалавър филология и магистраура - журналистика.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b906a9d8d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Българска филология 100/100!!!!! НИКОГА във ФЖМК.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 83ac1ba8d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Сакън, журналистиката като специалност е абсолютно задънена улица. Ако толкова много искаш, след години запиши магистратура журналистика. А най-добре започни работа в някоя медия - ще видиш, че не ти трябва никаква диплома. Е, то и никаква заплата няма да получаваш. Журналистиката изобщо като професия умря. Не само в България, а навсякъде по света.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: fd2621b775
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей и весела Коледа!
Студентска съм първи курс в СУ "Св. Климент Охридски" - специалност Журналистика. От години бях сигурна в коя сфера икам да се реализирам, но в последните две гимназиални години не бях сигурна кой вариант е по-удачен - да запиша специалност "Журналистика" или "Българска филология", а после магистратура в областта на медиите. Разговарях със студенти в различни университети, както и журналисти във водещи медии... и избрах за себе си първия вариант - бакалавър "Журналистика". Първият семестър е интересен - с малки изключения, преподавателите са изключително ерудирани и желаещи да споделят знанията си с нас. Голяма част от колегите ми са амбициозни, целеустремени и нахъсани. Имаме постоянно срещи с практикуващи журналисти - гост-лектори ни бяха Росен Цветков ("БТВ Репортерите") Генка Шикерова (разследващ журналист), Ники Кънчев (водещ), Росен Босев (вестник "Капитал"), Виктор Иванов (вестник "24 часа"), Иван Рачев (вестник "Банкеръ"), Петер Лимбург (генерален директор на "Deutsche Welle"), Щефан Детйен (Deutschlandradio)... Да почерпиш опит и знания от такива имена е изключително!

Голяма част от студентите от специалност "Българска филология" са посредствени. Не се страхувам да го заява - познавам мнозина, неприети желаната от тях специалност (включително Журналистика), на записали фиОлогия. (: Журналистиката беше деветата най-желана специалност в СУ. За Българска филология имаше нисък интерес - от трето класиране са приети хора, изкарали добър "3,94" на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. 3,94! И ще следват за филолози... Трагично положение... Едва ли би искал/а да следваш сред такива посредствени кадри...

В първи семестър изучаваме "Медиен език и стилове на писане", което е до голяма степен граматика и лексика. Има и профил "Печат", ако си ориентирана към писането.

Между другото, обучението по журналистика е до голяма степен създаване на връзки. Някои от колегите ми вече рабоят по специалността, което е важно. Образование в областта на медиите е плюс.
И още нещо - има възможност за двугодишна програма по специалност "Българска филология". Според мен е много по-добре да си дипломирана с две специалности - "Журналистика" и втора специалност "Българска филология", отколкото само с една.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 35ec6dab29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В никакъв случай не записвай журналистика! Журналистиката умря, казаха ти го по-горе. По-добре запиши Българска филология, защото така освен като журналист, ще можеш да работиш и като преподавател. Доходите на журналистите и учителите вече се изравняват, а тенденциите за журналистиката не са добри. За да работиш като журналист не ти трябва да си завършил специалност Журналистика.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: f3b541860c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз не бих препоръчал нито едно от двете.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker