Как да им кажа че искам да напусна университета? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да им кажа че искам да напусна университета?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1925 пъти
Здравейте, аз съм един объркан млад човек(момче), който тази година кандидатства, приеха го и се записа специалност свързана с изкуство и педагогика, а него го влекат изцяло други неща. Направих го до голяма степен, защото се заблуждавах, че ми харесва и мога да зарежа предишните си занимания. А отчасти може би и нашите ми повлияха. Освен това осъзнавам, че София(там съм приет) не е съвсем моето място даже въобще, от малък град съм и тук ми е по-уютно и по-добре като цяло. Въпросът ми към Вас е как да кажа на нашите, че обмислям да напусна още преди началото на годината и да работя(бих кандидатствал на друго място, но изпуснах всички срокове)? Аз мисля, че ще е по-добре да направя така, вместо да започна и да се откажа по никое време.. Не смятам да се "тупна" вкъщи и да чакам да ме издържат, усилено си търся работа още от сега.
Благодаря Ви предварително!
п. с Надявам се темата ми да бъде одобрена! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 694616fb6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В отдел "Студенти" в съответният факултет, който учиш трябва да кажеш, че искаш да напуснеш университета. Процедурата с документите не е сложна и доколкото знам може да ти върнат парите за платения семестър. И още нещо, ама не съм много сигурен, след като напуснеш университета си губиш студентските права и ще трябва да работиш за да си върнеш студентските права.

Защо се отказваш от София и СУ? Този град и университет ще ти дадат възможности за развитие в БГ(Една от малкото възможности в нашата страна). Наясно ли си какво наистина искаш да учиш и работиш?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 5c72658634
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вашите искат да изкарваш пари. Докажи им, че можеш. В интерес на истината висшето образование за мъж е безсмислено. В най-добрия случай може да ти осигури някаква сигурна работа на мизерна заплата.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8e556279db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Просто им кажи в прав текст. Сподели им как се чувстваш, без да се страхуваш те са ти родители би трябвало да те подкрепят, но дори и да не го направят те не могат да изберат вместо теб. Ти правиш изборите си и съответно поемаш последствията от тях. И наистина е по-разумно да поработиш една година, така ще си изясниш с какво наистина искаш да се занимаваш в бъдеще, ще се запознаеш с различни хора, ще разшириш мирогледа си и ще си спестиш пари. Дерзай и успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4b4f2014ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе, не съжалявай за напускането на университета !
Принципно университетите в България са полупразни, превърнали са се в корпорации за правене на лесни пари ! Само ще си изгубиш времето, нервите и средствата, а те никога няма да се върнат обратно !
Търси си работа и събирай за жилище или друг актив, който ще ти носи доходи за в бъдеще !
Защото след години пак ще пуснеш поредната тема и тя ще е - "Безработен съм и с висше." Тогава ще се намерят хора тук, които да ти казват, че си си изгубил времето и ще те осмеят !
И без да съм Ванга ти го казвам, защото вече съм минал този път и до болка познавам как се развива това общество (по скалата надолу)...
Успех ти желая, от сърце и се бори !!!
Мъж на 31 г. съм, служител в чуждестранна компания.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a27bbb3738
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   За жалост висшето образование в България не е оценено. И да го имаш и да го нямаш, все тая. Много малко хора успяват да си намерят работа по специалността. Ако искаш качествено образование и по-голям шанс за реализация отиди в чужбина. Ако ще оставаш в България, по-добре се откажи навреме. Иначе ще си загубиш 4 години, което е много време, сумати пропилени пари за семестри, учебници и т.н.
Единствено не се съгласявам за това, че искаш от София да се върнеш в по-малкия град. Това ще бъде грешка според мен, но ти си решаваш. В малките градове положението е още по лошо от към работа и възможности.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8163e9b368
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Работи нещо, после виж нова специалност. Кажи, че искаш да следваш, но не искаш това да е. Така е по-добре, защото няма да си загубил време, ще имаш пари, а и няма да пилееш време и усилия по специалност, която никога няма да ти донесе помощ в пазара на труда.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1e75922103
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Щом още сега си решил, че не искаш да учиш това, отпиши се. По-добре сега, отколкото да изхарчиш още пари в София и пак да се откажеш.
Ако се отпишеш до 1 октомври от СУ, ще ти възстановят 80% от семестриалната такса. Аз така направих това лято.
Казваш, че специалността ти е с изкуство и педагогика, значи и ти си във ФНОИ. Процедурата не е сложна.
Отиваш в отдел "Студенти" да се отпишеш, ще ти върнат документите и ще те пратят в Ректората да напишеш молба за връщането на 80% от таксата. Не забравяй да си носиш платежното от банката, че си си платил семестриалната такса. Ако нямаш копие, искай оригинала от факултета. Малко ще те моткат там, но задължително трябва да си го вземеш. Можеш още от вкъщи да си напишеш молбата даже. Тя включва:

горе в дясно "до ректора на софийски университет... "

в средата долу "молба
от.... три имена... телефон.. имейл... "

"Уважаеми г-н Ректор,
Приеха ме... редовна/задочна форма, субсидирана от държавата/платена форма.... като семестриалната ми такса е... Реших да се отпиша от Университета, като съгласно Правилника за приемане на студентите за уч. 2020/2021 г. трябва да ми бъде възстановена 80% от заплатената такса. Моля тя да ми бъде възстановена.
Прилагам платежно на заплатената от мен семестриална такса. " и отдолу" С уважение" - подпис и две имена. Пък в ляво дата. Можеш да си напишеш и Айбана след" Моля да ми бъде въстановена".
Та оставяш Молбата и платежната бележка в деловдството, стая 114 мисля, че беше. (питай във Факултета). А от Ректората трябва да ти дадат номерче да си следиш, кога ще ти върнат парите.
Надявам се коментарът ми да ти в от полза. :) Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker