Защо е толкова скъпо образованието във Великобритания? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо е толкова скъпо образованието във Великобритания?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1573 пъти
Въпросът ми е много кратък - как се очаква да плащам 30000 паунда годишно за университет в UK? Не сме само българите, които не можем да плащаме такива цени. Дано намалят таксите, защото иначе ще има голям спад на студенти от ЕС, а в Британските университети те са почти десет процента.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3e344e8bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това е политика на държавата. Хем да не се вътри държавата, хем да има класи и да неможе случаен човек да учи в елитен универстит току-така. Един вид всеки да си знае мястото. Това е страна с класово общество. Същото е в САЩ. В Германия например е обратното. Там образованието е евтино, защото го поема държавата. Един вид тяхната политика е "щом си умен и работлив, няма значение дали от богато или бедно семейство и от къде си. Ти можеш да си полезен на държавата и за това тя ще инвестира в теб".

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2f5721efc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Специално за Англия знам, че се отпускат стипендии. Ако не се лъжа, мисля, че беше 10хил. 5хиляди за семестър и 5 за разходи. Но в случая трябва и да работиш, тоест да имаш някакъв доход в страната. Аз на майтап бях записал магистратура и взеха, че ме приеха, дори и за стипендия ме одобриха.
Един приятел, отново българин, в момента е на стипендия. Учи и работи.
В моят случай имах лекции 2 пъти седмично и 3 дни работих.
Всъщност тази стипендия се води заем, но го изплащаш ако доходите ти надхвърлят определена висока сума.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 254ccd7f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Тази година за последно таксите са " ниски" - 9250 паунда на година, така че тези от моя випуск изкараха късмет. От нашия клас трима отидоха в Аглия, а пък поне привидно не бяха богати- уж от средностатистическо семейство- родителите им караха коли на старо, даже на единия беше доста стара, дрехите им не бяха скъпи, никога не са демонстирали висок стандарт. Обаче отидоха там да учат- за 3 години таксата им е почти 30 000 паунда. И като добавиш разходите за живеене, недоумявам как дори и при сегашното положение пак има толкова българи там. Със сигурност една част теглят заеми. На мен в Германия таксата ми е около 150 евро на семестър или 300 на година. Не знам какво е нивото в английските университети, но за мен да плащаш дори както досега по 9000 на година трябва наистина да си в много добър университет, а те са не са чак толкова много. 30000 на година би могъл да даде някой богаташ, никой не " очаква" от теб да им плащаш такава такса, като не можеш да си го позволиш няма да ходиш там да учиш. Просто е. Пък явно не им е проблем,че ще има спад на хора от ЕС, защото с тиа огромни такси пак ще имат съшите финансови постъпления.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: bf3e0b0027
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Тя цялата Англия е супер скъпа и затова местните масово емигрират. Образованието е на космически цени и е пълно с ненужни класове за да си оправдаят тези луди цени.
Принципа е като в Щатите, Австралия и Нова Зеландия-образованието е само бизнес.Целта е хората роби, които цял живот да изплащат студентски заеми и да не могат да съберат вноска за жилище. Нокой университет не ти гарантира качествено образование, въпроса е да те зарибят да плащаш. В Америка ежедневно им промиват мозъците че капитализма е хубав, а социализма лош-и много будали им вярват и плащат.
Обаче какво става после-набутват се със заем между $50,000-100,000 и после не могат да си намерят работа по специалността и са принудени да работят обща работа за да свързват двата края.Някои вече взеха да се усещат и да не ходят в уни

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6ce9841f1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не се очаква да ги плащаш ти.. поне не все още, много хора не могат да си позволят. До колкото знам като студент ако имаш документи, че си приет си взимаш кредит, който после изплащаш само ако имаш над определена заплата. Ако я нямаш, няма да го плащаш.
Имам познати, които са в Англия не им чак толкова голяма таксата, но ми бяха обяснили, че има някакви врътки, защото е скъпо.
Не съм ги питала за детайли тогава, защото не съм го обмисляла за себе си. Но има начини, просто трябва да потърсиш.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 20fe5e43ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За да има повече евтини бачкатори които да работят за хора от правилните семейства с образование.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 89547e4d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   ном 1 е прав. Това е класова държава, където отсяват хората по парите. Те искат да привлекат в университетите си богати индийци, китайци и пр. Бедни хора не им трябват. Затова и напуснаха ЕС. Англичаните са възпитавани да мислят на първо място за парите-как да ги имат. Другите неща са на следващо място. Българите сме бедни, по тяхно мнение и затова не им трябваме.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 33272a0ce8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Нали затова имаш кредитиране, когато те приемат.
Не съм чул нито един българин да е платил 30 000 без да е теглил заем. Теглиш заем, който почваш да изплащаш чак след като почнеш работа и то при определени условия. Друг е въпросът, че съшите тези пари ще ти трябват за живот, докато учиш. Там вече сам се оправяш.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3e344e8bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   За мен е безсмислено да учиш точно в Англия. Има къде по-добри държави за живот и работа при това с по-добро и почти безплатно образование. Например Дания, Германия, Холандия.

На въпроса - моя съседка тъкмо завършва в Англия. Родителите и работят в Белгия и я издържаха, за да живее, а за таксите е теглила студентски заем. Сега след като вече завърши, ще го връща от сега натаатък и казва 62 000 имала да връща, ама не разбрах евро ли, паунда ли. Предполагам, ако си намери работа там по специалността, няма да и е толкова трудно да ги върне за 5-10 г.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4a2efad581
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   30000? Заемът е точно 9 250 паунда годишно, aко си от държава член на ЕС. Това, че тук са 30 палки и левът не струва е друг въпрос. Когато завършиш ти го искат, само ако си правиш над 26 000 паунда годишно, като прагът се вдига всяка година. Като видиш процентите, които ти искат, излиза на не повече от 200 паунда месечно.


1, глупости на търкалета, аз да не съм сина на Пеевски, че съм записал тук? Бачках една цяла година, за да мога да си събера пари и да дойда тук. А тук продължавам да работя. Това, че някои хора си се самонавивате, че е невъзможно, все нямате късмет, мутрите ви пречели и т.н., ви кара да бързате,че белким ви избягат университетите, се записвате във ВИНС-ове, УНСС-та, Пловдивски, Варненски и т.н.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e7b24b58c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Има един виц, който горе-долу се връзва с темата. Действието в него се развива през 80-те години, когато в България все още имаше само държавна работа и съответно се работеше по по-малко.

Отива Бай Ганьо на посещение за обмяна на опит в Япониия. Японците го водят в различни фирми и той с изненада вижда, че във всиките фирми, всички остават да работят още три часа след края на работния ден. Естествено той пита защо, а те му отговарят, че така е прието - един час се работи за колекитва и началника, един час се работи за фирмата и един час за Япония.
След време японската делгация връща жеста и идва на посещение в България. И какво да видят всеки си тръгва, три часа по-рано от края на работния ден. Японците са смутени и разбира се питат защо. А Бай Ганьо им отвръща:
- Един час си тръгваме по-рано, заради колектива, щото ако не си тръгна аз ще се мина и ще трябва да работя и да свърша работата на другите, един час заради фирмата - не мога да я трая и началника си не мога да го трая, ай сега ще им работя, да си гледат работа. И един час заради Япония.
Японците се стъписали и попитали: "Защо пък заради Япония?".
А нашият човек им отвърнал:
- Каква ми е на мене Япония, че да ѝ работя.

Та, така и с Англия, каква ти е Англия, че да ти е зор, какво ще стане с университетите им, като спре потока на студенти от ЕС. Ти да не си акционер, в някой от тези университети? Те да си му мислят. Разбирам, да речем да те интересува само какво би станало с българските студенти и кандидат-студенти, ама че горките Хелга, Пиер и Мигел няма да отидат да учат в Англия тебе/нас какво те/ни засяга.

Между другото, съм съгласен с номер 1. Качествено образование има не само във Великобритания и САЩ. Инженерните и технико-технологични специалности и медицина са на едно и също ниво в цяла Западна Европа и Северна Америка, но пък разликата в цените е огромна между, например Германия и САЩ е огромна. Виж за юридическите специалности и икономическите има разлика, не толкова в нивото, колкото в тежестта на дипломата. Едно е да кажеш, завършил съм право в Харвард и друго е в някой датски университет, да речем.

Де факто, хората, които могат да си позволят таксите за тези университети в Англия и САЩ не отиват там за да учат, а за да могат да кажат, завърших този и този университет, еди кой си випуск. Създаването на контакти (нетуъркинг, както му казват), всъщност е много по-важно, а ако не и единствената цел на това образование. Това важи в пълна сила освен за правото и иконимиката, съшо и за политологията (political science). После да ми обясняват как връзкарството го имало само в България. Има разлика само в нивото и социалния кръг на това връзкарство. Докато в България е по-интимно (разчита се на семейството и няколко най-близки приятели и роднини), то там това са ти колегите от колежа и университета (алумни). Разбира се има разлика и в нивото, тук се борим за някоя дребна позиция за мижава заплата или някакъв дребен бизнес да има закрила. Там става дума за миилиони.

Аз, лично, съм инженер и съм завършил в България, но съм ходил по Еразъм да си подготвям дипломните работи, като бакалавър в Германия, а след това и като магистър във Франция (голяма мъка си е само с английски дори и в университет в тази страна). Т.е. мога да кажа, че нивото и в двете държави за моята специалност е почти еднакво и е на върха в световен мащаб. В Германия имах в моята лабораторя гост-докторант от Австралия и една индийка от Джонс Хопкинс, а във Франция двама гости от Канада и всичките казваха, че са много доволни от нивото и качеството тук. Така, че ако това са ти специалностите и не искаш да даваш по 9 000-10 000 паунда на семстър, то евтина и също толкова качествена алтернатива има.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3175344d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Аз завърших във Англия.

Ще започна с въпрос.

Знаеш ли какво е марка (бранд, брандиране)?

Смяташ ли че брандирането дава възможност за оскъпява марката (продукта / услугата)?

Смяташ ли че английският език успя да се брандира и във Англия, и поркай САЩ, и покрай Австралия и прочие? Смяташ ли че всички англо-езични държави имат скъпи семестриални такси?

Смяташ ли че печелят много пари от успешното брандиране?

Смяташ ли че брандирането на продукт / услуга е така наречената 'вяра' във качеството на нещо?

Смяташ ли че хората (клиентите) биха платили повече пари поради тази изградена вяра?

Смяташ ли, че продавача (де факто университетите, де факто икономиките на англо-езичните страни), печелят от това че доста хора от цял свят са склонни да налеят доста пари от успешното брандиране на англо-езичното образование?

Смяташ ли че има нещо повече от образованието което води до успеха на англо-езичните икономики?

Вярваш ли във качеството на образованието за което говориш?

Можеш ли да сравниш скъпото образование предоставено от Великобритания на пример, със образование предоставено другадe из Европа или може би света?

Заслужава ли си да се платят тези маса пари във англо-езично образование?

Смяташ ли че Английският е универсален език само за англо-езични страни? (САЩ няма в конституцията като официален език нито един език).

Смяташ ли че други държави из Европа предоставят също качествено образование включително и на английски език?

Смяташ ли че хората учат английски език заради англичаните, или го правят заради себе си и своите си интереси?

Вярваш ли във възможностите за реализация от английското образование?

Вярваш ли че диплома може да ти даде повече преимущества?

Можеш ли да направиш анализ на себе си за да разбереш познаваш ли се? Кой си ти? Какви интереси имаш? SWOT на лист хартия (Силни страни, слаби страни, възможности, предизвикателства)?

Какъв е пазара на труда? Какво се търси във обявите (не сега задължително, конкретно покрай ковид и карантините)?

Вярваш ли че света постоянно евелюира? Смяташ ли че телефона ти ще остане същият и че няма да се появи нов модел? Смяташ ли че професиите на пазара могат да се променят във крак със еволюцията? Кой води еволюцията ни? Ние или бизнесите? Кой води бизнесите? Човек или група от хора създават бизнесите? Индивид или колектив от умове водят до успех на бизнесите? От бизнесите ли зависят работните места и възможностите за реализация?

Смяташ ли че ти можеш да имаш свой бизнес? Смяташ ли че не? Смяташ ли че да? Защо?

Следваш ли мечтите си? Смяташ ли че човек стои на едно място (в комфортната си зона) от страх да не изпитва болка? Смяташ ли че болката променя хората? Смяташ ли че излизането от комфортната точка води до растеж и промяна в развитието ни?

Смяташ ли че трябва да се адаптираме във крак със времето? Смяташ ли че хората (индивидуално) трябва да са иновативни за да постигнат нещо което искат? Смяташ ли че начина по който човек е свикнал да прави нещо е навик и страха от промяна на начините и методите го поставят в клетка на кръговрат?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: bf3e0b0027
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Но. 6-точно една от най-стиснатите нации (английската) абсолютно те задължават да си платиш студентския заем до последният паунд.
Това за което говориш е само отлагане на заема само ако си на много нисък доход и едвам оцеляваш.
Докато си студент не плащаш вноски по заема защото още учиш и се предполага че нямаш доход или е много нисък. След като завършиш и като почнеш някаква работа, ако ти е много нисък дохода няма да искат вноска. Но понеже няма да можеш да оцеляваш на такъв нисък доход, ти сам ще търсиш да имаш
по-висока заплата, с което моментално започват да ти удържат вноските директно от заплатата. И това ще го плащаш в следващите 20-30 години, зависи от специалността.
За мен нищо не може да оправдае този модел и тези космически цени, особено в тази огромна безработица в световен план, абсолютно обирджийство. Взех магистър но само защото бях на пълна стипендия, иначе забрави да можех да ги изплатя.
И знаеш ли какво стана после? Състудентите ми които взеха заем не могат да си намерят работа и сега този огромен заем ще им виси на главата за много дълго време и ще им яде една сериозна сума от дохода

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: cc8e072fb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ми то всичко е скъпо във Великобритания. Ролекса и Вертуто струват десекти хиляди, а китайците ги правят за по 400 лв. Затова и отидоха на кино. Дали не може да стане и същото с университетие? Виж няма ли фелиали на чуждестранни универиситети в България?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed54c91aba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Здравей, аз завърших тази година университет в Англия. Както отгоре са писали - искат да има класи, преди 7-8 години таксите са били по 3000 паунда на година но са решили да ги увеличат тройно - 9000. Правилно казваш 'ама как българите ще ходим да учим там?'. Ами те не искат такива като нас - те искат хора от Азия, те там се водят overseas students и за тях никога не е имало заеми - да не говорим, че техните такси от години са били с таван 35 000 паунда НА ГОДИНА. В моя университет в момента те плащат 17 000 паунда на година. Почти двойно колкото обикновените такси по 9к. Богати азиатци идват, някои дори не знаят английски разговорно и учат в университета. Родителите им плащат главоломните такси и отделно те харчат много - не живеят в университетски общежития, а в частни или направо в апартаменти на центъра. Купуват си маркови дрехи от Гучи и т.н., но това което казват не е нищо ново, Европа е пълна с тях. Не го казвам с омраза, а това е реалността. Англия вече не е добра опция за образование в чужбина, мисля, че Холандия и Дания са добри варианти. Не бих препоръчал немско или френско говорящи страни от съображения за сигурност - виждаш по телевизията какво се случва там, но всеки с мнението си. Всичко зависи и от това какво искаш да следваш, ако е медицина например, по-добър вариант от Германия не съществува, същото важи и за инженерни специалности и т.н. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 83b10bcdfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 11, до този момент цените са 9250 паунда, да. Но от 2021/2022 учебна година цените стават еднакви за всички студенти чужденци, без значение дали са от Европа или Азия, а имайки предвид, че до този момент Overseas цените варират от 20000 паунда до 50000 паунда, зависи от университета и от специалността, то най-вероятно цените Overseas няма да се променят много.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 83b10bcdfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Аз съм авторът, мен не ме засяга дали ще има спад в студенти от ЕС и не се притеснявам за икономиката им, мен ме интересуват цените там, защото след няколко години кандидатствам и просто казвам, че ще има отлив, за да го дам като причина да смятам и да се надявам, че ще намалят таксите.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4a2efad581
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   11 съм.

14, гледаш ли какви глупости пишеш изобщо?
"Но понеже няма да можеш да оцеляваш на такъв нисък доход..."
26 хиляди британски лири годишно е минимумът, при който започват да ти удържат. Като го разделиш на 12 месеца го закръгляме на 2 150 паунда месечно. ОЧЕВИДНО не си живял и нямаш житейския опит, за да изказваш "обективно" мнение. С тези пари няма как да мизерстваш. Може би ако бяха 1 150 - да. Това не ми харесва на жителите на България. Чули от стринката на леля си и вече много знаем.

Относно до заемите, нали имате интернет, ползвайте го да потърсите информация, не само да акате необосновани коментари. Ето ви tuition fees за университетите в Ливърпул, Ковънтри и Екзитър.


https://www.liverpool.ac.uk/study/undergraduate/finance/fees/

https://www.coventry.ac.uk/course-structure/ug/2020-21/eec/automotive-engineering-mengbeng-hons/#fees-tab-pane

https://www.exeter.ac.uk/students/finance/studentfees/tuitionfees/

Естествено, магистърът ми няма да е тук, защото не се знае какви ще са цените тогава, но като цяло, по-добра алтернатива биха били Дания, Холандия, Германия ( при невероятен немски, щото' много хора го знаеха като отидоха, а се поср*ха ) и т.н., но това съвсем не значи, че е така както ви го описват "виповете" от УНСС.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3175344d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От 13 до (автора) 19,

Ето ти видео на което попаднах. Само дето е пристрастно и полага гледна точка само че (китайците) хората от вън се тикат и си замълчават за създадените цели звена във всеки университет със фокус потбор на студенти от вън, както и работата им със агенции във във външни страни да ги потпомагат със привличането на тези студенти (пари) от вън. Да не забравяме и отделите маркетинг във университетите които успяха да наложат успешно виждането за това колко е хубаво да получи човек англо-езично образование.

https://www.youtube.com/watch?v=jDlEI_ugL7k&ab_channel=TheEconomist

Споделяйки линка да не забравяме и националното брандиране което за англичаните е света да ги вижда:

https://thumbs.dreamstime.com/b/british-man-tea-illustration-56694673.jpg

а за българите националното брандиране бидейки Бай Ганьо дето иначе носи цървули (създадено от нашенци) :

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTn8xUeo9hKACgYB6N8AMXoKYp0_yF99KmQdg&usqp=CAU

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: bf3e0b0027
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Но. 20: като те гледам си някакъв озлобен и разглезен милениум.
"Това не ми харесва на жителите на България. Чули от стринката на леля си и вече много знаем. "
Изобще не ми знаеш живота за да коментираш! Откъде знаеш че съм жител/ка на България? ! И не, не съм чул/а нищо от никой защото 20г. живея навън и говоря свободно английски и мога сам/а да си прочета каквото и да е инфо от UK.
Правиш се на голямата работа, ама сигурно в UK делиш някаква мизерна дупка с няколко човека за да свързваш двата края там, ама тук в БГ се перчиш. В Англия наемите са много високи, а къщите са им кенеф. Англичаните масово емигрират навън, защо ли?
Тези 9, 250 хич не са малко да ги изплащаш, но може и да си от тези на които мама и тате им ги плащат, познавам много такива БГ надувковци.
А ти като си толкова голяма работа и живееш охолно там, защо още отсега си правиш сметката да не караш магистър в Англия? Нали според теб образованието там е много достъпно?
Говориш глупости за държавите за които си дал пример: Дания и Холандия са супер скъпи за живеене държави, а повечето българи не могат да сколасат да завършат немско уни не само заради езика, но и заради многото учене и трудни изпити.
Плащай им таксите на английските боклуци и като завършиш в Дания, Холандия или Германия тогава пиши, а не да даваш само хипотези. Омръзнало ми е от такива хвалипръцковци като тебе

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker