Екзотична филология в СУ / ВТУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Екзотична филология в СУ / ВТУ
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1192 пъти
Здравейте!

Студентка първи курс съм и уча икономическа специалност в УНСС. Първоначално бях супер доволна и ентусиазирана от този факт, но после видях каква е действителността и се разочаровах - масово не се учи, преписва се, още повече щом сме дистанционно. Всички получават отлични оценки на презентации с информация механично копирана и поставена от Уикипедия. Аз бях отличничка в училище, първенец на випуска с успех 5. 98. И на двете матури имах отлични резултати. Не знам какво стана и как така се подведох и обърках. Разочарована съм много и сега искам да кандидатствам догодина наново, но се чудя в кой университет - дали в СУ или във ВТУ. Искам да кандидатствам екзотична филология - обичам да уча чужди езици и съм наистина добра в това. Спряла съм се на Арабска филология, Индийска филология, Иранска филология или Чеченска филология. Моля ви, кажете ми - трудно ли се влиза в тези специалности??? Някой има ли баловете от тази година, за да се ориентирам горе-долу дали ще ми стигнат оценките от матурите или трябва да се явявам и на изпити. Иска ми се повече в СУ да ме приемат и там да уча - все пак столицата си е столица, а и в СУ е чиста филология, докато във Велико търновския университет е приложна лингвистика, а за тях съм чувала, че са едно стъпало по-надолу от филолозите. Мисълта ми е, че не знам още коя от всички филологии, на които съм се спряла, да избера? Ще се радвам да чуя вашите съвети и коментари. Моля, спестете си поученията, достатъчно ме е яд, че си загубих една година в УНСС!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4d2ae9b8ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Приложната лингвистика не е добър вариант, подобно е на филологията, но няма същата тежест.
Ориентирай се към специалности, които винаги ще се търсят. Българската и английската филология са си класика. Избери сигурното, пред това просто като да учиш нещо, което звучи добре.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 985ea83ac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не се влиза трудно в тези филологии, защото почти няма интерес за тях. Но кажи ти какво ще правиш с тези езици? Дори в колцентровете не се предлагат. За учител по тези езици в България - абсурд, освен като преподавател в университета. Остава само вариант за работа в техните посолства, чуждестранна фирма или като преводач, предполагам пак към посолството им за някакви документи, понеже не съм чувала за много превеждани книги от ирански.
Все пак ако ти представляват наистина сериозен интерес, запиши такава специалност. В противен случай пак ще се ядосваш, че си пропиляла една година. На твое място бих записала скандинавистика или от източните езици - японистика, китаистика или кореистика. Има огромен интерес към тях, а и се търсят като работни места.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 985ea83ac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От 2 - не съм видяла, че си споменала арабистиката и индийската филология. С тези езици ще имаш донякъде по-голям шанс за реализация, отколкото с иранския език. Ако аз трябваше да избирам, щях да се спра на арабския език, понеже индийците, както знаеш, са прекалено много и е логично компаниите да изберат native speaker пред чужденец, колкото и добре да знае езика им. Но това е мое мнение.
Все пак избери това, което ти е на сърце и ти представлява най-голям интерес, за да не се обвиняваш след това, че годините в университета са минали напразно. Още нещо - филологиите включват изучаване на културите от народите, които говорят дадения език, докато при приложната лингвистика се набляга главно на самия език.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 10cf8ca4fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Смятам, че авторката търси умрели специалности защото се мисли за спряла и няма да се оправи в толкова конкурентна среда като за японистика, кореистика или скандинавистика.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9b5ce28464
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Екзотичните работи не са за простолюдието. Защо? Защото няма достатъчно широк трудов пазар за тях. Следвай нещо, което има реализация, останалото може човек и сам да научи. Казвам ти това не защото човек трябва да пренебрегне таланта си, но защото първо трябва да осигури кариерата си.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 60b31de347
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   То хубаво ще завършиш нещо екзотично, но замисли ли се какво ще работиш след това с такава диплома?
Иначе и на СУ нивото падна доста в последните години и няма да ти е трудно да те приемат.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker