Математиката... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Математиката...
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1211 пъти
Здравейте. Историята е следната.. След завършването на университета започнах работа и до момента всичко е ок, но заради сферата в която работя постепенно усещам как математиката може да ми помогне с много. Там е работата, че никога не ми е била интересна и винаги съм минавал между капките с 3ки и по-рядки 4ки, толкова ми е бил акъла като ученик, имал съм други интереси и т. н. Не смятам че е защото съм тъп, по-скоро не ми е била интересна и съм предпочитал да правя други неща. След 4-5 клас изгубих връзката по тази дисциплина и имам доста сериозни пропуски. Работата ми не е пряко обвързана с математиката и сравнително рядко ми се налага да прилагам неща по-сложни от умножение/деление и математика ниво до 7 клас, но ми прави впечатление че по-висшите на работа от мен са доста добри по математика.
Обмислям да седна и да наваксам пропуските, като започна от ниво 5-6 клас колкото и да ме е срам, защото точно там някъде изгубих връзката. Математиката е като една сграда, натрупаш ли много пропуски (както мен) няма как да надграждаш и да разбираш какво се случва напред. Според вас за колко време мога да си наваксам пропуските, тъй като не съм с акъла на 13-14 годишен ученик и способността ми да асимилирам всичко е доста по-голяма.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 19371a1796
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей.

Математиката е елементарен материал, и го казвам като човек, който е минавал на косъм като теб. Въпроса е да усвоиш основните правила за изчисляването на различните задачи. Много хора я смятат за трудна, понеже никога не са се интересували от основите, и начина по който работи тя. Аз лично, я оприличавам на правилника за движение. Има милиони възможни ситуации на кръстовищата, но като знаеш няколкото правила които определят предимството, можеш да се оправиш без проблем.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: d528243a80
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Хм, интересен въпрос...
Три неща ще ти кажа:
1. Математиката, отвъд умножението и делението, е преди всичко концепции... особено висшата математика! Примерно: какво се получава, когато разделиш едно число на нула? В началното училище се учи: "няма отговор", но отговорът всъщност е "безкрайност". Защо? Защото на колкото по-малко число делиш, толкова по-голям отговор ще получаваш. Да делиш на 1/2 е все едно да умножваш по 2, да делиш на 1/10 е все едно да умножаваш по 10, да делиш на 1/1 000 000 е.. По този начин, като разделиш на 1/безкрайност (което практически = 0), на практика получаваш безкрайност. ТА това за колко време ще наваксаш пропуските зависи най-вече от това с каква скорост можеш да усвояваш нови концепции.
2. Мозъкът за да ги възприеме, запомни и осъзнае тези неща - това отнема време. Понякога много години за да схванеш една концепция! Аз също не съм математик. Да речем - справял съм се на по-добро от средното ниво, но въпреки това ми бяха необходими около 10 години за да схвана разлагането в ред на Фурие и подобните трансфрмации.
3. Усвояването на новите концепции представлява пирамидална структура! Т. е., колкото повече елементарни концепции усвоиш, толкова по-лесно и бързо ще схванеш тези от по-високото ниво. Ако пропуснеш няколко пък - ще трябва да се върнеш и да си доучиш, защото без тях няма да схванеш и тези на следващите нива.

И като заключение - радвам се, че си го осъзнал това! Напънисе, ще успееш, особено ако си под 30-35 годишен.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3e45e3c5b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Зависи от интелигентността ти. И разликата е от „нула време“ до „дълги години“, така че нищо не можем да ти кажем.

Използвай youtube канала 3blue1brown, това е златна мина за самообразоване по математика.

Действай, само добро ще произлезе от това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 23badd41c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Някоя конкретна част на математиката? За финансовия сектор, за ИТ, за инженерни дисциплини? Цялата мматематика не ти е нужна, така че ако те интересуват сложни лихви и проценти, това е едно. Ако работиш в софтуерна фирма и ти трябва знание за изкуствен интелект, това е друго. Ако искаш да разбираш елементарна статистика за икономика и подобни, това е трето.

Виж какво ти трябва, намери ресурси онлайн (Khan academy, YouTube, навсякъде има) и давай. Или пък виж учебниците по книжарниците, можеш дори в свободното ти време с частен учител да се консултираш. Не е сложно, време изисква. Колко време, това зависи от теб и от целта. Ще се справиш, стига да искаш.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 23badd41c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 2 (хаш d528243a80),

Не знам колко лесна ти е била математиката, явно не е била на високо ниво. Първото ти твърдение показва явно неразбиране на концепцията за безкрайност.

1/безкрайност = 0, следователно 2*(1/безкрайност) = 2*0 = 0, следователно 1*(1/безкрайност) = 2*(1/безкрайност), следователно 1 = 2. Гениално.

Вземи лимеса на 1/x, когато x е положително число и клони към нула (х = 0.5, 0.001, 0.000001) и резултатът е все голямо, положително число. Вземи лимеса, но този път х клони към нула и е отрицателно число (х = -0.5, -0.001). Резултатът все е негативен.

Изученото по висша математика трябва да ти покаже защо деленето на 0 не е дефинирано в полето на реалните числа. Говориш за разбиране на концепции, но не схващаш разликата между "практически" и "всъщност".

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 529a39c213
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Лично се занимавам с математика всеки ден, защото това ми стана професия и то доста сложна материя (решаване на системи от частни диференциални уравнения) и мога да разбера каква част от математиката има приложение в различните професии и каква не. Въпросът ми е, защо някой би искал да учи нещо, от което няма полза. На 90 % от хората и професиите не им трябва нищо повече от ниво 6-7 клас. Вместо да учиш някакви абстрактни неща, които едва ли ще ти донесат някаква практическа полза, започни да учиш някакъв чужд език. Да прием, че английски знаеш, започни немски или френски, защото така дори и да се закучят яко нещата и останеш без работа винаги ще можеш да започнеш в кол-център. А още по-добре е да научиш някакъв рядък (като брой хора, който го владеят) език, за който има търсене, например някой от скандинавските, гръцки, някой от азиатските. Така с три езика (английски, немски/френски/испански/италиански или руски и един рядък) почти е сигурно, че винаги ще си намираш работа до пенсионирането ти. Да, за научаването на един чужд език до едно приемливо високо ниво за работа в кол-център (Б2, да речем) са необходими доста години - поне 4-5, но и за математиката ако я започнеш от ниво 5-ти клас до ниво 12-ти, ще са ти необходими горе-долу пак толкова. Но, за сметка на това е почти сигурно, че практическа полза няма да имаш. А ако, добавиш и някакви други знания и сертификат (например, проджект мениджмънт, лидершийп скилс, предприемачество или нещо друго подобно) към езиците, ставаш доста примамлива мишена за ейч ар-ите.

P.S. Номер 5 е прав. Число делено на нула не е безкрайност, а просто такава операция не може да се извърши. Т.е. това, което No 2 се опитва да каже е логично, като съждение, но е неправилно формулирано. Ако кажеш: "Границата на 1/х е безкрайност, когато х клони към нула" вече е нещо различно от "1/0 = безкрайност". Пробвай се, да разделиш с всеки калкулатор (действителен или софтуерен, например Calc-a в Widnows) 1 на една сто милиардна и 1 на 0, за да видиш какъв резултат ще се получи. Има малка, но съществена разлика.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 дни
hash: 3ea0934a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Към номер 6, специфично към това "са необходими доста години - поне 4-5, но и за математиката ако я започнеш от ниво 5-ти клас до ниво 12-ти, ще са ти необходими горе-долу пак толкова. "
Лично съм почвал без никакви познания математика от 1-12-ти клас. Между 30 минути и 4 часа дневно, в продължение на 3-6 месеца, най-много, са нужни да научиш основите. Разбира се, може да е нужно повече време за развиване на "problem solving" умения. Ако ти отенеме 4-5 години да научиш този материал, като мислещ човек завършил университет успешно, значи правиш нещо грешно.

Най-важното ми идея, отделно от останалият коментар е - Не се страхувайте от математиката. Интересен предмет е, и на по-ниските нива, хич не е страшна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker