По-добро ли беше висшето образование през социализма? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

По-добро ли беше висшето образование през социализма?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 2714 пъти
Какви наблюдения имате от образованието през социализма? Аз лично сега завърших училище и очевидно нямам такива. По-трдуно ли се влизаше (в смисъл дали е била голяма конкуренцията)? Всички в столицата ли са ходили или е било по-масово оставането в родния град? Издръжката на един студент скъпа ли е била? Било ли е безплатно тогава образованието (или само за тези с висок успех)? Студентският живот какво е представлявал? Това са ориентировъчни въпроси, които може да засегнете, но като цяло кажете каквото искате. Било ли е въобще някога добро висшето образование в България? Знам също така, че тогава много хора са следвали в Москва по партийна линия. Ходили ли са тогава попринцип в чуждестранни университети?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: ec9fb7f1a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Като цяло - да, но с някои недостатъци. По-трудно се е влизало, не като сега да приемат всеки. Обаче примерно учиш математика, а имаш и часове по история на БКП, Маркс-Ленинизъм и подобни глупости, нямащи нищо общо със специалността. Като изключим това безумие, определено са били по-големи изискванията.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e17c62b0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Виж колко неграмотни са герберските калинки! Сега се замисли за познатите си, които са получили образованието си преди 89-та и ще си отговориш!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ddff2dc478
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Баси промиването на мозъци е ставало в училище, за да задаваш такъв въпрос. Образованието беше на космическо ниво в сравнение със сега. Може би защото наистина имахме космонавти тогава. А студентският живот беше много по-весел и с много повече ебане. Мацките се праскаха за кеф. Напълно безплатно, а и си беше постижение да учиш висше. Но пари изкарваха пак далавераджиите... Образованието и тогава нямаше как да направи от глупака нещо повече от образован глупака.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 422c57c48d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Много по-трудно е било.

Нямало е 50 Университета и само най-добрите са следвали.

Днес може да не ходиш на училище и пак да влезеш във ВУЗ, докато по това време няма такива работи. Изключват те на момента.

Днес може да те късат на изпити и пак да си следваш, тогава имало е изключвания.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7cff4f8334
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Завърших специалност “География” в СУ през далечната 1987 годин. Може би вече социализмът тогава беше на доизживяване. Кандидатствах през 1982-ра година.
Да не говоря, че за да се запишеш , да подадеш документи за изпит, за класиране, трябваше да биеш в седмицата поне по три-четири пъти път за София, особено ако не си от София. И тогава бюрокрацията си беше голяма. Обаче, когато аз кандидатствах, за специалността География бяха обявени 100 места, а се борехме около 4000 човека, 40 човека за едно място. На изпита по Геогрсфия бях изкарала резултат 5, 98 и успях да вляза, тогава нямаше както днес - втори и даже трето класиране. По онова време, ако не те приемат от първия път , край, пак догодина, или може да се запишеш в някой полувисш институт, тогава все още съществуваха. Общежитето беше супер евтино, както градският транспорт, така и купоните за храна в стола. Стотинки. Обаче в университета -Софийския, цареше червена идеология. Беше сбирщина на “децата на БКП”, пълно с червени идеолози. Всички специалности изучавахме задължително и полагахме изпит - История на БКП и Диалектически и исторически материализъм. Особено ДИМ, както я наричахме, беше супер сложна дисциплина, защото се смесваше философия и история на марксизма и ленинизма. Да, по наше време, ако не познаваш идеологията на партията и не умееш да правиш елементарни връзки между мраксизъм-ленинизъм, няма да завършиш университет! После, най-добрите студентите, ги вербуваха за агенти на ДС, откажеш ли - жертваш си професията, никога няма да получиш ръководен пост, ще си на очи, ще те следят и мизерстваш. Да не говорим, че партията можеше да ти забрани да учиш и изобщо да те игнорира от държавния живот. Имаше мнооого такива случаи, особено, ако разберат, че хулиш социализма, Маркс, Ленин, Сталин. По наше време това се наказваше много строго. А в университета дори не даваха изпит, ако ще да се препотиш от учене- противоречиш ли на идеите на БКП, КРАЙ! Дори изключване от университета ще последва. Недай си Боже да те обявят за “Народен враг!” Относно обучението- беше великолепно, учеха ни най-добрите за времето си професори, доценти и асистенти. И до днес си остават корифеи в науката. Повечето бяха червени доносници, но това си беше отделно. Изискваха да знаеш, абсолютно много! Не правеха компромиси със съвестта си, имала съм колеги да се явяват по 4 пъти на поправка. В правилника на СУ тогава пишеше - при пет неуспешни явявания ти се прекратяват студентските правата.
Тогава и държаха да се ходи на лекции и упражнения. Пускаха се задължително списъци. При три отсъствия от лекция те гонеха от университета,при две отсъствия от упражнения също. А, сега - НЕ! Сега е пълна ДЕМОКРАЦИЯ, студентите масово не ходят на упражнения и лекции. Не им се водят присъствия, не се следят. И затова завършват просто формално. С никакви знания. Професорите и асистентите, и те се изхитриха, пускат ги там! По наше време далеч на беше така! Контролът беше ужасно взискателен! Или, както се шегувахме нашето поколение - Ужасно червен! :) Но поне сме имали късмет да се учим от най-добрите!

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: aef56d3f79
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Да ти го кажа така : сегашните вишисти нямаше да завършат 10 ти клас през социализма! Сам си направи сметката.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4ab0458888
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Да, виждаме днешните мозъци с дипломи, за 30 години един адекватен не се появи. Не се управлява нормално в нито един сектор, само колцентрове и програмисти -падение!!! Привличат неугледните и некадърни хора, лъжат ги, че това е някакъв интелектуален потенциал. Инженерите не работят на компютри!!! Те са по обектите и гледат всичко на живо!!! За една година на един 20 км участък три пъти му правят ремонт!!! Само далавери и некадърници. Да не говорим за преподавателите в средните училища и университетите.. Скръб тотална. Против съм живковските практики, тъй като Тито беше много по-добър, но сега със сигурност се вижда упадък и нищонеставаемост от 90% от хората след 93 набор... Иначе съм си доста позитивен човек, не ми пречи системата и нямам носталгия по соца, но има огромна разлика.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cb98e7d1b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Образованието през социализма не беше добро (каквото и да ти казват родителите), както и сега не е, но сега поне имаш лесно достъпна информация. Основната цел на социалистическото образование беше да се научат учениците на знания, но не и да бъдат конкурентноспособни. Българското образование и в момента плаче да бъде реформирано.
И задължително комунизма да се изучава в училище.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a245e4941c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

9.   Просто погледни колко неграмотно пишат хората над 30-35 години, погледни как пишат днешните младежи. Първите освен неграмотни, са и долни, тъпи на ента степен, злобни, комплексирани и задръстени като градски кенеф. На работа като чета "творбите" на старите, направо преводач ми трябва.


Нина

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 534acbf0f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Ако искаш да разбереш какво е било, виж какво е сега в Китай. Нечовешки изисквания, безмилостна жестокост, съсипване на човешки животи. На "ниво" ли е? Да. То оставаше след всичко, което корми от теб и да не е. Но, както казаха и по-горе: тъпкано е и с червената им пропаганда. Безполезна идиотия, съчинена от безполезни идиоти. Там се борят стотици, понякога и хиляди студенти за едно място в университета. Сещаш се какъв стрес е това: буквално зад теб е опашката, чакаща и най-малката ти грешка, за да ти вземе мястото. И университетът (поне там) е единственият шанс да достигнеш някоя добра професия. Иначе ще гледаш ориз на фермата.

Няма спор, че изискванията са били по-високи, виж само как страни като България и Унгария са газели другите (включително и Англия) в олимпиадите по математика. Но това са буквално резултатите на няколко ученика, няма и половин промил от нацията. Като гледаш и слушаш сегашните Тошовци, въобще не изглеждат по-умни. Народът пак си е тъп.

Смисълът е, че тези резултати не са породени от някаква магия, от някакъв магически режим, решаващ всичко. В такава система буквално си длъжен да се пречукваш или да те пречукат. Ето, по-горе си го казаха: доносничета, всякакви лайнарчета са готови да те изнасилят ако си "неудобен" или кажеш нещичко, което може би звучи като нещо друго, което може да е обидничко за тези копелета. Ако си мислиш, че синчетата и лайненцата на БКП не са влизали ей така, по късата продецура, добре. Мисли си го - те са сегашните мутренца и политичета. Раята пак трябва да се мъчи, червените лайна пак получават лъвския дял. Това е комунягчето.

Като последен факт да спомена, че образованието е човешко право. Книгата, авторе, знанието, те градят човешкия дух. Това не е някаква привилегия, това е правото на всеки човек да се изучи и да надгради живота си. Нито в Дивия Запад знаят как да изградят модела, нито червените боклуци. Западна Европа горе-долу го е измъдрила, с някои изключения.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 222eade33b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Виждаме колко са кадърни висшистите от социализЪма. Видяхме как години наред бяха управлявани данъците на ВСИЧКИ ВАС. Защото и гербаджии, и БСП-ари всичките ви крадат. До един. Всяка една стотинка данък или ЕС средства биват крадени. Така че и ВИЕ сте в кюпа.

Видяхме как години наред (поне в моя град) биват строени разни спортни зали за милиони левове, въпреки че градът замира и сградата не се използва. Да, 1-2 фирмички си поделят парите (факт), 20-на работници получават пари, макар и временно. А не може ли вместо това тези пари да се инвестират в привличането на инвеститори? Създаване на по-добри условия?


Положението СЕГА е заради ситуацията ПРЕДИ.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 78e78e877a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   И по онова време мога да кажа, че беше, както сега! Честният и умният студент не прогресираше след завършване! Най-много някой мижав чиновник да стане! Тези, които тясно се обвързваха с партията (БКП) още от студентските години, а после по на 25-30г години вече бяха нареждани на ръководни позиции! Че и “професори” ги правеха!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 39a3257e84
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Аз съм бил малък тогава и нямам преки наблюдения, но знам за една моя колежка, чиито родители са казали нещо против комунизма веднъж, естествено някой агент ги изтипосал и после познай дали са я приели в университет след години наред кандидатстване.

Знам и за един дядо, който случайно минал покрай някаква манифестация или нещо подобно беше и той погледнал само от любопитство и някой агент го снимал. После върви доказвай, че не си антикомунист. Кандидатствал за даскал няколко пъти, не го приемали никъде. Та в крайна сметка успял да влезе в университет в Чехия чак. Не знам как въобще са го пуснали зад граница, но там е завършил.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: a4cd194136
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Не питай хората, а погледни поколението, учило преди 89-та и бързо ще разбереш отговора - не е било.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cdf5ac3d39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Млада съм и нямам преки впечатления, но от майка си и баща си (и двамата университетски преподаватели) знам доста неща. Тогава се е влизало доста по-трудно и като цяло се е учело повече и по-сериозно, но пък от друга страна са се учели и куп безсмислени неща, история на БКП, политикономия, трудът на Маркс и всякакви такива, които със сигурност не са ти вършели никаква работа в последствие. А иначе и тогава и сега си е имало и старателни студенти и такива, които са записвали висше само за да си изкарат весело няколко години. Така, че няма значение дали човек е завършил 1980 или 2000, а какво е правил през тези години, а и след това. Защото има хора, които като студенти не са се старали много, но после са разбрали, че тези знания им трябват и в последствие са почнали да четат и да записват курсове. А има и отличници, които са си взели дипломата, но след това 1 книга не са прочели по специалността си и съответно с времето са забравили всичко и изобщо не са в час с новостите в сферата.
Така, че няма как да говорим обобщено, всичко си зависи от конкретния човека и как той се е развил.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 1d965a8418
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   По-доброто образование е това дето те прави по-ценен служител за да си продадеш времето възможно най-изгодно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker