Големия проблем на средното образование у нас - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Големия проблем на средното образование у нас
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 2146 пъти
Преподавателите и управата не осъзнават че хората са социални създания а не ходещи компютри. Винаги се учи сурова безинтересна материя, а социалните взаимоотношения между учениците все едно не съществуват. В резултат се бълват социални инвалиди, които са като в небрано лозе в университета и не могат да се оправят в живота като цяло и се провалят. Тея 5 неща според мене ако се въведат като часове биха променили коренно нещата:
- Да се увеличи физическото двойно или тройно седмично (вместо стандартните 2 часа да е 5-6)
- Седмична детска дискотека (без алкохол и цигари мн ясно) музичка и безалкохолно
- Вместо голямото всеки да ходи да бяга да се спасява и да се тъпче с боклуци за 20 мин за да свари, да е 1 час в който да могат да седнат спокойно в някой ресторантче вътре в училището да си поръчват и да си говорят или да играят карти.
- Да има уроци по сексуална/интимна култура където ги учат на нещата които така или иначе научават от порното/улицата но с доста изкривена представа. И практика в която трябва всеки ученик да се прегърне и целуне с другия от отсрещния пол (по бузата например, не по устата да не е прекалено)
- От време на време да се обучават 2-3 класа едновременно, за да се запознават с повече хора, а не класът от 25-30 човека да са затворено общество или секта през цялото време.

Вие какво мислите за тези промени или някоя друга да се сещате?
Защото аз например като бях ученик се сещам за физическото, междучасията и просто говоренето между съученици колкото и нищожно като количество да беше, в сравнение с лавините от безинтересни глупости които ни преподаваха и никой и не помни защото просто си беше скука и ми е като мъгла.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: a73a96cff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

1.   Съгласна съм с всичко, особено за порното и неученето на социални умения. Само бих добавила, че поне 70% от нещата, които се учат, са абсолютно ненужни и глупави. Огромна загуба за учениците е, че системата им губи поне 8 години от живота, 8 от най-хубавите, в занимаване с глупости и лекенца (съученици и учители).

Ноо това с целуването ми идва вповече. Представи си да имаш циганки, или някакви други гнусни твари в класа и да се наложи да ги целунеш, или те теб. Не е много ок идеята. А и да не са мръсни, винаги може да лепнеш/да ти лепнат нещо - минимум херпес, максимум сифилис/туберкулоза.


Нина

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9c1df63c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   На практика тези неща ще са смехотворни особено в гимназията:)
Голям смях,ако се реализират

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 595279871b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Може ли някой да ми каже дали зелената ТИКВА Бойко Борисов има завършено средно образование. Като го слушам как просташки говори много се съмнявам. Ами селяните от моето село-овчари, козари, кравари, така неграмотно не са говорили. Някои от тях дори нямаха и 7 клас завършено, но хората си говореха много нормално. А нашия ПОЖАРНИКАР министър-председател Б.Б. щом си отвори устата слушам само глупости. Вие какво мислите? Обрисувайте го така, както вие го усещате реално. Или се страхувате! Благодаря на тези, които ще откликнат.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: bba405722f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Против съм, и ще ти кажа подробно, защо.
Родителите какво им е задължението? Каква е причината да освобождаваш родителите не само от задължения но и от избор за детето им? Родителите имат задължения като родители, но имат и права да избират за децата си, те избират не само училището, но и избират дали да подкрепят детето им да тренира бокс или да го откажат от бокса и да го насочат към волейбол.
Физическото е предмет в училище 2 часа са достатъчни, то се изучава за да се запознаят децата с различните видове спорт, да отпочине умът им и да се раздвижи тялото между два "сухи теоритични предмета". Допълнителния спорт по още 4 часа седмично е много добре, но спортът трябва да е избран според самото дете и семейството му, дали ще е тенис, плуване или баскет семейството решава, не училището или държавата. А и самите училища не могат да предложат всички видове спорт, кога в училище ще предложат колоездене или водна топка. Иначе съм ЗА, да има във всеки град безплатни тренировки за учениците по който спорт си изберът, нещо като ваучери за всеки ученик.
За дискотеката също съм против, каквото и да си говорим в гимназиална възраст децата вече имат любима музика, а тази избрана от училище няма да е "правилната" само ще се създадът скандали и повод за подигравки "чалгари" или други обиди. Да ги разделят на групи според харесваната музика се губи смисъла на дискотеката, те така или иначе металистите си се събират.
За ваше сведение голямото междучасие не е за наяждане, а за междинна закуска (един плод), закусва се сутрин преди 7ч обядва се между 12-14ч. А в предложения от вас един час учителите какво да правят да чакат в "неплатена", знаеш ли че на учителите се плаща на брой часове и някой от тях тичат по две, три училища да вземат часове? Мой познат тича да преподава в университета и в една гимназия, едвам си подрежда графика, добре че разстоянието между двете сгради е 500м.
Сексуалната култура също е работа на родителите. Не всеки родител би бил съгласен дъщеря му да става обучителен обект на прегръдки и целувки от съучениците си и то с подкрепата на училище и учители. Едно е даден тиинежър да иска да прегърне или да иска да бъде прегърнат, съвсем друго е учителя да заповяда да прегърнеш и целунеш грозника на класа, или онази с нелекуваното акне и мазната коса, или онзи 100 килограмовия съученик, ами ако имате двама трима роми в класа и тях ли ще целуваш, или предпочиташ ром да прегръща и целува сестра ти? Представяш ли си картинката и последствията за психиката и на двамата ученика, при подобна ситуация? Избор на всеки родител е от къде детето му ще научи за секса. А онези които ги оставят да се учат от улицата си е пак вид избор на родителя, а какъвто и учител да назначиш, той няма да успее да възпре знанията нито от улицата нито от порното.
Запознанството с повече хора става първо по интереси (общ спорт, общ научен кръжок), второ по коридорите и в двора на училище, трето в обществото около семейството (деца на приятелски семейства или съседи) като не само съседите на родителите а на баби и дядовци, дори съседските деца на леля и чичо. Да събираш групи хора ей така с надеждата от запознанството им да излезе нещо резултатът ще е много малък ако не нулев. За да има начало на някъкав разговор трябва да има общ интерес. Скоро на съседа внучката се омъжи за сина на друг съсед, запознаха се като деца, когато момичето идваше на гости при баба си и дядо си за лятото (на морето съм).

Иначе си прав че не трябва да се преподават уроците толкова сухо и трябва да се търси да се събуди интереса и любопитството на всяко дете, но това зависи от учителите и от родителите. От учителите до уменията им да събуждат интерес, от родителите да възпитават децата си да уважават учителите си за да може въобще дадения учител да работи с дете той трябва да бъде уважаван, поне само заради титлата си

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: cfb92c9148
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Тъкмо завърших преди месец и половина, така че все още имам пресни спомени.

Има едно нещо, което трябва задължително да се въведе още от първи клас. Трябва да се провеждат повече игри. Всеки ден или поне седмица да се организира нещо забавно в клас. Това тотално липсва при нас. Примерите са толкова много дали ще бъде викторина, дали настолна игра или карти, някъкво състезание - все няма да е излишно. Викторината или състезанието може да е върху учебния материал, може да има награда под формата на оценка. Но това е важно да се почне още от първи клас. Последните три години в училище сме правили доста подобни неща в нашия клас. Като най-често играхме карти междучасията или правихме викторини в час на класа. Но защо само към края на училището? За едно дете в трети клас примерно това е още по-забавно и полезно.

Друго хубаво нещо ще бъде, ако от първи клас слагат децата на чиновете момче с момиче. Знам, че има такава практика в някои държави, като например по-известна страна е русия. В смисъл слагаш до момчето момиче и обратното още от първия учебен ден. Не знам как е било при вас, но ние бяхме на единични чинове сами в първи клас. Което според мен е било голяма глупост. Друго нещо е да се ограничава сядането по желание. Защото така всеки си сяда с приятелчето и така с години. И също така да има не само двойни чинове, ами също и тройни - четворни или кръгли. Знам, че на запад е така. Ама не да бъде една стая на цялото училище както е сега, а всяка втора минимум.

Тези две неща трябва да бъдат задължително въведени (според мен). Значи може да ти слагат една камара предмети (даже четох, че вече ще въвеждат часове по религия), може да те карат да мъкнеш десет килограмови чанти, но когато опира до малко да се разведри обстановката - не може. И сега лошото е, че ние нямаме традиции в тези области. Но ако наистина променим нещо в тази насока, ще е много по-забавно и може да има наистина задружни класове, в които момчетата няма да се бият всяко втото междучасие.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9352eaff12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Съгласна съм, че в училище се учат много глупости. Или по-точно се преподава по глупав начин. Но нещата, които предлагаш са абсолютно малоумние. Социалните умения са нещо, което човек трябва да развие сам от само себе си. Причината за това да има хора, които се затрудняват да развият социални умения обикновено се корени в семейната им среда, която често е токсична или репресираща по някакъв начин.
За който иска повече спорт си има спортни училища. Да се беше записал в такова. Според мен физическото дори е глупаво изобщо да го има в учебната програма. Втори час физическо и к'во - изпотиш се хубаво и после до края на деня смърдиш. Ама дори и да не си от смърдящите, точно този/тази дето седи пред тебе е.. Който има желание отива и си тренира нещо след училище - така даже общува с още повече хора. Класът бил затворено общество. Ами теб някой да те е спирал да общуваш с хора от другите класове, че и от други училища?
А това за целуването... Нина добре го е казала, но и аз ще ти добавя малко хляб за размисъл: Ами ако теб никоя не иска да те целуне? Какво правим тогава...? Насила ли ще трябва да карат някое момиче да те целуне?
Изобщо, изписал си куп пълни глупости.
ж33

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9eb8c7acf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Учебните часове да започват най–рано в 9 часа сутринта, а не да се мъкнем като смазани подметки, когато още е тъмно.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 9f9a99ce40
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не съм съгласен. Абсолютни глупости са това.
1) Който иска повече физическо да запише спортно училище.
2) Дискотеката дори няма да я коментирам. Невероятна простотия. Социална адаптация тип Валери Божинов ли ще правим?
3) Не е въпроса до продължителността на голямото междучасие, а до изграждането на столова или ресторант със здравословна храна в близост до училището, а не завладялите ни дюнерджийници.
4) Още една страхотна глупост. Каква е ролята на родителите тогава по въпроса със сексуалното образование. Такъв предмет ще предизвика страшни подигравки.
5) Има вече такива уроци. Безсмислени са. Ако едно дете може да комуникира ще иде до другия клас и ще се запознае с другите деца. Постоянно има инициативи, в които участват групи деца от цялото училище. Комуникират си, запознават се, излизат заедно.

Въобще не сте наясно какво е необходимо на образователната система в момента. Пренаписване на всички програми и учебници и директна връзка с фирмите и университетите. Това е бъдещето. 5 часа физическо, вместо 5 часа практическа подготовка на един бъдещ техник например. Кое ли ще е по-добре? Да дойде до вкъщи и да ти свърже контактите за 30 минути или да ти обикаля около блока като пълен кретен?

От учител 7-12 клас

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ac97c01fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   "Да се увеличи физическото двойно или тройно седмично"

Децата със здравни проблеми (слепи, с плоскостъпие) не са твой проблем, те да му мислят.

"Седмична детска дискотека (без алкохол и цигари мн ясно) музичка и безалкохолно"
"1 час в който да могат да седнат спокойно в някой ресторантче вътре в училището да си поръчват и да си говорят или да играят карти"

Направо едно барче да ти отворим? За какво ти е даскало, чалготечка иди да следваш.

"уроци по сексуална/интимна култура"

Още едно предметче, още едни поне 40 минути на седмица отгоре.

"От време на време да се обучават 2-3 класа едновременно"

То 30 едновременно е трудно да обучаваш, даскалчето тук иска 90 наведнъж. И къде? Във физкултурния салон? А, не може - зает е, защото има по 500 часа на седмица физическо. А и каква секта, какви пет левчета те гонят? По време на час се учи, а ти явно искаш и тогава да не се.

Как да ти го кажа прямо, авторчо: нямаш ни акъла, ни образованието акъл образователен да даваш. Математиката не я владееш, личи: още 4 учебни часа физическо, 40 минути отгоре за ресторантчета и картички, още поне един учебен час за сексуално обучение, дискотчека, каква ли още тъпня ще измъдриш? Я сметни колко допълнителни часове са това? Я после стопли, че някои хора пътуват дълго. Я после загрей, че трябва да има време за домашни, уроци, сън, храна, почивка, че и малко социален живот.

Като си учил "глупости", ставай общаче. Образованието не е за всеки, ти явно не ставаш за него. Описа забавачка с барчета, не училище.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 615e3877a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Пълни глупости. Гимназията не е забавачка. Събирайте се да играете карти пред блока. Да не говорим, че средното е задължително до 16 г. само.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 078bbafc9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 9

И аз не подкрепям авторовите идеи, не всички и не по този начин, но не вярвам, че твоите аргументи помагат с нещо.

- За децата с проблеми, ще има специализирана помощ, както трябва да е. Не може, заради една много малка част, да се спъва развитието на другите. Дали ще са 2 или 22 часа на седмица, часовете по физкултура и спорт, винаги ще имат този проблем.

- Никой не иска чалготеки и барчета, но определен и имаме нужда от места, където учениците да бъдат мотвирани, да общуват и да се събират. В междучасията не става, защото са много кратки, а часовете са за учен. Какво е твоето предложение?

- Сексуалнито образованието е може би е "предметче" за теб, но секса е важна част от живота на човека. Кога през длагаш, да се запознаят учениците с това? Родителите? Успех, ако са крайно религиозни религиозни или го е срам.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ac97c01fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11,

Описаното от авторчето е тъжна пародия, не виждам за какво има да се помага. На хора като него и Господ не може да помогне.

- За децата с желание за спорт има спортни училища. Съществуват и извънкласни дейности. Има дори и частни съоръжения като фитнес зали, плувни басейни, спортни салони и др. Вярвам дори, че самият Бог е дарил хората с ръце и крака, дори търбух между двете: лицеви опори, бягане, коремни преси. Физическото и без туй има повече часове от изкуството и музиката взети заедно (говоря за непрофилираните гимназии), а той иска да се утрои. Тези часове или излизат от други предмети (като посочените), или от времето на учениците. Съжалявам, но не всички искаме да се потим рамо до рамо с авторчето, имаме и други интереси. По пътя на твоя аргумент, не е редно да спъваме интелектуалното развитие на всички, защото реотанчето албанско не е загряло навреме да вдига гирички.

- След часовете, в някое заведение, в градина или парк, у дома. По мое време имаше дори час на класа. Нямаше особени затруднения учениците да общуват помежду си, имаше затруднения да ги накараш да учат. Преди да започнат училище предполагаемо са имали неща като детска градина, приятелства, че дори и семейна среда. Ако всичко това не е успяло да помогне, не виждам как даскал Славе може насила да накара Гошко и Тошко да общуват адекватно. Ако вече имат видими дефекти в общуването, това си е за психолог или помощно училище. Това не го казвам с цел хумор, училището наистина няма как да реши всеки един обществен проблем. А и като знам колко някои училища/учители с по-слабо финансиране се стараят, не ми се мисли какви възпитатели ще стане от тях. Това си е работа за семейната единица, не може буквално за всичко на училището да се хлипа. То в даден момент няма време за буквара да остане.

- Ако толкова сме западнали, че мама и тати да не могат един нормален разговор с децата да проводят, добре. Да вкараме и това в учебната програма, тя и без това не е натоварена. По принцип не е лоша идея, отхвърлих я покрай преустройките на автора-даскал.

Иначе ако трябва да разкрием реалния проблем на системата, той не е един: малко средства, натоварена (но претупана) програма. Учениците ни, по международен стандарт, куцат в математиката, науките и четенето с разбиране:

https://www. oecd. org/pisa/PISA-results_ENGLISH. png

Аз лично бих се уплашил, ако европейска страна стигне нивото на Мексико. Ето още една класация за образованието българско:

https://worldpopulationreview. com/country-rankings/education-rankings-by-country

Хавторчето не може адекватно да чете, доказах по-горе как и не може да смята, но от дискотеки разбира. Тъжното е, че такива като него един ден може наистина в МОН да седнат. Не ми се мисли какво ще стане, когато кварталният чалгароид започне учебната програма да пипа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d2806b2e87
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   до 11 (не съм 9, но приеми, че мисля като него, а
и ми харесва стилът му на изказ — точно такова отношение заслужавате всички неграмотници)

Има една тема от днес или вчера — то не може две думи без грешка да напише, ама пита, в кой университет се влизало лесно?!
На теб, номер 11, на авторчето, на въпросното кандидат-студентче и на клакьорите ви, трябва да ви се отнеме правото: да гласувате, да работите хуманни професии и да се размножавате. Подобни елементарни индивиди, които не владеят родния си език, не заслужават нищо.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5b21863b9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До 13

Ще обясниш ли, ако можеш да го направиш, без да обвиняваш и нападаш, кое точно в моя текст те накара, да искаш да ми отнемаш основни човешки права, а и как мислиш, че ще се случи?

Кое не ти харесва?
Че казах, че децата с проблеми във физическото, ще ги имат без значение дали имат 2 или 22 часа на седмица?
Че ни липсва социализация в училище?
Че нямаме адвекватно образование по върпоси свързани със секса и романтичните взаимоотношения между хората?

А ти какво заслужаваш, ако не е тайна?


До 12:

Образованието ни куца, но с него куцат комуникация и социализация. А Гошко и Тошко, може и да не може да бъдат накарани, но трябва да им се даде възможност, поне шанс, да се опитат и да научат, колко е ванжо, да се комуникира. Част от комуникацията, според мен най-важната, е да се научиш да говориш с хора, с които не искаш да говориш, да даваш и приемаш конструктивна критика, да си учтив, да пазиш собственото си, както и достойнството на другия, както и кога трябва да спреш с раговорите.

Колкото до физическото - за съжаление мисля, че го правим грешно. Би трябвало да учим децата, как да се упражнават, кое е полезно да се яде и кое не, както и да има групови спортове.

https://bnr.bg/post/101176369/balgaria-e-na-10-o-masto-v-evropa-po-zatlastavane-na-naselenieto

Десетата най-дебела нация в Европа сме! Това е проблем.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker