5 категории хора в живота - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121340)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

5 категории хора в живота
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1264 пъти
Както чичо Кийосаки казва: в този живот има 4 категории хора (+ 5-та бонус)

1. Наети/Служтели (роби):
* Твърда, “сигурна”, почасова заплата, която зависи от това на колко часа са наети, а не от ефективността им.
* Евентуално някакви бонуси като ваучери, осигурен транспорт, платен отпуск и т. н
* Търгуват времето си за пари

Един път шефът/фирмата дои и стриже служителя и втори път се намесва и държавата. С каквото е останал служителят/робът трябва да плати сметки, ипотека, храна и да си купи някои консумативи, с които да подхрани чуждите бизнеси и консуматорските си потребности. Стотинките, които са му останали инвестира в акции на чужди бизнеси, надявайки се тези бизнеси да пораснат с времето и да му донесат някаква печалба и на него. Друг управлява живота му и няма никакво време за семейството си, защото работи екстра часове да изхранва шефа си и административния персонал във фирмата. Два пъти в годината отпуска при късмет с 300 зора.
Има два варианта: 1) събира пари и се издига в йерархията - корпоративната стълбица докато не събере достатъчно пари да се отдели и да започне свой бизнес и децата му благодарят един ден или 2) работи цял живот за големите акули до пенсия и децата му остават също роби.

2. Самонаети (фрилансъри, независими контрактори)
* X (реализиран оборот от труда на самонаетия)
* X минус 60 до 70% (удръжка от фирмата/шефа) = Y (брутен доход за самонаетия)
* Y минус 1 до 45% (държавни данъци, които варират според данъчната система на отделните държави; разходи по консумативи, гориво, материали и т. н, които може да се отпишат като данъчни облекчения и други врътки) = Z (нетен доход за самонаетия)

Работят за себе си и са Свободни; Независими; Гъвкави; С висок потенциал за печалба; с по-добър баланс между работа и личен живот от Наетите. Може да стартират свой бизнес без да имат шеф на главата, пред когото да се отчитат и да ги дои и стриже всеки месец. Значително по-висок нетен доход Z за същото количество труд като Наетите.
Самонаетият разпорежда с времето и графика си и има пълен контрол върху живота си както и пълна отговорност към него. Това са специалисти с независими професии - бръснари (със салони), козметички (със свое студио), адвокати (с кантори), зъболекари (с кабинети). Ако имат свой бизнес децата им не са обречени да чукат по вратите на чужди бизнеси с папки със CV-та под мишница и да се молят да са роби на поредния пъдар/брокер на чужд труд/работодател.

3. Бизнесмени (държат цяла система) хората работят за тях. Умножават дохода си според това колко ръце работят за тях. Особено в България плащат данъци колкото решат - може да се осигуряват на колкото ниска цифра решат стига да не станат подозрителни. Повечето деца на богатите не слугуват на чужди фирми ами са при фирмата на мама и тате (има малки изключения ако искат да съберат опит и после се прибират в семейното гнездо).
4. Инвеститори - големите риби, които въртят света и имат пари, време и власт. Парите работят за тях, а не те за тях.
5. Безработни (учащи, пенсионери, инфлуенсъри) - хора, които не произвеждат никакви обществени блага

Първите две категории са за бал*ците, вторите две за тарикатите, петата е без коментар.
Следващият път като видите някого намръщен и ядосан не се чудете защо е такъв/такава: и вие да сте наети/роби и да ви плащат жълти стотинки и да се скъсвате от работа, правейки друг по-богат със собствения си труд и вие ще сте намръщени.
М28

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 5b5460b9fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   2 са категориите:
1. Служители, на точното място, където нямат конкуренция в съответната сфера; Самонаети, предлагащи точно това, което най-много се търси и без (голяма) конкуренция; Бизнесмени - предлагащи (чрез предприятие/фирма) точно това, което най-много се търси и без (голяма) конкуренция; Инвеститори - задължително с голям начален капитал - инвестирали в точно това, което най-много се търси и без (голяма) конкуренция = печелившо

2. Служители, не на точното място, където има голяма конкуренция; Самонаети, предлагащи нещо, което малко се търси и/или с голяма конкуренция; Бизнесмени - предлагащи (чрез предприятие/фирма) нещо, което малко се търси и/или с голяма конкуренция = фалит; Инвеститори - задължително с голям начален капитал - инвестирали в нещо, което не се търси = загуби, по-големи от вложеното (инвестицията)

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d659100e8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ми, не знам, на свободна практика съм и въобще не мога да се нарека балък или роб - много си ми е добре даже.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 93e01ecceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Мерси, че ни светна. Сега остана само да изчетеш чичо ти Адам Смит и дедо Карл Маркс и си готов икономис!
Успех!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 15ea94992d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Има хора заможни от имоти и си търгуват времето защото им е скучно.

Това е един приятел майка му. Тя жената има една сграда от 10-12 имота парко места и взима от повечето наеми и 50% от парата минава под масата.

Работи като касиерка, но ако я видиш няма да си помислиш какво има и колко има.

100% самата тя изкарва поне едно 4000-5000лв на месец и работата и е като бонус.

"Богата" или "Заможна" се води.
И това ли е мечтата на всеки човек?

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a2a12516e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Намали малко бизнес литературата, Юли Тонкин, на който родителите му са дали готови апартаменти и ключовете да събира наеми, и излез на собствена квартира, която сам си плащаш, а не при вашите, или таванската от баба ти.
Поживей малко в реалния живот и ще видиш колко грешиш, дървен философ като теб бях от 19-21. Опита от живота безценен, тези неща дето си написал не струват хартията на която са напечатани.
M34

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 92cf3a8797
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Учащите и инфлуенсърите са децата на бизнесмените и успешните самонаети - един изкарва парите, другите само харчат и обикалят по моловете ;)

От друга страна, ако всички са шефове и бизнемени - кой ще събира памука, кой ще чисти тоалетните, кой ще върши мръсните нископлатени работи?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 41c19442d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Откри топлата вода, браво ((:

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 705f8ebbf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Е, аз съм роб, днеска цел ден се помайвах, е нищо, 2-3 бонки си вървят в джоба ми всеки месец.
Друго си е да си шеф и да гониш цял ден срещи клиенти масали оферти и срокове, дружко си е, хаха

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: aefa91f30f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Като вземат разни австралопитеци като теб да ги развиват тия теории, ми става зле. Просто си представям някакъв занемарен пич с луд блясък в очите, който трака два часа на клавиатурата да пише небивалици, подсмихва се и си казва ей сега ще им покажа откъде тече водата. Има ли някакъв смисъл от цялото това писание, нещо което да се извлече като поука, или просто си споделяш труда? Защото ако е последното, за съжаление ще го оценя със "слаб". Бедна езикова култура, клиширани фрази, изключително повърхностен и циничен поглед върху поставените проблеми. Съветът ми е да прочетеш поне десетина книги на тази тематика и то от по-сериозните, и да се пробваш пак.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 8fa2eea61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Против съм такива обощения как бизнесмена бил тариката, а служителя балъка. Не заради друго, ами от бизнесмен до бизнесмен и от служител до служител има Балкан разлика. Само да кажа, че 90% бизнесмените не са като Бил Гейтс, а по-скоро имат някаква баничарница или малко магазинче и изкарват колкото за хляба, въпреки че се трепят от работа, защото не работят 8 часа като нормалните хора.

Човек трябва да е такъв, за каквото го бива. Не че нещо, ама ако ще съм такъв пишман бизнесмян зорлям да се напъвам да съм нещо, за което не ме бива, само защото Юли Тонкин така казал, предпочитам да съм служител и да работя това, което ми харесва и в което ме бива. Аз ако си раборам от работата, ще се издигна и пак ще взимам 5 пъти повече от онзи с баничарницата, която едва си плаща наема и тока и ще съм 100 пъти по-спокоен, защото няма да рискувам при всяка икономическа криза да остана на улицата. Като съм добър служител, дори работодателя ми да фалира, аз си вземам шапката и отивам при конкурента и ме боли онази работа. А шефа да си бие главата с банки, кредити, доставчици, клиенти и държавни институции и да се чуди как да се издължи. И всичко това за същите, че и по-малко пари от мен.

Примерно ако си един IT мениджър и взимаш 10-20 к заплата, боли те хуя, че не си бизнесмен. Бачкаш 10-20 г., междувременно инвестираш спестеното в някакви имоти, акции и т. н. и се пенсионираш на 40 г., ако вече не ти е кеф да бачкаш и искаш по-различен живот.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 261fde479e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Ех истината заболя някои хорица, но какво да се прави..

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0a57d49c87
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   11, а може би се възмущават на заучените и обобщаващи ютюбърски глупости?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: fbcfd5dea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Авторът е доказателството, че дори и книгите не помагат при липсата на мозък... Голяма си я свършил като си прочел 200 страници на 28. Просветли ни и покажи на нас, простосмъртните, наученото от книгата в действие! :) Стана ли инвеститор?
Ж23

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 15ea94992d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   12 до 10. А ако вече имаш да речем имотите и ти вадят пари има ли смисъл въобще да бачкаш?

Не мисля че хората у нас искат да спестяват и да инвестират.
Един приятел е топ девелопър в дна американска компания и тя му плаща 6000-8000 долара на месец и живее в Бургас. Той самият не пести и стотинка има луксозна къща и мерцедес 2022г даже мисли да взима още една.
С жената ходят на почивки и като цяло го боли работата за спестявания.
Но кажи честно... ти ако имаше "примерно" 10 имота на добри места в Бургас и ти вадят най-малко 4000лв общо това е 400лв наем на имот което в Бургас вече почти няма :).
Ти би ли бачкал? . Аз не. Обаче колко са тези хора дето описваш да взимат 10-20к на месец. Този човек дето познавам е под 0, 5% в Бургас защото не мисля че всеки втори ще взима едни 6000-8000 долара предвид че средната в Бургас е има няма 1300лв на месец..
Същото е и с имотите. Колко хора в Бургас биха наследили или имат 10 имота или повече? казвам 10 защото се броят на пръсти.
Мисля че 0, 5% или дори по-малко :).

Слез на земята, повечето няма да видят и 5000лв на месец. Сериозно говоря...

Инвестирането е за хора с пари, но повечето хора които вадят много пари ги боли дали ще имат утре или не те гледат днеска да са добре.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: bdc43ef125
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   15, да поддържаш 10 имота си е работа, не е точно да лежиш и да събираш наеми. Аз с 1 апартамент не мога да се оправя: то капризи, то пердетата и килимите им пречели, чиниите били не знам какви си, децата им получили алергии, храната в хладилника се разваляла... Представям си всичко това по 10 :-)

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 3bce622ee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Ох, нищо не ти е ясно за българския бизнес, нищичко, но си седнал да пишеш. Като станеш на 48 може и да прогледнеш.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 7527da107d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Няма как да се определят всички хора от споменатите трудови категории като еднакви, защото има всевъзможни обстоятелства, които в едни случаи са положителни, а в други - в ущърб на въпросните лица. Освен това, парите не са пряк показател за това кой колко е успял, дали е доволен от своята дейност и дали разполага пълноценно с времето си. Някои хора с големи доходи са постоянно под натоварване, забързани, нямат време за много неща, макар и банковата им сметка да е с повече нули отзад. Известните лица пък са постоянно следени, носят се какви ли не измислени слухове по техен адрес и не могат да се разходят някъде на спокойствие, защото все ги снимат или ги заговарят случайни хора. А част от самонаетите лица не успяват да се справят с работата си (липсват достатъчно посетители, или осъзнават как влагат много повече време и/или пари от очакваното, или отговорностите им идват прекалено натоварващи), затова не е рядкост, че такива след време се насочват към ролята на нечии служители на щатно работно време.

В темата не е споменати хората, които работят за себе си, но не изпълняват поръчки, а например пишат роман, правят изобретение или разработват изделие със собствени средства. При тази група хора не се касае за обичайната работа срещу пряко заплащане, а хората влагат много време, мисъл и умения, като накрая не се знае дали ще съумеят да превърнат цялото това старание в парични постъпления или ще си останат само с усилията. Аз отскоро влязох в този "отбор" и временно работя за себе си своето хоби, без да изпълнявам поръчки за други лица, защото така съм избрал и докато разработвам моето си нещо, живея от натрупани в предишни години спестявания. Влагам всичкото си време в това, в което съм най-добър. В това отношение споделям думите на номер 10, гласящи "Човек трябва да е такъв, за каквото го бива. ".

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 9dbb907eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Малко ще те разберат братко, но знаеш ли кое е по-лошо от това да си "прогледнал". Да прогледнеш и да не действаш. Да четеш и да не учиш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker