Специалност "Зъботехника" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Специалност "Зъботехника"
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 782 пъти
Здравейте. Поради ред причини така и не завърших висше образование. На 38 години съм и определено съм закъсняла, но съм на такъв етап от живота си, в който искам да променя живота си. Малко е късно, но все пак... Знам клишетата за това как висшето образование не гарантира нищо и прочее, но тази дискусия не ме вълнува към момента. На моята възраст има професии, които не може тепърва да се прави кариера, но си мисля, че специалността "Зъботехника" е възможен вариант, а и е добре платена работа. Ако някой, упражняващ тази професия е видял темата, ще съм благодарна да сподели подробности - кандидатстване, реализация, плюсове, минуси и т. н. 3-D принтирането и напредъка в технологиите ще убият ли и тази професия? Или много много напред в бъдещето отидох :))) Ще се радвам и ако някой, който се е преквалифицирал или завършил е висшето си образование на по-късен етап, се включи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: c682c3a81b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Зъболекар съм и докато следвах логично първите две години изучавахме зъботехнична материя - все пак работим с тях и трябва да говорим на общ език. Имам наблюдение върху работата им - изисква се много сръчност - от дялкане на сапуни през накапване на восъчни моделажи за корони/мостове (да, ще го правите и това през следването въпреки че технологията с накапване на восък ръчно и леене на метал е остаряла и днес много конструкции се правят с КАД/КАМ - моделиране с дентален софтуер, фрезоване на циркониеви блокчета/дискове с последващо изпичане/синтероване, фрезтехника, адитивни методи и тн - всичко това го изучавате в детайли в хода на следване). Има зъботехници, които работят само на компютър - моделират конструкции, но те работят в големи клиники, където има различни отдели - компютри, керамика, пластмаса и т. н. Ако си в някоя по-малка зъботехнична лаборатория може да се наложи да правиш повече неща според зависи колко е голям екипът, но и там все пак има зъботехници с конкретни интереси - керамисти или други, правещи само снемаемо/неснемаемо протезиране. Едно нещо съм се убедил - няма един зъботехник, който да е добър във всичко - ако е майстор на короните, мостовете и тн то снемаемото им протезиране не е на ниво затова работя с различни зъботехници. Казвам ти го да го имаш предвид ако следваш да се ориентираш от рано - зъботехниката си е и изкуство и като всяко такова си има направления.
Също така се приготви за доста огъване на тел - всякакви куки за протези и ортодонтски апаратчета. Това дори и ние го правим на моменти и съм благодарен, че не ми е ежедневие хаха.
Реализацията е добра, търсят се специалисти и в България и навънка. А относно преквалификацията - знам само зъботехници, които са се преквалифицирали на зъболекари, но не и обратното. Не го казвам с цел да те отказвам.
В последната ми година от следването имахме много дентални асистенти студенти, обучаващи се по специализиран курс - бяха основно жени на около 35-40-45 години. Всичките се реализираха също с нелоши работни места - университетите го предлагат като програма и е резонна идея също. В някои държави се води дентална сестра. Успех
М29

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2061bef299
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   В голяма грешка си, че е добре платена. Майка ми работи цял живот това нещо и не е цъфнала и вързала, а работи в собствена лаборатория не на заплата. Всичко ще се случва с 3D принтери, то всъщност вече се случва просто не е стигнало до тук. Клипове и информация има достатъчно много в Интернет. Можеш ли да рисуваш по добре рисувай, защото за зъботехника трябва рисуване.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8efd0ac91f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Последно се подстригвах при зъботехник. Каза, че се е возил в такси, шофирано от зъботехничка. Прави си изводите.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f81ffd56dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   На около 30 съм и се преквалифицирах като Зъботехник. Това е по-скоро занаят от колкото просто професия. Такива кадри са търсени и има недостиг в нормалните държави. В България образованието за зъботехници е 3г и абсолютно не е на ниво. Преподават предимно зъболекари, които нямат никаква идея и опит в зъботехниката. Още по-лошо, не им се занимава да те обучат. А още по-лошото е че отиваш на стаж в Лаборатории и ако не са ти рода нямат интерес да ти дадът каквито и да е знания. Дори след като завършиш ще бъдеш изключително лошо платен като за толкова трудна и отговорна професия.

Най - интересното е че в България има много голям недостиг на зъботехници, а работата е много, големи пари също се вадят от собствениците на лаборатории, но са толкова алчни повечето и са готови да бачкат по 12ч всеки ден вместо да наемат човек, който да им помага и да му плащат адекватна заплата.

Ако ще се насочваш към тази професия гледай директно към чужбина като повечето медицински специалисти. В България е загуба на време дори за първоначалния опит.
Не съжалявам, че инвестирах толкова пари, време и нерви в тази професия, харесва ми много, но университета и работодателите се подиграват с тези кадри.

Относно това че компютрите ще заместят зъботехника, това са глупости разправяни от хора, които нямат идея какво говорят. Скоро време бизнеса ще се раздели на две части. Cad/CAM центрове за рязане и принтиране. И другата половина ще е ръчната и артистична част, както и протезите, те още с години ще се правят изцяло на ръка.

В България обаче, за да не изчезне тази специалност трябва да се направят огромни промени в образованието. Най-вече да има възможност за бърз магистър, за да може тези хора да преподават на зъботехници, а не да се наемат за тази работа неадекватни зъболекари.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker