IT академия или университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121334)
 Любов и изневяра (29742)
 Секс и интимност (14380)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3185)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

IT академия или университет
преди: 8 месеца, 1 ден, прочетена 653 пъти
10. клас съм и искам да стана ИТ. Какво ме съветвате - да уча ли в университет или в академия и коя? И добра идея ли е да започна академията още сега или като завърша средното? И дори да я изкарам до края на средното, после все пак да запиша ли университет или по-скоро да си търся стаж? В моя град няма IT компании и ще трябва да търся стаж в София. Няма ли да е голям шок, ако отида директно, за да търся работа там? Аз съм притеснителен и може това да ми попречи да си намеря стаж. Може би е по-добре да уча там в университет да свикна с града. Иначе в момента също имам предмет информатика и имам представа, но не е така интензивно обучението. Отдава ми се и ми харесва. Интересувам се и допълнително самостоятелно вкъщи, но е хаотично от тук от там, не е като да караш курс/академия.

Моля за съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 1 ден
hash: e57eb63972
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Запиши СофтУни - обучението е около 2 години и точно когато го завършваш ще завършиш и училище. След това можеш да продължиш с университет в София, а паралелно на него да търсиш и работа.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 141bff6fbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Закъснял си. Истинските айтита започват още в 7-8 клас. Няма да издържиш на конкуренцията.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: aad1349c39
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   И защо ти е IT? Не четеш ли за изкуствения интелект - скоро ще върши работата на IT-тата. Програмистите приключиха. Търси работа която не е на компютър ако искаш изобщо да работиш като завършиш.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 часа
hash: 31dd3e5b41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Поздравления, че в 10ти клас вече имаш цел, знаеш каква е и взимаш мерки. Поради това си губя времето да ти отговарям. Общо взето, за момента, трябва единствено да действаш!!! Имаш 2г да решиш после как ще продължиш, сега просто програмирай по цели дни и нощи, има удеми, за 10тина кинта можеш да се сдобиеш с невероятни курсове, да не говорим, че може и да са без пари. /подсказвам, пиратебей има удеми курсове, повечето/ Така че стъпвай газта и не пускай, реално, ако си дадеш як зор, можеш след 12ти клас да започнеш работа, защо не? Успех.

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 часа
hash: 621ffaaf98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Пиша ти от първо лице. Започнах с академиите от 8-ми клас. Завърших и записах ПУ, софтуерни технологии и дизайн с идеята, че паралелно с него ще завърша цялата пътека на СофтУни/Телерик. 10 години по-късно, вече съм на позиция junior dev, зад гърба си имам опит с 5 езика, но не на достатъчно добро ниво, визирам изучаваните в университета и академиите. Последната година яко си седнах на дупето със всичкия наличен безплатен материал в интернет и само о единствено това ме доведе до успех. В академиите и университетите има интересни задания, които биха били някакъв опит, но крайно недостатъчен. Извода е че всичко зависи от личната ти мотивация. Съвет от мен СофтУни все още имат отворени записи от стари курсове, изгледай ги и решавай задачите, като се опитваш да не чийтваш. Отделно харесваш си език и почваш междувременно с книгите. Преди да си прахосаш парите за академия пробвай сам. От университета ще научиш най-вече как да бъдеш самостоятелен и да не очакваш че като плащаш някой ти е длъжен да те научи, отново всичко зависи от теб. Използвай тези 4 години, че после става тегаво, като се наложи всичкото това да го съчетаеш и с работа, както ми е наложи и на мен. Имам колеги стажанти, туко що завършили, така че поле за изява ще имаш, стига да искаш и да го търсиш!

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 9 часа
hash: b447446a24
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Най-голямата грешка в живота ми беше да запиша IT специалност в университет. 4 загубени години, нищо научено. Тръгнах и аз по каналния ред, защото моите родители ме караха, все пак "без университет не може".. започнах с истинско желание и хъс, и всичко беше разбито. Нивото на образование е покъртително, учат се стари неизползваеми технологии от едно време, преподавателите си знаят това, което са учили преди 20 години, което просто вече не е релевантно. Разбира се, късат наред, опитват се да те задържат възможно най-много време в университета, защото на теб се гледа като на един продукт, никой не го интересува дали ще излезеш обучен кадър. "Учите" всякакви глупости, общо взето от всичко по малко, крайно недостатъчно за да можеш да направиш каквото и да било. На повечето места се започва със С , което за мен е абсурдно и сигурен начин да накараш някой да се откаже. Общо взето не те учат на нищо, с извинението, че "то това трябва сам да си го учиш". Е, като като трябва сам да си го уча, за какво ви давам една камара пари?

Бях изключително разочарован, тотално ме отказаха от това да се развивам в тази сфера. Това осъзнаване на тъжната действителност ми дойде някъде 3ти курс, но поради натиск на родителите ми, че щом вече съм стигнал до тук, трябвало да го завърша. Е, завърших, избутах го между капките. И какво стана? Файда.. Излязох от там с една смешна хартийка, но никакви знания, никакъв опит и никакви лични проекти. Дори на неплатени стажове не искаха да ме вземат. Това беше преживаването и на повечето от колегите ми. Яко се депресирах и за известно време тотално се отказах от това, чак го намразих.

Все пак ме удари реалността, че трябва да правя нещо с живота си. Реших да запиша в една от известните IT академии (не е софт уни). И без да преувеличавам, ако кажа, че за 3 месеца научих повече от колкото за 4 години в университета, вероятно никой няма да ми повярва. Цялата програма беше към 13 месеца, сравнително интензивна, като дори включваше няколко месечен Bootcamp с работа по реален проект, това което ми липсваше на мен. Всичко беше супер, разбира се с много усилия от моя страна, вече съм джуниър в една страхотна фирма и си обичам работата. Най-важното, осъзнах, че проблема не е бил в мен.

Надявам се да съм помогнал на някой с историята ми.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 4 часа
hash: e6711c13bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До номер 3 - много ми е интересно щом този изкуствен интелект има способност да замени програмистите, няма ли да може първо да замени повечето други по-ниско квалифицирани професии - сервитьор, касиер, та дори счетоводители и куп други? Или искаш да кажеш, че те са по-трудни да бъдат заместени от програмистите? Ако програмистите могат бъдат заменени, повечето други професии ще могат доста преди това. Ясно е, че говорите глупости от комплекси, защото просто им завиждате на заплатките ама ще има още дълго да се надявате докато фантазийките ви се сбъднат.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 320c5e0e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   ИТ академия. Отивашфза знания а не за хартията без стойност, губене та време и материал от преди 20 г.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 2e506eb25b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Много ясно, че трябва да се запишеш в университет. Животът не е само пари и работа. Сега ти е добре, ходиш на училище, готвиш се за контролни, срещаш различни ученици. Въобще времето ти не минава напразно. Като завършиш ще разбереш какво е живота, много често едно сиво ежедневие. Така че моят съвет е да идеш в университет, да направиш някакви спомени, да направиш запознанства. Ако се пуснеш директно по стажове ще се скапаш от монотонност. Разбира се, гледай какъв университет записваш. Ако ще ходиш в ПУ както е направил някой по-горе в коментарите няма да останеш доволен. Моят съвет е СУ ФМИ, най-престижното място за ИТ в България и доколкото съм чувал далеч не е така забито като в другите университети. Пък и да е, пак е най-доброто.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 1d3d67089b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Виж сега - ученето в университет на инженерна компютърна специалност - не е загубено време!

Говорим, когато имаш желание за това и влагаш усилия и труд!

Да, учат се по-стари технологии, но това са базови, основни неща!
Най-важно е да схванеш алгоритмите и принципите на програмирането!

(Има една много добра българска книга по въпроса: "Програмиране = Алгоритми" от Преслав Наков. Има я безплатна в електронен вариант - потърси я и я чети! )

Ако това успееш да направиш, си положил вече основите!
Оттам нататък - трябва сам да надграждаш!

Има и още нещо много важно на което те научава университета: да имаш инженерно мислене и да можеш да търсиш и пресяваш информацията, и да "отделяш зърното от плявата"! И по този начин да можеш да решиш всеки възникнал компютърен проблем!

Освен това университетът ти дава и подходяща среда и контакти.

И накрая да обобщя: ще ти го обясня и в проценти, че е по-лесно за разбиране:

Универистетът ти дава 10-15% от нужните знания - но ти дава основата! Оттам нататък ти продължаваш да се самообучаваш с материали от интернет - но вече знаеш кои са "правилните" материали и как да ги търсиш и намираш, и отсяваш.
Така, че останалите 85-90% са от самообучение!

Тук ти говоря, ако искаш да станеш наистина много добър програмист и да работиш за себе си!

Ако искаш да станеш програмист на заплата - ОК, изкарай тогава примерно СофтУни.

Има и вариант да изкараш и университет и софтуерна академия, където да специализираш в дадена технология и програмен език.

Най-важното е да имаш желание, воля и да се трудиш! И търпение, разбира се!

Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker