Колебание между учител и работа в банка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121374)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Колебание между учител и работа в банка
преди: 4 месеца, 9 дни, прочетена 559 пъти
От София съм. На 26 г съм, бях пропуснал 3 години след завършване на средното си образование, защото не знаех какво точно искам да следвам и къде. Завърших Икономическа гимназия с профил “Банково дело”. Работих една година като сервитьор, после една година като кредитен консултант в КешКредит, напуснах, осъзнах, че не е за мен и една година карах платен стаж в Банка. Изкарвах си и доходи, свързани с даване на частни уроци по математика на ученици, та така си спестих някой лев, имам някаква финансова дисциплина да речем, не харча за глупости, по природа съм стиснат. После реших все пак да запиша висше образование, осъзнах, че без него ще ми е много трудно да се реализирам пълноценно. Кандидатствах “Финанси” в Стопанската академия в Свищов, задочно обучение, защото не исках да лежа изцяло на нашите и да ги заробвам финансово, а и исках докато следвам, все пак да натрупам и някакъв професионален опит. Избрах Свищов, защото оттам беше приятелката ми, тя ми каза, че Академията е супер за тази специалност и честно казано останах доволен от обучението. И така, на 22 г започнах и тази година се дипломирах успешно, взех си държавния изпит. През годините на следване работих и работя в банка пак, специалист “Обслужване на клиенти”, просто реших да остана тук, защото по време на стажа, който бях карал, ме харесаха и ми предложиха постоянно работно място. След завършването си обаче, реално сега осъзнавам, че това някак си не е моето нещо. Работата в Банка започна да ме депресира и се получи рутина, скука един вид, едно и също нещо. Заплатата не ми е особено висока и за 4 години стаж тук, ммм, не е мръднала кой знае колко. По време на следването си изкарах педагогическа правоспособност за “учител по икономика” и сега гледам има свободни места в няколко професионални гимназии за тази позиция. Споделих с нашите, те ми каза, че каквото ме прави щастлив, то това да върша. Преподаването от малък ме вълнува, винаги съм се старал да помагам достъпно на всеки с трудностите при усвояването на дадената материя, да консултирам хората, смятам, че ще се впиша, просто ми идва отвътре. Притеснява ме друго- може би като учител няма да имам солидни доходи, но и в банката не е кой знае колко добре. Вие, ако бяхте на мое място как бихте постъпили- да продължите да работите и израствате в банковия сектор или да се посветите на Образованието, в частност -учител. Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 36b4e0fd4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Бих останала в банката, но бих си изкарвала пари с частни уроци по математика, като допълнитен доход.

 
  ...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 4d68b7115e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   За мен работата в банка е скучна, не вярвам да дават и много пари.
Учителите имат свободно време, могат и частни уроци да дават, а щом и ти харесва. Има работа и вкъщи, но не си цял ден на училище, ако се погледне това заплатата е много добра, за часовете, които се прекарват в училището. Заплатите се вдигат често.

 
  ...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: c5cbb5110c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ако трябваше да избирам между двете веднага ставам учител.

Да, минуси е, че се занимаваш с разни невъзпитани хлапета и ти трябват железни нерви за да си даскал, но кой е като даскалите?

2 месеца лятото почиват, карат всички ваканции с учениците са в платен отпуск реално, всяка година са по абитуриентски балове, да не говорим и че мнозинството от тях въобще не са по цял ден на работа, а или отиват за първа/втора смяна и съответно или са до 2-3 следобед на работа или отиват чак към обяд ако е за втората смяна.

Сравнено с банката, където си на бюро по цял ден и почиваш 20 дни в годината за мен е рай.

Другият голям мит е, че заплатите били много ниски - не е вярно, вдигнаха им ги много, сега пак ще ги вдигат, даже за мен е несъразмерно много това, което взимат за работата, която вършат? !?

Споменах ли, че и много от тях дават частни уроци, пишат учебници и въобще си допълват държавната заплата с някой лев?

Абе учител да си в днешно време,

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 47631ebc33
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   И двете са зле... Ако питаш кое е по-зле, сигурно учител.

 
  ...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 95a55e840b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   До номер 3 - Има учители, които готвят за олимпиади, изпити и искаш да ми кажеш, че тяхната работа е лека? Писането на учебник по чужд език да не би да е лесно? Допълнително се занимават с даването на частни уроци, остават след часовете да подготвят за състезания, което си е отдаване на цялата енергия и сили? Не всички учители попадат към категорията, за която ти говориш. Факт е, че малка единица от тях получават добри заплати и това е тази част с 25-30 години стаж.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 0bd14e0e62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Имам педагогическа правоспособност, работих една година, като учител. След ок. две години ми се даде възможност да работя в банка в, сектор "логистика на карти" изкарах там 15 години. От няколко месеца работя, като учител отново и не съжалявам. Ето ти нагледен пример за две възможности които си изградил и в случай, че в едното нещата не потръгнат, имаш другото. Да се работи в училище също не е лесно и е със срок на годност. Казват, че на всеки 10 години, човек трябва да сменя професията си. В банката, ако не смениш отдела, промяна няма да има, а и сам казваш, че вече се изнервяш там. В училище в един момент, шумът може да започне да те изнервя, както и безхаберието и незаинтересоваността, но ако ти носи удовлетворение да даваш нещо от себе си чрез знания, действай. Успех, избери със сърцето си, всяко нещо си има и и - са. Важното е, че си си осигурил възможности.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: 1bfdc61e27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Остани в банката, но гледай експертни позиции и после някакъв шеф. Иначе няма добър доход. Всяка работа доскучава с времето (освен ако не ти е детската мечта) сигурнонинтя ще доскучее. Успех.

 
  ...
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: d9a3a668ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От тази учебна година съм учител. Набори сме. Преди това работих за малко в банковия сектор. Ако трябва да избирам, хиляда пъти ще избера преподаването.
Заплатата на един учител (ако си на цял, не на половин щат) никак не е лоша. Имаш си норма от определен брой часове (за всеки предмет е различно, моите са 18), но понякога се налага да вземеш по-голям брой класове, та може да даваш и по 25 часа на седмица.
Не съм съгласна с номер 3, че едва ли не, работата е супер лесна и учителите не заслужават заплатите си. На ненормирано работно време съм. Понякога имам 3 часа и съм приключила още преди обяд. Има обаче дни, в които започвам работа в 8 сутринта, работя до 4 в училището, прибирам се и продължавам да работя до 1 посреднощ. :) Има много пластове, не е само да си предадеш урока - имаш тестове, изпитвания, домашни работи, олимпиади, ако си по математика или БЕЛ - класни работи, а и самият ти трябва да се подготвяш всеки ден за уроците и да ги разработваш така, че незаинтересованите гимназисти да не си чоплят ноктите цял час.
Работиш с хора, и то хора, които са от супер консуматорско поколение, хора на дигиталното време, така че трябва да си въоражен с търпение, много здрави нерви, както и идеи как да ги накараш да те изслушат.
Нооо... всичко това си струва. Щом те интересува преподаването - давай. Системата се нуждае от заинтересовани хора, точно като теб, не от хора, които са там, защото имало лятна отпуска. Удовлетворението от професията е огромно, особено когато видиш, че учениците те слушат със желание и се стараят.
Освен това, всеки ден екшънът е различен. В училище никога не е скучно. За разлика от банките и корпоративните глупости, тази професия е доста динамична и забавна.

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 часа
hash: 8b00a2e9a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Работата в училище е голямо предизвикателство, но и доста по-стресова от работата в офис -днешните деца, в по-голямата си част, са разглезени и разхайтени, родителите незаинтересовани и несъдействащи.
Хубавото е, че работата е сравнително сигурна и заплащането, особено за градовете извън София, е доста прилично, а и в училищата се работи по много проекти, което е свързано с допълнително възнаграждение. Има възможност да се пътува и в чужбина. Всички училища в нашия град получиха 13 заплата и коледен бонус към нея - за банките не знам.

Успех с вземането на решение!

Ж

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 610986d9ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Категорично избери банката!
В училище са олигофрени, които не могат да четат и пишат, не знаят таблицата за умножение, но родителите са по-прости и нагли и от отрочетата си!
Учителят няма права, ученици не се изключват, седят и те псуват в очите и ти нямаш право дори да ги гониш от часа.

Категорично - избери банката! Няма да сбъркаш!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker