Магистратура в Милано? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Магистратура в Милано?
преди: 11 години, 5 месеца, прочетена 2891 пъти
Здравейте!
След няколко месеца завършвам бакалавърската си степен по икономика на английски език в СУ и обмислям варианти за магистратура в чужбина.
Покрай настоящата си работа, програми и проекти, в които съм участвала, имах възможността да пътувам из Европа и да събера малко впечатления относно академичната среда.
Все още имам колебания по въпроса дали да кандидатствам в НБУ, но както за чужбина, така и тук нямам яснота за качеството на образование и дали си заслужава времето и инвестицията на територията на България.
За сега съм се спряла на Унгария, Шотландия, Швейцария, Испания и Италия, като частност университета в Милано - Universit? degli Studi di Milano ми е фаворит. Не знам италиански, уча испански, но там имат програми изцяло на английски.
Тези избори са условни и аз нямам почти никаква представа какви са нивото, условията на обучение и шансовете за реализация след завършване.
Ще се радвам някой, който вече е минал по този път да сподели опит и впечатления.
Благодаря Ви, лека и успешна седмица:)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 5 месеца
hash: 08e062a1f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти, завършила съм цялото си образование в чужбина и за НБУ не мога да кажа, но като цяло имам познати-студенти от доста страни, а и наскоро търсих университет на мои познат и съм що-годе запозната.

Първо виж този списък Academic Ranking of World Universities - 2012, ако университетът не е там - забрави.

Унгария
Няма лошо, но е също страна от Източна Европа и забрави - не е добре за автобиографията. Каквото и да е реално нивото, имиджът е лош.

Шотландия
Не мога да кажа, но имай предвид, че в цяла Великобритания има много съмнителни университечета с гръмки имена, но пълни с въздух, а в същото време там са и най-добрите университети в света. Внимателно виж рейтинга на КОНКРЕТНИЯ университет в класацията Academic Ranking of World Universities - 2012. Ако не е в списака с тези университети, забрави

ПО ПРИНЦИП, ако един университет не е там, по-добре не инвестирай време и пари в него. Няма нито един български, разбира се, а от Източна Европа има само от Русия мисля, но като цяло - ако ще ходиш на Запад, гледай да е добър университета!!!

Швейцария
Скъпо е, иначе не знам да има лош университет там. Можеш да специализираш в банковата им система.

Испания и Италия
ЗАБРАВИ.
И в двете страни има огромна безработица при младежите. Проблемите са сходни като у нас - висшето образвание НЕ подготвя за реалния живот и е твърде теоретично. В Германия например предпочитат дори да назаначават хора с бг. диплома (инорматика, медицина, инжинерни науки). Икономиката в момента е на дъното, което особено при магистратура е гадно, защото няма да има проекти, спонсорирани от фирмите, няма да има възможност да работиш там и след това. Ще те изплюят с диплома, а ще си стоиш безработна. Езикът с нищо няма да ти послужи. В съответната страна всеки говори този език по-добре от теб, но те нямат, а в интернационалните концерни се говори английски. Само немски, френски, руски правят смисъл в ЕС като втори език. В САЩ е важен испански като втори език.
Не знам, дали ти е известно, но и в България вече са станали работодателите много критични към дипломи от чужбина - едно, че може да са фалшиви, друго че може да са от университет-менте. Пълно е с реклами за подобни „университети“. Най-лошото е, че няма да имаш повече връзки в България, както и практика. Истинско предимство с такава диплома имаш само в мултинационалните компании.

Погледни обаче и за университети в Германия, Австрия, Холандия, Дания. Там магистрите също са на английски.
Успех

П. П. Не разбирам сега какво си учила - икономика или английски език, но едно ти казвам - без работна практика няма да можеш да си намериш качествена работа. 2 годинки ще инвестираш в Магистъра в чужбина, но това не е никаква гаранция за успех. Английски е хубаво, че знаеш, но днес това не е някакво особено предимство - всеки го знае на работно ниво. Научи още един език като немски или руски. Испанският е красив език, но няма да те нахрани.
Задължително реши, дали искаш да се реализираш у нас или в чужбина.
Аз на твое място бих почнала на първо време работа по специалността. Виж обявите за работа. Навсякъде се иска „висше образование“ 3 г. стаж. За ръководните позиции стажът е вече 5 години!!! За кога, авторке?

Ако вашите имат пари и връзки, можеш да си позволиш да учиш където си искаш, после ще те уредят. Това е обаче частен случаи. Преди години препоръчах на моя позната да не учи изобщо магистратура, а да почне работа. Тя не ме послуша, дойде кризата и в момента е чистачка в Германия, а има отлична диплома по финанси в наш много престижен университет. Магистратурата е важна за хора, които искат да направят университетска кариера. За мениджърите се иска работа и акъл, комуникативни способности, умения.
Като икономист един MBA пред името би бил много престижен, но за него ти искат 2 години работна практика, ти имаш ли ги? Освен това в МВА се учи много по-малко от в бакалавъра по икономика и освен престижната титла си е куха работа за икономист.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 5f944372ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря ти за изчерпателния коментар:)
Нека и аз обясня по-подробно.
Уча специалност Икономика в Стопанския факултет на СУ на английски език.
Освен испанския, който уча в университета, знам немски от гимназията и имам сертификат за ниво B1.
Нямам големи финансови възможности, нито каквито и да било връзки тук, a трудовият ми стаж е малко повече от една година към момента.
Имам интерес в сферата на модния мениджмънт и именно поради това се насочих към Милано. Също така харесвам страната, била съм многократно, имам и роднини там, но те са възрастни и не са наясно с висшето образование, за да ми дадат меродавно мнение. Разбира се не се ограничавам само в програми с модна насоченост, а и всички останали икономически, управленски и т. н.
Видях класацията и университета фигурира на 151ва позиция, което мисля е добре.
Освен това бих искала да работя и живея в Милано, така че в моя случай като че ли е по-разумна инвестицията пари-време...

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 08e062a1f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   От 1 - в такъв случай заминавай за Милано и не се чуди!
Добре е университета по класацията.
Колкото до немския - забрави, че го знаеш. В1 се взима за
6 месеца курс в Германия, а и си го забравила след толкова много време. Наблегни на италианския, защото в Италия говорят него, но ако е на английски програмата, най-добре го учи на място езика.
Успех!!!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 5e37337b31
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съвет не мога да дам, по-скоро имам въпрос.

Гледам, все за В1 или С1 нива за езиците говорите.

Къде има обща информация за тези нива, какво включват, от кого се изискват?
Къде се "дават"/полагат изпити.

То ясно от кого, но в цяла Европа ли търсят този начин на представяне на знанията по език?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 5e37337b31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съвет не мога да дам, по-скоро имам въпрос.

Гледам, все за В1 или С1 нива за езиците говорите.

Къде има обща информация за тези нива, какво включват, от кого се изискват?
Къде се "дават"/полагат изпити.

То ясно от кого, но в цяла Европа ли търсят този начин на представяне на знанията по език?

 
  ...


...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 08e062a1f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 5, специално за сертификати по немски език се обърни към Гьоте Институт, гр. София.
Иначе, нямам представа за другите езици - аз нямам никакви сертификати (освен дипломата си от гимназията с хорариума по езицита), а говоря немски като майчин, на английски ми е било преподавано в университета, писала съм направо изпити на него и никой не ми е търсил сертификати за каквото и да било. Не е зле едно TOEFL за английски да имаш, но аз нямам и пак се оправям. Ако знаеш език, нямаш нужда от сертификати по принцип! Сертификатът не говори и не пише, а ти.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 5f944372ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката: Благодаря, дано имам късмет:)

Колкото до нивата - те стартират от А1 до C2 по европейската езикова рамка. В случай, че питаш кое ниво на какви критерии отговаря виж тук http://europass. cedefop. europa. eu/bg/resources/european-language-levels-cefr
Аз полагах TOEFL, когато бях 11 клас, съответно вече няма давност. Освен него нямам други сертификати( не ми се е налагало, а те са си инвестиция) освен езиковата диплома и евентуална служебна бележка с оценка от приемния изпит по английски в СУ, която освен за Еразъм не знам би ли послужила другаде.
Та ако става въпрос за английския, специално за чужбина мисля, че освен TOEFL/IELTS би било чудесно да вземеш Certificate in Advanced English by Cambridge(CAE).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker