Добри хора, дайте ми съвет! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29800)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Добри хора, дайте ми съвет!
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 4613 пъти
Здравейте добри хора!
Тази година завършвам 11 клас. Уча в Професионална гимназия по механоелектротехника, специалност - Телекомуникационни системи. До преди няколко дни, нямах абсолютно никаква представа, дали и какво искам да уча. В 8-ми клас желаех да стана лекар, уви. В 9-ти, юрист, уви. В 10-ти, исках да се занимавам по специалноста си, но уви пак се отказах. Вече завършващ 11-ти, без особено много време за колебани, реших! Хуманна медицина ще бъде. Обаче се случва следното. Тази година не изучавам биология и химия. В 9-ти и 10-ти клас не учех много по тези предмети, защото не ми бяха с приоритет. Сега адски много съжалявам, че не седнах на трите си букви да уча по тези предмети. Нямам никаква подготовка, а трябва догодина да се явя на избирателна матура, която мисля да бъде по биология. Също така, кандидат-студентските изпити.. Мили хора, със и без медицинско образование. Лекари и бъдещи такива. Смятате ли, че ще успея да се подготвя за 1 учебна година. Наистина съм адски притеснен, и най-вече, разочарован от себе си, защото не слушах като ми се говореше. Ще почна и уроци по биология и химия! Ще дам всичко от себе си, но ми звучи малко нереално, за 1 година да науча материала по биология за 8, 9 и 10клас, също така органичната и неорганичната химия. Забравих да спомена, че съм от Плевен, но не зная дали искам да съм тук още 5 години. Ако ме приемат само тук, ще си остана разбира се. Иначе, много ми допада Пловдив. Сега към трите ми генерални въпроса.
1. Струва ли си МУ в Плевен. Какво е мнението ви за него
2. Заслужава ли си медицината, времето и парите.
3. Научава ли се толкова много материал, за толкова малко време( наивен въпрос, зная. )
Ще се радвам много, ако чета концептирани мнения, а не само критики. Да знам, оплесках си бъдещето. Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 95cdd947b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   1. Струва ли си МУ в Плевен. Какво е мнението ви за него
Да няма да продаваш университета случайно? Срува ли си се пита човек за колата, жилището, не за ПРИЗВАНИЕТО СИ.
2. Заслужава ли си медицината, времето и парите.
Да си задаваш такъв въпрос, ако искаше да учиш информатика да кажем би било разбираемо, но да си задаваш въпроса и да искаш да лекуваш и спасяваш хора? По-добре не ставай медик!!! Да си лекар не е да си вид бизнесмен, а да ИМАШ ПРИЗВАНИЕ. Добрите лекари не само нямат пари, но и са бедни. И в чужбина е така. Останалите са сбъркали професията си. Който иска пари от болен човек не е лекар.
3. Научава ли се толкова много материал, за толкова малко време( наивен въпрос, зная. )
Честно казано нямаш шанс и без това да влезнеш. Дори хората от Природо-математическите гимназии няма да влезнат всичките, камо ли някой от бивш Механо техникум.
Виж, не се обиждай, но нямаш шанс да те приемат и това е добре така - за пациентите е добре така.
Бъженикай си колите, електрическите стълбове или там каквото учиш, не си мисли, че такива като теб стават за медици.
Да си лекар е ПРИЗВАНИЕ, не е професия и особено не е доходоносен бизнес.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: ddee904a7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Няма нищо непостижимо! Искаш ли го силно и учиш ли ще стане!
НЕ позволявай хората да те отчайват, помислиси ТИ какво искаш...

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: af71b96263
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Продължи да учиш това с което си се занимавал досега. Много си назад с материала да започваш да се занимаваш с нещо друго. Сигурно при теб се е получило така да си учил нещо което не искаш, защото докато си бил неориентиран твоите родители са взели решението.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 80a114c49f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   1. Струва ли си МУ в Плевен. Какво е мнението ви за него?
- Не добро, но пък там биха те приели доста по-лесно.
2. Заслужава ли си медицината, времето и парите?
- Медицина си заслужава, но зависи колко го искаш. За да запишеш медицина трябва да си мотивиран и готов за здраво учене (и трупове). А относно парите зависи какво специализираш.
3. Научава ли се толкова много материал, за толкова малко време( наивен въпрос, зная. )
- Повечето започват с началото на 11 клас, за да имат време да минат целия материал, да упражнят темите по Биология, да решат някой сборник за кандидат-студенти по Химия и да се върнат за обстоен преговор. Но ти казваш, че не си отделял време за съответните предмети, така че ми се вижда почти невъзможно да успееш за една година. Разбира се, всичко зависи от теб. На уроци по Биология не ти препоръчвам да ходиш, там е нужно да знаеш всичко от учебниците без да вмъкваш допълнителни неща, тоест зависи изцяло от това колко добре си научил уроците и си съумял да ги разбереш. Може да вземеш няколко урока, които по скоро ще са консултация за разписването на темите и упражнение. (някой университети предлагат курсове точно за това) Относно Химията ще ти се наложи да посещаваш уроци, а докато започнеш в Интернет има няколко сайта с видео уроци които са доста добре обяснени, както и решаване на задачи (по време на които се обяснява също). Ако проявяваш интерес мога да ти дам някои. Според мен има вероятност да те приемат в Плевен, но ти препоръчвам да се насочиш към други университети. Споменал си Пловдив, да той е добър избор, а също смятам, че имаш шанс там на по-долно класиране. Ако оценката ти по Химия от дипломата също не е добра(добра разбирай минимум 5), може да се явиш на трета матура, защото всяка стотна е от значение при класирането.
Успех и не се отказвай както предходните години, макар че вече нямаш време!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: f17115cce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Автора
Номер 1, искам да ти кажа, че не съм глупаво момче. До 8 клас бях един от най - добрите ученици. След 7 клас ме приеха, във всичките квалифитетни училища в града. Бях 13 годишен, малък и наивен. Един ден, една от учителките ми, дойде и ме изманипулира, като ми каза че оценките ми от изпитите след 7 клас не са високи и ще е по-добре, ако си остана и завърша 8 клас в същото училище, защото дипломата ми щяла да бъде по-висока. Понеже бях малък, аз я послужах, защото знаех че е мъдър човек и " ми мисли доброто". Уви, в последствие разбрах, че не е така. Целта на агитацията й беше да остана, защото нямаше ученици, съответно и рейтинга на училището ставаше по-нисък, съответно няма работа за учителите и пари. Въпреки това, останах, какво да направя.. бях малък и глупав. Така, въпреки това аз все още си държах на биологията и химията и си ги учех. Оценките ми по тези предмети бяха 6-ци. След 8 клас, най - адекватния избор който можех да направя, беше "Механото", защото блестеше в сравнение с другите училища. Пак се стараех да избера, най - доброто за себе си. Родителите ми, никога не са ме насилвали да правя както и да е. Всичко е било, в последствие на моя избор. След като попаднах там, разбрах, че нищо няма да е както преди. Съучениците ми бяха много, ама много глупави. Сега разбира се, след 3 години се обичаме, но това няма значение в момента. Имах 2 часа седмично биология и химия, 17 часа специални предмети. Непрекъснато бивах изпитван по различните предмети, и така биологията и химията ми останаха на заден план. Оценките ми паднаха, много, под много имам впредвид, наистина много! Завърших 9-ти клас със 4 по биология и 5 по химия. 10-ти, с тройки и по двата предмета. Сега в 11-ти клас, не уча нито един от двата предмета, включително география и физика. Просто нямах избор. Наистина не зная какво да правя. Не си мисли, че искам да се катеря по стълбове, макар че това далеч не е във сферата ми. Реализация по специалноста ми, бих открил в мобилните оператори, телевизионните услуги, пощи, телефонни центрове, станции и кули. Които сфери приятелю, са си много приходни, но не са ми интересни. Иначе, не ми говори че лекарите не вземали добри пари, и за да станеш лекар, трябва само и единствено да искаш да лекуваш хората. Ами не е така! Ако лекарите не бяха платени, нямаше да има 5 класирания в МУ. Ако и специализираш след това, парите биха ти били най- малкия проблем. Майка ми е кардиолог. Имам си на представа какви пари взема и как г/д разполага с тях. Каква кола кара и как си плаща сметките :) Така че, моля те. Избий си предразсъдъците и стереотипите от главата и заживей в 21 век. Век в който, парите са всичко :) сантименталните неща, вече са на по-заден план. Благодаря :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker