Какво ви е мнението за университетите в България и има ли смисъл от магистърските програми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121302)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво ви е мнението за университетите в България и има ли смисъл от магистърските програми
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 2544 пъти
Аз мога да дам своя пример: Завършил съм Финанси (редовно) във Великотърновки университет ''Св. св. Кирил и Методий'', където с ЕЛЕМЕНТАРЕН тест по български език може да запишеш почти всичко!

Това е една умела тактика за привличане и на хора от чужбина, а и на тези, които искат по-лесния начин да влязат и да влеят парички! Аз май така се подведох... и загубих 4 години от своя живот!
Сега ще обясня :

На лекции ходихме някъде около 7 човека от общо 40 души поток. Останалите кръшкаха, за да си живеят живота и да правят ВРЪЗКИ, та да си уредят бъдещето. Тези, които ходихме на лекции зубрехме някакви общи понятия, които няма да ни свършат абсолютно никаква работа, освен ако не станем МЕНИДЖЪРИ или да живеем на Wall Street!

Понякога се чувстваш виновен, че си отишъл на лекции, тъй като доцентите ти се оплакват КОЛКО ЗЛЕ БИЛИ ПЛАТЕНИ и идвали само с едното ЖЕЛАНИЕ да ни ПОМОГНАТ! Тези студенти, които не идваха на лекции си взимаха текущите семестриални изпити по всевъзможен начин - от древните пищови, до модерните микрослушалки за по 100 лв. Някои се ожениха, купиха си апартаменти, играеха по казината, правеха връзки, вместо да посещават лекции!

Сега тези хора не са регистрирани в бюрата по труда, защото вече са се осигурили. На останалите в бюрата по труда ни предлагат да ставаме работници по строежи. Знае се, че в същите бюра по труда интегрират ромите със средно образование и те търсят работа на българчетата висшисти!

Хора със средно образование стават мениджъри и търсят висшисти с икономическо образование да им вършат работата за 300 лв. Пълно е с таксиметраджии и дюнерджии, които имат висше икономическо образование.

СТАЖАНТСКИТЕ ПРОГРАМИ пък са за хора с препоръка от София или някой ГОЛЯМ човек с влияние! Често ми се е случвало да ми грешат документите в ТЕХНОМАРКЕТ, заради хора, които са на стаж, но в очите им виждам пълно безхаберие...

ТА ДРУГИЯ МИ ВЪПРОС - Има ли смисъл и от магистърските програми или образованието в България не струва пет пари, а всичко зависи от това КАКВИ ВРЪЗКИ ЩЕ СЪЗДАДЕМ В ОБЩЕСТВОТО (СИРЕЧ ВРЪЗКАРЩИНА)!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: ad1a1be32f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, ти говориш за 1 специалност в 1 университет.
СУ и ТУ София си държат фронта. Обаче за икономически специланости няма къде да се учи, дори в УНСС не става работата. Не може до вчера да си преподавал Марксизъм-Ленинизъм, днес да ми преподаваш Пазарна Икономика. Затова и изобщо не кандидатствах в България, а си завърших икономика в чужбина. Самоиздържах се, между другото, и не ходих на всички лекции - на повечето дори не стъпвах. В последните 2 семестъра практически не ходих на лекции, а само на упражненията и разбира се - на семинарите, където цели изследвания правихме и си бяха практически писане на научен труд....дори и упражнения пропусках, за да се издържам.
Ходенето по лекции е чиста проба губене на време. Изпити се взимат с четене, всичко се наваксва у дома с много четене.
За университетите у нас имам сравнително добро мнение. Дори от ТУ София назначавахме хора в Мерцедес с предимство.
Най-добре е човек да завърши Бакалавър у нас и магистър в чужбина или в друг университет и специалност. В крайна сметка от университета нищо не зависи, а от теб. И да - без връзки не става. Никъде не става. Аз завърших с 3 г. стаж по специалността, а на лекции не ходих, ако това е критерият на автора, то и образованието в 56-тия в ТОП 500 университетите в света не върши. Разбира се, за 3 г. имах връзки и познавах работодателите.
Който клечеше по лекции и блееше постоя безработен, но сега поне има работа в страната, в която завърших и никой няма проблеми с висше. Забравих да кажа - там само 20% от хората имат висше или майсторско свидетелство някакво. У нас сякаш има инфлация на висшето - не става всеки да има висше и после всеки „висшист“ да има работа. Само, който върши работа ще има работа, а това е човекът с практика, с връзки (социални контакти), с хъс и амбиции. Дипломата не ти печели хляба, а ти. И до утре да мрънкаме, не университетът ни е виновен, а изборите, които правим в живота си. Ако така лесно се влиза и завършва в 1 университет, сами сме могли да си направим сметката, какво сме научили там. В моя университет например завършихме 20% от започналите - 80% са по строежите. Живот!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: e9af858b78
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Мани, ВТУ не струва пет пари - завърши СУ !

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker