Медицина или фармация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121602)
 Любов и изневяра (29819)
 Секс и интимност (14411)
 Тинейджърски (21920)
 Семейство (6491)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7320)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1742)
 Други (18634)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Медицина или фармация
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 1695 пъти
Здравейте!
От малка искам да помагам на животните и хората, мислех да следвам ветеринарна медицина, но преди 2-3 години се отказах, защото осъзнах, че в България лекарите са под всякаква критика. Не говоря за компетентност, а за добро отношение към пациентите или по-скоро за липсата на такова. Аз съм твърде чувствителна и грижовна и искам наистина да помагам на хората, а не да се чудя как да им взема парите и да ги изритам от кабинета. Това обаче е и проблем - не знам как ще се справя с гледката на трупове, страдащи хора и т. н., не знам как ще мога психически да понеса да изгубя пациент и да знам, че не съм си свършила работата. Започнах все повече да се замислям дали да не следвам фармация, имат доста сходства, а и не искам труда, който съм положила до сега с писането на теми по биология да е напразен. Имам чувството обаче, че ако ме приемат фармация ще умра от скука, особено ако след това работя по цял ден в някоя аптека и нямам никакви контакти с колежки. Тук обаче се появява и едно предимство - ще имам по-спокоен живот, време за бъдещото ми семейство, няма да ги има спешните дежурства и нощните смени като при медицината.. Решила съм просто като първо желание да сложа медицина, а второ - фармация. По принцип вярвам в съдбата и ще приема което и да е, пък дори и ако изобщо не ме приемат. Тук се появява още един проблем - постоянно си мисля как няма смисъл да се напъвам да уча, защото със сигурност няма да ме приемат. Винаги съм била много неуверена и притеснителна и се спичам дори на тестовете в училище. Общо взето характера, необходим на един лекар го нямам, но желанието да помагам на хората е ужасно силно. Имам чувството, че ако се откажа и запиша специалност, която не искам и не ми е интересна, ще съжалявам до края на живота си. Общо взето имам едни такива детски мечти да стана лекар или моден дизайнер, пък дори и да си имам сладкарница, обичам да правя скици на дрехи и да пака сладкиши, но не вярвам да има реализация за тези професии в България. За това единствено медицината ми остава като опция. Вие как мислите - медицина, за която нямам нужния характер или фармация, която навярно ще ми е скучна? За тези, които следват или са следвали медицина - как успяхте да се преборите с психическото напрежение, колко време ви отне да свикнете с мисълта, че трябва да режете човешка плът без това да ви плаши?
п. п. 11 клас съм, така че имам още доста време да мисля :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 8 месеца
hash: b75626d9f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ти си 11 клас.. имаш и време да мислиш, но ако ще учиш това започвай да се подготвяш за да имаш време.. ако учиш по отрано, със сигурност ще се справиш.. Имай предвид наистина че да си лекар е много отговорно.. и трудно.. трябва да си много отдадена на професията си

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 2ca3b70805
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Да си лекар е наистина нещо много отговорно. Ти казваш, че не си подготвена психически за това. Е тогава според мен по-добрия вариант е фармация ( аз лично искам да следвам тази специалност ), защото аптеки винаги ще има, хората винаги ще се нуждаят от лекарства и дори да нямат пари за най-модерните дрехи маркови и т. н и дори да се лишават от някой неща винаги ще си купуват лекарства. С тази професия и в някое село да си ако си магистър фармацевт и ако си отвориш своя аптека пак ще ти е добре, дори и в селото. И казваш, че ще ти е скучно, просто го приеми така, че ще ти бъде по-спокойно, защото не е толкова отговорно колкото медицината ( и фармацията е отговорна, защото от теб се иска да разчетеш рецептата, както и да дадеш точното лекарство). И все пак фармацевтите, особено магистър фармацевтите взимат доста хубави заплати. И това е моя съвет по-добре (поне за мен ) е фармация. Успех, независимо какво ще учиш. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker