Маркетинг или мениджмънт? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121556)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Маркетинг или мениджмънт?
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 1662 пъти
Маркетинг или мениджмънт?
Здравейте, пише Ви едно 17-годишно момиче :) От много време ме измъчва мисълта какво да уча в университета и каква професия да практикувам, че да получавам що-годе добра заплата.
Колебая се върху бизнес и менинджънт или маркетинг, но проблема е, че се учи математика, а аз нямам много добри познания по този предмет. Отдават ми се всички останали предмети, но математика недостатъчно. Ако реша да уча една от изброените, коя специалност е по-добра за мен и с коя имам по- добра реализация както в България, така и в чужбина?
Благодаря Ви предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9a4bb39795
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Здравей, аз съм завършила в чужбина всички икономики - Финанси, Счетоводство, Маркетинг, Мениджмънт микро и макро както фирмено право и имам по-широк поглед, заради което се надявам да мога да ти помогна.
На първо място, ако те е страх от мечки, не ходи в гората. За всеки икономист е страшно важна висшата математика. Тя иначе има малко общо с това, което сме учили в училище - почва се от нулата, но трябва да имаш математическо разбиране и нюх, най-вече логическо мислене.
Много зависи иначе от института, университета и дори професора до каква степен ще се впусне в математическо доказване на разните му там модели. По принцип по-съвременните теории по Мениджмънт не са толква математически като преди, но ВНИМАНИЕ - има много Game Theory, което е дори по-сложно от математиката с числа.
В Маркетинга пък има много статистика. Днес компютри правят изчисленията, но трябва да си в състояние да можеш сам да съставиш моделите, уравненията и да четеш данните и да „храниш“ програмите.
С голямо учудване имах възможност да наблюдавам как човек със стипендия и медал от Олимпияда по математика от България в моя университет три пъти пропадна на изпита по Статистика и го изгониха. Не знам каква беше причината, но явно нещо подцени нещата или пък му липсваше логика, защото у нас много се зубри и малко се мисли.
Маркетингът има много статистика и много социология.
По-практично е да учи човек Маркетинг, защото Мениджмънт колкото и да учиш не можеш да станеш мениджър - тук си има известна доза нюх, предприемачество, талант и лидерски качества. Лошото обаче е, че в цял свят специалистите по Маркетинг са зле платени. У нас има няколко аутсорсинг фирми които правят пазарни проучвания за САЩ и други страни и плащат все още добре, дори много добре, но в чужбина всеки знае, че в сферата на Маркетинга човек не може да стане богат, а и отделно там работят много истински социолози и статистици, които ти крадат хляба и в отделните задачи са просто по-добри, а като маркетинг-експерт само ще си в състояние да четеш по-добре данните, което пък западните компании си правят сами, а по-скоро аутсорсват суровото проучване в страни като България - многото, но безмозъчна работа.
Решението е трудно и много зависи реализацията от конюнктурата.
Освен логика, висша математика, социология има и доста учене на специфичните икономически принципи от микро и макро-икономиката и при двете науки.
Иначе не мога да кажа, кое е по-подходящо за теб. Зависи от таланти и интереси както и от положението в живота ти. Двете специалности имат и много пресечни точки, така че ще учиш и много обща теория.
Реализацията обаче е трудна като цяло. Това е и причината в Германия, където съм завършила, да се учат всички специалности много усилено, за да могат малкото специалисти (висшистите са 15-20%) да покрият нуждите в обществото и да умеят да покрият възможно най-различни професии и задачи, а в краен случай един счетоводител да можеш да станеш или да работиш в банка, консултантска фирма, фирма за одит, а познанията по маркетинг и мениджмънт да ти дойдат в полза при по-общите задачи и задания.
С две думи като икономист можеш да се реализираш добре и да печелиш много добре - повече от всеки лекар, адвокат, политик и тем подобни, най-добре платени са мениджърите навсякъде, включително у нас, но проблемът е, че единици успяват действително да стигнат до високите етажи на властта като мениджъри и малцина са учили „Мениджмънт“ у нас или дори икономика - има все още много мениджъри, които са инж., философи, химици, физици и какво ли още не...да не говорим за собствениците на фирми (предприемачите) - има дори такива, които са учили Богословие или Философия. Сред консултантите точно по мениджърски въпроси има доста социолози, философи и психолози! Т.е. интердисциплинарни са задачите и често хора от други специалности ти ядат хляба, докато за един икономист е невъзможно да яде хляба на един психолог например - no way!
В големите западни фирми у нас почти всички по управлението сме с образование от чужбина или поне със специализация. Излишно е да се казва, че английският е повече от задължителен, а втори западен език, ако се работи в ЕС също си помага. По Маркетинг иначе добро обучение има в УНСС.
СУ така или иначе си е добър университет, но като цяло във всички дръжавни университети у нас се преподава стар материал и по стари методи, самообучението и специализациите в бизнеса са задължителни, а пък частните университети обучават куцо и сакато и рядко се реализират по специалността си, освен ако имат родители с фирми и връзки.
Така че ти си решаваш, но освен ако нямаш връзки или родители със собствена фирма да управляваш, поне с Маркетинг ще можеш да се реализираш някак си. Да си мениджър не се учи в университет, а е по-скоро въпрос на личностни качества, но определено е по-интересната и по-малко математическа дисциплина. Като цяло обаче диплома къща не храни и престижната специалост също. Мисли не само за това, какво ще учиш, а за тава какво ще работиш.
Успех

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker