Гимназия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124226)
 Любов и изневяра (30587)
 Секс и интимност (14664)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6734)
 Здраве (9765)
 Спорт и красота (4773)
 На работното място (3349)
 Образование (7435)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1771)
 Други (19295)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Гимназия
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 1793 пъти
Здравейте! Първо малко за мен. На 15 години съм и посещавам осми клас на гимназия в Германия. Извинявам се за всякакви правописни или граматически грешки, тей като от 5 години не съм изучавала български език.
Дойдох тук във пети клас и в началото всичко си вървеше добре, успях да вляза в гимназия (тук се влиза в пети клас) и изкарвах сравнително добри оценки. Но в един момент на класа взех да им ставам досадна, а учителите не ме харесваха. След голям психически тормоз за няколко години реших след седми клас да сменя училището. Не съм луда или нещо от този сорт, силен човек съм и "гледам да гледам напред". Така де, езика не е проблем, научих немски за 3 години и го знам перфектно, дори говоря без акцент. И по английски и френски имам шестици. По другите предмети имам среден успех - петици и четворки.
Както казах, смених гимназията, но нищо не се промени. Не знам, но не мога да свикна с тези хора. Не ми харесва самия им начин на мислене (просто са скучни). Може да са казали нещо от старото ми училище, понеже учителите не се държат добре с мен, а така или иначе съм "аутсайдер". Винаги съм сама. Ако се сприятеля с някого, винаги нещо става и просто му нямам доверие повече. Та тази година ми стана доста тежко. Уча, но не мога да изкарам добри оценки. Това всичкото е заради тези устни оценки. А също така, защото богатите германчета трябва да излязат по-умни. Виждам как във моя клас нищо не правят, а получават шестици по устен. Тук няма никакъв шанс да преуспея, наясно съм с отношението към българите.
Омръзна ми да живея така. В последно време ми е много напрегнато и често плаках. Обмислих, дали да се върна в България. Имам къде да живея там, плюс това Варна много ми липсва. Моят въпрос е: Има ли въобще някаква възможност да ме приемат в някоя гимазия? Не държа да е добра. Мислех да се насоча към ТОХА или пета езикова. От полза ли е, че мога немски? Мисля, че ще успея и с френски, но не знам. А как ще е със съучениците ми? Страх ме е, че ще попадна на някакви, които ще ми се присмиват и тогава също да не си намеря приятели. Знам, че за приема в гимназия трябва да държа изпит по БЕЛ, и мисля да ходя на уроци през лятото.

Вие какво мислите? Моля редакторите да публикуват историята ми, МНОГО е важно, и съм адски объркана. Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: bcb5bb6404
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Разбирам те, намираш се в доста трудна ситуация.. Ти казваш, че не се чувстваш добре в това училище, което за мен означава, че трябва да го напуснеш. Ако не искаш да се връщаш към България може да се насочиш към друго училище в Германия. А ако искаш да се върнеш в България, се насочи към гимназия, която ти харесва и в която мислиш, че ще се чувстваш добре. Изборът е твой. А дали ще те приемат хората в новото училище? - защо не.. Може да имаш късмет :))

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ca6e10977b
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Номер 1 - благодаря ти!
И хора, нямате ли някакви съвети за мен? Надявах се тук да получа помощ. Благодаря предварително.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 21d2cfc334
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Аз уча в Първа, в един от класовете дойде момиче, живяло години в Германия, и няма никакви проблеми със съучениците си. Не мисля, че в някоя друга гимнзия и друг клас би било различно, но пък знам ли...? ! Ако влезеш с немски, определено ще ти е в плюс, че имаш добро произношение и нямаш акцент, защото е рядкост. По този начин си печелиш и доброто отношение на учителите (поне по езика). Според мен в България не би имала проблеми с хората. Реши кое е най-добро за теб и действай. :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b2bf857789
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Виж, много добре те разбирам, защото познавам МНОГО деца като теб. Самата аз отидох на 19 г. в Германия и завърших там висше - общо взето проблемите са и в университета както си ги описваш - имат си хората групички и не допускат други, особено българи. Българите се движиха отделно, което поне в университета е предимство, но понеже децата на бг. емигрантите РЯДКО стигат до гимназия, ти си сама...отиди в Хауптшуле или Гезамтшуле и ще видиш, че там немците са кът...просто си някакво изключение и най-вероятно дори и учителите се стремят да се оттърват от теб и да те пратят в по-нисшето училище - познат феномен - затова ще трябва да учиш двойно на немците.
И при все те съветвам да остискаш и да не се прибираш в България, защото първо да зарязваш нещата недовършени (образование особено) не е решение, второ - признак е на слаб характер, което ще те обрече на неуспех не само в Германия.

Учила съм и в България, и защитих немска Абитура (защото по мое време не ми признаха бг. гимназията) и ще ти кажа, че има различия в изучавания материал и особено по математика в Германия се набляга на други неща.
Отделно в България ще учиш бг. литература, история, география, МНОГО ЗАСИЛЕНО химия и физика, биология (което в Германия само с Leistungskurs го изучават)... и ще зациклиш. Материалът за 10 клас е много труден и ще те катурне, а ако избереш професионална гимназия ще трябва да държиш и поне 4 приравнителни по специалните...
Системата е доста различна - няма модулчета като в Германия, а минаваш през общата цедка, което включва природни науки на предуниверситетско ниво!
В Германия се възпитава все пак по-свободното мислене, докато в България са още назад - т. е. у нас ще трябва да заучаваш огромни количества материал БЕЗ право на свое мнение, което ще те въведе в конфликти с учителите... и колкото и да не вярваш - България за теб е чужда страна. Представям си те да развиваш тема по литература по всички правила от комунизма - заучени тези и глупости - ПРОПАДАШ.
Ти без да искаш си се погерманчила до степен, интеграцията у нас ще ти е супер трудна. Отделно България е развиваща се страна, включително обществото се развива сташно бързо и ще се чувстваш чужда и в България!
България днес няма общо с това преди 5 г.
Говоря от собствен опит - аз се прибрах след 10 г. отсъствие и дори езикът се беше променил да не говоря за начин на живот, привички, ВСИЧКО.

На 15 г. просто си твърде „стара“ за местене в бг. училище и си по средата просто на обучението си.
На 14 г. българските деца са правили малките матури, влезнали са в гимназии и са си продължили изучаването от там, до където са били стигнали
Ами ти?
Ти ще ТРЯБВА да държиш приравнителни, да се луташ в нашата система и да преживееш общо взето същото, което си преживяла при домъкването ти в Германия.

Решението - остават ти още 3 г.
Избутай ги! Покажи характер, а и остани при родителите си, защото на 15 г. ти имаш нужда от тях.
Не се стреми да станеш част от някоя от групичките, защото немците мноого мразят лицемерието и подлезуркването, а БЪДИ ПО-ДОБРА ОТ ТЯХ. Те уважават силния и мачкат слабия (тук са напълно различни от нашата култура).
Стреми се да си намериш поне една дружка или просто си движи сама, но БЪДИ НОМЕР 1 - т. е. времето, което те прекарват в социалните мрежи, в кибичене, ти прекарвай в учене и ги топвай по оценки. Ако успееш, ти ще станеш и желана компания. Ако си просто оттайката, която едвам-едвам остава в гимназия, как ще те уважават?



ДО РОДИТЕЛИТЕ, които си въобразяват, че като отидат в чужбина ще постелят на децата си - ЛЪЖЕТЕ СЕ.

Не става дума тук само за Германия. Във Великобритания например е още по-сложно, защото там добрите училища са платени и един път labor, винаги работник! Веднъж бял боклук, винаги бял боклук.
В континентална Европа що-годе бива (освен в Испания, там също са платени добрите училища)

На Запад вие сте утайките, но докато вие след работа ще седнете пред Булсата и ще гледате поредния бълвоч или ще говорите по Скайпето с приятели, то детето ви ще е принудено да живее в това общество и да БЪДЕ ТОРМОЗЕНО и тъпчено.

Едно е да отидеш по собствена воля, друго е да те замъкнат родителите ти в непозната държава, обещавайки ти лекото и мекото, а получавайки юмрук.
И какво като научихме немски? НИКОГА няма да го говорите без акцент - самият факт, че не владеете местното наречие (баварски, бадски и тем подобни) веднага ви издава. Най-късно името и ВИДЪТ ви издават.. , а ако си правихте труда поне да гледате техните телевизии (вместо българските), щяхте да знаете, че не сте желани, че през вечер имат дискусия как българите и румънците са по-големи пиявици дори от сирийците и за най-негативните неща, за които се сетите....тъкмо стигнат до извода, че сирийците са по-лошо и изнамерват статистики за мизерните бъгари и румънци какви социални взимали и КОЛКО на брой са - поляците им свикнаха, сега вие сте циганите, крадците и всичко лошо.

НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ ПРОСТО.
... за себе си мога да кажа, че не влизам в категорията „гастарбайтери“ и нежелани, просто защото съм елит - т. е. човек с висше, каквото само 20% в Германия имат и те УВАЖАВАТ, защото си личи и по изговор, всичко къде си учил и, че си интелектуалец (не работник като тях).

И все пак и на мен ми стана скучно като на Авторката и се прибрах, но СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ колкото и да ми е било трудно.

Днес работя за канадска компания в София и не мога да се оплача, а на немците дължа две неща - ДИСЦИПЛИНА и УПОРСТВО, ВЯРА В СЕБЕ СИ И да - уважавам силните, успелите хора и подобно на тях страня от аутсайдерите и неуспелите, докато родителите ми ме възпитаваха в обратното!
И не само в немското, но и във всяко успяло общество се цени успелия човек.
Това е основната разлика и причината България да е в калта - ние просто прекалено много се занимаваме в аутсайдерите, да им помагаме и тем подобни, вместо да възпитаваме елит и ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ СИЛИ И ВЪЗМОЖНОСТИ. ..поколения хора у нас вярват, че някой трябва да им даде и да им помогне (държава, общество, семейство, родители), докато в Германия хората са хищници - там всеки се бори да успее сам и който не успее е аутсайдер и никой не го съжалява.
Жестоко общество, но в крайна сметка елитът успява да създаде блага за всички и всички поне материално живеят добре, но социалният живот е ужасен за бедните или глупавите, едно действително студено, изолиращо общество, в което можеш да си умреш и никой да не разбере, освен даначните, които ще разбият вратата и ще намерят мухлясалият ти труп и ще се пробват от малкото вещи в ЖИЛИЩЕТО ТИ ПОД НАЕМ да съберат нещо за държавните таксички и неплатени някакви данъци приживе.
Раждаш се гол и си умираш гол там - всичко ти взима държавата и тя си те погребва, защото никой не му дреме за теб, а децата ти отдавна са някъде и не им дреме за теб, така както и на теб не ти е дремало.
Ако искате да живеете така -ОК, Германия ви чака, но забравете за материално и най-вече ОБЩЕСТВЕНО положение.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ec93a38019
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От авторката:
Благодаря ви за отговорите! Номер 3 - има ли въобще шанс да вляза във Първа? Понеже както казах, оценките ми не са много високи. И за това момиче, тя как се справя? Успя ли да навакса с материала? Понеже в Германия са много изостанали.
Номер 4 - благодаря за изчерпателния отговор. Не исках, но явно ще трябва да спомена. Работара е там, че още от началото искаха да ни изгонят. Сами ми направиха проблеми както и на майка ми на работа. Излязохме лошите, въпреки, че нищо не бяхме правили. Имах две ужасни класни подред - първата наговори целия клас срещу мен (сама си призна, понеже говорихме с директора) и от там нататък започнаха проблемите. Втората ми класна вече си беше уведомена, и стответно продължи със недовършеното. Написаха ми възможно най-ниските оценки, и нямах никого, с когото мога да говоря. Майка ми дори плачеше често, защото при нея беше още по-зле. Тези 4 години бяха ужасно тежки за мен. Окей. Преместих се. Въобще не ме интересува дали си имам приятели в училището, понеже имам много във БГ и си пиша с тях. Но проблема са учителите и въобще системата. Знам, че класния ми е уведомен, просто се вижда. В един момент и той започна да ми пише лоши оценки и то по немски. А знам, че го мога. Просто вече съм го научила, имам и документи като доказателство. А за системата - ужасна е. Има усрни оценки - ЗАЩО? Не може ли просто да изпитват уроците? Само заради това ми се развалят оценките за дипломата. А учителите гледат само кой
им допада. Винаги е така и винаги ще бъде. Обиждат учениците, защото например имат грозен почерг и т. н. А при мен си е отделно. Просто са наговорени. И дори и да сменя училището - това ще продължава! Не всички биха ме разбрали, но наистина е много сериозно. И вече реших окончателно да се махам от тук.

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 0b0425bf71
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не, просто недей. Шансовете ти са много по-големи, ако стискаш зъби и учиш в Германия.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 0b0425bf71
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Уау... номер едно определено има скапан живот. Ок само да те светна. В световен мащаб, на 99% от хората, не им пука за 99% от хората. А и не можеш да очакваш да е така. Всеки си има своята малка група от добри приятели. Колкото за децата - ами това си е образование и възпитание. Дръж се зле с децата си, и не се чуди, защо се обаждат само за да ти честитят новата година.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 21d2cfc334
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 3 съм. Аз не съм близка с върпосното момиче, но виждам, че поне по немски се справя добре. Първа е на олимпиадата по немски от деветите класове. Според мен е възможно да влезеш Първа, въпреки че нямаш кой знае колко добри оценки, но не знам през какви и колко процедури трябва да се мине. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker