Искам да помогна, но не ми позволяват. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да помогна, но не ми позволяват.
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 1080 пъти
Здравейте, читатели. Момче съм, на 15 години. Ще ви помоля да прочетете всичко, много ще съм ви благодарен. Както сте видели от заглавието това ще е темата. Става въпрос, че на апартамента трябва другото лято да се започне ремонт. Казвам на родителите ми, че и аз искам да помогна също с пари (като спестявам цяла учебна година, вместо за ги харча за това-онова). Но те ми казват, че не е редно и не е мое задължение да давам пари точно за апартамента, а е тяхно. Казват ми каквито пари получавам (за училище или от баба, дядо или по празници и т. н) да си ги харча разумно, но не ми позволяват да помогна, защото те казват, че после цял живот ще ми се налага така или иначе да покривам супер много разходи за щяло и нещяло, така че е по-добре да си изживея безгрижните години, защото когато стана голям, няма да имам тази възможност. Казват ми, че в колкото и трудно положение да са, никога не биха искали пари от мен да спестявам за такива неща, както казах защото после цял живот ще ми се налага, така казват родителите ми. Така че да си се нарадвам на тези години, защото после ще ги търся и ще съжалявам, че вместо като всяко едно дете да си харча, когато ми дадат и да се забавлявам, а да не мисля за такива проблеми още от сега, защото те трябва да мислят за това, а не аз, така казват родителите ми. Трябва ли да се радвам, че не ми позволяват да им помогна? Да ги послушам ли и парите, които ми дават да не ги спестя за ремонт и т. н. Просто леко съм объркан и не мога да се изразя и правилно какво искам да ви кажа и да ви задам като въпрос... Много бих се радвал да чуя вашите мнения по въпроса. Дано сте разбрали какво се опитвам да ви кажа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 28804732e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ще ти кажа 2 неща:
1. Не се нагърбвай с отговорности, който не ти принадлеждат.
2. Най-лесно се харчат чужди пари наготово.

Ако искаш да помогнеш на твоите родители защо не рискуваш малка част да инвестираш в чужд бизнес или в твой проект? Сега ти е времето да се учиш и да бъркаш. Опитай се да увеличиш парите. Ако намериш начин и пазарна ниша - е, ще им помагаш цял живот. :) Приеми това като инвестиция за бъдещето.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 479bb56fb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Поздрaвления, че искaш дa помогнеш, добро момче си и добре възпитaн зa което-поздрaвления и към родителите ти!
Именно кaто добри родители те не искaт дa поемaш подобни отговорности от сегa още повече, тийнеджър си и искaт дa се рaдвaш и изживявaш тези си години с екстрите- излизaне с приятели, пaричките в джоб зa кино, лични нужди, може би почерпкa зa гaдже и т. н.
Можеш обaче дa спестиш колкото е възможно без дa се лишaвaш и дa се включиш с някой лев ей тaкa зaрaди усещaнето дa помогнеш. Ще сa много доволни, не толковa зaрaди пaричките, a гордосттa, че сa възпитaли тaковa момче. Можеш дa купиш някои нещa, зa които нямa нуждa предвaрително дa обсъдиш, примерно aко ще се лепят тaпети, ти вземи лепилото дa речем, но НЕ тaпети-тях ще изберaт по цвят и форми те. Или пък се включи с труд когaто можеш-нaй-доброто в същност, което можеш дa нaпрaвиш.
Брaво нa теб, товa е дa си пълноценен член нa фaмилия! Но брaво и нa тях зa товa, което сa създaли в теб :)!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c57bb28087
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Родителите ти са прави. Аз съм правил грешката да давам големи суми пари на моите родители - за нов апартамент, след което те още повече затънаха. Направих им мечешка услуга. Същевременно можех да ги инвестирам в мой апартамент. С тази "услуга" те се заробиха, а аз изгубих няколко години развитие.

Използвай си парите за книги и учебници, но и за приятели, кафета, гаджета. С други думи не се лишавай от преживявания.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: eecd1576d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Подкрепям родителите ти. Браво, че имаш такива родители
ж33

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 16bedd64c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Похвално е, че искаш да помогнеш, но наистина не е твоя работа, обаче все пак има начин да знаеш, че си им от помощ. Първо, можеш да им помогнеш с работа, ако смятате да ремонтирате сами. Ако пък ще идва майстор, можеш да помогнеш с избора на тапети, цветове, плочки... зависи си какъв ремонт ще правите.
Второ, ако ще ремонтират и твоята стая можеш с твои пари да си купиш някоя декорация. И това пак ще е един вид помощ за ремонта.
Така, че винаги има решение хем да се чувстваш полезен, хем да не си харчиш всичките пари за нещо, което наистина не е твоя грижа, но виж ако придружиш вашите когато отидат да избират плочки примерно, ще го оценят и ще са доволни.

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 97f7ae9988
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Похвално е, но не е много приятно за родителите, детето да не закусва, за да им помогне. Намекваш, че не са много добре с парите. Всъщност, след като могат да си позволят ремонт, значи са си направили сметките.
Ако искаш, спестявай за нещо смислено-за курс по език, за шофьорски курс-ей, такива неща-от които ще има много по-голяма полза, от колкото си платил.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ee65172392
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И ти си свестен, и твоите родители. Те са прави-пести си парите за себе си. Може да ги инвестираш в образованието си или за нещо, което ти е нужно на теб.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bc7ae73d06
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Мисля си че във възпитанието в България има нещо сбъркано. Всички коментиращи приемат мислите на автора за добро възпитание. Обаче аз, човек който съм израсъл в Франция се учудвам. Ще питате защо! Ами защото не мисля за правилно въобще дете, дори детето да е на 30 години, да се натоварва да мисли за задълженията на родителите в семейството на родителите си - това не е правилно. Това се дължи на поставянето на децата като равноправни членове на семействата. Така децата приемат подсъзнателно и правата и задълженията в едно семейство като свой. В Европа никое дете не би му минало през ума да събира джобните си за евентуален бъдещ ремонт следващата година, "следващата година" е доста дълъг период от живота на дете, никой родител е би си позволил детето да знае за плановете за бъдещ толкова далечен период, да децата В Европа са добри ако видят че на родителите им не им достигат пари биха "счупили" касичката си, но да се товарят да събират цяла година за постигане задълженията на родителите!?? !?
Затова казвам има нещо сбъркано. Сбъркано е дете да не закусва за да помага за материално благополучие на семейството, замислете се кое е най-ценното в едно семейство-здравето на децата, правилното им израстване физически и като личности, вие коментиращите поставяте за по важни нови плочки в банята, това нормално ли е. Мислите ли като не закусва това дете една година на тази възраст как ще му растат костите вътрешните органи и колко здрав ще бъде през целия си живот, какви навици на хранене ще си създаде и то заради нови плочки и латекс!? !? В шок съм от мненията ви!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d372c2826e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Приятел, за да си щастлив трябва да правиш това, което ще те зарадва адски много. Не прави неща, за които мислиш, че си отговорен или задължен. Тепърва като станеш пълнолетен и започнеш работа дай боже и съпруга и деца по- нататък ще разбереш, че родителите ти са били прави. Според мен недей помага с парите, а си ги харчи за приятели. Сега ти е времето безгрижно. Винаги можеш да помогнеш на родителите си с нещо друго, примерно да помогнеш с някоя идея.

Личи си, че родителите ти те обичат адски много. Не им прави инат, те ти мислят доброто и искат ти да изживееш тинейджърския си живот безгрижно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 7d8b039820
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора: Благодаря ви много за позитивните мнения. Благодаря ви, че отделяте време да прочетете какво съм написал, даже и да коментирате. Наистина много ми помагат вашите коментари.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 5c3eccd8a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   При разпределение на семейния бюджет за месеца се отделя едно перо за джобни пари, друго перо за задължителни ежедневни разходи и каквото остане за други неща (ремонти, екскурзии, развлечения, пътувания и т.н.).
Всички в семейството имат право на джобни пари. Включително и децата в семейството. Това е, така да се каже, фонд "И аз съм човек".
Ремонт се прави с други пари, но не и от джобните. Така че, ремонт се планира само при положение, че има отделени и събрани други пари за тази дейност. А не от джобните. Джобните са си задължителни за всеки и всеки трябва ежедневно да си ги получава. А това кой, как ще си харчи джобните, си е лично негова работа и никой не бива да му се меси.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker