Защо образованието се поставя на пиедестал? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо образованието се поставя на пиедестал?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1500 пъти
Защо задължително трябва да съм образован, да спазвам тъпи правописни правила, да говоря на Вие, а не просто да се държа като човек, защо това лицемерие се приема за нормално, защо трябва половината си живот да прекарам в учене, а другата половина в работа, защо просто хората не си правят кефа и не си живеят живота? С ръка на сърцето си признавам, че ме интересуват само 4 неща на този свят: да се наям, да се напия, да правя секс и да се наспя, всичко друго е загубено време, един живот живея, ако ще и 10 висши образования да изкарам, един ден ще умра и ще ме закопаят в дупка, както ще стане и с най-големия простак, това, че си прочел 100 книги няма да те направи безсмъртен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: a84cca2351
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако можеш да си купуваш храна, секс, пиене и подслон без образование и без работа, давай.

Иначе някои хора имат потребността освен да ядат, пият, ебат и спят, да ходят на почивка, да създадат семейство, да се развиват, да се обогатяват културно и т.н. Въпрос на степен на развитие.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ce74994ab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Защото на публично място на много хора не им харесва във магазина или ресторанта, работника да им говори на Ти. Не им харесва непознат на улицата да им говори на Ти. Не им харесва във институция да им говорят на Ти.

Използването на 'Вие' във комуникацията изразява на първо място уважение, на второ култура. Това не е никакво лицемерие а устроен апарат на поведение. Дори най-големите простаци знаят това.

Във професионален / работен аспект, тази дума поставя разграничение между работа и лично отношение. Във работата не трябва да има лично отношение. Това уви във България е трудно, защото голяма част от хората са елементарни. За това човек се пита и 'къде избяга културата и интелектуалците'. Ако искаш да живееш във Авганистан или Африка - прав ти път!

За да се нахраниш и напиеш трябва да работиш, ако не работиш не се издържаш сам, а разчиташ като паразит на помощи или ставаш бреме чрез анти-социално поведение което потенциално може да те вкара и във затвора (при работеща система). За да работиш трябва да се образоваш, за да се образоваш трябва да учиш. За да научиш трябва да четеш. Не че и това се прави от много хора било то във училище, било то във университети. Това 'висше', за теб от прочетеното не е знанието от наученото което е добито сред четене, а 'висше' за теб е хартийката. Хартийката няма да ти даде преднина, защото тя си остава само инструмент който олицетворява че си 'уж' положил труд за развитие. Накрая хартийката не върши нищо, защото няма нищо научено.

В края накраищата, никой с нищо не ти е длъжен а и човек живее живота както си го направи сам.

Ако темата е пусната просто като оплакване от живота, ами да, нечестен е.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: acc06f9641
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Все още важи поговорката-"Учи за да не работиш", има се в предвид, учи, за имаш добра професия, а те бараба на трудовата борса!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ee6561c829
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Амии...съгласна съм с 1.
Ама светът се изроди... Няма да ни бъде дълго с тая брутално-консуматорска менталност.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ac9cdba13e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ти не си човек, ти си животно

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d315181d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Сега ми обясни каква е разликата между теб и животните, които също живеят за да се наядат, напият, наспят и размножат?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 110f9fb077
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Защото пишеш прекалено правилно, за да се чувстваш удовлетворен, ако си изкарваш парите за пиене, секс и храна като копаш и носиш. Но човек с образование не е еквивалент на образован човек, така че си прав, че живеем в сбъркано време.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fb3f54daf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Е, ако намериш някой достатъчно тъп да те издържа докато ти лежиш на дивана и затъпяваш... супер! Ама лошото е, че май няма да има много желаещи, така че щеш не щеш ще трябва да си размърдаш з...а и да работиш, а ако искаш сравнително лека работа на бюро ти трябва образование. Другото е да влачиш тежести като общ работник и то за малко пари. И да, прочитането на 100 книги няма да те направи безсмъртен, но ще ти гарантира, че поне тези 70-80 години, които са ти дадени ще ги прекараш горе-долу добре, а не вечно да си гладен и накрая да умреш от студ на улицата като бездомник. Без работа и образование накрая до там ще стигнеш.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c1088cf2d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Да говориш на Вие, да си грамотен и другите "безсмислени" неща са именно тези неща, които отличават интелигентния човек от простия.

Ти описа един типичен консуматор. Ако всеки е като теб говори както си иска, само и единствено са забалвява, защото има "един живот" не е изградил или оставил нищичко - ще изчезнем до броени години.

Ти си един абсолютно първичен тип, бих казал даже близък до маймуните по начин на мислене. Най-висшата форма на блаженство е това да видиш плодовете на труда си. Да възпиташ децата си, за което много хора се лишават от "наспиване" и "наяждане" за да може те да са добре.

Разбирам те, ти си поредния промит мозък от маркетинговата пропаганда "зарежете всички ценности, консумирайте, живейте както ви харесва" и тем подобни глупости водещи единствено до резултата на твоя случай.

И ще се аргументирам с това, че как индустрията ще печели, ако хората са умни, начетени и знаят кои са истински стойностните неща в живота. И ще ти дам жокер това не са да се наплюскаш, да изебеш 10000 курви, да спиш до 14 часа, а да оставиш нещо след себе си.

Искам да знаеш, че в никакъв случай не те обвинявам, че си такъв. Все пак всеки си има потенциал и място на този свят. Познай къде е твоето. :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: bf631e8741
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много ми е интересно как ще пиеш, без да работиш. Кажи ми, защото ми стана много интересно.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c1088cf2d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Представи си, че всеки мисли като теб и иска да получи всичко на готово.Храната за да дойде в магазина и ти да си я закупиш трябва някой да я произведе. И какво се получава на тия хора не им се занимава вече и трябва всеки сам да си произвежда храната. Ти лично как ще се оправиш като нямаш никакво понятие от това как се произвежда тази храна.

Ето я важността на образованието. Същото се отнася и за водата как ще си я пречистиш сам, ако не знаеш как и не си прочел "100" книги за да разбереш. И да ако си прочел 100 книги и направиш нещо с тази информация, кой знае може и безсмъртен да станеш.

"Тъпото" правилно говерене и другите от сорта са с цел да се различават грамонтите хора от неграмотните. Дори и за 4-тата ти потребност "секса" е нужно поне да можеш да говориш горе долу нормално за да комуникираш с обекта на желание. А не като някав неандерталец с нечленоразделни звуци и половин думи.

Очевадно си пубер на когото му е трудно даскалото щом мислиш по този начин. Моят съвет към теб е запретвай ръкави и се стегни малко, защото иначе влизаш в категорията "първични глупци живуркащи без цели и смисъл"

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 9af44249c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Предполагам стараеш се да провокираш. Мисълта е изразена на ниво поне средно образован човек, а и не откривам правописни или пунктуационни грешки в творбата ти - доста похвално за човек, който се бунтува против "тъпите правописни правила".
По темата ти - образованието далеч не е поставено на пиедестал, поне не и в това царство на посредствеността, в което ние тук сме затънали. Напротив, образованият човек не се цени, а се мачка, потиска и принизява. Цени се наличието на диплома, което е нещо съвсем друго. Дипломата тук се схваща като "кетап", т.е. като нещо, което формално те легитимира да заемаш постове и да растеш йерархически. Придобита диплома и получено образование са две различни неща - тук дипломата често е фалшива и не съответства на реално обучение и реално положени усилия. Докато същинското образование в една нормална среда се получава в резултат на продължителен труд - и на индивида, и на обучаващите го.
А защо е необходимо то - защото без всеобща просвета няма обществен напредък. Нашето общество е тъжният пример за това.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b7474f2a84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Ако всички хора мислеха като теб, досега никакво развития в икономиката, здравеопазваненето, промишлеността и науките нямаше да имаме. Спазването на тези "тъпи правописни правила" са съхранили книжовността и езиците, на които сега говорим. И между другото образованието след 16 годишна възраст е въпрос на личен избор! ;)

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d1a88026de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Защото си човек, а не някакво низше животно!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6c8c3a0ad9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Ох, милият... 100 книги щял да прочете... Моите са към 3000, а ако добавим и информацията, изчетена от нета, сигурно ще станат над 10 000, и то не за да ми осигурят безсмъртие, а за да науча и разбера много неща от/за живота, науката, изкуството и т.н.

Виж, ако НАПИШЕШ книга, това може да обезсмърти името ти.

А за другото - дори кучетата опитват да се образоват, да усвояват някакви нови знания и умения, с които да са полезни на себе си, на стопаните си или на глутницата. Ти явно си по-зле и от тях с тези си разсъждения.

Ти не знаеш какво е най-добре за тебе, за развитието ти, и за това Висшите сили са решили да изкарваш необходимото за задоволяването на първичните ти физиологични потребности с труд, пот и зор!
Ако те оставят нахранен, подслонен, напит и нае..н, ти цял живот няма да мръднеш и милиметър напред. За това бой по канчето, бой, стрижене, унижения и мъка, учене и книги, смятане, и пак бой, за да се научиш да се развиваш и да учиш...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e2a769a124
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Аз пък те подкрепям! А и напоследък мисля точно по този начин. Защо да уча и да си опъвам нервите заради една оценка като все някога ще умра. И известните умират, колкото и да са богати, и най-умния човек ще умре. Какъв е смисъла? А и защо да запомням толкова много информация като един ден може да ме хване деменцията и дори да не знам къде се намирам... ? Да, старая се да имам хубави оценки, но не заради себе си, а заради някой друг. Да не разочаровам хората с очаквания към мен, но просто не мисля, че има смисъл. Хора и без висше работят и получават високи заплати, а някой без висше може да живее на улицата, просто защото няма връзки и не е подмазвач. И аз общо взето живея, за да се наям, наспя и да прекарам някой друг хубав ден без неприятности. Да, ще завърша висшето си някак, но съм убедена, че няма да ми потрябва за в бъдеще.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a84cca2351
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Добре, ама ти за да ядеш, нали трябва някой да е работил, за да произведе храната. Ако всички мислеха като теб, от къде щеше да ядеш? Трябва да си произвеждаш сам храната, което пак си е работа.

Ако намериш някой, който желае да ти плаща или произвежда яденето и пиенето наготово и нямаш проблем с идеята да си паразит, добре. Но кой ще е този, който цял живот ще те хрантути? Дори и родителите ти няма да са живи винаги, че да те хрантутят.

Ти кефа пак си го прави, но трябва да има баланс. Иначе в един момент, ще заревеш кой ти е акал в гащите.

А това, че рано или късно щял си да умреш и това оначав, че трябва да вегетираш, е напълно грешна идея. По тази логика ти и да ебеш, и да ядеш, пак ще умреш. Защо тогава не заживееш в един кашон и да караш на корички хляб от кофите? Или направо се самоубий, нали така или иначе ще умреш някой ден?

Не е важно дали ще умреш, а докато умреш какви ще ги дялкаш? То е ясно, че всички е умрем някога, ама докато умрем?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f38e0d0023
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Задал си въпроса "Защо образованието се поставя на пиедестал? ". Аз ще ти отговоря-Защото без него нямаше да ни има. Ако не можеше да пишеш и четеш, как щеше да напишеш глупавата си тема в сайта? Ако не беше образован как щеше да си купиш храна в магазина?
Както някои по-горе са писали, ако всички мислехме като теб, какво щеше да се случи според теб? Щяхме да сме подобие на бушмените, хората в племената, които не се различават особено от маймуните. От това, което си написал ми се струва, че си ужасно просг и щом мислиш като животно, значи не си нещо по-различно.

Всеки човек си има право на мнение и ако наистина смяташ, че това е твоят път, давай, какво чакаш? Зарежи училището, чакай наготово цял живот и си лягай с различни жени всяка вечер. Само че като остарееш и останеш без мама и тати, и когато няма да има кой да те издържа, защото ти не си похващал цял живот нищо и само си консумирал наготово, ето тогава ще се почувстваш като боклук, отритнат, отхвърлен и сам с простотата си. Тогава ще съжаляваш за това си мислене.

Ако е от значение, това ти го пише момиче на 17!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a84cca2351
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Животно в човешко тяло.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 0a45b2a901
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   "Защо образованието се поставя на пиедестал? "


Защото там му е мястото.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b942e60e67
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Хората, които четат книги искат да направят по-голяма емоционална на психическо ниво връзка на.. ами всичко!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 82f674d3b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Образованието е важно, на "Вие" говоря където трябва, но във влака и автобуса говоря на ти", защото аз трябва да строявам всеки, който бърза да отвори вратата на влака, преди той да е спрял напълно, забравя, че не трябва да стои на перона в близост до влака, който пристига, защото ако стане нещо, после екипажа ще е виновен! Просто елементарни правила-на вратите на всека вагон пише "НЕ ОТВАРЯЙ ПРЕДИ ВЛАКА ДА Е СПРЯЛ! ", на стълбовете, направени от кръстосани винкели, пише "НЕ СЕ КАЧВАЙ! ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА! " Така, че не навсякъде пише на "Вие"! Просто така е прието! А и ако нямаше образование, кой щеше да кара влаковете, да ръководи движението, да обслужва пътниците? Всичко щеше да бъде просто един хаос! Ти чуваш ли се какво говориш? Дай сега всички да сме необразовани, защото на теб така ти е добре! Сигурно си чел стихотворението за "Малкия Пенчо"! Ако не си, намери го в интернет! Същото се отнася и за теб! Не учиш ли, няма да ядеш! Да не говорим, че никоя няма да те вземе, защото си неук и не ставаш за съпруг и баща! Ще си останеш сам като куче! От образованието нямало смисъл-това да не ти е социализма, че да те вкарат в завода, за да работиш? Мина това време, сега вече не е така! Сам трябва да се бориш-помисли за бъдещето си! Или какво-да вземеш заем, да не го връщаш, после да останеш на улицата-защото банката ще си иска парите и то с лихвите! А те са плаващи-не върнеш ли заема, ти вземат имота! Много хора правят тази грешка! Имат сигурна работа, но в един прекрасен ден, фирмата фалира, клиента не може да връща вноските, ЧСИ поема ангажимент да продаде имота му и край! После защо имало бездомници-ето защо! Опичай си акъла, ако не искаш да си на мястото им! Започни да мислиш трезво! Не всичко, което хвърчи, се яде!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 2bc99d01e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Ми хайде, обясни ни как го постигаш това - да си задоволяваш нуждите без работа и маниери? Това работи при богати наследници само. Другите, щем не щем, имаме нужда от пари, за да си поддържаме мястото за спане, да си набавим храна и пиене и да поддържаме хигиена, за да се навие някой да спи с нас. Дори да крадеш, то пак се иска акъл и усилие, т. е. работа и някой да те научи как да не те гепят.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 778a8055f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Под образование не се разбрира оценки. В България образованието не е точно образование, а наизустяване на ретроградни учебници от 77 г., които така или иначе ще те изпратят на борсата.

Никой не те кара да учиш граматика и да пишеш правилно, но поне се постарай да придобиеш някакви умения, които ще ти помогнат да си намериш добра работа.

От личен опит мога да кажа, че социалните умения са най-важни. Ако можеш да станеш симпатичен и да се продадеш скъпо дори образование не ти трябва.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1cb456ead6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Защото разширява съзнанието и дава повече възможности за удоволствие и удовлетворение, а не само от ядене, пиене, секс и спане. Като махнем спането, защото на практика не е част от съзнателния живот, за останалите неща, през целия живот средно на ден да ти запълват около 1-2 часа, което е все едно си живял едва около 5 години според твоите разбирания за живот. Други ползи от образованието бяха споменати от другите коментиращи.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f8cc867fe2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Аз не съм против образование, даже напротив, за разлика от доста хора не спирам да се интересувам от най - различни неща доста дълго време откакто съм приключила с образователната система. Но искам да изкажа категоричното си възмущение, дори бих казала отвръщение към номер 15 затова, че е използвал думата 'бой' срещу автора. Не мисля, че трябва да е присъщо на който и да било човек с претенции за добро образование и изчел 3000, общо 10 000 книги, или колкото са действително нали, да си позволява да се изразява по такъв начин 'бой не знам си какво, бой не знам си що'.
Тъжното е, че доста от по - старите поколения възпитавани в соца, често употребяват в контекст бой това, бой онова, а когато някой по - малък на години от тях нещо не им ходи по свирката започват да повтарят лай*но това, ти си лай*но и. т. н. - това си е пълна неадекватност да изразиш възмущението си към някого, или поведението му като използваш такива селски изказвания, неслучайно казвам селски, защото навремето соца принудително е пратил много селяни в града за да се изпълнят там плановете на комунизма, тези селяни са били като цяло прости хора с ниска емоционална и социална интелигентност. Същите тези селяни са създали семейства в градска среда и децата им, внуците им са резултата от тяхното възпитание.. ако може така да се нарече изобщо. Ще чакам търпеливо, както малко дете чака рождения си ден, тези поколение да остареят, да влязат в пенсионна възраст и да се оттеглят от активния живот в България нищо, че ще съм някъде към 50 годишна тогава..

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ae28373f7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Авторе, аз имам същото наблюдение като номер 12. В текста ти открих само една пунктуационна грешка - пропусната запетайка на едно място. Това и на професионален писател може да се случи и се случва. Ти не си необразован, защо лъжеш аудиторията? Хората отделят време да размишляват и пишат по проблема ти. Явно не можеш да си намериш работа по специалността, сдухал си се и си фантазираш на тема "защо учих аз, не е ли по-лесно просто да ям и да спя". Не губи кураж! Образованието винаги се изплаща! Винаги! Вселенски закон.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker