София или Пловдив за живот? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120496)
 Любов и изневяра (29536)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7269)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18349)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

София или Пловдив за живот?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 4685 пъти
Здравейте. Фирмата, в която работя ми предлага да се преместя да работя в някой от офисите им в София или Пловдив. За София ми предлагат заплата 1500лв бруто, а за Пловдив 1400 бруто. Въпросът ми е в кой град е по-добре за живеене и в кой от двата парите ще стигат повече? Аз съм младо момче. Ще живея сам на квартира. Не пуша и не ползвам личен автомобил, ще ползвам обществен транспорт.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 77ecd861af
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Пловдив!
София е голям град, забързан живот, много хора, коли, ужасен трафик..
Квартирите там са скъпи, дори една мизерна квартира е доста скъпа.
Пловдив е спокоен град има евтини квартири, трафика е по добре от сф, макар че и в Пловдив вече има голям трафик, но е в пъти по- доре от Сф..
това е моето мнение

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e9361340c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Здравей, аз избрах София още като започнах висшето си образование тук, но има много плюсове "за" Пловдив. По-красив град е, мисля, че е по-чист. Само лятото, лично за мен, жегата е непоносима. В София имаш Копитото, Боянския водопад, както и много местности в радиус 100-150 км, които са идеални за уикенд екскурзия. Пловдив е близко до Родопите, където има много красиви кътчета, а и да не забравяме прочутите пловдивски тепета. Относно стандарта съотнесен към заплатата ти - предполагам, че в столицата е по-скъпо; но с тенденцията Пловдив да се развива чисто корпоративно вярвам, че ще стигнат стандарта на София. Късмет и дано вземеш правилното за теб решение! :) Следвай интуицията си и няма да сбъркаш.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 40e335022f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз съм от София и живях около половин година в Пловдив. Бих избрала Пловдив, наемите са доста по-ниски, разстоянията не големи, няма толкова стрес, като в София.
В Пловдив има страхотни велоалеи, т. е. можеш почти из целия град да се придвижваш с колело.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c7a07abe91
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   При тези заплати в Пловдив е по-добре. Ще харчиш по-малко пари. София се пренапълни вече.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f16aeced68
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   От Пловдив съм. Според мен с 1400лв в Пловдив ще живееш по-добре, отколкото с 1500лв в София. В София цените са по-високи (наем и т. н. ) и ако заплатата ти ще бъде само с 100лв по-висока, не си струва. Също така смятам, че Пловдив е страхотен град, който има потенциал да стане още по-страхотен в бъдеще. Цял живот съм живял тук и съм супер доволен, естествено градът не е перфектен, но все пак няма перфектни неща в живота.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c870554da6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Една дума. ПЛОВДИВ

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d7067012f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   definitely ПЛОВДИВ

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 341007a3df
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Нито един. Правец.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 00ad70b1cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   pLOVEdiv

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 05f86e1e35
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Живея в София, но ако имам възможност и аз бих се преместила в Пловдив. Давай, без да се замисляш!

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 341007a3df
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Пловдив има хубав център и история, но извън него е като гето. София пък няма история и е скъпа. Пловдив, но по-добре да живееш в някое село край него или Асеновград.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 110354dbaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Аз съм родена в град Пловдив и си го харесвам дори да не е столица. Хората постоянно ходят в София, само защото има много колежи и избор на работа, но за да е хубав един град трябва да е красиво и да има забележителности както е в Пловдив.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 8171c89062
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Пловдив разбира се! Аз съм от София, но на София само името ѝ е хубаво. София е била избрана за столица, само защото е била в центъра на българските етнически граници, иначе не може на малкия пръст на Пловдив да стъпи. София има само три предимства, летище, хай-тек бизнес и рани фирмени представителства.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: bf1e82fd31
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Номер 11, в кой квартал си бил(а), че да считаш, че Пловдив "извън центъра е като гето"? Особено ако посетиш западен Пловдив (ж.к. "Младежки хълм" и ж.к. "Парк отдих и култура"), ще промениш мнението си изоснови.
Извън центъра има немалко места за разходки и спортуване:
- два големи парка: Лаута и Розариум;
- Гребната база и прилежащите спортни съоръжения (велоалея около Гребния канал, тенис игрища, футболни игрища);
- Младежкия хълм (най-високият в града) с детска железница и тенис игрища в подножието му (на поляната в подножието му през лятото в част от почивните дни има и безплатни рок концерти, панаири или лятно кино);
- воден парк отвъд парк Лаута и картинг писта от другата страна;
- река Марица;
- мрежа от велоалеи.
И всичко това е само в радиус от 1-3 километра от Главната улица. Пловдив е сравнително сбит град и е удобен за придвижване пеша. Нищо общо със София, където разстоянията са огромни и има много шум, навалица и миризма на изгорели газове.

Съветът ти за Асеновград е неуместен, тъй като този град е ужасно западнал и много зле за живеене. Неслучайно в последните две десетилетия около 1/3 от по-младите асеновградчани се изнесоха да живеят в Пловдив. Не заради заплатите, а заради красотата и разнообразието на Пловдив, качеството на живот, местата за разходки и отмора, търговските центрове, кината, заведенията, по-добрия климат и т.н. В Асеновград има много ветровити и мрачни дъждовни дни, а понякога се образуват и неприятни наводнения с 20 см височина из центъра, защото градът е на склон. Там дори няма читави магазини. За разходки, за майки с колички и за колоездене определено не става - повечето улици са стръмни и разбити. Единственото хубаво на Асеновград са много вкусните банички, продавани на автогарата. :)

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: eed6687a1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не харесвам и двата града, но в случая по-добре Пловдив.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 68e82ee399
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Здравей!
Мъж, на 35г. съм, откакто завърших средното и влязох в университет живея в София, т.е. вече почти 17 години. Свиква се, но напоследък изключително много се замислям дали да не се преместя в Пловдив. Досега са ме спирали по-малките възможности за работа и кариера, но в момента работя работа, в която нямам никакъв проблем да работя дистанционно, не ми трябва офис, само добра връзка с Интернет.
Просто животът в София вече ми се струва близко до непоносим - стрес и напрежение постоянно, намръщени хора, всеки те гледа накриво, постоянно забързано ежедневие, много често липса на тишина и спокойствие.
От друга страна Пловдив... Знам, че за около 1 седмица сумарно трудно могат да се правят генерални заключения, но тази година по стечение на обстоятелствата бях 3 пъти за по няколко дни в Пловдив и ми хареса много - хем е далеч по-спокойно и незабързано (не е случаен пловдивския израз "айляк"), хем е голям и интересен град със социален живот, културни и социални събития, немалко места за отдих сред природата дори в рамките на града (тепетата). Освен това цените на имотите под наем и за покупка са по-ниски от в София, както и животът като цяло. Ако си в някой от централните райони почти навсякъде можеш да отидеш пеша. Бих препоръчал като място за живеене кв. Кършияка - много близо до центъра, спокоен и уреден квартал с ново и старо ниско строителство.
София си има Витоша, но дори и тази планина почва да се превръща в кочина под "вещото" ръководство на Фандъкова. Просто е смехотворно да има 1 полу-работещ лифт за цялата планина, в чието подножие е град с 1.5 млн. жители. В същото време не се прави нищо да се ограничи автомобилното движение в рамките на планината - отивам да си почина и да дишам чист въздух уж, а всъщност дишам изгорели газове от автомобили. Някой път в почивни дни движението във Витоша е по-натоварено от по някои булеварди. Да не говорим за разните комплексари, които отиват там да си пробват "бегачките". Просто е безобразно понякога.
Но да не се отклонявам от темата - ако трябваше да избирам, със сегашните си акъл и мислене, бих избрал Пловдив. Единствено лятото често е почти непоносима жега.
1400-1500лв. (и то бруто) обаче не са кой знае колко много пари не само за голям град, а и за България като цяло със сегашния темп на инфлация. Надявам се да има възможност заплатата ти да расте. За Пловдив не знам, но с 1100-1200лв. в София трудно ще живееш нормално.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: d2bb5e503f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   София. Ти си младо момче, предполагам имаш амбиции, едва ли това ще ти е последната работа. В София има много повече възможности. Да - Пловдив е по-хубав град, по-спокоен, зимата е по-топла, но лятото е непоносимо горещо.
Но в София ще вървиш напред много по-бързо.

Живял съм в Пловдив. В София - не.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker