Как се справяте? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121381)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се справяте?
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1088 пъти
Здравейте, пише ви момиче на 16г. Тази година за първи път уча и работя едновременно. От сравнително бедно и средно непоносимо семейство съм, за това искам да бъда самостоятелна, колкото се може по- скоро и да се изнеса от тях. Имам предвид напълно да се откъсна от "семейството" и да разчитам само на себе си за разход.
Работя на 4 часа, успоредно с това ходя и на училище и пак осъзнавам как парите не стигат. Мога да си купя прилични дрехи, само и само да не ходя със стари и износени, да си позволя тренировки и дотам. Едва едва успявам да изкарам за храна, а в къщи се готвят отвратителни неща, които не мога да ям заради чувствителен стомах. Може да се каже, че каквото изкарам отвива за покупки. Чудех се как се справят хората, изнесли се от вкъщи? На 18г. трябва да плащат квартира, ток, вода, тел, интернет.. и кола ако имат.... ами и ако следват? Въпроса ми е как се справяте? Аз в момента печеля само за да покрия личните си разходи - дрехи, основна храна, козметика като шампоан и душ гел, паста за зъби и прочие, с една дума неща от първа неодбходимост. А ако трябва да плащам и наем и придружаващите го сметки? Ами ако имам и кола?
Като навъша 18г. планирам веднага да изкарам книжка и да замина нанякъде с колата на нашите. Тя е преписана на мое име като завещание, защото имаха неуредици с банки и кредити ( да не си помисли някой че ще я открадна :)) Та, напоследък ми се въртят тези мисли в главата, дали ще се справя, дали ще оцелея... или ще бъда като онези, които спат по пейките. Искам да попитам как се оцелява със напълно законен труд, а не с пр*****ция и търсене на чичко паричко. Не съм от този тип момичета и никога няма да бъда! По- добре бедна и окъсана, отколкото нечия подлога. Оцелява ли се по този начин? И как?

П. С. Изяинения за правописа, но бързам и пиша от телефон.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: bf2406fc63
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Трудна работа. На 35 съм, работят на пълен работен ден и пак е имало моменти, в които съм яла само хляб, защото парите не стигат. Става, но с инат, понякога с допълнителна работа и лишения. За начало не ти трябва кола. Да, голямо удобство си е, но и огромен разход. Не е само горивото, ами данъци, винетки, смяна на гуми, гражданска, технически преглед, ако пък е стара все нещо не е ок и трябва да се ремонтира... така, че изнеси се, но без колата. После като си намериш по-добра работа ще имаш и пари за покупката и поддръжката на кола. Обаче на първо време ти трябват пари колкото да си наемеш една стаичка с хазайка или колкото да си делите наема с още 1-2 момичета. В собствен апартамент е твърде скъпо. Освен това можеш да се запишеш да учиш нещо и тогава ще имаш право на общежитие, та ще си спестиш пари за свободен наем и сметки. Имаш време, помисли и за това. Пък и ако си с висше, има по-голям шанс после да си намериш добра работа с по-висока заплата и вече да можеш да си позволиш да наемеш цял апартамент, да си купиш кола и т.н. Нещата се случват постепенно. Малцина са тези, които още на 18 могат да си наемат цял апартамент, да имат кола, че и да не гладуват след като платят наема и сметките. Ще се справиш, но си е трудничко.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4f896b3818
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като бях на твоята възраст бях мотивирана да работя за да пестя пари за следване. Бях си сметнала колко пари ще ми трябват за семестрите, евентуално и за квартира първата година поне да ми е спокойно и започнах да пестя. Мислих си така 24 месеца работа по 220лв (толкова ми плащаха като сервитьорка през 2002)... не си купувах нищо, ядях каквото има вкъщи и събирах за целта.... Но всичко се провали бяха минали 6месеца баща ми остана без работа и спестяванията хвръкнаха, после помагах вкъщи тъй като имахме доста разходи и се отказох от следването и т. н. След като завърших гимназия започнах да работя другаде всеки ден по 8 часа за повече пари но все имаше препъни камък пред мен. Само една цел успях да осъществя макар и вече не на 21 год-дасъбера пари за да се изнеса от дома на родителите ми. Работата ми беше като търговец, получавах процент та успявах да си докарам 850лв за града в който живеех това бяха пари над средната заплата. Стигаха за квартира, сметки, глезотии... Та се поувлякох. Моят съвет е бъди пестелива и целеустремена. Пари винаги трябват, дрехи, обувки, чанти и т. н в колкото и голямо количество да са няма да ти "свършат работа" когато трябва

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: c4ff449592
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здрасти :). Първо искам да те поздравя за това, че искаш да се справяш сама и то на 16 години. Това е похвално и те кара да се мотивираш за един по-добър живот. Дотук добре, но както винаги има едно НО. И това са парите и ти го знаеш много добре. Истината е, че ще ти трябват много повече пари отколкото си мислиш, а тук в БГ положението е главозамайващо зле. Аз съм мъж на 22 години и си скъсвам гъза от работа и се ограничавам като луд за да мога да спестя пари за капитал за бизнеса си. Аз минах и по пътя на университета (специалност телекомуникации ) за 3 години само за да разбера, че ще почвам работа за 800 лв, хаха. Бързо осъзнах, че ако разчитам на една заплатка било то и 2000 лв доникъде няма да я докарам и това говоря само за себе си. Когато имах приятелка, с която живеехме заедно година и половина съм правил големи щуротии, за да изкарам някой друг лев, защото пустите пари не стигаха. Някои ще каже, , аа ми то всичко си е до човека и какво харчи и дали спестява ''. Добре де, но ето следните резултати в България и това ти го казвам като човек, който се занимава с сериозна и отговорна работа, имам връзки с хора, които изкарват луди пари и знам отлично как стоят нещата.

Проста статистика от Европейския Съюз показва, че само 3 % от българите, които работят от 2 500 000 трудещи се изкарват 1500 лв (750 евро) заплата. 75 % от работещите взимат заплата 600 - 900 лв. Под 0, 3 % от работещите взимат заплата над 2500 лв и това са точно няколко сектора сега - ИТ, Енергетика, Фармация, Логистика и още няколко други. Това говорим са официалните статистики, а реалните са още по-плашещи. В момента София е България и на ден пристигат по 5000 човека от провинцията, защото няма работа или работата е ниско заплатена. Същевременно всичко е с европейски цени, всичко поскъпва брутално бързо, а доходите са едни и същи от години (мани ти кво викат, че се били вдигали и дрън дрън глупости ). От всичко това страдат обикновените хора, които разчитат на заплата. Просто тя не стига и това води до страхотни проблеми и в семействата и в ценностите на човека (сама спомена за проститутките и чичко паричко и това съм го виждам не един път ). Вече си задаваш въпроса е добре какво е решението? Решенията са много, а най-големия въпрос всъщност е какво разбираш ти под живот в който си удовлетворена финансово?? За мен това значи следното :

- Личен апартамент / къща още поне 2, 3 имота от които да взимам наеми.
- Автомобил от висок клас ( поне 50 000 евро )
- Собствен бизнес, който ми генерира месечни приходи от поне 5 до 10 хил. евро и който бизнес не ми се налага да съм физически там.
- Липса на работа от 9 до 5.
- Пълно оползотворяване на свободното си време и липса на притеснения относно финанси.

За всичките тези неща ти трябват луди пари. Ето пример

- Апартамент в София (среден клас - панелка, да речем двустаен 65 кв. м е между 50 до 70 хил евро ).
- Автомобил (не е нужно да е мерцедес или друга немска кола, но ако е от поне 2015 година е между 20 и 40 хиляди евро). Годишната издръжка на тая кола излиза колкото колата хаха.
- Ако учиш в НБУ обазованието ти е 15 бона и то.
- Ако си свикнала да си с хубави дрехи си отиват поне едни 1000 - 2000 евро на няколко месеца и затова (зависи какво купуваш :).
- Ако си свикнала да живееш бързия живот , заведения, барове, дискотеки пиши още 1000 -2000 евро.
- И като сложим сметките, ток, вода, парно, данъци, данъци за колата, данъци за квото се сетиш излиза следната сметка, че под 5000 евро на месец ще се ограничаваш и то зверската. И тук не говорим за милионерски начин на живот, а за нормални житейски неща, които трябват на всеки модерен и образован човек. Извода е следния (започваш работа за поне 2000 лв и заделяш поне 1000 на месец - за година са ти 12 бона, за 5 години ще имаш поне 60 хиляди лева ) С достатъчно акъл и умна инвестиция ще можеш да удвоиш или утроиш парите си. Но през цялото това време трябва да се ограничаваш. Другия ти вариант е бягаш в чужбина, там живееш, там бачкаш, там правиш всичко и пак спестяваш. Но и там нещата не са никак розови. Поне там имаш шанс, докато тук, ако не си мутра, не си връзкар или курволяк, както казваш ти и не си ли успял да спестиш пари отиваш под ножа, както всички останали и живееш за да си плащаш сметките.. това е от мен

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1f1a71f02b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Силно момиче си, това поне е ясно, не се променяй. Но въпроса ми е, наистина ли няма как да подобриш отношенията си със семейството ти. Просто в крайна сметка то е най-важно, естествено в зависимост от отговора ти, бих разбрал ако такава възможност няма. Ако това което си планирала е единствената възможност, то смятам че можеш да се справиш, макар да ми изглежда трудно. Но съдейки по написаното, изглеждаш оправна и планираш в общи линии нещата, което за мен е основополагащо в това дали един човек може или не може сам да се справи.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5d796ecdde
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Зависи какво работиш и ще работиш за в бъдеще! Сега сигурно си помощен персонал в някой магазин, а за в бъдеще може да станеш счетоводител, адвокат, нотариус-тези хора си имат пари, имат си коли, вили-при тях всяка консултация се заплаща! Аз нямам кола а и една позната така ме посъветва-да си ползвам обществения транспорт, че е по-евтино! Имам право на 50 % намаление за пътуване във Втори клас на Бързите и Пътнически влакове, с карта "КЛАСИК"-подменям я годишно за 50 лева, пътувам за 1 лев с "ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ"-Варна! За какво ми е кола, предпочитам друг да ме вози, затова си и плащам! Хубаво е да заминеш от вашите, аз още не съм, но щом си решила да си вземеш колата-действай! А и за какво им беше да се забъркват в тия каши, не знам! Но важното е, че колата се полага на теб! А по-нататък, може и жилище да си купиш, а вашите като се споминат един ден, апартамента ще остане за теб! Но за да придобиеш поне една от гореизброените професии, непременно трябва да запишеш Висше, за което ще трябват и много пари! Но всичко с времето си!

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ba632f6e72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Да, знам че ще ми е доста трудно, но напоследък се чудя дали е възможно. Колата ми трябва, планирам да пътувам доста, не съм от хората които обичат да се застояват за това тя ми е като приоритет. Да, старичка е, но е поддържана и не е карана много. Надявам се да доживее, когато стана на 18г. В момента работя в заведение - мия чинии. Плащат добре за 4 часа около 4 до 6 пъти седмично. Не съм от голям град, среден областен, тук предимно се търсят само сервитьорки, бармани и майстори. Имам позната, адвокатка при която работя няколко дни в месеца - сортирам документи, попълвам на комп. и т.н общи работи. Като за в бъдеще се учличам към правото, но знам каква конкуренция е и колко е скъпо образованието. Не знам дали ще успея да вляза. Наскоро проучвах НВУ Васил Левски, че и там можело да се следва право - военно или гражданско, но за сега ще го оставя така. Бих искала и междувременно да се науча на занаят някакъв, добра съм в колите. Винаги се навъртах около вуйчо ми, преди да си отиде, той беше автомонтьор. Не знам, обаче дали някаде наемат за обучение. Като цяло бих работила всичко барманка, сервитьорка, доставчик на пици или храна, чистачка и прочие. Не деля работата. Въпроса е, че нямам опит и трудно ме взимат. Но поне шефовете след това са доволни ;)
Номер 4 за съжаление семейството ми е гадно. Те са лицемери, добрички са само, ако им даваш нещо - пари, облаги, подаръци, но веднага щом им обърнеш гръб започват да дуднат и да те изкарват от черен по черен. Никога не са доволни, все туй трябва, онуй трябва, ти няма да се справиш, за нищо не ставаш, виж другите как са какво дават на родителите си, а ти ... писнало ми е. Не стига, че въпреки че имаха възможността да работят и да се издържат, те взимаха пари от моите баба и дядо, когато бях малка и живеехме в тясна стаичка тримата в апартамента на баба ми. Не защото нямаха пари не, защото ги мързеше да работят. Решила съм да ги зарежа, каквото и да ми струва. За тях всичко е непороччен кръг - пари и пак пари. Ако нямаш, значи няма да общуват с теб. Това е моето "семейство".

Авторката на темата

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 08cbb8f06c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ще запишеш висше задочно! И ще работиш работа на пълен работен ден следователно ще печелиш и повече отсега. Може да си намериш и съквартирантка някакво момиче на твоята възраст.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4d7647111f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   В академията на МВР май също има право, а там сигурно и общежитие имат.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0513c2f322
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   За кола забрави.
Ако запишеш висше и се класираш за общежитие ще живееш за 60-80 лв. на месец и пак ще имаш време за почасова работа. Семестриалните такси не са кой знае колко, а и може някоя стипендия да изкараш. В ТУ европейската се вземаше трудно, но социалната - не чак толкова, а тя стига да се покрие общака.
Отделно можеш да кандидатстваш за някоя бригада. За САЩ ти трябват доста пари, но в UK можеш да заминеш за 400-500лв. през агенция. Все пак има рискове. Можеш да ходиш и повече от веднъж.
Имай предвид че 4 години само бачкане и учене не са майтап - може направо да се сринеш, но ако успееш да ги избуташ накрая ще имаш и диплома с която вече може да си търсиш и по-читава работа.
Пожелавам ти успех, дано останеш така мотивирана и дано живота не те пречупи, а ти него.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5d796ecdde
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз съм номер 4! Пробвай да станеш автобусен/влакове кондуктор! На тях им стига да си със средно и те вземат! Само дето ще си сред много и различни хора, ще сваляш нередовните пътници, но пак ше изкараш пари! А и вашите за нищо не стават, щом те имат за спонсор, нещата отдавна са се влошили! Личи си, че са материалисти по природа!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker