Свободни ли сте? Преди и сега. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Свободни ли сте? Преди и сега.
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1144 пъти
Темата е отправена към по-възрастните, които са имали спомени от живот преди 1989-та година, прехода, и днес. В кои три етапа се чувствахте по-свободни? Какво разбирате под свобода? Смятате ли, че днес наистина сте по-свободни, само ако имате пари? Каква реално е разликата от зависисмостта ни към парите, системата днес, с тази преди? Наистина ли днес сами си водим живота, и не ни се казва какво да правим, избирайки собствените си пътища, но в крайна сметка правейки това, което ни е поставено на масата като условия? Къде е разликата между държавната собственост, и собсвтвеността на други хора? Къде е разликата между това да си управител сега и управител по време на социализма? Освен, че преди да кажем държавата е била изцяло нормата, а днес - пазара, интересите и парите, с които разполагаш? Къде е разликата между това да имаш пълно право на вероизповедания, четене и слово, при положение, че общотото състояние на множеството днес реално е сведено до безверие, секти, алхохол и прочие развратни ценности? С други думи, има ли разлика между това да си аутсайдер или преследван преди, и да си аутсаидер и изолиран днес, заради различията и собствения ти избор, спрямо масата?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: cde486485a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен скорострелното класово деление в обществото станало за едва 30 години "бъгна" много хора. Както и да е, май никой, никъде и никога не е искал да бъде в най-долната класа. Това е проблема, там жените са грозни, храната е лоша, дрехите са дрипави, труда е неблагодарен, а мъжете не са истински мъже - да ти се прииска всичко да свърши по-бързо. Всеки ти казва, че сам си си виновен, че си там. Хората са казали, крушата не пада по-далеч от дървото, да обаче всеки иска американската мечта. НЕ е ли това демокрацията? Не не е!
Явно не е, пак няма за всички.
Колкото до свободата.....Какво е свобода след като ние хуманите не можем и два дни да оцелеем без вода. Една седмица без храна и си в средновековието, една седмица без душ и си чумав за другите. Да не говорим какво става ако си без модерен мобилен или без кола.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 42a7ff0cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По въпросите ти личи, че си доста млад човек и пропускаш фундаментални неща. Примерно въпроса ти за свободата, да свободата е много важна, но за всеки човек е по важна първо сигурността. Да има възможност всеки един член на обществото да си осигури покрив и три пъти дневно храна на масата, да е спокоен, че няма да бъде ограбен, изнасилен или пребит, да му е осигурено образование и здравеопазване чак тогава почва да мисли за свобода. С прехода получихме свобода, но загубихме сигурността си. Най трудните години бяха от 1994 до 1997г, тогава голяма част от народа загубиха спестяванията си, които са трупали цял живот дори преди 1989г. Да си събирал 30-40 години, да си събрал пари колкото за едно жилище в банковата си сметка с цел да купиш жилище на сина си и да има такава инфлация, че да се окаже че с тях можеш да му купиш само два сандвича.
В крайна сметка за обикновения човек не е толкова важно кой управлява държавата Живков, Борисов или Иванов по важно е самия той да живее добре, да има осигурена първо сигурността, а после и свободата.
Питаш какво е свобода, ами свободата е да не те карат да правиш нещо задължително, да няма принуда и съответно наказание ако не изпълниш това което са те накарали. Да правиш това което си искаш без да пречиш или вредиш на други хора.
Предполагам си ученик затова ще ти дам пример близък до теб
Примерно принуда е да те карат да ходиш на училище и да учиш предмети точно в часа който те са определели, География в 7,20ч сутрин, свобода е да учиш в което време от денонощието сам избереш да наблягаш на предмет, който сам избереш. Възможно ли е? Да с днешните технологии е възможно. Примерно има сайта "Уча се" можеш да учиш в удобно време и да се явяваш на избрани от теб изпити примерно на всяко тримесечие с цел документиране, на достигнатото от теб самообразоване. Всяка година да ти правят изпит за покриване на знанията за възрастта ти и толкова.
Хората през 1989 искаха свобода, която да им осигури да получават толкова колкото са изработили, да им позволи ако са умни, работни и пестеливи да богатеят. Защото социализма ограничаваше както размера на собствеността, едно семейство нямаше право да има повече от едно жилище до еди си колко квадрата и една вила/лозе, така и размера на заплащането и работейки в един завод независимо колко си работен получаваш наравно с мързеливите заплата и евентуално едно браво и медалче поднесено пред колектива в края на всяка петилетка. Дори през социализма работливите и пестеливите успяваха да купят/построят на себе си и на децата си собствени жилища. Всички дву и три етажни едно фамилни къщи са строени тогава и закона задължаваше, ако ти си собственик на 1 етаж, всеки следващ етаж преди да бъде построен да е вписан на едно от децата ти, за да не вземеш да станеш сам собственик на три етажа/жилища.
"има ли разлика между това да си аутсайдер или преследван преди, и да си аутсаидер и изолиран днес"
Разликата е огромна, днешния аутсайдер има права, нито е преследван, нито изолиран. Днешния се изолира сам. Докато предишния беше делен до толкова, че ако говориш с него биваш нападан от останалото общество. Обществото нападаха магазинерката на кварталния магазин, да не го пуска в магазина, а магазините не бяха много както сега и аутсайдера нямаше избор от къде да си купи дори зеленчуци, налагаше се да ходи до съседен квартал. Ако сега говоря с аутсайер никой няма да ми каже нищо, ако през 70-те говоря с аутсайдер щях да съм нападан и да делят и мен от обществото.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 662fb5cd01
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Много ясно, че сега е по-свободно даже повече от нужното. През соца единственото по-свободно нещо беше да мечтаеш, че на Запад нещата стават много лесно от раз. Докато сега може лесно да отидеш и да се увериш, че не е чак толкова лесно. По онова време с цел пропаганда западняците уреждаха всеки избягал при тях (стига да може малко от малко да работи нещо). И тук научаваш, че успееш ли да избягаш животът ти се нарежда. Сега едно че нямат нужда от пропаганда, друго че има достатъчно емигранти и нямат интерес да насърчават още. Затова избягалите до 1990 са се уредили доста по-лесно от по-късните.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker