Ударих колата един час след като я купих - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ударих колата един час след като я купих
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 2456 пъти
Имам нужда от подкрепа и това да осъзная, дали да се откажа да шофирам или да не се оставям на инцидента да провали усилия, време и средства.
На средна възраст съм и винаги съм искала да шофирам, но никога не съм имала достатъчно мотивация да се науча. Миналата година обаче дойде моментът да го направя. Омръзна ми да завися от някого, да мъкна пазарски чанти и да бъда ограничена. Заради това, че вече не съм първа младост, а обратното, че никога не бях сядала зад волана, усвояването на шофирането не ми беше лесно. Все пак взех и теорията и практиката от първия изпит. Заради извънредната обстановка и ограниченията успях да взема БЧК в края на януари, взех си книжката и на 28. 02. купих кола. Тръгнахме да се прибираме с нея и аз на 20 метра от вкъщи изгубих контрол над колата и я забих в стената на съседска къща. Мястото е много неприятно, дори и за опитни шофьори, защото от много стръмна улица се прави завой към друга с обратен наклон, тясна е и за мой късмет малко след завоя имаше спряна кола и аз за да избегна това да я закача, може би рязко завъртях волана и се ударих. Не бях карала колата до този момент, само ме беше возил собственика и аз нищо не познавах - нито съединител, нито спирачки, нито волан.
Споделям тази горчива за мен случка, защото съм пред дилема, дали да не зарежа идеята да шофирам и да продължа да завися от таксита, градски и междуградски обществен транспорт. Нямам съпруг или връзка, децата ми са големи и не живеят в България и не мога да разчитам на някой друг да ме вози по мои дела.
Някой от Вас има ли подобен нещастен опит? Преодоляхте ли го? Дали допълнителни часове по кормуване пак ще ми върнат желанието да шофирам или травмата ще си остане завинаги? Моля, бъдете откровени, но учтиви, защото без друго стреса ми е огромен.
Всичко добро пожелавам на всеки от Вас и бъдете здрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 57f2c7c469
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първата си кола я помлях може би 2 седмици след като я купих. Дори сега както съм шофьор от 17 г. пак ми се случи 1-2 пъти да я чукна на паркинг. А тази, която имам в момента, купих я, занесох я в сервиз да я обслужат, чаках 2 седмици, понеже майстора беше много зает. После отивам вече с нетърпение да я взема и да я покарам и буквално на втория км, ми се чупи турбината и айде давай още 4 стотака за рециклаж на турбина. А иначе като я купувах, я бях прекарал през сервиз и уж нищо и нямаше. Просто понякога ти е писано и това си е.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 0174c75deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Аз моята кола колко съм я блъскала....Така ще е в началото, но с времето ще придобиеш опит и увереност. И все пак умната в началото!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: dd6f599674
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Хахахаха не си сама в кюпа аз съм мъж на 30 и два пъти го направих тоя номер. Важното е да сме живи и здрави

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 8338240dcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Оо, изобщо не се притесявай, съвсем нормално е за току-що научил се шофьор. Ще имаш вероятно и други подобни случки, някой ще те изпревари неправилно и ако си тръгнала и ти, ще се поостържете или пък при паркиране ще закачиш нещо т.н.
Нищо критично не се е случило. Повечко внимавай където има вероятност да пресече човек, без значение че, да речем е светофар и за пешеходеца червен. Даже и по уж безлюдни улици, по- осторожна за всеки случай, да не изскочи човек на пътя. Другото са "бели кахъри". Няма да се отказваш в никакъв случай, нищо чак толкова не е станало. Така трупаш опит, другият път на същото място ще реагираш по- добре, ще видиш. Ако пък е близо до домът ти, докато се почувстваш сигурна паркирай някъде преди този "засукан" завой.
След 9 г плътно на волан ако знаех каква катастрофа преживях...не бях аз шофьора, но не и толкова от значение кой е карал.
Не ми се влиза в подробности, но е чудо че, сме живи, то и чудо някакво ни спаси тогава... Въпросът е че, дълго време след това не смеех да шофирам и изпитвах ужас ако трябваше да минем с кола покрай пропаст. След доста време се престраших да се пробвам да карам, но бус в който се чувствах малко по- сигурна.
Имам един стар опел астра, но почти не го карам защото е ниска кола, изглежда ми малка и несигурна, още си ме е страх. Но пък да карам буса нямам проблеми.
Не позволявай да стигаш до такива крайносто в страха си, твоето е съвсем нормално за млад шофьор.
Карай си от време на време ей така, за удоволствие само, а междувременно и ще си тренираш реакциите в различни ситуации.
Но спокойно, нищо чак толкова страшно не е станало!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 4308ba51d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Трябва тренинг, но жените шофьори(мнозинството), колкото и да не им се вярва, не ги бива грам. Панират се и като цяло са стиснали волана все едно ще го душат. И все пак, внимателни са, опитват се и не правят джигитствания. Според мен щом си стигнала до този момент, не се отказвай, но... Започни вечер, когато няма никакво движение, ако ще през нощта или рано в почивни дни, когато всички спинкат сладко. Първо си карай по някой маршрут, който си знаеш и дето си знаеш знаци, няма улици с 5 кръстовища и яко задръствания и т. н. Натрупай опит, примерно от вас до магазина, после от вас до магазина, но като има повече коли. И това, което мога да те посъветвам е, никога рязко. Значи, не знам в 1 от колко случая наистина ще трябва рязко да направиш нещо. Без резки движения в колата, поне докато не я усетиш, т. е. да караш 1 година. Започни лека полека и не се отказвай, макар че има хора, които са много зле и никога няма да се оправят, но не бива да тръгваш от там. Опитвай се, но плавно. Успех!

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b3a4eb7c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Леле, колко сте мили! Давате ми поне малко кураж, че не само аз съм толкова калпава, че да си изкривя колата за минути след като я имам.
Не знам как стана, верно, че мястото е гадно, но това не може да ми е оправдание, че не можах поне 1 ден да ѝ се порадвам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d31d3778ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Начинаещ шофьор по принцип в началото трябва да кара с опитен такъв. Ако нямаш такава възможност, предварително проучи къси маршрути и в почивен ден, когато не е натоварено движението, карай по тях. Щом си взела изпита, няма начин да не свикнеш. Според мене нощно каране за начинаещ не е за препоръчване.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 05f7e6e2be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не се притеснявай толкова. Важното е, че ти не си пострадала, материалните щети се оправят. Имам приятел, чиято съпруга веднъж беше шофирала и бяха катастрофирали двамата тежко, като тя прекара известно време в болница. И дълго време след това не можеше да се отърси от психическата травма и не се престрашаваше да седне зад волана.
При теб нещата не са се развили благополучно, но това не значи, че веднага трябва да се отказваш. Аз взех книжка на 25 и то доста трудно. После 5 години не бях карал преди да си купя първата кола. Но след като платих парите на продавача, той ми връчи ключовете и трябваше абсолютно сам да прибера колата от мястото, на което стана покупко-продажбата до вкъщи (трябваше да мина през почти цяла София). Справих се учудващо добре. В следващите дни и седмици, просто излизах по-късно вечер, като няма много движение, да покарам безцелно. По-скоро даже не беше безцелно, а беше без определена посока, целта ми беше да свикна с колата, да придобия увереност и умения. Сега, 4-5 години по-късно имам 3 леки удара (2 по моя вина - с неподвижни съоръжения, не превозни средства и 1 с друга кола, което не беше по моя вина). Имам и един малко по-сериозен удар - удариха ме отзад с около 30 км/ч, бях спрял на пешеходна пътека. За щастие и двамата бяхме невредими, имаше материални щети само, предимно по другата кола.
Та, ще има и такива инциденти, особено ако караш в София. Тук, почти няма шофьор или автомобил без ПТП.
Това не трябва да ти се загнезди в психиката обаче, съветът ми е да се опиташ да се абстрахираш от мисли за произшествия, а да бъдеш спокойна и да наблюдаваш много внимателно обстановката около теб. Това, разбира се, се постига с практика. За да имаш такава, просто трябва да се отпуснеш и да шофираш. Все отнякъде трябва да се започне, съветът ми е да пробваш ,както и по-нагоре са ти написали, в почивни дни и в дни с по-малко трафик.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f3954c3163
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз съм стигнал до извода че е много по евтино с таксита а иначе познавам човек който си купи чисто нова кола от магазина и излизайки тръгва по магистралата и колата пръска гума и е тотал щета, той е жив и здрав и му дадоха нова с най високото ниво на оборудване.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 60f7021186
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Автоматик. Тия работи с амбриаж и ръчна скоростна кутия изобщо не ти трябват. Нито си професионален шофьор, нито ще караш извънградско често или пък пресечена местност, че да сменяш скоростите ръчно. На теб ти трябва да отидеш до работа и до МОЛа на пазар, от какъв зор ръчна?

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 57f2c7c469
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   9, ако си семеен с малко дете и училището му е в съседния квартал, а работата ти е в другия край на града, малко трудно ще ти излезе по-евтино с такси. Аз минавам между 25 и 40 км всеки работен ден и ако трябва да ползвам таксита вместо лична кола, около половината ми заплата ще отива само за това. Ако пък ползвам градския, трябва да ставам в 5 сутринта и да се прибирам в 9 вечерта.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 71457d6a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Шофиране. шофиране и пак шофиране. Трябва ти още опит. Недей да караш из града, че и без това е напечено. Карай извънградско, учи се да паркираш, свикни с колата, така че да стане част от теб. Казвам да караш извън града, защото като удариш колата нея я остави - ламарина е. Но трябва да се внимава с пешеходци, велосипедисти, други шофьори. Задължителните часове кормуване са крайно недостатъчни, за да станеш добър шофьор. Там просто ти дават основата, дори и нея не ти дават, нарочно часовете са малко, за да може 1 инструктор да поема повече желаещи, да хаби по-малко гориво за колата и съответно да правят по-големи печалби...

Да, ама тези печалби, недостатъчното часове и като прибавиш лошите пътища в страната водят до плачевни последствия. Карай извънградско и задължително с придружител - може да не е инструктор, но шофьор с опит, който да те гледа и да те наставлява. Шофирането има много тънкости и до ден днешен допускам грешки, случва се да съм в кофти ситуации(по моя или на друг шофьор вина), а съм с книжка от над 7 години.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: baf4346cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Напротив, според мен точно това трябва да те мотивира да си по-внимателна и да реагираш по бързо в различни ситуации. Аз моята кола я ударих на третия месец по най-смешния начин в подземен паркинг, задрах я цялата от една страна, даже бяха решили, че са ме ударили.
Карай по много, това е тайната. Тоерията ще влезе на помощ, когато караш. Не може една такава случка да те кара да се откажеш, а и вече си купила колата.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b3a4eb7c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До 10. Доста се колебах, дали да не търся автоматик. Съжалявам, че не го направих. Много! Не е за градско това мъчение с този съединител. А и не съм някой тийнейджър да се кефи на ръчката. Аз съм леля, която иска да си свърши работата из града и да излезе няколко пъти в годината извън града.
До всички останали - страхотни сте и ме давате кураж. От сърце Ви благодаря! Мисля да направя няколко опреснителни часа и да наблегна на опознаване на колата, когато я оправя, че доста я свих :( на къси разстояния, за да свикна зад волана!
Много сте мили! Желая на всички Ви здраве и безаварийно пътуване!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 720adedf51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Признавам си, че ми стана малко смешно като прочетох заглавието на историята ти, за което моля да бъда извинен! Според мен, ако не се чувстваш сигурна в способностите си, по-добре не сядай зад волана, защото застрашаваш не само своя, но и живота на околните! Аз лично въпреки че съм мъж, предпочитам да използвам градския транспорт, просто защото не съм добър шофьор - признавам си го! Имам книжка, но шофирам само в краен случай. Здравето е преди всичко!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f92167ba29
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Не се отказвай. Всяка кола е различна, има особености. Дори за опитен шофьор е необходимо някакво време за напасване.
Бих те посъветвала направо с новата кола при инструктор за няколко часа. Да ти е спокойно, да имаш време да свикнеш конкретно с този автомобил.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7fe8f7c8af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Е, спокойно, ламарини се оправят, макат че е неприятно и разочароващо да блъснеш толкова скоро колата. Щом ти не си пострадала, не е фатално. Неприятно е, но се случва да не прецениш обстановката. Гледай да не блъснеш човек, другото се оправя.
Вече са ти дали добри съвети - малко по малко ще свикнеш и ще добиеш увереност. Колата е удобство и независимост, с таксита става ако се возиш рядко.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ace2ee8bcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Реално аз не познавам шофьори с птп. Щом правите птп.. Какво правите за волана? Ти и всички дето си споделят блъсканията. Махайте се пътищата, харабия :-)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d86bd58f74
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Важно е след инцидента да не спираш на караш. Веднага трябва да се качиш пак, иначе може и никога да не с епрестрашиш отново. Майка ми като е била на 20г след курса е направила катастрофа и от 30г не се е качвала да кара. Оправи си колата, вземи още часове и счдай да караш.
Като видиш, че губиш контрол, натискаш спирачката и като спреш, потегляш. И карай внимателно.

Ж 33

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c2b800c95b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Ами не ти орепоръчвам да караш сама, още не си уверена, а това е най-важното, 1-2 години карай с някого, който е добър шофьор, да ти обяснява, защото така е опасно и за теб и за околните. Аз когато взех книжка, баща ми замина в чужбина за лятото и исках да карам неговата кола, но той беше скрил ключовете. Много ми беше тъпо и си мислех, че мога да карам и се бунтувах, но сега разбирам колко съм била зле тогава в шофирането, та аз дори не съм знаела като спре колата, че се оставя на първа задължително, което е много важно и базово. Сега вече имам собствена кола, но онзи ден я задрах леко, сърцето ме заболя, и това се случи само, защото обръщах много рязко, без да погледна, и това е нова кола, скъпа. Така, че най-важното, не се прави на каскадьорка и пази себе си, околните и колата! Ако в този момент беше карала бавно, това нямаше да се случи, затова ти го казвам и от опит - случвало ми се е и на мен.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 0ba20c0edf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Абсолютно нормална случка :)) Аз моята кола, не успях да я ударя, но я одрах много здраво 3 дни след като я купих. За сметка на това, още като млад шофьор няколко месеца по-рано поударих колата на приятеля ми. Извадих късмет - бронята се изправи сама, а колата беше стара и дори нямаше боя по тая броня. След това нямам повече инциденти. Не се отказвай, просто ти трябва малко стаж, за да "усетиш" колата!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 39e67ed6f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   До 18. Преди да стана шофьор (то пък един шофьор) и аз мислех, като Вас. Работата е там, че понякога има ситуации на пътя, от които нито можеш да се измъкнеш, нито зависят от теб. Кардинално да се сваля един абсолютно неопитен водач вън от шофьорското място е крайно. Молете се никога да не Ви се случва да сте виновник за ПТП или потърпевш в такова! Никой от нас не желае да бъде в такава неприятна ситуация. Никой! Много опитни шофьори без никакви провинения на пътя са ставали виновници за ПТП.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 57f2c7c469
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   18, по твоята логика не трябва никой да кара, защото всеки може да се блъсне. То ако знаеш преварително кой ще се блъсне и кой не, да забраниш на тия, дето ще се блъснат да карат.

Или се правиш на тъп за бъзика, или си такъв.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 423b7a2d7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Н 18 или не е шофьор или току- що е взел книжка и е покарал най- много около къщата на село...
Няма никакъв опит като шофьор и е очеизвадно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7fe8f7c8af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   18, не познаваш шофьор с ПТП??? Освен да живееш на село и да караш само по малко използвани пътища, няма друг шанс. В големия град все някой ще те одраска, закачи, ако ще да си перфектният шофьор. Все пак ПТП не зависи само от теб, а и от тези около теб условията на пътя.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 ден
hash: d84d1fbd31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Аз именно за това си гледам по-евтина кола, около 2000-3000лв, а ми казват, че тези пари все едно ще ги хвърля на вятъра. Работя сравнително от скоро и такива са ми възможностите. Логиката ми е, че ще ми е доста по-кофти, ако си строша колата, ако струва двойно или тройно тази сума. Важното е да няма ранен човек, другото се оправя! На всички пожелавам здраве, късмет и безаварийно на пътя!!

 
  ...
преди: 3 години, 20 часа
hash: aff450241c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Лелче виж сега.Не е фатално, че си изтряскала ламарините.Фатално може да бъде твоята несигурност, която лъха от километри.Несигурните водачи, са толкова опасни, колкото и самонадеяните.Шофирлъка не е за всеки.Майка бог да япрости, навремето взе книжка, но тя си е много плашлива по природа.Беше я страх от насрещното, и караше прекалено в дясно.Навремето в банкета имаше много боклуци и постоянно пукаше гуми. Накрая бащата се ядоса, взе и книжката и я прибра и каза, че от този момент нейното място е пасажерското.И добре направи.Да автомобила е необходимост, но не е крайна необходимост.На времето като за една кола се чакаше 10 години как си се управяха хората с градския.И в момента много хора се управят с градския.Ти не си сигурна в способностите си и питаш по форумите.Утре обаче, ако утрепеш някой ще лежи на твоята съвест не на тука съветващите, а ти вероятно ще лежиш в пандиза.



Чингис Хан

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker