Държавна политика срещу наркотиците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Държавна политика срещу наркотиците
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1059 пъти
Винаги съм се питал защо държавата се бори с наркоразпространителите. В смисъл каква е ползата да елинимираш някой дилър или дори наркобос, след като просто някой друг ще заеме неговото място? То е ясно, че докато има наркомани, ще има и наркодилъри. Не е ли по-логично да се направи така, че да няма наркомани. Ако няма наркомани, няма да има и дилъри. Или може би държавите имат интерес да симулират дейност, пък под масата да си взимат процент от оборота?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 212f01a483
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Сам си си отговорил на въпроса на края на това което си написал. Целият свят всичко е едно огромно добре прикрито лицемерие.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aedd06475e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Да няма дилъри е утопия.
Да няма наркомани е направо невъзможно.

Просто трябва да се легализират наркотиците (поне "леките") и да не може да се печели толкова от тях.

Натиска за зарибяване, свързаните с наркоманията кражби и грабежи ще намалеят. Жертвите (наркоманите), които проституират - също.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0c886e2901
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   " Не е ли по-логично да се направи така, че да няма наркомани."

Щеше да е логично, ако "държавата" има възможността да предотврати наркоманията. Дай ми прикмер, как може да се направи това?

" Или може би държавите имат интерес да симулират дейност, пък под масата да си взимат процент от оборота?"

Държавата взима "процент от оборота" и този процент се изразява под формата на ДДС, акциз и данък печалба.
Самата употреба на идиома "под масата" е просто смешен. От кого ще се крие държавата? От себе си?


А иначе на това, което си се питал - "Винаги съм се питал защо държавата се бори с наркоразпространителите. "

Защото ако не го прави, ще се превърнем в Колумбия през 70/80-те или в Мексико днес. А и защото просто се нарушава закона, а аедна държава, която не може да си налага законите, не е особено добра държава.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 76e1d08ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   №3, пуснат ли ти леките, неминуемо преминаваш към тежките. Същото е с алкохола, бирата се смята за лек, но идва момент, без да се усетиш минаваш към по концентриран. Наркоманите няма как да премахнеш, но разпространителите е по лесно, но трябва да се въведат Крумови закони. Главните разпространители днес са хора свързани с полицията, имат чадър от нея и спокойно си действат. Трябва да се въведе смъртното наказание за такива, само така ще има ред. Арабите режат главите на такива разпространители, защото наркоманията е убийство!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e74d1f40d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Незнам доколко има държавна политика. Но поне огранчиха вноса на хероин. От метаамфетамините и тревата се получават психични болести, но поне човек е жив, макар и полудял. Оптимистичното е, че американската агенция за борба с наркотиците се премести от Турция в България и затова започнаха да хващат големи пратки с наркотици.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 60a3383d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   4, аз съм учил икономика и за пръв път чувам върху наркотиците да има акциз и ДДС. Опитал си се както винаги да се направиш на умен, ама си станал смешен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b47fc797f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   5, глупости на търкалета... Алкохолът като е разрешен, да не би всички да се търкалят пияни по улиците? Макар, че при отмяната на сухите режими, точно така се е случвало за известно време...
Едно нещо, след като е разрешено и можаш да отидеш в аптеката и да си го купиш за 5 кинта - то вече не е и толкова интересно... Е, естествено ще има и единици, дето ще се осмъртят с новите благинки, но тях Естественият подбор ще ги отсее много бързо :)
Лично аз нямам нищо против половин коз петък вечер... Не съм го правил сигурно повече от година. Това изобщо не означава, че съм наркоман и злоупотребява. Направил съм си децата, в случай, че е вредно, но не вярвам и наистина да е вредно... Поне не повече от алкохола и цигарите.
Но като си помисля през какви перипетии трябва да мина, за да си намеря, и дали ще оцеля качествен, и се отказвам. Не ми е приоритет.
А относно пристрастяването - има си всякакви ристрастени във високите скорости, в хазарта, в секса, в какво ли не... Който си е склонен по принцип, той все ще си намери в какво да се пристрасти. Това не би трябвало да бъде някакво ограничение или критерий за другите, обаче.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 522f877513
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Борба срещу наркотиците няма. Всичко е един театър за пред обществото,ловят дребни риби и някой с по 1-2 грама трева и пишат какъв удар са направили . Реално уж се наливат пари в този отдел (борба с наркотици) който те после прибират, и не само че взимат процент под масата ами ТЕ (борисов, пеевски и тн) ги внасят в страната ни.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: edc0f92927
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Макар че съм жена на 45г подкрепям №8. На света има хора пристрастени и към пастата за зъби, но никой не смята продажбата на паста за зъби за нещо вредно. По добре е легално да продават леките, защото който иска да се самоубива ще намери начин дори и да е нелегално. Никога не съм пушила или вземала наркотици, не съм виждала дори, за мен няма проблем дали ще ги дават легално, този който по принцип не ползва, дори и да ги легализират пак няма да ползва.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: fbdf7d1bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   "Или може би държавите имат интерес да симулират дейност, пък под масата да си взимат процент от оборота?"

Обществена тайна. То в парламента не е сякаш тъпкано с мутряги. Или сякаш по други места не е имало злоупотреба.

Държавната политика не трябва да толерира, а да измести ресурсите на друго място. В Португалия така постъпиха: част от бюджета, преди заделян за полицията, сега отива за здравни услуги. Например доставят чисти игли и метадон (май, забравих вече) на места, където се събират наркоманчета. Дават ги медици, в оборудвана линейка, с предпазни мерки и др. Идеята е, че са приели злоупотребата като здравен, а не престъпен проблем. Така поне се опитваш да лекуваш зависимостта, а не да създаваш рецидивисти. Иначе разпространението все още си е незаконно, така че дилърчетата да му мислят.

По сходен начин трябва да се постъпи и с вещества, които всъщност имат здравни приложения за онкоболните (сещаш се за кое говоря). Не е нужна в този случай пълна забрана, а регулация, както с алкохола и тютюна. Полицията и законодателството така имат по-малко натовареност, държават печели от данъци, а и хората в нужда (не пълните стоунъри) си получават лечението.

Преди имах допир с център по зависимости и там картинката не беше хубава: на много места в страната се опитваха да предотвратят употребата с различни кампании и лозунги. Уловката е, че или преиграваха, или не се стараха. Крайните изводи са, че да обявиш "война" на нещо е загуба на пари, време и усилия - виж в САЩ колко са успешни, виж им и сухия период от миналия век колко успешен бе. Не знам каква е панацеята в този случай (или дали съществува), но сегашното положение не е розово.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6103e6a30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Наркотиците винаги са били част от нашето общество.
Още древните шамани са се дрогирали с най-различни наркотични вещества. Халюциногенни гъби, хашиш, мак, опиум, инхалация на разни билки и подобни, а в 20ти век се откриват синтетиките- амфетамини и производни.
Дори в египетски гробници са намирани следи от марихуана и други вещества.
Алкохола и тютюна също са наркотични вещества. Изработване на алкохол също има от древни времена. Дори и животните се напиват когато се хранят с ферментирали плодове.
През 20ти век пък кокаина и хероина са се използвали като лекарства. В Южна Америка дъвчат листа от кока за дробовете.
Така че авторе, няма как да се спре наркоманията. Всеки може да стане зависим от нещо.
Изходът според мен е да се легализира всичко. Така няма да има дилъри и сив сектор, всичко ще се отчита и ще влизат пари в държавата. И малко парадоксално, но така може би наркоманите ще намалеят. Когато нещо НЕ е забранено, на келешите няма да им е интересно и голяма част от тях може би няма да пробват тежките субстанции.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3927bd4619
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Реп за номер 12
Борбата с наркотиците е обречена на провал, защото нарушава основния закон за търсенето и предлагането и не отчита човешката природа.
Когато забраниш със закон дадена стока, за която има търсене, създаваш изкуствен дефицит и съответно цената и се неимоверно покачва. Високите цени и възможностите за огромни печалби привличат все повече хора към производството и разпространението на тази стока. А намесят ли се огромни печалби няма как да спреш криминалния контингент да се заеме с този бизнес. След това нещата са като да се опитваш да се бориш с вятъра. Христоматиен пример за това е сухия режим в САЩ и възхода на хора като Ал Капоне и Лъки Лучиано, които правят състояние от нелегален алкохол.
Аз лично донякъде вярвам в конспиративната теория, че производството на наркотици нарочно се държи под строги забрани, защото определени кръгове, които ги контролират, извличат гигантски печалби. И тук не говоря за "бушони" като извесните нарко босове Пабло Ескобар и Ел Чапо...според много данни този бизнес отдавна се контролира и покровителства от правителства, за да ползват парите за черни каси.
Както и по-горе казаха, и алкохолът и цигарите са вредни, но тяхната свободна продажба на достъпни цени ги прави не толкова привлекателни. Който иска да пие и пуши винаги ще намери начин да го направи. Същото е и с наркотиците. Ако искаш да се самоунищожиш с хероин, няма кой да те спре. Хората могат да се самоубият и с нож, но никой не е тръгнал да забранява ножовете.
Аз съм категорично ЗА легализацията на всички наркотици и превръщането им в акцизна стока като цигарите и алкохола. Това ще доведе до драстично спадане на тяхните цени. Ниската печалба ще демотивира криминалните елементи да се занимават с този бизнес. Така печалбите им ще се изпарят и наркокартелите ще се сринат до дребни търговци, едни от милионите други. Вече няма да могат да наемат армии и да са по-силни от правителствата на цели държави. Освен това, няма да има нужда държавата да налива огромни средства за издръжка на специални полицейски сили за борба с наркотиците.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 1fe0c96544
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, по тази логика и в Германия например проституцията е легална, но пак я държи предимно мафията.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: bd513ee3c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 7

Тюх, тюх, тюх, колко си забавен ... а на теб не ти се получава живота и е.цяло чудо, че.дипаш още.

Прочети отново. Държавата няма нужда да симулира и да се крие от "някого", следователно ако искаше, щеше да направи продажбата на наркотици легална и да го таксува, а не да рискува да бъде разкрита и да се срине от протести и морални паники.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 07b57565dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Ами варианта е да се легализира абсолютно всичко. От трева, до хероин. Може да ви звучи крайно, но в Орегон (мисля, че там беше, не съм сигурна) го пробваха и работи. Когато нещо е позволено, спира да е толкова интересно. В Амстердам изобщо не е пълно с тревомани, както повечето си мислят, редовни пушачи на трева са едва 3%. А пък и херцоманите няма да се бодат цяла комуна с една игла, когато има места да им дават стерилни. По този начин наркотрафика не знам дали ще изчезне напълно, но със сигурност ще намали драстично. А и няма да сеят СПИН навсякъде.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 07b57565dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   5, ми не е вярно. Имах съученик, който миналата година умря от хероин в затвора, не беше пробвал даже и цигара, нито трева, нищо. Забърка се с едни подобни на него и се закачи на херца директно. Мой близък пуши трева от близо 20г., не в България, разбира се и не пипа друго. Отглежда си растения и няма интерес да пробва други боклуци. Ти тревата и да я забраниш, тя пак ще си расте, то е растение, брат. Докато амфетите и пикото не са нещо естествено. Ако пипаш друго, тва вече е на психическа основа и темата е доста дълга и обширна относно това кой, защо, какво и кога взима.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker