Да си дам ли парите да му помогна за кредита? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да си дам ли парите да му помогна за кредита?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1700 пъти
Моят приятел има кредит, който не е малък и ще плаща още 8-9 години, но мен ме влудява идеята за него и все искам да го изплатим колкото се може по-бързо. Не е малък, към 34 000лв общо с лихвите е, като вече са му останали някъде 27 000, не знам точно, около 2г го плаща. Проблемът е, че го е изтеглил за едно, а всъщност 1/3 са отишли по глупости, в които и аз имам пръст, реално в началото на връзката ни не се спирахме, ресторанти, дискотеки, ходене нагоре надолу с колата, на месеца само за бензин се хвърляха 4-500лв. Ама аз не знаех, че харчи готови пари, ами си мислех, че просто има добра заплата и си го позволява, не ми даваше да плащам аз, не ми взимаше парите и така ги потрошихме бързо бързо. Даже и за една екскурзия в чужбина не отделихме. Абе тъпа работа, нямали сме акъл. Та са теглени към 25 000 до колкото знам, погасени са около 5 от предишен кредит за колата и са останали 20 000. От тях със 15 000 той направи ремонт на жилището, в което живеем в момента, което е на семейството му.Те работят в друг град на квартира и това ни го предоставиха да го ползваме. Но сега станаха едни проблеми и си развалихме отношенията, почнаха постоянно да ни гонят да се махаме, а част от вложените пари не смятат за редно да ги връщат, да ги приемем като наем. Да но ние сме живели 2г там, не смятам, че струва 15 000лв това, какъвто и да е наем за такова малко жилище не струва тези пари.А останалите пари похарчихме за щуротии. Ще ни изгонят, то стана ясно, че ще се пие една студена вода и не се трогват, че това е синът им. Но аз вече искам да изплатим този заем и да си поживеем малко като млади хора, защото последните две години го караме като някакви пенсионери, заради тъпия заем.Имаме спестявания, той към 3000, аз 10 000 и сега искам да си дам моите, да му помогна със заема, ще ми се лятото каквото изкарам да отделя, да не ходим на почивка, и го навивам да продадем колата. Тя не е скъпа, но в момента едни 5000лв може да и се вземат. И ще ги скалъпим парите, още 4-5 месеца с малко зор и лишения, но после ще сме свободни от заеми.Без дом, без кола, но и без задължения :) Но споделих с майка ми и с една приятелка и те като чуха категорично казаха, че не трябвало да си давам парите. Да дам малко, а другите да си ги оставя. В крайна сметка това са просто пари, ще събера пак, не виждам смисъл да влачим заеми. За сега имам 10, до края на лятото ще отделя още 5 (лятото за щастие взимам добри пари, за разлика от зимата), парите от колата и неговите и ще стане. Но без кола как? Вече съм забравила какво е да ходя пеша. Ще ми е много тегаво...какво мислите, как да постъпя? И искам да добавя, че му имам пълно доверие и ми е ясно че това не е човек, който би ме използвал за пари. Освен това всички приказки за инфлация, приемане на еврото и т.н не ми харесват, това ще ни засегне ли и ще усложни ли нещата? Май е най-добре по най- бързия начин да го изплатим си мисля. Споделете мнението си по въпроса.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2f335be9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   НЕ!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e171f6885b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Приятелят ти ми напомня на един льольо от ,,Биг брадър Фамили,, Давидчо от Велинград.



Иначе си личи, че и двамата се недорасли с акъл на деца. Хвани единия удари другия. Ще останете накрая голи като партизански пушки, и ти ще проумееш, че ти трябва истински мъж до себе си, а не дете.





Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9f6b135bd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   По-добре не, ами ако не дай си боже се разделите. Рисково е.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 86a1194836
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Не. Определено не му помагай, изключително наивна си, повлияна от чувства и заслепена от някаква си там любов, която може да се окаже и едностранна. Ще ти обясня защо.

Такива типове нарочно започват по този начин — първо ти свалят звезди, водят те по скъпи ресторанти, за да изглеждат като големите пичове, харчат напред-назад демонстративно за теб и накрая те изненадват с „прекрасна“ предсемейна новина — кредитче! „Виж ме, аз съм много добър, ама само малко, лекичко така, направих грешка!“. Индиректно ти вменяват вина, че ти „имаш пръст в тази работа“ и за теб са били харчени голяма част от парите, а всъщност цялата отговорност през цялото време е била чисто и просто тяхна, докато ти не си желала нито да ти плащат, нито да те глезоткат прекомерно и излишно. Вероятно е и да си с по-висок стандарт на живот и съответният да е надушил и това — такива хиени не залитат по случайни жени: харесват им такива с къщи, апартаменти, добри професии, бъдещи наследства, спестявания като твоите. Ако се съгласиш да му изплатиш борчовете, всичко ще бъде по мед и масло до момента, в който е изплатено дължимото. След това бавно и сигурно ще те зареже с какви ли не оправдания и обосновки, а ти ще останеш хем с пръст в уста, хем без пукната пара, заделена настрани, хем и без нещо друго, като чета какви теории развиваш за коли и жилища! Една много близка моя приятелка се хвана точно с такъв, уж много добър, уж само закъсал го, театрални изпълнения и циркови постановки от негова страна, то не беше плач, то не бяха тръшкания — потроши си нервите, а пичът сега си бичи айляка.

Моля те, спести си го ти поне! Чуждите кредити са чужди кредити — който си е теглил, той си ги плаща! Да не говорим, че е крайно недостойно човек да си позволява да търси пари за нещо подобно от друг такъв — този няма абсолютно никакво достойнство и е нагъл. Само по това можеш да разбереш за какво става дума и що за стока е. Бих те посъветвала даже да се махаш от него, докато е време — изобщо сигурна ли си, че парите ги е дал за това, за което ти е казал? Защото в случая с моята приятелка се оказа, че парите всъщност са били давани за машинки и хазартни истории...

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8dc8dd3be3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   "И искам да добавя, че му имам пълно доверие и ми е ясно че това не е човек, който би ме използвал за пари."

Ако бях на твоето място и се чувствах така спрямо половинката, веднага бих дал парите. Само имай предвид, обаче, че има такси за предсрочно погасяване на кредит, и кой знае колко още други глупави такси, измислени с цел банката да ти осмуче колкото се може повече пари. Проучи как стоят работите. Ще е тъпо да дадете всичките си пари и да се окаже, че трябва да давате още.

Възможен е и вариант да погасите кредита частично, като целта е да се намали размера на месечните вноски до по-поносимо ниво.

Иначе съм съгласен, тъпо е да сте млади а да живеете в лишения. Още по-тъпо е да имате спестявания и в същото време банката да си прилапва сладката лихва.

"Но без кола как? Вече съм забравила какво е да ходя пеша. Ще ми е много тегаво..."

Ще свикнеш. :) Тъкмо малко повечко движение.

Едни ти казват "НЕ", други умно ти казват че си "недорасла", "рисково" било - бла, бла, бла. Ако приятелят ти е такъв, за какъвто го представяш, този твой огромен жест ще го помни много години.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 86026dde7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Вие да не би да сте българи?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b5af81fd2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Аз бих, ако съм сигурна на 10000 процента в този мъж, че ще градим бъдеще заедно и тн. Иначе, не.
Но сигурност няма никъде, а да го караш да подписвате някакъв договор за твоя сигурност, би било грозно.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cc10897601
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Зависи колко е лихвата. Ако е под 5%, в никакъв случай.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fd2f050f22
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Първо казваш: "Без дом, без кола, но и без задължения", а малко по долу споменаваш: "Но без кола как? Вече съм забравила какво е да ходя пеша".

България, колкото и да не е развита, има що годе нормален градски транспорт и автобусни линии, както и таксита.

Просто продавате, колата вземате някакви пари, но големият плюс от продажбата ще е, че няма да давате за гориво. Спомена 4-500 лв. на месец, това са ти 6 бона за 1 год.

Не плащате квартира, още по добре. Научи се да готвиш, за да пестите от ресторанти.

Има куп варианти, ама хем искате да живеете като бохеми и да връщате заем.
Другият вариант е да работите на две места, НО така пък няма да може излизате на дискотеки и ресторанти.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 81294e7b55
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Смятам, че е редно да му помогнеш щом сте ги харчили заедно. Много по-добре е без задължения, били сте лекомислени, ще ви е за урок. Започнете на чисто, дори да се разделите един ден, ти ще си постъпила достойно, а и пари се изкарват, жеста е важен.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 48c6d2e068
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Хлапашка ви работа: да теглиш 25000 заем, за да ги профукаш по най-бързия начин и после 10 г. да се ограничаваш и да ги връщаш. Нулева финансова култура.
На въпроса: не, недей. Достатъчно си се набутала с досегашния начин на живот, имай си парите за резерв. Какво ще правиш, ако някой се разболее и има нужда от лечение? Щом ще напуснете този апартамент, ще трябва да се местите, това пак са разходи.
На въпроса за инфлацията: тя е по-скоро в полза да не изплащате кредита, защото той също се обезценява, което е във ваша полза в случая. И не, не влачите заеми, а той влачи.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 466acc55f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   При положение, че той е управлявал финансите, и те е държал в неведение, не виждам никаква причина и ти да се замесваш!
Ти си му се била доверила, той на практика те е заблуждавал. Ами ако те заблуждава по същия начина за връзката ви? Ако вече ходи с друга, но ти още не си разбрала?
Ако утре се разделите?
Остави го да си сърба попарата!
Познавам много хора - от кредит на кредит и накрая на улицата!
Човек трябва да се научи да се разпростра според чергата си! И никакви разточителства "за да се почувства велик"! (или поне - по-велик, отколкот е и отколкото може да си позволи).
Ако му помогнеш, ще му направиш т. нар. "мечешка услуга", т. е. него няма да го заболи достатъчно, за да си научи урока, и следващия път ще направи отново точно същата грешка...
Ето - няма нито един аргумент, нито финансов, нито логически, нито никакъв, в подкрепа на евентуално решение да му помагаш...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 303ddc27d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Горещо не ти препоръчвам да го правиш. После ще се изпокарате, защото той подсъзнателно ще се настрои срещу теб. Заема си е негов, може да ди делите наем за жилище и толкова!!!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d0f7f0d701
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Дай му малко пари. Но не 10 000 лв! Утре ще те зареже и ще тръгне с друга и ще се ядосваш за парите си.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 01943a4a84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Значи доколкото разбирам ситуацията накратко е следната:
Приятелят ти е теглил заем и с част от заема е ремонтирал жилището на родителите си, а друга част е похарчил неразумно за излизания и прочие. Само че тук има едно основно нещо - целият този казус/проблем е единствено и само на приятелят ти. Заемът е теглен и използван за неговия/родителския апартамент. По документи ти не се водиш собственик, както и също по документи не си съпруга. Дефакто, това е негов проблем за решаване.

Разбирам и вярвам че не те използва за пари, но по други целесъобразни причини не е редно да покриваш чужд заем, използван за чужд апартамент (на теб апартамента може да не ти е чужд чисто емоционално, но повярвай ми чисто легално ти е даже твърде чужд, тъй като по документи това не е твоя собственост и ремонтите са правени на тази чужда собственост, изобщо няма никаква връзка с теб цялото нещо).
А това че навремето е бил неразумен с прахосването е лично негова грешка, не е редно да се чувстваш длъжна заради това, а ако пък ти го вменява като вина, още по-зле. Казусът чисто правно е ясен, това не е твой проблем.

Ако все пак искаш да си с този човек, решете си легално нещата (сватба и обща собственост с общ заем) и там вече си допринасяйте който колкото може. Така е редно и така е правилно за едно семейство да бъде.

Има и още един червен флаг, който са родителите, които явно са срещу теб. Негова е ролята да оправи отношението на родителите си към теб ако държи на теб, както и негова е ролята да покрие заемите си. Ако иска да си му жена, ще трябва да ти предложи брак, както и да не очаква от теб да оправяш заемите му, а още повече бидейки със статус 'приятелка'. Никой човек, дори собственият ти брат или майка не може да те кара да се чувстваш длъжен да изплащаш техен заем, който те са изтеглили без да преценят че ще могат да го плащат. Морално не си задължен за такова нещо дори за майка. А в случая вие дори не сте женени... Не си вкарвай такъв автогол, защото много ще съжаляваш за в бъдеще. Действай разумно. Винаги мисли най-лошото като вариант и тогава ще осъзнаеш че ако правно един казус не те защитава, значи не е правилното решение.
Или по-точно представи си че покриеш заема и утре приятелят ти те смени за нова приятелка, която ще дойде да живее в покрития от теб апартамент. Как ще се почувстваш? Да, ама легално това не е твоя собственост т. е. покрила си ремонтите за чужда собственост, поздравления, иди и си търси правата...

Ако един човек те обича, той няма да изисква от теб да пренебрегнеш себе си, да не се защитиш, да останеш неподсигурена. Безумие!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d16633d1db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Като дойде еврото как си мислиш, тия от банките дали ще са балами?
Взела заем за 10000лв след приемането на еврото ще им дължиш 10000 евро. Двойно ще те ударят. Това е тяхната държава, всички работят за тях. Всичко се плаща чрез тях. Парите сами им идват. Само си седят.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 58f43a0f5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   "Ама аз не знаех, че харчи готови пари, ами си мислех, че просто има добра заплата и си го позволява. " Ти ако не " мислеше", че има висока заплата, едва ли щеше да тръгнеш с него:) Иначе сте един за друг- несериозни и инфантилни.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ac615e14ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Много ми е интересно на по колко години сте? Защото за какво, аджеба се тегли подобна сума, пък после като виждаш, че първоначалния план отпада, вместо да си погаси длъжника заема, той почва да го профуква, а ти вместо да му налееш акъл го подкрепяш в това? И на всичко отгоре имате претенции родителите му да ви платят ремонта по жилището, което те са ви предоставили да ползвате! Нито са ви го продали, нито дарили. Елементарната логика, след като нещо не е твое е да не го считаш за такова. Никой не ви е карал да правите промени, та да очаквате после да ви се реваншират. Кой знае хората са се надявали да се вземете в ръце и да си купите нещо свое, ама като са ви видяли, че ич ви не е... са решили да не ви търпят повече.
Иначе по въпроса за твоите спестявания - пълно доверие, не би те използвал, ала-бала. Виж, че се е случило нещо, без значение по чия вина, което му обтяга отношенията със собствените му родители, та ви гонят, както сама се изразяваш.
Какво остава утре да се скарате с него за някоя дреболия или просто моментната ситуация да ескалира? ! Парите, които си събрала никак не са малко, за да ги подариш реално. Хубаво е, че имаш амбицията пак да работиш здраво, за да ги изкараш, но виждаш в какви времена живеем, няма нищо сигурно. Интересни разсъждения имаш иначе, без дом, но и без кредит. Как става това? На квартира и да хвърляш едни пари на вятъра? Или да живеете на някоя пейка в парка? Не знам в кой град сте и как вървят цените на жилищата там, но ако твоята работа е стабилна и доходоносна и бях аз на твое място, щях да кандидатствам за кредит и да си купя апартамент, който каквото и да стане, поне ще ти е сигурен покрив над главата. А гаджето ти да си плаща неговия заем. Да не се окажеш в един момент без спестявания, без нищо насреща и без гадже.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 924f9ab2e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Ти сама каза че той е плащал всичко от самото начало когато е имал пари в джоба(дали са лесни или трудни повярвай ми няма значение)искам да ти кажа че това няма как да означава че той е с теб заради парите примерно или нещо подобно. Да направили сте грешка че така сте постъпили но виж какво, най хубавото е че сте се осъзнали повярвай ми, защото по хубаво от това няма, а иначе щяхте да мислите за още кредити както едни мой близки приятели които само теглят и теглят и неми се мисли как ще ги връщат защото там парите са различни. Напълно те подкрепям но за колата несъм сигорен дали да я продавате, защото ако ви върши работа и не ви бърка по джоба освен за гориво и обслужване най добре си я оставете, защото без кола не е лесно и за хубаво или лошо човек трябва да има кола под ръка, просто може да ограничите дългите разходки с нея и да я ползвате от точно А до точка Б като предимно по работа нещо. Може да му помогнеш и остатъка ще го изплатите лека по лека и би трябвало да падне лихвата на кредита. Ти сама каза че това са просто пари и по един или друг начин с лишение може да си спестите на ново след това. Не намирам за правилно обаче това че родителите му ви гонят, защото вие малко или много сте разчитали на този покрив над главите и сте вложили някой лев в освежаване на апартамента. Разбира се това не го прави ваш, но самата постъпка че са ви допуснали преди това да го освежите и не са ви спряли, а сега чак се сещат че трябва да си ходите не е ок за мен. Ако четеш този коментар искам да ти кажа че не трябва да слушаш нито мен, нито някой друг. Ти сама трябва да прецениш човека с когото живеш и да си прецениш кое е най правилното решение за теб и след това за вас двамата като цяло. Така че ако искаш спокоен живот и да продължите напред отначало му помогни. Успех ви пожелавам и запомни едно, парите идват и виждат колко акъл имаш и си отиват, такаче това да ви е като обица на ухото

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 072e9ac347
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   И ти си яла и пила от тези пари, много детинско. Скоро явно може и наем да плащате, в 21 век без кола не върви, защо ще я продаваш, а и винаги трябва да имаш пари на страна и ти и той. Дай му примерно половината от спесяваненията си т. е. 5 000 лв., но всъщност живота е днес и сега, да се лишаваш, за да си спокойна, че няваш кредит е малко тъпо. Кредитите не са лошо нещо, стига да са нещо полезно а не да си харчишза глупости. Не си спомням да не съм имала кредити и в момента имам, но в граница и с поносими вноски.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: bfd3b8b858
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Не, разбира се. Не сте семейство, а и винаги трябва да имаш спестени пари за непредвидени случаи.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 088c8f7dfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Категорично НЕ!!! Ами ако утре се скарате и тоя ти тегли шута, къде отиваш без пари??? Дай 2000 лв. и другите под дюшека. И ние с мъжа ми имахме 8000. 00 заем от банка, но за основен ремонт, и заедно го изплатихме за 3 г. Но бяхме женени и с 2 деца. А ти ни дете, ни коте, защо се заробваш с тия заеми???? Ж 57 г.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: a0eaac9cc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Дори и да дадеш пари, задължително с договор. Никакви такива устни договорки, или на доверие. Да си го има документирано и подписано и от двамата. Любов, любов, ама това не са малки суми, плюс това колкото често се разделят хората или изневеряват, истинска лудост е да даваш пари ей така. То кръвни роднини може да ти направят мръсно, пък какво остава за някакво си гадже там.
Иначе, не, абсурд. Има си родители, роднини за тия работи. Май номер 4 е прав/а.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fea5f3acb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Готова си да поемеш много голям риск. Пари се изкарват, но тук говорим за хиляди, които ще дадеш за чужд заем. Не си споменала да сте подписали брак, какво правим, ако утре се разделите? И под брак имам предвид подписа, който не е милиони, а не пищното тържество.
Ти пари имаш и живеете заедно, не го мисли излишно. Винаги можеш да бутнеш от заделените за почивка или ресторант, винаги можеш да поемеш закупуването на нещо за дома. Това също е вид финансова помощ. Не може да дадеш 10 хиляди, само защото той е решил в началото на връзката ви да пръска за гориво и заведения. Със сигурност вече си изплатила това, което той на своя глава е похарчил за теб. Не може цял живот да чувстваш вина за чужди решения и да плащаш ли плащаш.
Ако сте семейство, да, идеята да погасите кредита с общи усилия е прекрасна, но докато сте само гаджета...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 17a2d4b492
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Не ти ли стигнаха всички глупости, които сте направили до сега, че още искаш да правиш? ! Искала да си пиживеете, а не да водите живота на пенсионери. Ти нищо ли не научи до сега? Заради ваши глупости сте в това положение, защото то готови пари лесно се харчат, ама идва денят, когато банката си иска парите...
Пази си парите, че никога не се знае кога ще се ойажат жизнено важни. И не, не става дума за доверие, а че явно приятелят ти не може да си прави сметката и като нищо пак ще изпукате парите за глупости.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker