А Вие вярвате ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

А Вие вярвате ли?
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1499 пъти
Много моля Модератор да публикува “историята” ми.
Благодаря.
Здравейте на всички!
От много, много години следя с интерес сайта и чета историите Ви.
Напоследък размишлявам доста ужесточено над темата “Бог”. Та реших да се допитам до Вашето мнение, като първо изразя своето.
1.Вие вярвате ли? Защо?
2. Направило ли Ви е същото впечатление в околните?
Още от доста малка ми бе дадена възможността сама да направя избор в своята вяра и съм наистина благодарна за това.
Не говоря за избор на религия.
Като тук изниква нов въпрос в съзнанието ми. Тъй като за мен да ‘вярваш’ в нещо, не означава, че то задължително трябва да е Иисус Христос, считайте Господ.
3. Ако не вярвате в Господ,но все пак ‘вярвате’. В какво?
Що се отнася до моето семейство, бих могла да кажа, че са 50/50. Майка ми вярва и с удоволствие посещава църкви / да запали свещичка/, когато и се отдаде възможност. Двамата ми дядовци също бих сметнала за набожни хора, но всички останали от семейството ми бих казала, сМе атеисти.
Също тук ще спомена, че не съм кръстена, ако това изобщо има някакво значение.
Един от най-ранните ми детски спомени, но много ярък е, че много много мечтаех за енциклопедия за духовете. Гледах я в книжарницата всеки път когато ходехме с мама и помня колко много се молех да ми я купи. Предвид факта, че все още не можех да чета добре, ме навежда на мисълта, че съм била около 1 клас. Още от тогава вярвам в паранормалното. Вярвам, че има неща, които не можем да обясним или да видим с просто око. Вярвам в силата на съзнанието. Вярвам, че е възможно да се излекуваш от реална болест с плацебо ефект. Вярвам, че не сме сами във Вселената.
Но не вярвам, че “Бог ще ме накаже”, ако наруша една от десетте му заповеди. Не вярвям в “ Ада” и “Рая” и в ‘Дявола’ не вярвям също.
Не вярвям в : “Каквото Оня горе е отдредил” , “Каквото Оня горе каже”, “Каквото Оня горе реши”, “Оня горе гледа”
Не вярвам, че “Бог ни пази”.
Тези изрази ги чувам ежедневно. От малки и големи. Използват се за всяка тема. Защо?
Не вярвям също така, че Господ говори с някой от вас, казвам това, защото изгледах доста интервюта по темата.
Не вярвам, че като се ‘помолим’ ще ни се решат проблемите. Но вярвям, че има възможност колективното мислене на огромна група от хора, за конкретно нещо, в което вярват или искат много силно е напълно вероятно да има ефект. Но дори това да ‘сработи’ защо трябва да го отчитаме като точка за Господ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 84203d0e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Това го писах като коментар за друга тема тук в сайта, религиите са за контрол на човечеството.

Но ако трябва да бъдем сериозни, аз гледам реалистично на заобикалящият ни свят и процесите които текат, ако прочетете стар и нов завет, там пише че първо беше създаден мъжа, след време е създадена жената от реброто на мъжа. Естественно ако го четете буквално това няма да има никаква логика за вас защото е кодирано послание. А за да придобие смисъл вие трябва да прочетете още много, но аз ще се опитам да ви го синтезирам накратко.

В началото така нареченият "Бог" създава мъжът Адам от кал, какво значи това, значи че е въглеродна форма на живот, потърсете в интернет информация за Съобщението изпратено от Телескопа Аресибо и за отговора на това съобщение който пристига след 27 години. Житните кръгове от Чилболтън. http://yourplac3.blogspot.com/2014/02/blog-post_16.html п.п все по малко става информацията за отговора на това съобщение в интернет, случайно..... едва ли!

Освен в библията където се казва че първо беше създаден мъжът Адам, Ванга също споменава за това в историята за Царичина, там е заровено двуполово същество от първите генетични ескперименти по създаването на хомосапиенс.

С каква цел е създаден хомосапиенс? Както ние си създаваме робот и всевъзможна на вид техника за да ни служи в добива на ресурси и преработката им. Тази напреднала цивилизация(Анунаки) създава човекът като инструмент за добив на злато.

В началото хомосапиенс е бил безполов, тоест за създаването е било необходимо синтезиране на ДНК.
Първите видове са били с огромни размери, над 7-8 метра височина(Нефилим), намирани са много такива скелети по цялата планета, има снимки на гиганти снимани до хора с нормален ръст за днешните стандарти, поради остатъци от това първично ДНК. Историята за давид и Голиат.

В библията пише че са живеели по 1000 години. Създателите поради някаква причина са започнали да съкращават размера чрез генно модифициране и продължителноста на живот също спада, може би заради изчерпването на златните ресурси и нуждата на по-малки "инструменти за добив" или пък поради прекалената консумацаия на храна поради размерите си.

За да се справят с проблемите на първите хора от психологичен характер те създават жената, отново описано в библията жената Ева от реброто на Адам, тоест подобен вид но с разлики, от двуполов първоначален вид се разделя на мъж и жена, тогава възниква и секса чрез който основната идеа е била жената да освобождава мъжа от натрупаното напрежение и второ за възпройзвеждане.

Вече имаме автономност на хомосапиенс. Златото намалява и Анунаки се изнасят от планетата, но някой представители(Исус Христос, Аллах, Буда и т.н) на тази напреднала цивилизация решава да продължи развитието на човека и неговата еволюция вместо да бъде оставен да се самоунищожи. За повече информация търсете в гоогле и ютуб превод и разгадаване на древни шумерски текстове.

Кой е Сатаната, Дявола или Луцифер както искате го наричайте, в библията пише че той е бил първоначално "ангел" като всички останали, но започнал да клевети останалите ангели да вреди на хомосапиенс и "Бог"(Главният в тази напреднала цивилизация) го изгонва от "Рая" заедно с други "ангели" съмишленици на луцифер.

В новия завет е описано че Луцифер идва на земята и му е "дадено" време да пакости и изкушава човешкият вид, това е тест за хомосапиенс "Бог" създател до какво еволюционно ниво е достигнал човешкият вид и заслужава ли да започне да се гледа на него не като инструмент за добив на ресурси а като нова интелигетна форма на живот във вселената.

Тези вреди и изкушения луцифер изпълнява чрез "богоизбраният народ" и специално жената като вид, също описано в историята за Рая, Адам и Ева, забранения плод и змията.

На всички телата ни ще умрат един ден, но душата(софтуера) на инструмента, биоробота хомосапиенс ще се връща отново в (хардуера човешко тяло) в зависимост от нивото на евюлюцията която е достигнала, дори хипотетично да допуснем че всичко това би могло да е така, всички ние в живота който ни остава сега трябва данаправим всичко възможно да променим изцяло живота който водим към по-добро и по-лесно прекарване при следващо "прераждане" в противен случай ние се обричаме на повече и повече страдание автоматично със всяко следващо поколение.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 37c0ac21ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Абе ти остави дали другите вярват, ако ти вярваш, това си е твоя работа и няма нищо лошо в това, предполагам си чувал за силата на мисълта и колко силна е всъщност тя, има много примери за силно религиозни хора и в същото време успели, религията не е такава пречка стига разбира се да не се стига до фундаментализъм нали

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: fa281f7f05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз лично открих за себе си как е създадена вярата. Кой е историкът, който вероятно е измислил всичко това, кой е написал евангелията... Но това не обезмисля вярата, напротив! Дори и нещо да е измислено, нищо не отменя факта, че поколения преди нас светии са направили велики подвизи. Че колективното съзнание на света е възприело християнството и го е направило най-силната вяра. Че нашата православна култура е хармонична, добра, естествена - без идеологически кризи, като при католици и протестанти. Въобще, погледа на света като личност, обръщането към света като личност - това е единствено правилното сякаш, спрямо нас като човешки същества!

Аз лично дълго време бях много религиозен, православен, но по-късно се бях доближил твърде много. И намерих за себе си обяснението коя е най-възможната личност, коятое. имала както познанието, така и причината и интересът да създаде една такава вяра. Но, парадоксално, продължавам да вярвам. Защото със сърцето си знам, че жертвата, страданието, ти дават смисъл в живота, докато удоволствието те парализира и поробва. Моралният закон е един, и той не е ексклузивно християнски - просто християнството най-добре го е предало. Но ако искаш да живееш добър живот - това е начинът. С времето, ако не се поддадеш, ами пазиш вярата си, ще го разбираш все по-ясно. Дано удържиш в битката, с Бог напред!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: fa281f7f05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Добра идея е да изпробваш всичко. което налите предци са казали, преди да го отхвърляш с лека ръка. Има много истина във всеки един малък детайл във вярата, тя е нещо неземно красиво и дълбоко, ако човек й позволи да се разкрие, и не я съди със свои разсъждения. Иначе, никой няма отговор на това, но за мен най-важното е, че “Бог вижда” - тоест, не можеш да излъжеш света, съществованието, най-много да излъжеш себе си; Че не трябва да се страхуваме от истината, че истината ще ни йаправи свободни - така е, от опит; че да направиш онова което искаш да ти направят на теб - едно всемогъщо правило на живота, с което може да тълкуваш поведението на другите - каквото говорят за другите, това те виждат, съдейки по себе си. Ако някой клевети някой друг, значи самият той има тези черти у себе си, също от опит...След това - греховете - недей гледа конкретните предписания, мувствай със сърцето си кое е грях спрямо нашият създател... наистина, пак от опит - греховете изкривяват личността, а повечето показват зловредните си ефекти чак след няколко поколения... примерно, изневярата на баба ми е довела до моята липса на семейство и последващите проблеми у мен - психоложката само потвърди онова, което вярата отдавна ми беше казала... Пробвай и ти, повярвай ( : м30

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 64fb41d1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Не съм вярващ. Няма как да вярвам в нещо, за което няма никакви доказателства. Като прочетеш Библията и Корана ще видиш колко несъответствия и безсмислени неща има. Например в Корана много природни явления са описани по изключително примитивен начин, което напълно съответства със знанията, които са имали хората през 7 век. Говори се, че небето и звездите могат да паднат, че небето е покрив, че планините ни предпазват от земетресения, че слънцето след залез си "почива" и още десетки други глупости. Нещо такова няма как да е написано от всемогъщ и всезнаещ бог.

В миналото може да е имало нужда от религии, но в съвремието според мен няма. И става много лошо, когато вярата на някой човек се превърне във фундаментализъм и започне да вреди на околните.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 50e1de9a2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Не вярвам и не съм кръстена, за което съм супер благодарна. Вярвам, че животът е само тук на Земята, че после сме единствено храна на червеите. Скоро контактувах с един набожен и му казах, че ако имаше Бог нямаше толкова невинни малки деца да страдат. Отговорът беше, че било за назидание на родителите, дето водели разюздан живот. За мен само човек с психични отклонения може да изръси подобна тъпотия. Всички, които са една идея по-набожни ми звучат като сектанти и всячески ги отбягвам. Гледам да правя добро и да не вредя на другите, да уважавам родителите си, което само по себе си е спазване на част от божиите заповеди, но само толкова. 80% от божиите служители ме отвращават, защото са ламтящи за пари гейове, педофили или и двете заедно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: fa281f7f05
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Хей, номер 7, аргументът с малките деца е много удобен, но е стар като света. Уви, грешните избори засягат и децата ни, това е неизбежно. Дори и без да вярваш в Бог може да го забележиш. Страданията не изникват от въздуха, за съжаление, те биват причинени от хората, които са били преди децата...А вече защо Бог допуска да има страдащи - представи си да не допускаше. Тогава какаъв свободен избор би имал/а, да съгрешиш или не? Щяхме да сме едни роботи, за съжаление...

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: b2b567d40e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Няма как да вярваш в нещо, което никога не си виждал.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: b0aacdbe49
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз не само вярвам, но съм сигурен, че има Бог. И не го казвам от позицията на сектант или човек, който всяка седмица е на църква - не съм ходил от години - а от позицията на човек, който е видял доста въртележки и обрати на 180 градуса. Всъщност по-умните хора повечето вярват или поне допускат, защото дори по метода на изключването именно Господ е отговора на някои от най-екзистенциалните въпроси като този за произхода на Вселената, има ли душа, задгробен живот, духове и т.н. Дори Айнщайн и Нютон казват че има Бог - това са безспорно двамата най-велики физици, които няма как да бъркат по въпроса за произхода на Вселената.

Така или иначе не всички хора ще вярват, това го пише в Библията и в Корана също, защото именно вярата е едно от условията да се спасиш, другото е да не си прекалил с греховете, тук на земята. Следователно не всички ще вярват и не всички ще се спасят(душите си). Аз за себе си съм се убедил, че има нещо - като се започне от личния ми опит, мине се през това, че вяра и религия винаги е имало сред всички народи(след като го е имало винаги, значи има защо) и се стигне до чисто житейските въпроси за смъртта, задгробния живот и т.н.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0113ffdaf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Номер 7, за твое съжаление или пък радост, животът не е само един и не е само тук на земята. Не мога да кажа с подробности какво е на " онова място", но пък от спомените си мога с увереност да твърдя, че има и предишни животи. ( тук веднага ще се появят " експерти", които с разни неразбираеми термини ще ми обяснят как всичко е някакъв процес в моя мозък). Не всичко на този свят се обяснява с чистата " наука", която доста често е докарвала проблеми на хората, а и продължава да го прави. Така че има висши и нисши измерения- тук специално е най- ниското- с други думи тук е адът. Злите духове тук се подвизават. Също така има и добри( които са доста по- малко), поради някаква причина дошли тук, а много също така си изкупват вината от предишен живот. ( такива, които не могат да се квалифицират като лоши, или като добри, защото нищо не е черно и бяло, въпросът е кое ще надделее). А за всяко страдание си има и обяснение, което обаче почти винаги няма как да ти е напълно ясно докато си на земята. Иначе както казах тук е ужасен свят, в който тъмната лоша енергия преобладава- и всичко се повтаря макар и в различна форма- дали ще е световна война или пък някой " естествено възникнал вирус" няколко поколения по- късно, но всичко това се прави от хората с зли души, които са мнозинството. Аз за съжаление съм за втори път тук, преди не съм бил на най- проклетото място, но самият аз си знам, че не съм направил нещо както трябва при предишното ми посещение на земята. Никого не искам да убеждавам в това, което съм написал, на мен поне ми е ясно, че не всичко приключва с " червеите", това винаги ме е дразнило като израз, а такива хора, които го употребяват са с прекалено високо мнение за себе си и въпреки че си мислят, че вършат добро, често докарват душевни страдания на хората около тях с по- слаба психика, от тях просто лъха на студенина и безчувствие.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 06b0afbee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В християнството доста силно е заложена идеята за страданието. Един вид - ако не си с мен, си против мен - не вярваш ли ще страдаш. Хубаво, ама освен липсата на каквито и да било доказателства, заплахите изобщо не ме надъхват да се доверя. Вярата от страх или "за всеки случай" нещо не ми се връзва. Отделно че масово хората отдадени на вярата са склонни към крайности, намирайки оправдание именно в нея. Сякаш прехвърлят отговорността на някой друг (бог? ).
Далеч по-добре е да живееш в мир със себе си и да постъпваш както смяташ за правилно спрямо теб и околните. Както и да осъзнаеш че никой не е виновен за твоите действия или бездействия.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0735d3f819
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Нито вярвам, нито не вярвам. Сложна тема.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: cc63c048c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Здравей! Това е една много интересна тема, благодаря, че я добави... и на мен винаги ми е било интересно всичко това, винаги съм питала и съм чела, но така и не стигам до отговор...

Аз лично не вярвам в Господ... за 24 години съм и колкото и да съм се опитвала да ПОВЯРВАМ в него и съществуването му, просто не мога... за мен това да боготвориш нещо измислено, което дори не си виждал наживо, е непосилно за мозъчето ми, хаха. Тотално споделям мнението ти... особено това, което написа, че “Бог ще ме накаже”, ако наруша една от десетте му заповеди. Не вярвям в “ Ада” и “Рая” и в ‘Дявола’ не вярвям също.
Не вярвям в : “Каквото Оня горе е отдредил”, “Каквото Оня горе каже”, “Каквото Оня горе реши”, “Оня горе гледа”. Не вярвам, че “Бог ни пази”.

НА 100 ПРОЦЕНТА се съгласявам и се радвам, че не съм единствената "луда". Аз някак си не мога да осмисля как там някъде има някой си, който "пази" всички ни? Ако ни пазеше, то тогава защо има толкова болести, войни, кризи и тъга по този свят? Това ли му е "пазенето"? !? Не виждам смисъла? Нито логика? Или това, че ТИ ТРЯБВА ПРИЧИНА, за да си добър човек? Искаш да ми кажеш, че на някои хора им трябва Господ, за да са добри? За да не правят злини? !? И да направят разлика между добро, морално и лошо, зло? !? ... Някой там "отгоре" да им каже какво да правят и какво не? !?

Идеята на религията, още преди векове е била една - да обединява. Да обединява хората, да им дава надежда. Във времена на войни, глад, мизерия и пустош, това е било нещото, което е крепяло и обединявало хората - вярата. Хората имат нужда да вярват в нещо. И винаги е така... просто при набожните, това е Господ. При други хора, те вярват в съдбата, във вселената, в зодии, в духове, в какво ли не... просто Господ е тук откак свят съществува... никой през 5. век не е чувал за зодиакални знаци или нещо такова...

Другото, което е... религията за мен е форма на контрол. И е създадена да контролира хората. Да им казва как да мислят, какво да правят, всичко. И съм виждала толкова нагли и безпрецедентни УЖ набожни хора, че чак ме плашат... примерно Католическата църква има не добра репутация... техинте възгледи са считани за доста fucked up. Имаше случаи на свещеници-педофили, които не бяха съдени в Америка, измъквайки се ЗАРАДИ ВЯРАТА ИМ В ГОСПОД И РЕЛИГИЯТА. Толкова им се разминава с тази религия, че ми става лошо...

Или в България примерно - всеки втори свещеник с БМВ или Мерцедес... това как се купува по-точно? С паричките за свещички ли? !? Нещо много fishy ми се струва всичко...

За сектантите, свидетелите на Йехова и мормоните дори няма да коментирам... там е безнадежден случай.

Не казвам, че всички са лоши, зли и меркантилни, но... съм виждала голяяяма част УЖ супер набожни хора, а пък честно като се замисля, сигурно И БЕЗ ДА СЕ МОЛЯ И НА ВЯРВАМ В ГОСПОД, им спазвам правилата повече и от тях...

Момичета снимащи се по цици буквално, нагримирани, нацапотени, с джуки, постоянно носещи техни дрешки, да се показват, плюят по теми като аборта публично... цялата тая помия ми се пише за "набожна и вярваща"? !? ... Не, мерси. Ще мина и без това.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 74aded1d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   В тази необятно голяма Вселена няма логика да има всезнаещо и всеможещо същество, което се интересува дали си излъгал, откраднал, че и убил друга биологична машина, сиреч торба от кости, месо и кожа. Нека се опитам да обясня защо чрез няколко разгледани случая:

Случай 1: Бог е всезнаещ, всемогъщ и навсякъде.

Още от мига на Сътворението, Господ е знаел за: момента на първия грях, убийството на Авел, за градовете Содом и Гомора, за това, че ще изпрати сина си да поеме греховете на човечеството, за Неговото убийство и последвало въскресение, за всеки зловещ и планиран грях и за онези грехове, криещи се още в мислите ни. Нали все пак Той е всезнаещ, е навсякъде и може всичко. От което единствено следва, че всичко това е по Негова идея, че Сатаната/Дявола е Негов замисъл, всичко хубаво, лошо и помежду може да опише началото си единствено с Него. Така стигам до идеята, че Бог НЕ Е милосърден (разбира се, не ми трябва много за да прочета доста активните му наказания от Стария завет, почти като че ли книгата е писана от хора с ограничени разбирания за света и обществото) и Бог НЕ ЗАСЛУЖАВА да бъде почитан такъв, какъвто е. И в крайна сметка, ако погледнем целия този сценарий отстрани – защо въобще? Защо разиграва целия този театър хилядолетия наред, в който Той има силата (е всемогъщ) и знае какви последствия ще настъпят? И за кого е цялото това нещо? За негово удовлетворение единствено, ами коварната лъжа, на която вярваме, че имаме право на избор? Това и на едно божество трябва да омръзне. И ако Сатаната/Дяволът е толкова успешен, както сме свидетели постоянно на нещастия по този свят, стигаме до Случай 2 -

Случай 2: Бог НЕ Е всезнаещ, всемогъщ и навсякъде.

Много просто, всъщност и дава поне някакво удобно за вярващите обяснение, защо има грехове и нещастие по света. Масата сляповярващи обича да се извинява и свързва текущите глобални катастрофални събития или тези от историята с това, което е лесна мишена за даденото време. Но да си зададем въпроса: вие ще вярвате ли в Бог, който няма цялата сила, която всички си мислят, няма всичкото знание и няма целия контрол и присъствие, както досега сте си мислили? Колко е далеч Той от човека, реално? А дали Той не е създаден от човека?

Случай 3: Бог не ни е обходим, за да съществуваме

Ето ви и една друга идея: размерите на Бог. Върнете се отново към физиката и обърнете погледа си към звездите. Ние се намираме на ръба на Млечния път, в който кръжат от 100 до 400 милиарда звезди, от джуджета до гиганти. Ние в нашата Слънчева система си имаме 1 звезда и се намираме в нейната обитаема зона. Само вероятностите могат да ни кажат възможността за друг такъв шанс на планета да е в обитаемата зона на звездата си и нека ви кажа, силно консервативно число е 7%, средно се приемат 50%. Дори 0. 01% от 400 милиарда е 4 милиона планети, на които е възможен живота такъв, какъвто го знаем (базиран на водород). Галактиката Млечен Път е една от МИЛИАРДИ. Някой ще си каже, "добре де, при трилиони възможности за поява на живот, защо никой не се е свързал с нас" и това е добър въпрос. Но прочетете за парадокса на Ферми, който дори не е и парадокс, а дава просто обяснение защо и то е - РАЗМЕРЪТ НА ВСЕЛЕНАТА. Човешкият ум не може и да си представи това необятно пространство, говорим за хиляди-милиони светлинни години разстояния. И нека да включа Бог в това число – при наличието на такава джунгла от възможности, живот и безкрайност, къде се вписва Той? Какви са неговите размери? За да бъде навсякъде, то Той може да бъде единствено основните съставки на Вселената, т. нар. частицата Хигз бозон, която е наричана още "Божията частица". Единствено тук мога да приема Неговото съществуване, но това е защото просто давам името Бог на най-елементарната частица. И ако приемем, че Бог е ВСИЧКО това, то да му придаваме човешки качества като гняв, мъст, справедливост и всички останали, е абсурд от най-голям калибър. И следва въпроса, имаме ли нуждата от Него. Аз мога да отговоря, че знам кое е добродетел и кое е порок, без да съм вярващ. Различавам правилно от неправилно, не ми трябва библейски морален компас и не се чувствам грешник. Не, когато не почитам Бог, не означава, че почитам Сатаната, Аллах или някого другиго. Нямам нуждата от Бог, за да съществувам пълноценно.

Когато пък погледнем към времепространството, още в 4-то или 5-то измерение е възможно теоретично да се манипулират различни точки от времето. За мен това е сравнително неразбираема идея и осъзнавам, че е възможно да звучи също толкова абсурдно, но ако приемем, че има по-високи измерения, то живеещите от седмо измерение нагоре са практически богове за нас, тъй като имат достъп до цялото време. И оставете измеренията настрана, но си представете такова едно същество, което контролира преди, сега и след, което вижда всички възможни развития на всички решения. Сравнението с човека и мравката не може и да опише разликата, която ние имаме с такова същество или бог. И така към случай 1, но с добавеното, че ние сме прекалено незначителни, песъчинка в пустиня. Нуждата от бог просто изчезва.

---

Нека спомена и това, което продължавам да чувам от неориентирани хора, че "вярвам в нещо, ама и аз не знам в какво". Познай какво, значи не вярваш. Ако системата ти на вярвания е толкова крехка, че да не можеш да опишеш аджеба какво е самото нещо, в което вярваш, то не очаквам много здрава психика от теб. И това ми говори и друго, че си достатъчно мързелив/а, за да напънеш сивите си клетки да поразсъдиш върху този аспект от живота си и да си дадеш някакъв по-солиден отговор. Подобни алтернативни вярвания, зодии и зодиаци, "нещо там в отвъдното", свръхестествени и паранормални явления, "силата на ума" или истории от типа "когато бях на 6, видях ангел и за малко ме блъсна кола" (геройски комплекс) са всички за мен крайно ненаучни и крайно мързеливи описания на нещата около нас. Особено се дразня, когато се вземат и съвсем научни твърдения, които биват после изнасилени в жалка псевдо-научна статия и използвани само за уау-ефекта.

Та, авторе, ти в какво вярваш? Аз мога да ти кажа за себе си, че "вярвам" в науката, макар глагола да не е на място, тъй като в значението му има голяма доза смисъл на безпрекословие. И науката не е нещо статично във времето, всеки ден се откриват нови неща и всякакви хипотези се зачеркват или натежават с още доказателства.

Също не мисля, че има отвъдно, тъй като биологически погледнато не го виждам. Усещам иронията на тесногръдие в този аспект, но тесногръдие ли е, когато биология/химия/физика и логика лесно показват, че биологична машина с електро-импулси в сивото си вещество, които ни карат да халюцинираме реалността, има свърхспособността да премине и просъществува в пространство, което само по себе си е също като преминаването в разрез с физичните закони? По-логично ми се струва, че това е поредната приказка, която това сиво вещество е измислило, за да се успокои от страха от смъртта и неизвестното. Защото не винаги логиката ни води, а емоциите. И е много по-приятно да си мислиш, че посредствения ти живот не е свършил и ще бъдеш дори възнаграден, когато умреш и че близките и кучето ти са на светло и топло, дали при Бог, дали някъде другаде. И те те чакат... Да, точно така ще да е и определено морфина, който ще ти бият на смъртното легло преди това няма да изпържи мозъка ти от екстаз.

Ако знаете английски, препоръчвам да гледате канала на Kurzgesagt: In a nutshell, където има разгледани подобни идеи. Понякога има и български субтитри, ето например видео за парадокса на Ферми: https://www. youtube. com/watch? v=sNhhvQGsMEc

Ето и визуален концепт на извънземния живот. Едно видео, върху което е работено изключително много: https://www. youtube. com/watch? v=ThDYazipjSI

П. С. Мерси, модераторе, че се занимаваш с мен. По принцип исках много повече да напиша и да споделя повече източници, но ще отнеме и доста време. А и ме домързя... :D Защото съм се превърнал в долен консуматор и от доста време не се бях замислял, но определено имам пропуски и това трябва да се поправи.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 048457e6f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Изречението "Бог съществува" за мен е хипотеза. Нито има безспорни доказателства, че съществува, нито че не съществува. Твърдение, което нито е доказано, нито е оборено, в науката се нарича хипотеза. Проблемът с религията е, че те кара да вярваш сляпо в твърдения (хипотези), само защото са написани някъде (Библията) или изречени от някого (свещеник), без да търсиш или изискваш никакви доказателства, без всякаква логика. Вярващите казват, че това е ок, защото тъкмо в това е смисълът на вярата - просто сляпо да вярваш. Науката от друга страна те кара да се съмняваш във всичко, да издигаш или оборваш хипотези, да търсиш неоспорими доказателства, да разсъждаваш. Аз се занимавам с наука и научният подход е начинът, по който мисля. За да "повярвам" в нещо, то трябва да бъде неоспоримо доказано.

Преди време имахме спор с един приятел за това дали религията е необходима. Неговият довод беше, че без религия светът би се самоунищожил, защото религията дава основен набор от правила, които трябва да се спазват - не убивай, не кради и т.н. Моето мнение е, че религията е създадена с цел контрол над хората. Ако децата от малки бъдат учени на емпатия, то никой психично здрав индивид не би причинявал болка или зло на друго живо същество.

Поздравче с No religion на Mother's Army
https://www.youtube.com/watch?v=BaNKEZYOWnM

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: cc63c048c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Номер 15, много як и пълен отговор... благодаря за цялата тази информация. Напиши повече неща, ако се сещаш и искаш, моля. Много знаеш по темата явно и имаш солидно мнение. Аз признавам съм хората, които не знаят в какво вярват... или по-скоро не мога да го обясня. Но със сигурност не е Бог... а може би има Бог, но не във формата, в която всички го мислят и боготворят.

Само с едно не съм съгласна от написаното в коментара ти, че е глупост да вярваш в паранормални действия, духове, зодии... защо? За мен това, че нещо не е обяснено от науката и тя не е достигнала до откритие в света на духовене примерно, не значи че не съществуват.

Това сега ще се отнася и за Бога, да... окей. Но специално при зодиите например, там всичко е наука и се базира на космическото пространство, звездите, луната... съвсем реални и съществуващи неща. Тоест, искам да кажа че... знаем че има луна, знаем че има звезди - виждали сме ги, изследвани са и прочее, докато информацията за Господ е ей така на хартия.

Другото, което ми е интересно за теб е какво смяташ се случва с човек като умре?

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 44daf6a465
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Ние вярваме... че всичко се развива и усъвършенства, включително и Метасъзнанието (понякога наричано Господ) - има възходи и падения, лутания и прояснения, и всякакви други типове цикли, които всъщност не са цикли, а спирàли напред и нагоре.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 5216c40bdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Зодиите не са наука, а псевдонаука. Има голяма разлика. Зодиите са пълни глупости. Помисли си само - според астрологията моментното разположение на планетите по време на раждането спрямо арбитрарно разграфени съзвездия влияело на съдбата на маймуноподобни същества на планетата Земя. Все едно да кажеш, че дали една определена бълха, излюпена днес в Бургас, ще е успее да ухапе куче след един месец, зависи от това как са паркирани колите в този час пред мол в Ню Йорк.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 3570917a1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Вярата в Бог и правенето на изводи има ли няма е строго лично. Ти и Бог отговаряте за твоя живот и за вашите взаимоотношения, толкова. Не можеш да държиш сметка на Бог за другите и за света.
Вярваща.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 30f9801a1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   15, изби рибата, браво за коментара! Ако можех, щях да ти дам не 5, а 105 звезди.

Не мислиш ли обаче, че е възможен и 4-ти случай: в който сме в симулация? Може да е компютърна такава, а може да е мисловен експеримент на същество от 4-тото или 5-тото измерение - както казваш сме като песъчинки в сравнение с такова същество. В такъв случай Бог (или еквивалента му) е "извън" вселената, но все още го "има". Единствената аналогия която мога да ти дам са видео игрите. Да предположим, че някой направи игра с дотолкова развит изкуствен интелект, че ботовете в нея придобиват съзнание.

От гледна точка на осъзналия се бот, живее в свят подчинен на определени 'природни' закони (енджина на играта), които самият той не може да наруши, колкото и да му се иска. Следователно са универсални и важат навсякъде. По никакъв начин не може да установи, че всъщност се състои от електрически сигнали в дънна платка; че всичките му мисли, чувства и сетива му са просто 0 и 1 в процесора на един компютър. От неговата гледна точка най-малката частица в света му може и да не е хигс бозона, а един пиксел, примерно, и така да заключи подобно на теб, че "ако има Бог, да се намира в пиксела."

Да, ама ще греши. "Бог" (програмиста в случая) тук ще се намира извън компютъра, ще гледа какво се случва в играта чрез екрана. Може да си пусне конзолата, да извади друг прозорец с диагностика и така да бъде и всезнаещ, и вездесъщ. А може и да пусне чийтовете (:D) ако така си реши, и временно да наруши иначе универсалните закони - макар и за кратко. Ей така да запали един храст пред бот Моисей, или на бот Пешо да му се привиди ангел.

В сравнение ботовете нямат достъп до чийтове, следователно не могат да възпроизведат случилото се и ако са си развили тяхна си наука, няма как да го приемат за нещо повече от измислица.

Само да уточня нещо тук - и аз съм атеист. Горното НЕ го вярвам. Просто мисловен експеримент. :)

 
  ...

...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 68fa06759a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   От Авторката.. отново..
Към Номер 15!
Не смятах да отговарям на точно този коментар, колкото и да ми хареса, защото няма какво да допълня лично аз, но тъй като си отправил лично въпрос към мен, ще отговоря в какво вярвам аз.
Вярвам в свърхестественото по лични причини. Не сме си близки, за да разказвам подобни съкровени истории от живота си, но мога покойно да споделя с ръка на сърце, че имах свидетели. Многократно. Освен, че имаше останали хора в стаята, имаше и куче, което потвърди това, което аз усетих и видях в собствения си апартамент и то не веднъж. Други хора са чували, усещали, но не виждали, докато спят в отделна стая в същияапартамент докато аз съм в съседната такава. Та така. Вярвям, защото съм била част и съм била свидетел от множество случки, които съм анализирала с години и с психолог.
Не съм луда. Майка ми също ми е разказвала случки в същия апартамент докато аз не съм била там. Както споменах по-горе.. майка ми спада към набожните хора, но никога до ниво фанатизъм.
Вярвам в науката. Но не съм от хората, които казват “ ако не съм го видял, не вярвам” .. то аз и кенгуру не съм виждала в живота си, но нали….. Ей такива неща.
Вярвам в науката. Но вярвям и че учените, медиите, големите корпорации, някои адвокати, известни личности или хора от националната сигурност, знаят неща, които не споделят с “обикновените” хора. Защо? Защото.. може би вярват, че повечето от нас сме със слаба психика. Варианта за настъпване на тотална анархия, престъпления, самоубийства и т.н. никак не го отхвърлям. Все пак.. представете си бабите и дядовците на повечето от нас, цял живот живееш с едни вярвания и убеждения, вадиш си личната карта, поглеждаш-роден /примерно/ 1951 и се питаш… 1951 от кога? От новата ера… тоеест от раждането на Иисус Христос. Имам големи съмнения дали наистина, ако приемем хипотетично, че такава личност е съществувала в действителност, че е роден точно тогава, но няма значение, това са си мои размишления. Та така, това с личната карта е много често срещана хипотеза при вярващите.
Вярвам, че на определена група от хора, не им е изгодна анархията по цял свят. Вярвам, че религията е направена само за да разделя. Разделеният народ е по-лесно управляем народ.
Вярвам, че е доста егоистично да мислим, че сме сами в цялата Вселена. Последно време се разсекретяват множество документи и има все повече потвърждения за съществуването на нло, вкл. потвърждение от Пентагона за заснети от пилоти клипове.
*Няма да влизам в подробности по темата.
Много ми харесаха последните ти разсъждения. Както казах, не вярвам в Ада и Рая. Никак не вярвам, че “там” е светло и топло, с широки поляни и красиви водопади. Но отново поради собствени преживявания, както и четене на много литература за надарени деца или деца с определени дарби, способности и т.н. Попаднах на сведения от автор, който е публикувал срещите и сеансите си с деца, които са разказвали какво са преживели в детайли в миналия си живот. Къде са починали, кога са починали, какво точно се е случило в онзи ден и т.н. Неща, които само починалия може да знае в такива детайли. Срещали са децата с членове от семейството на загиналия, години след загубата, разбира се. И децата са знаели с подробности разположение на апартамент/къща/стаи/вещи подробности от случки с починалия и дадения член от семейството, които са били лични и т.н.
Сега въпрос от мен към теб. Какво мислиш по тази конкретна тема?
Не съм се срещала с подобно дете, нито пък аз помня “ предишния си живот” ако е имало такъв. Но не отхвърлям теорията, дори напротив, смятам я за напълно вероятна.
Но, знаеш ли, нещото в което най-много вярвам е страхът на човека да говори по тези теми, за да не го сметнат останалите хора за тотална откачалка. И смятам, че това нарочно е втълпено в съзнанието ни да бъде така. Защото отново на някого така му е изгодно. Защото в днешно време ако заговориш чисто откровено за съществуването на извънземен живот, отхвърляне идеята за Господ, сериозното дискутиране на въпроса с прераждането, отхвърляне идеята на Дарвин, идеята за живот извън планетата Земя, отхвърляне идеята за Адам и Ева, споменаването на съществуването на ‘духове’ и т.н., в голяма компания от хора, често ще срещнеш подигравки, злобни или иронични коментари, странни погледи, дори упрек “ защо изобщо мислиш за тия глупости”.
Това е жалко.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 74aded1d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   17, №15 съм. Мисля, че към края съм написал защо не "вярвам" или не приемам съществуването на това и то е заради физичните закони.

Разгледай за основните природни закони и виж, че Законът за запазване на енергията не допуска съществуването на нещо в "отвъдното". Паранормалното е онова, което не е обяснено и разбира се, че ще го приема, ако има ясно обяснение в ход с науката.

И точно това, което ти каза за зодиите, е онова, което не понасям по принцип, стане ли въпрос за смесване на изцяло реални феномени с псевдо-научни литературни приказки, защото това е гавра с интелекта. Нека се опитам да обясня защо. Ако твърдиш, че зодиите са базирани на науката, понеже в историята се свързват с небесните тела, които са напълно реални, помисли върху това: как е възможно местоположението на звездно тяло да определи целия ти живот или хайде, части от характера ти в момента на раждането ти? Мислиш ли, че планетата Марс, която е на 390 милиона км. от Земята ще повлияе на това, дали днес ще срещнеш любовта си (или какъвто "анализ" следва от това)? Или че човешката психика се ограничава до 12-13 зодии? Силата, която Марс оказва върху планетата ни, е практически нулева. И тази сила е гравитационната, тъй като големите космически тела, като всяко тяло, имат гравитация, но тази на Марс е с 38% по-малка от нашата. Сега си представи 390 млн. км. разстояние между тези две тела. А сега нека разтегнем локума още повече, звездите. Те са на милиони и милиарди километри от нас, интересен факт, но е възможно някои от тях да не са дори там, където са, защото това, което виждаме в небето, е момент от тяхното минало. На слънчевата светлина й отнема 8 минути докато стигне до Земята, на звездите на нощното небе може би десетки и стотици години.

Зодиите са за мен по-подходящи за анализ от психолозите, защото те са също по себе си феномен и определено имат реална тежест върху психиката ни, тъй като обществото им придава значение. За мен са измислени от човека в опита му да разбере света, но по време, когато астрономията е била в зародиша си, след което са останали в човешката народопсихология, като ироничното е, че имат истински ефект върху хората, които се асоциират с дадена зодия. Например аз съм Везни и до преди 10 години обяснявах сигурно целия си характер със зодията си и познай, придаваше голям смисъл. Но точно това е характерното, че зодиите не са конкретна наука и са крайно абстрактни в основите си. Ако ти прочета месечния хороскоп за Близнаци, а ти си Дева, сигурно ще си кажеш, колко е вярно.

Небесните тела нямат подобни сили върху нас. Най-близкото небесно тяло, Луната, няма "силата" да повлияе на електрическите импулси в мозъка ти, нито да определи бъдещето ти. Тя има ефект върху приливите и отливите (макар че технически не е точно така, защото това е много опростен начин на обяснение), Слънцето има изключителната способност да излъчва светлина, благодарение на процесите на ядрен синтез в ядрото си, като заедно с тази видима светлина излъчва по-голям спектър от електромагнитни вълни, напр. ултравиолетови и инфрачервени, но няма абсурдната способност да ти обещае нова къща, само защото днеска е в ретрограден Юпитер. Ако имаш в стаята си през нощта крушка от 1000 лумена, до нея ултравиолетова лампа и от онези "лекуващите" инфрачервени лампи, ефектът би трябвало да е по-голям от този на Слънцето през деня, нали? :D Не знам какво ще правиш с имотите после, които тези физически тела ще ти донесат.

А какво се случва с човек, който умре ли? Мисля, че написах, но нека се опитам пак: нищо. Но когато човек умира, се случват хиляди невероятни неща. Умирането от естествена смърт е градуален процес. Освен ако не е приключен живота внезапно, процесите на умиране могат да започнат до 1-2 седмици преди самата смърт. Когато човек умира, циркулирането на кръвта започва да става по-бавно, дишането се забавя. Много от органите започват да отказват, но тялото ни въпреки това се опитва да запази най-важното за най-накрая. Не съм запознат какво става на молекулярно ниво, но знам, че с годините клетките ни губят все повече и повече способността си да се възстановяват без странични мутации, които да пречат на това, докато не дойде онзи момент, когато новите клетки не са годни за поддържане на виталност. Затова и рискът от рак при по-възрастните е по-голям. Не знам със спирането на кой орган се бележи смъртта – с тази на сърцето или на мозъка, но виждам аргументи и в двата случая. За мен е с приключването на процесите в мозъка, тъй като там съществува моето Аз и всичко, което Съм. Мога да бъда поддържан още няколко часа, а може би и дни с машина за изпомване на кръвта, но няма да съм цял и няма да съм дори аз, ако сърцето ми е здраво като на кон, но горе е празно и мъртво. В случай на голям риск за живота, човешкото тяло има много трикове в ръкава си. Например при екстремни ситуации, се отключват резерви на нореадреналин, който заедно с ендорфина (помагащ за неусещането на болка) прави човек практически свръхспособен. Има случаи на човек, буквално биещ се с мечка и оцелял след това; майка, вдигнала кола, сгазила детето й; катерач, преместил 500кг скала, за да отклещи ръката си и т.н. Има теория и че при процеса на умиране, мозъкът отново посяга към друг такъв скрит резерв, и той е резерва на N,N-диметилтриптамин (ДМТ), който може да се намери за консумация и сега, има много изследвания и истории, той е и виновникът за случаите, за които хората говорят, когато са били на стъпка от смъртта. Характерни ефекти са фантазии за среща с бог/богове, с отдавна починали близки, същества от "други измерения", чувството за еуфория, топлина и обич/разбиране, бял тунел със светлина и т.н. Ако не греша, в Южна Африка някъде и сега се практикува консумирането под формата на Аяхуаска, където трипа се контролира от опитен шаман и това не е за всекиго, човек трябва да е подготвен за подобно изживяване. Няма да се учудя, ако и хиляди години назад хората са открили подобни съставки и са халюционирали богове и т.н., създавайки религии около тях. :D Това за процеса на смъртта. Какво се случва след това ли? Никой не знае, но според мен – нищо. След страхотния коктейл от хормони и химикали в мозъка ни, който ни кара да си представим най-перфектното нещо, мисля, че нас ни поема изцяло физическата смърт. Какво се случва с една откъсната ябълка? Няма ресурси на храна и процесите на разпадане започват. Тя гние, благодарение на околната среда. Та така и тук, така и с оня закон, за който писах в началото. Няма място за такава възможност и няма как част от енергията да се "насочи" към друго измерение (отново дума, която се използва крайно неподходящо, същия сценарий като този със зодиите и небесните тела), което измерение не почита нито един познат закон. Да, определено не знаем всичко, но Вселената е толкова красива, необятна и непозната такаква, каквато е, и подобни псевдо-научни твърдения са отдавна отхвърлени.

Да се повторя, но мисля, че на нас ни е просто по-комфортно и удобно да си мислим, че "има нещо", защото не можем да приемем суровата истина за нашата смъртност. И защото егото ни не го позволява, "ама как така това ще е всичко?". Защото трябва да има нещо след посредствената ни смърт, нали? Та за какво е всичко това? Кучето ми трябва да е на по-добро място! И баба ми! И аз ще отида при тях и ще живеем заедно отново! Да си кажа честно, но съществуването на такова място, където ще са отново всички, ме депресира. Защото това първо унищожава автоматично всякакъв смисъл на живота на Земята, дай всички да се гръмнем и да отидем там. Цялата тази болка и радост за какво са били? А до колко поколения събира това паранормално място? Ще видя ли Вазов, Ботев, Аспарух? Ще говорим ли дори на същия български език? Място, където всичко е бяло и щастливо, и позитивно, ще е крайно роботизирано, подтискащо и тоталитарно. При неналичието на нещастие и болка, смисъла на добрата им противоположност се губи, защото това ще е статуквото. Няма как да изпитваш дори радост, ако всичкото, което знаеш, е радост. Водя се по идеята за Рая, но и ако приемем, че не е така, а е просто "отвъдно", в което вече всички сме безмъртни, то какво? Това Земята 2.0 ли ще е? Аз като съм обвързан с моето семейство на село, пак на това място ли ще съм ако трябва да сме заедно? Ами ако не искам да съм с тях? И по тези земи ще е пренаселено с духове, като знам, че е имало история до поне 1000 години назад. Не ми се мисли какво ще е покрай Аушвиц. А ще има ли някаква йерархия или всички ще сме равни? Каквито хора има и е имало, и ще има, не ми се мисли какво ще да е това място и не съм особено въудошевен да отида там. В тази насока, прочети кратката история „Яйцето“ от Анди Уиър, на мен доста ми хареса. Там е идеята за прераждането. Но колкото и да е интересна идея, това е литература. И за последно да се обърна към физичните закони, но съществуването на такова измерение отдавна щеше да е засечено, тъй като вече сме открили и най-малката частица, а цял един такъв свят определено щеше да се покаже на радара ни.

Доколкото знаем, животът е един. И тази тема ми беше хубаво напомняне за това, защото трябва да го ценя повече и да живея повече. Но рутината си оказва влиянието и често забравям, че животът е такъв, какъвто си го направя. Типично за Везни :D

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 658644abbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Вярвам, че аз съм Бог. И нищо друго не ми трябва. Само дето когато го споменеш това на някой друг и се разбягват като пилци от страх или те заклеймяват като ненормалник.
Богове няма. Хората се страхуват да припознаят истинската си сила и се страхуват от всеки, който е успял да го направи.

Това са ми наблюденията от много години и в много различни държави - контролът върху съзнанието е смазващ. Този контрол, който те кара да мислиш, че си мизерен и всички други са по-велики от теб - правителство, измислени богове или някакви национални герои - всички други са велики, освен теб. Жалка история.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker