Разкажете за хиперинфлацията от '96/97 г. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121338)
 Любов и изневяра (29743)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3185)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18565)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Разкажете за хиперинфлацията от '96/97 г.
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1202 пъти
Инетересувам се любителски от икономика и според Сарийски, който дава вид на много начетен в момента световната ситуация е доста сходна с тази в България 96-97 г., макар за момента все още да не можем да говорим чак за хиперинфлация.

Няма да навлизам в подробности, но както някои храни са поскъпнали сигурно двойно за последнте няколко месеца, истинскат аинфлация най-вероятно тепърва предстои и все още не сме видели почти нищо от нея. Предвид задлъжнялостта в момента в САЩ (както вътрешната, така и държавния дълг), колко долари, паунди и евро се печатат, какъв е бюджетния дефицит и търговския дефицит на САЩ, чиято икономика е като скачен съд с цялата световна такава, с колко процента са поскъпнали всички суровини само от ноември до сега, отрицателните лихвени нива и реалните нива на инфлация.

Аз по време на Виденовата зима бях малък и помня глада и опашките, но не съм можел да вникна в нещата икономически. Опитах се да извадя някакви статистики, но информацията е доста оскъдна.

Затова моля да разкажете от първо лице как протече всичко, защото най-вероятно предстои нещо подобно, само че в световен мащаб и искам да си направя изводи и да съм по-добре подготвен при такъв сценарий. Как да се предпазя от инфлацията. Поскъпването на жилищата тогава биеше ли инфлацията? Заплатите увеличаваха ли се? Гледам, че минималната е била 2700 лв преди това, а в пика а инфлацията февруари 97 стига 11 000 лв. Демек се увеличила 4 пъти, ама долара от 70 лв е станал 3000 лв, т.е. 40 пъти. Поскъпването на долара биеше ли поскъпването на стоките поради спекула или вървяха заедно? В момента и долара не ни помага реално, защото и той се обезценява спрямо стоките. Тогава можеше ли да се купува злато или никой не е предлагал инвестиционно такова? И въобще златото вариант ли е било?

След като приключи всичко как се възстановиха нещата? Цените паднаха ли в някаква степен или с годините заплатите настигнаха цените? Просто искам по някакъв начин да се застраховам, ако е възможно. Но не знам как. Имот да купиш, те може и да са балон и при евентуална хиперинфлация да не те предпазят напълно. Златото уж трябвало да бъде хедж в такава ситуация. Не знам, аз като му гледам графиката, то от 10 г. не е мръднало. Каква е гаранцията, че ще мръдне достатъчно, за да ми компенсира инфлацията? За акции и тем подобни да не говорим какъв балон са. Кеш да държиш, пак губиш. Кредит да теглиш с идеята да се обезцени, пак е рисковано, защото ако дойде хиперинфлация, доходът ти дотолкова ще се изяжда от нарастващите цени, че ще стане невъзможно да си погасяваш вноските. По принцип съм привърженик на криптото, но като гледам каква зависимост има с индексите, не ми се струва много добър момент за покупка. Изобщо, струва ми се, че каквото и да направиш, все си прецакан. Май най-добре да се запася с дълготрайни стоки, че поне да не ми се обезценяват спестяванията и да имам нещо, което реално ще ми свърши някаква работа. Например сол, захар, олио, спагети, консерви. Но пък колко консерви да купя, все пак нямам цял склад, а и колко години после ще ги ям тия консерви.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Не разбирам толкова много от икономика, но бях на 20г и помня. Мога да отговоря само на някой от въпросите ти.
"Поскъпването на жилищата тогава биеше ли инфлацията?" Не вървеше с нея. Кредитите за жилище се забавяха защото бяха от държавна банка ДСК. Дойде момент в който с две заплати изплащаш кредита за цялото жилище и имаше такива хора, които така изплатиха апартамент, леля ми например.
"Заплатите увеличаваха ли се?" Да но много по бавно, от цените, а държавните заплати още по бавно, имаше момент учителка в училище да взема по малко от чистачка в частна фирма. Вземаш си януарската заплата, сумата е колкото да си купиш 100 килограма месо, а през април със същата сума (януарска заплата) можеш да си купиш само 3кг захар.
"Поскъпването на долара биеше ли поскъпването на стоките поради спекула или вървяха заедно?" Вървяха заедно! Мой приятел работеше в магазин за дрехи и едно от задълженията му беше, на всеки два часа да тича до банката да види цената на долара (нямаше интернет), за да изравнят цените в магазина според цената на долара. Харесах си блуза на витрината на магазин, след три дни отидох с парите, но тя бе увеличена с повече от 50%. Хората се научиха да купуват първосигнално, иначе плановете, дори за седмица напред се проваляха.
"Тогава можеше ли да се купува злато или никой не е предлагал инвестиционно такова?" Стоките в които можеш да инвестираш или да се презапасиш с тях бързо свършиха и ги нямаше на пазара, рафтовете по хранителните магазини се изпразниха. Минахме на купонна система държавата раздаваше купони за олио, масло, салам и др, според членовете на семейството. Примерно колкото и пари да имаш, трябва да имаш и купон за да си купиш масло и то пак ако заредят супермаркета. Съседките една на друга разменяха информация, къде какво са заредили. Чуеш ли че съседката видяла или чула къде какво са заредили, грабваш от дома си пари и купоните, и тичаш да се редиш на опашка от по 150 човека.

След като приключи всичко как се възстановиха нещата? С годините заплатите се опитват да достигнат цените, мисля че около 2019г заплатите достигнаха съотношението доходи-стоки от преди хиперинфлацията.

Макар да преживях хиперинфлацията, нямам отговор на въпроса как да се предпазиш. Няма сигурност в нищо. А за кредитите банките си вързаха гащите и в договорите за кредит има клаузи, че лихвите ще се покачват според инфлацията. През 1997 в договорите на ДСК от където хората теглеха за жилище, нямаше такива клаузи, затова не им разстяха така лихвите. Частните банки тогава вдигнаха лихвите над 300%.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Авторе забравих да ти спомена, че хората през 1996-97 имаха опит, през 1990 също имаше купона система и голяма криза. Извиннявай имам грешка празните рафтове в моите спомени са от 1990, през 96-97 нямаше празни рафтове, но цените се калкулираха според цената на долара.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6104183396
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Практически е почти невъзможно да се защитиш напълно от хипер инфлация. Това с кредита вече не върви, защото банките се научиха и веднага ще ти вдигнат лихвите в пъти, иначе просто биха фалирали. Колкото до спестяванията, дори да предположим, че всички спестявания са ти в злато или какъвто и да е актив, който поскъпва с темпа на инфлация, рано или късно ще се принудиш да посегнеш към спестяванията си, защото не само спестяванията ти, ами доходите ти губят стойност. В някой момент тези ти доходи ще се обезценят толкова, че няма да ти стигат за нормален живот и ще започнеш да харчиш спестяванията си. Дори да имаш бизнес и постоянно да индексираш цените на стоките си, то самото население в един момент ще загуби покупателна сила и оборота съответно приходите ще паднат.

Дори да си обръщаш заплатата веднага в биткойни и да пазаруваш в биткойни, то самата ти заплата също се обезценява в биткойни. Единствения начин да излезеш сух от ситуацията е ако доходът ти се индексира с инфлацията. Може би ако произвеждаш/търгуваш стоки, които се смятат са хедж срещи инфлация, единствено тогава е възможно. Например ако си златар може и да си толкова пострадал. Хората или поне по-богатите вероятно ще се избиват да купуват злато в такъв момент. Ти ще купуваш злато и в момента, в който го продадеш, веднага пак ще зареждаш ново. В момента на продажба златото винаги ще е индексирано. С парите веднага купуваш ново същия ден, докато не са се обезценили парите. И така винаги държиш всичко в злато, което се самоиндексира и имаш пари в кеш само моментно, за да си купиш нещо на момента или да зредиш стока. В същото време оборотите може не само да не паднат, ами напротив. Между другото в момента Тавекс и Айголд изобщо не продават злато, а само купуват. Това е червена лампа. А те все пак са професионалисти, може би имат и вътрешна информация. Ако продават, продават само някакви по-непривлекателни монети и кюлчета, но по-ликвидните не се продават, а само се купуват и то на цени над пазарните. Сами си правете извода.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8959a4776d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Нищо не може да те спаси, да. Освен дворчето на село. Така оцеляхме. На хляб сирене и домати.

Забравете за пари. Ще тряба да се учите откъде се държи мотиката. Така че купи си евтина къща на село с по-големи пък двор. Време е за преоценка на ценностната система.

Аз съм си сложил парите в акции на една фирма за производство на електролитни клетки, но това е само временно, защото нефта и газа в Европа скоро ще е отживелица. Мисля до месец да ги изтегля и да си купя апартамент. Но и на него не се надявам. Купил съм си обаче и къща на село с 3дка двор

И забрави за крипто. То е измислено да ограби парите на хората. По подобна схема както нашите банки фалираха тогава. Два пъти. За по-сигурно. Освен това с криптото там Китайците играят много грубо, так че дори и да знаеш какво вършиш, на къси позиции си безсилен.

Скоро ще има хуманитарна криза в Европа, при което ще се установи базовия доход, така че да не ти дреме

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 54e7e0076b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ами какво да разкажем... Родителите ми бяха работили цял живот, спестявали всичко и бяха събрали 30 000 лв. Това отговаряше не на 1, а на цели 3 много големи и хубави многостайни апартамента! (Един обикновен апартамент беше 5000-6000 лв.).
Дойде хиперинфлацията, и с тези пари едва успяха да ни купят на мен и сестра ми едно PC (вярно - от първите, тогава не бяха никак популярни...).
Та така.. Пладнешки обир на цялото население, в най-брутална степен!

Имаше и хора, теглили заеми, за да започнат някаква частна инициатива. Те дължаха милиони, които в един момент вместо десетки години върнаха за 1 месец..

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   До 6
Няма смисъл да лъжеш за нещо, което може да се провери. Една гарсониера е била 9000лв, двустайния 11000 и това са цени от 1994г. Многостайни апартаменти за 5000 никога не е имало!
Да, инфлацията обхвана всички спестявания на хората, и моите родители ми бяха направили детски влог, който имах право да изтегля, когато навърша 21г, в него имаше 17 000 лв, пари за двустаен, плюс най луксозно обзавеждане, докато навърша 21г махнаха нулите и ми изплатиха 17 лв, което беше цената на един обяд в заведение.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: eb7fd2452b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   7, опитах се да намеря някаква статистика с цените на жилищата от 90-те години, но не успях. В сайта на НСИ, почват от 2005 мисля, че беше. Ако имаш такъв линк, можеш ли да ми го предоставиш?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: eb7fd2452b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   7, сега погледнах МРЗ от 1994 и видях, че в началото на годината е 1565 лв, а в края 2143. Ако един двустаен е бил 11 000, то излиза, че 5-6 минимални заплати са купували двустаен. Това е все едно сега един двустаен да е 3500 лв, а гарсониерите 2000 и нещо. Нещо не ми се връзва. Сигурен/а ли си, че са такива цифрите? Прекалено евтино ми се струва спрямо заплатите.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 8 Това което писах са мои лични спомени, но виж какво намерих

Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 год. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария: Цена на едностаен (панелен) апартамент в София е 9001 лева, при отпускане на държавен жилищен кредит от ДСК, с лихви по-малки от инфлацията. Цена на двустаен апартамент в столицата – 14 304 лева. Цена на тристаен апартамент – 20 000 лева. Алтернатива за сдобиване с жилище без чакане на опашка съществува и при социализма, но на пазарни цени, без дотации от държавата: Цена на едностаен апартамент - 10 000 US$ (30.000 - 40.000 лева по черен курс, т.е. конвертируем курс на долара).


Както знаем няма как от тогава жилищата да са поевтинели, и след 9г през 1997 да са струвли по малко.
Ще продължа да ровя за по близка до 1997г дата в държавна информация.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 54e7e0076b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   7, няма смисъл да си правиш свободни съчинения и да говориш за неща и за времена, в които не си живял!
Парите са спестявани в периода 1970-1989 г. То не беша само спестяването, ами се чакаше и ред - имаш пари, но не можеш да купиш нищо, понеже не ти е дошъл реда (уреждаха се все "наши хора"). Течаха и някакви лихво-точки, които след това ти даваха предимство... Ние с нашите се водехме, че живеем под наем при баба ми и дядо ми, понеже и това също даваше някакво предимство, че сме младо семейство, крайно нуждаещо се... След това бяха излъгали баща ми, че ако ходи на бригади в строителството (а беше инженер, висшист, Научен сътрудник), това също давало предимство. От едната такава бригада се върна със свалена от някаква машина кожа на дланта...
Апартаментите по соца си бяха точно 4000-10 000 лв. Заплатата беше 80-120 лв.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   До 9 Да така е, но това са цени дотирани от държавата, а на пазарни цени, без дотации от държавата: Цена на едностаен апартамент - 10 000 US$ (30.000 - 40.000 лева по черен курс, т.е. конвертируем курс на долара). Според някои неофициални източници, средата на 1980-те, един тристаен апартамент в центъра на София, се е продавал нелегално за 40 000 – 50 000 лева.

Още от началото на 1970-те влиза в сила закон, според който покупко-продажба на недвижимо имущество се осъществява само от държавна комисия. И който реши да продава имот го обявява, а държавната комисия определя кой ще е купувача и на каква цена ще купи недвижимия имот. Всеки който желае да се сдобие с жилище след 1970-те, се записва в списък и чака на опашка. Държавна комисия определя кой от чакащите е най-нуждаещ се и на него дава жилище, с държавен кредит за 20 години (ново строителство), на цена дотирана от държавата.

Хората наричаха тази комисия "Жил фонд", дано ти стана ясно, най искренно исках да помогна.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 11 мислех че темата е за 1997 хиперинфлацията, за цените по време на соца нека говорим в друга тема. Благодаря!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a35f552c96
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   1989 г. купих двустаен панелен 60 квадрата за 12000 лева при средна заплата около 200 лева, при държавно регулирана цена. След 90 г. държавата се оттегли и пусна жилищата на свободни цени и те скочиха почти двойно. За компенсация на тия, които имаха вноски, но не успяха да си купят се въведоха т.н. лихвоточки. При покупка на жилище държавата ти възстановяваше част от парите, според тях. Двустаен преди 90-та за 5-6 хиляди, и за 11000 94-та г. са неверни данни.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6d77db8b74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Когато давате някакви данни, пишете за коя година и град става въпрос.
За апартаментите мога да кажа за София. 9-14-18 000 за едно, дву, три стайни 89 година. 90 започна инфлацията, все още нямаше свободен пазар на валута. Тези хилядарки в заплати, които виждате не можеха да догонят инфлацията. Края на 90 софийска община разреши да се закупят апартаментите под наем, без да направи отстъпка за амортизация. Например, живял си 10 години и си плащал наем, но пак ти искат въпросните цени. Но тези пари вече бяха инфлационни, например, 1ооо долара. Който имаше доларите добре, но хората които трябваше да си плащат режиините с тях, пак нямаха. Все пак, много хора имаха и така си изплатиха жилищата.
Така, че това беше една невероятна възможност за хората, за която изобщо не се говори по медиите.
Започна ново строителство, което в хубавите квартали беше по 400-600 долара кв.метър. Много пари. Тези пари отначалото ги събираха в левове, инфлацията беше голяма и започна едно силно забатачване в строителството.
Когато долара стана 3000 лв, хората получаваха по 5000 лв, толкова струваше и един аугментин, примерно. На 1800 лв беше стопирано свободното падане на лева, когато махнаха 3 три нули от парите. Един долар беше между 2,1-2,3.лв

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a35f552c96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   11, явно и ти не си живял по него време. Желаещите да закупят жилище свбяха 4 групи, като 1-ва бяха крайно нуждаещи се(многочленни семмейства, млади семейства с деца, на свободен наем и т.н.) Висшисти, семейни, под 35 г., при работа 6 месеца в строителството вземаха жилище без ред. Ако баща ти е работил по това постановление, то той е бил под 35 г., а ти си бил дете, затова само си чувал за цени и заплати. колкото за лихвоточките, те бяха въведени след 90-та г., за компенсация на освободените цени и никакви предимства не са давали.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 4d9d745b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До 13 - Важно е да разбереш и жените по соца, по-разлините правила и нрави тогава, за да разбереш и инфлацията тогава.

"Парите станха като шума!" не е невярно. Но не казва цялта история.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: cbd40dcd0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Хора, не разводнявайте темата, а говорете по съществото.

Пита се конкретно за: хиперинфлацията от '96/97 г.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5f44ccf02e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От 17 - Уфф ... пиша между паузите на работа и натиснах ж вместо ц. "Цените". Важното е, да разбереш и какви са били цените.

Цените бяха контролирани от държавата. Не само на храните, но и на имотите. След това настана откровен хаус. Както виждаш, статистиките от тези години са объркани и малко. За мен изненадата тук е, че изобщо ги имаше.

Най-кратко ще го кажа така - Имаше огормна инфлация с години, преди хипер инфлацията. Обаче имаше и ненормално високи лихви в банките и постоянно показваши се заплати. Те и заотва всички си държаваха парите там. Жилищата в един момента бяха много достъпни. Но да отговоря на върпоса ти - не, не останах с впечетлението, че догонваха инфлацията. Единствено се спасяваха тея, дето играеха по курса с долара, но в днешно време и това няма да стане лесно, защото вече всички имат тефелони и всеки ще гледа, така че да купиш нещо то някогоа, когато той си мисли, че 1 долар е 20 лева, а той да е станал вече 60 лева, няма да мине.

Абсолютна сигурност няма. Хайде! Трябва да бачкам пак!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ca973553d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   17, в соца също е било пълно с развратни мазни курви. Дори в селото на баба ми е имало жена, която прави секс срещу заплащане и всички са я знаели, че се занимава с това. (Всъщност още я има, но към днешна дата е възрастна жена, пенсионерка.) Точно по времето на соца тръгва репликата "ти да не си девствена?".
Номер 13 деликатно е вметнал, че тази тема е за хиперинфлацията през 1997, а не за цените по времето на соца.
Има достатъчно много теми за изливане на злост към жените, защо не проявиш малко от малко поне някакво възпитание и не отидеш да си пускаш акитата в тях...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6104183396
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Не се притеснявайте, че се отклонявате от темата. Интересни неща казвате. Автора

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fd0da4ec0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Не знам но като 88 набор много ми харесваше периода 1992-1995. Хората не бяха злобни като сега. Нямаше толкова коли по улиците и имаше много къщи, които сега са гадни блокчета. Музиката беше хубава. Имаше култови западни коли от 80-те, 70-те и дори 60-те. Тогава Кадети, Рена, Фордове си бяха хубави коли. Жените се обличаха по-официално - със сака и много бяха с къси прически.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 33165b9f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   До 22 разсмя ме, значи когато си посещавал детска градина 4-7 годишна възраст, животът бил хубав.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker