Забелязвате ли как точно хората, които най-малко трябва да имат самочувствие, имат най-много - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121311)
 Любов и изневяра (29738)
 Секс и интимност (14377)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18558)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Забелязвате ли как точно хората, които най-малко трябва да имат самочувствие, имат най-много
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1632 пъти
Това е някакъв психологически феномен, характерен за хората като цяло и особено по нашите географски ширини. Точно хората, които най-малко трябва да имат самочувствие, имат най-много. Сигурно, защото когато си невеж, дори и най-малкото знание ти се струва гениално. И колкото по-малко знаеш, толкова по-твърдо мнение имаш. А когато знаеш, само разбираш, че всъщност много малко знаеш, защото ако си отговориш на един въпрос, в теб изникват още 10 въпроса, на които не можеш да си отговориш. Съответно имаш по-меко мнение и никога не приемаш нищо за константно. Точно затова и такива хора грешно се смятат за мекошави от околните. И това е идеален довод за типажи ала Братан и Чингис Хан да изтъкват как те понеже имат твърдо мнение, са големите мъже, нищо че то е продиктувано не от мъжество, а от невежество.

Ето да вземем Кирчо Брейка. Темата не е за него конкретно, просто го давам като пример. Иначе такива като него, Братан, Торбалан и ЧХ с лопата да ги ринеш в Ганьоландия. Самочувствие до небето, а за какво реално? Измисля си някаква негова теза и после каквото и да се случи, той с ограничения си мозък го интерпретира, все едно че се е сбъднало, макар реално да не се, но той така си го тълкува. И после има супер голямо самочувствие колко далновиден и мъдър бил, че познавал всичко. И с всяко "познаване" все повече самочувствие трупа, надменен и арогантен става и си вярва все повече.

Само един пример давам. Каза за биткойна, че бил пирамида. После на биткойна малко му падна цената и веднага почна да се пъчи как бил познал. Тук не става въпрос дали е или не е примида, всеки си има мнение. Въпроса е, че той един спад в цената веднага го изтълкува като пирамида. Ами то по тази логика всичко на света е пирамида, защото в някой момент му пада цената. Обаче с неговия си прост акъл си е убеден, че това е равносилно на пирамида и е "познал". И веднага "ето казах ли ви, аз голямата врачка, мъдреца, далновидния".

Това беше само един пример. Самият факт, че такива хора привличат най-много внимание и симпатии в нашата родина, меко казано ме притеснява и някак отчуждава. Аз в никакъв случай не твърдя, че съм капацитет, но аз поне никога не се държа арогатно, мислейки си, че моето мнение е единственото меродавно. И такива хора с твърди мнения, които ни приемат, ни предават и си знаят тяхното и всичко си го тълкуват в тяхна полза, меко казано ме дразнят.

Ей го Чингис същия. Иронията е, че постоянно плюе на ганьовщината и изтъква как се оттървал от нея, като избягал в Нидерландия, а не осъзнава, че точно той е абсолютно същия типаж като тия, от които се отвращава. Ама толкова прилича на бай Ганьо, че все едно Алеко Константинов него е описал в произведенията си. Самохвалство, нереално самочувствие, лицемерие, гордост, че измамил хора, постоянно изтъква какъв мъж е, а другите мъже не стават, жените не стават и не са достойни за него, защато били курви, макар че той самия искаше да се жени за виетнамска проститутка, че даже беше готов да ходи до другия край на света да я спасява. Циганите не ставали, макар че той искаше да се жени за калайджийка, че даже и пари щеше да плаща за това. Избягал в Нидерландия от ганьовщината, но не е осъзнал, че ганьовщината му също е отишла в Нидерландия заедно с него в куфара му. От България може да се е оттървал, ама от куфара няма как.

Братан и той същия Ганьовец. За Торбалан преди него да не говорим, макар че той може и същия да е. В реалния живот мисля, че няма нужда да казвам колко такива екземпляри има по нашите земи, дори няма да ги удостоя с названието "хора", че да не обидя малкото свестни.

Това са примери само, но:

ИЗВОДИ:

1. Самочувствието и покритието са обратно пропорционални.

2. Колкото по-малко поводи за самочувствие има човек, толкова по-голямо самочувствие има.

3. Ефектът на Дънинг-Крюгер и Балканският синдром се подсилват взаимно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1cb9abdf7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Съгласна!
По този повод се сещам за един анекдот, може и истински случай да е.
Преди 1989 г. някакъв наш доста неизвестен художник бил поканен на международен форум и разбира се пристига там със самочувствие до небето. И започват да го представат: професор, носител на не знам си каква социалистическа награда, заслужил майстор дъра бъра... и той горд та горд. Представят след него следващ участник."Дами и господа, Салвадор Дали!"
Та и нашите така, да се покажат, да изтъкнат, а реално истинските ерудити изобщо нямат нужда от показност.
Да не говорим, че един гръцки философ още преди 2500 години е казал следното: "Аз знам, че нищо не знам!"
За разлика от глупаците, които винаги знаят всичко и винаги тяхното мнение е най-важното.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: bf572239e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Ефект на Дънинг-Крюгер - отнася се за много хора тук.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3b0cb16e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Учениците на Зенон го запитали:

- Учителю, защо ти, който знаеш много повече от нас, много повече се съмняваш?

Той начертал на пясъка един голям и един малък кръг и им казал:

- Големият кръг са моите знания, а малкият кръг са вашите знания. Обиколката на моя кръг е по-голяма, следователно границата на моите знания с неизвестното е по-голяма от вашата.

Подобни разсъждения са накарали Сократ да заяви: “Аз знам, че нищо не знам.” Действително знанията на човек са ограничени, докато незнанието е безгранично.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 811f18be77
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   По-скромните и тихи хора са нарочени за смотаняци, докато шумните и невъзпитаните са често лидери, както и модел за подражание. Вижте само какъв беше предишния президент на САЩ - типичен балкански манталитет, но от уж по-културна държава.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 11114fdf98
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ами да,защото ако и него го нямаше....щеше да е кръгла нула и щеше да си метне една руска ютия на шията и в най-дълбокия вир.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 473bcbd4c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Номер 4, и какъв беше Тръмп? Дипломат, който умееше да лавира и да е в приятелски отношения с уж вражески държави. Всички (вероятно и ти) гледаха с насмешка на "конспирациите", че ако Байдън встъпи в длъжност, ще последват войни. Е, к'во стана? САЩ (под формата на НАТО) се местят близо до Москва, да не очаквате, че Руснаците ще им седят?

И да, САЩ подхранват войната, изпращайки военни припаси на стойност милиони (даже и про-западните слуги - Нова и Бтв го казаха).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dc2202663a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Значи генерално си прав.

Има една мисъл, че колкото си по-тъп, толкова си по-щастлив защото не осъзнаваш проблемите и не мислиш в бъдещето. Най-вероятно е същото и тук. Колкото по-малко интелект имаш толкова си по-уверен в себе си.

Интересно е сравнението с Дънинг-Крюгер и най-вероятно е така. Накратко колкото по-малко знаеш толкова повече си мислиш че знаеш всичко, докато в един момент не осъзнаеш, че единственото нещо което знаеш, е че нищо не знаеш :) Аз самият съм достигнал този етап не само в ученето и професията, но и като цяло в живота.

Никога не приемам каквото и да е за чиста истина, без значение дали ми харесва или не.

Конкретно за Киро Брейка не съм много съгласен с теб. Киро като цяло си има селско излъчване и говор (няма лошо), обаче говори доста смислени неща по негов си начин. Наистина обижда и псува в повечко, но на мен лично не ми е проблем, и аз съм бил в такива среди и съм комуникирал с подобен тип хора. Ти с кое конкретно не си съгласен от нещата, които Киро говори авторе?

Аз не съм съгласен относно нещата, които говори за технологиите, криптовалутите и по-модерните неща. Тва означава ли, че той е прост и трябва да го обиждам като чуя името му? Сигурен съм, че той разбира неща които ние с теб не разбираме и за него ние сме олигофрени.

Има една мисъл на Волтер "Аз може и да не съм съгласен с твоето мнение, но докато съм жив ще се боря да имаш право да го изразяваш". Не всеки, който има различно мнение от теб ти е враг и не всеки, който ти се усмихва и се съгласява с теб ти е приятел :)

Сигурен съм, че и ти имаш мнениея за някои неща, които лично на мен ще ми се видят смехотворни и бих си помислил, че си тъп, но тва значи ли че трябва да се обиждаме и псуваме? Сигурен съм че и аз имам позиции, за които ти би си помислил че съм идиот. Виждаш ли го този кръг, всеки си мисли че другият е идиот, а реално няма фактически доказателства за нещата които спорим. За коронавируса всеки си има мнение, но там има доста покрити неща. Не знам дали си наясно с това авторе, но договорите за ваксините против коронавирус бяха показани на бял свят и се оказа, че 70% от хартията е покрита с черно. Аз питам защо? Относно войната сега всеки също си има мнение и там няма прав, няма крив. Знам лично за ужасяващи неща извършвани от украинци срещу украинци, но веднага ще бъда обявен са комунист и т.н.. Друг е въпроса, че съм помогнал пряко на украинци с 4 цифрена сума като обща калкулация.. Та тук къде са фактите, как преценяваме кой е прав и кой е крив във тези конкретни две ситуации? Как преценяваш коя партия те лъже и коя не? Конспирация ли е че всички са на отчет в Американското посолство? Тук кой е прав? Тъй че можем да си спорим кой е тъп на базата на някакви образователни дисциплини/аксиоми, но не и за тези неща да се обиждаме :)

Относно това за Ганьовщината стана много модерно да се използва, но малко хора знаят какво представлява образът на Ганьо като поведение, мислене и т.н. Масата, които го използват като нарицателно за даден образ го използват един вид да се направят на голямата работа, но ако ги питам нещата по-горе ще мълчат или в най-общият случай ще ми кажат "Ганьо е тъп", както често се случва да получавам като отговор.

Като цяло тва е моето мнение за нещата, които написа накратко.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a968e4e9d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   8, с какво е умен? С това, че речникът му е беден на като църковна мишка ли? Или че изказът му е селски? Или че говори за неща, от които хал хабер? Или че е едностранчив и ограничен? Или че си измисля, че предсказанията му се "сбъднали"? Или че всичко, щом е от комунизма е хубаво, като избирателно игнорира лошите му страни? Да изброявам ли още?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a968e4e9d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   По логиката на Киро Брейка всичко, което не върви само на горе, е пирамида. Ай е паднало с няколко процента, ай е станало пирамида. Имотите са пирамида, защото 2008-2009 паднаха наполовина. Петролът е пирамида, защото 2007 падна с 80%. Златото и то е пирамида, защото 2011-2015 падна наполовина. Царевица, пшеница, всичко е пирамида, защото няколко пъти са падали с 50-60%. Ако графиката на нещо не е права линия нагоре през цялата история е пирамида.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 8f654edba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не е никакъв "феномен", а добре известен факт. Хората с достатъчно "багаж", си знаят не само качествата, но и недостатъците. Самочувствието по никакъв начин не е нещо обективно, а начин по който човек се чувства. Колкото си по-прост, толкова повече не си виждаш кусурите, не си знаеш грешките, и по-добре се чувстваш...

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d87bb5d7d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   „Забелязвате ли как точно хората, които най-малко трябва да имат самочувствие, имат най-много“. Не, не го забелязвам вече. Преди го правех, но забелязах, че съм грешал. Самочувствието, себеуважението, не в нещо срамно, зло, отрицателна черта. То е необходимост, като храната и въздуха, който дишаме.

Понеже на обществото и на лидерите в обществото им трябват послушковци, във формалното и неформалното обучение е заложено да се назовават правилни качества като лоши, за да не се вреди на общото. Например егоизмът е страхотно нещо, всички го притежаване, то е от нещата, които може да ни придвижи напред. Пленено и поробено его не може да осъществи себе си. Не трябва да се бърка егоизъм с егоцентризъм.

Ако направим проучване за който и да е успешен човек, ще достигнем до извода, че въпросният има самочувствие. Сдухан, песимистичен човек с потисното его не може да достигне до продължителен успех.

Предлагам ти да погледнеш от друг ъгъл, без естествено да ти налагам моето скромно мнение:

1. Самочувствието и покритието са обратно пропорционални. ГРЕШНО! Не може да имаш покритие без самочувствие. Човек се дистанцира от нещата създаващи му дискомфорт чисто натурално, затова покритие се постига със самочувствие.

2. Колкото по-малко поводи за самочувствие има човек, толкова по-голямо самочувствие има. ГРЕШНО! За самочувствие не ти трябва повод! САМОЧУВСТВИЕТО Е КАТО ХРАНАТА, НИЕ ПОСТОЯННО СЕ НУЖДАЕМ ОТ НЕГО ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ.

3. Ефектът на Дънинг-Крюгер и Балканският синдром се подсилват взаимно. Вероятно е така. Но нека пак да не генерализираме нещата. Не всеки българин е Бай Ганьо. Може всички да притежаваме парченца от същността му, но нека сме наясно с тази ни част и може да я използваме като двигател на позитивната промяна. Има правило на 10 000 часа, човек за да стане майстор в нещо, трябва да изкара 10 000 часа в дадената дейност, т.е. трябва постоянство. Ако постоянно се оплакваме ставаме майстори на оплакването. Например така - лека полека можем да се излекуваме от фобиите си. Нека да допуснем, че ни е гнус от сютляш. Почваме малко по малко, ако трябва с едно зърно и капка мляко и така ще станем след време майстори на яденето ба сютляш. Т.е. човек може да се промени...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3b0cb16e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15, не съм съгласен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 811f18be77
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   15, на теб явно не ти се е налагало да работиш с хора, които са уж експерти или опитни, а накрая се оказват... некадърни.
А това е само в професионален план; като надуто его има много повече хора - голямо самочувствие без никакво покритие. Или такива, които са с изкривена преценка - най-любими са ми дебеланките, които си мислят, че са кой знае какво, защото са много търсени от мъжете не заради физическия вид, който сам по себе си говори за мързел и неправилно хранене, а заради това, че по-поддържана не могат да си хванат.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 88eb884a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Самочувствиете се формира в детството. Пример за това ще дам със себе си. Сестра ми е тяхно биологично дете и аз само с един от тях ми е биологичен родител. Постоянно я лансирана, навсякъде типично по български подмазване, подаръци въпреки, че нямаше талант, за мен грижа нямаше и реалността днес. Тя учи в най-добрите училища и университети в България, а аз в доста посредствени, аз стигнах до в пъти по-високо кариерноразвитие, но постоянно се боря с неувереност, страх, негативни емоции, мобинг от страна на някои колеги, а тя самочувствие до небето, след куп частни уроци и елитни гимназии. Няма изказ, ниво, правописа и е на ниво втори клас, работи обикновенна офис работа, постоянно лъже, склонна е към измами и го прави с невероятна лекота и защо? Защото живота от "розовият облак", постоянното помпане на кухото и самочувствие и дават "крила", че всичко знае и е възможно. Всъщност понякога се чудя как не се сеща за елементарни неща. Но тя дори не го осъзнава. А при мен тези рани от детството ми, мачкането, пропуски в образованието ми, които усещам и много ми пречат, макар, че другите не ги забеляват, но мен това нещо много ме боли. В работа дадох предложение във връзка с нереализирани продажби как да се отървем от тези активи, шефа ми се изсмя и подмина с лека ръка предложението ми. След няколко месеца, конкуренцията го направи, шефа ми дойде при мен и ми каза, дали мога да се обадя на наша бивша колежка, която работи там и да разбера как е минала кампанията. Той знаеше, че поддържам с нея добри отношения. Обадих и се, разбрах всичко дори с точни цифри, но запазих информацията да себе си, просто му казах, че кампанията е била много успешна, но не го "затапих", че всъщност той прие несериозно същото предложение от мен. И защо се стигна до тук, защото причината съм аз, ниското самочувствие, ниската самооценка формирано от мачкаща семейна среда. Имам силни социални умения, умения за решаване на сложни ситуации, но понякога дори нямам глас да го изкажа. Давате пример с Киро бройка ок, но само той ли е. Гледах някаква инфлуенсърка живяла в чужбина, учила до тук чудесно и в едно от видеата казва, "чувствам се, като сопол", други говориха как им се се*е по време на път, а в коментарите обясниха, след забележка от потребителите, как всъщност хората били доста затворени в незнам си коя държава, пък в България сме били по-открити и затова го казали, което всъщност въобще няма общо.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9751deeca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Трябва също да се спомене, че има различни видове самочувствие, породено от различни причини. Така, например, почти всички парично успешни хора, особено тези с милионите, не са никак свестни като Човеци. Те са пробивни, ошлайфали са се в дадена област, от която се вадят пари, някои дори са склонни да мамят и прецакат другиго с тази цел, но това е измамно самочувствие, тъй като не се гради на личностни качества, а на постигнат материален успех. Други от притежаващите много пари просто са ги наследили и твърде лесният живот, изпълнен с прекомерно обгрижване и без никакъв подтик да развиват себе си, ги прави негодни за живота, ако изведнъж тези татини и мамини пари изчезнат. Да, парите способстват повечето хора, видели се с голям излишък от тях, да се мислят за много специални, но това е въздух под налягане. Има обаче и успели хора, които не показват вредно голямо ниво на самочувствие, защото те са смирени и са наясно със себе си. Те не позволяват на парите да отключват у тях едно самозвано наперено самочувствие, само защото имат милиони или милиарди в банката.

Най-истинският вид самочувствие този, лежащ на изгражданата през годините ценностна система, пълното опознаване на себе си в различни условия (особено в трудности), желанието за личностно израстване и осъзнаването, че в края на краищата всички сме обикновени хора и наред с преимуществата си, също така носим и своите недостатъци като такива. Тези хора се чувстват прекрасно, когато постигат своите цени благодарение на знанията си и когато някой ги цени поради човешкото им отношение.

Друг вид самочувствие е това, произтичащо от наследения ген по рождение, който като че ли е най-срещан сред хората; дори повече от самочувствието, което хората имат от парите. За да се чувства някой добре, понякога е достатъчно просто да изглежда добре и да получава усмивки, харесвания, мили думи и само заради външността си да се ползва с предимства в много отношения от живота. Няма какво да се лъжем - и при двата пола външността е способна да отваря врати за едни, а за други ги заключва непробиваемо, така че и генетичната лотария е различна при различните хора. Да вземем за пример една красива и стройна жена. В сравнение с нея, една неугледна, нестройна жена не получава същите ведри погледи, внимание и всякакви други ползи от околните, дори и при наемане на работа, както обаче би се случило при красавицата. Макар и при изравнени други умения, едната няма да е желана от повечето мъже и фирми, другата ще я искат дори и част от женените мъже, а в някои фирми ще я искат не само за служителка, ами и за любовница, т.е. отварят се невъобразимо по-големи възможности за нея и как тя ще постъпи, зависи от ценностната ѝ система и доколко гледа на себе си като на човек с изградени качества или предпочита да се възприема като кукла, задоволяваща чуждите капризи срещу съответното заплащане.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5a72a5fc79
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До 19 - А ти от кои вид самочувстиве имаш?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9751deeca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Номер 20, и сам(а) знаеш, че правилният отговор на въпроса ти се състои във втория абзац от мнение 19. А ако имаш съмнения, няма проблеми да се видим и тогава вече със сигурност ще си убеден(а) в думите ми.

- Кифлоприземител

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker