История на България в 14 тома от БАН - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121349)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18567)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

История на България в 14 тома от БАН
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 962 пъти
Здравейте. Не съм фен на Костадин Костадинов, но понякога му гледам клиповете в Ютюб канала му. Копейката може да е всичко, но все пак прави интересни видеа и много е вдигнал летвата в сравнение с видеоклиповете отпреди 2-3 години. Купил си е статив, закрепил е телефона, оправил е светлините и какъвто и да е, говори интересни работи. Нали той са снима пред своята библиотека в малкия дворец край Варна, който си купи със заем, дето го изплаща с държавна субсидия. Такива ги има много. Застават пред книги за повече авторитет. Всъщност си личи, че той много е чел. Добър оратор е, а за да станеш добър оратор трябва много да си чел.
Аз видях нещо интересно в неговата библиотека. На един рафт 10 големи бели книги. На тях пише История на България. Видя ми се хубаво и реших да проверя. През 70-те наближавала 1300 годишнината на България и патриотичните чувства сред народа растяли. Тогава Българската академия на науките била на една идея по-високо ниво като за времето си. И през 1979-та година решили да издадат книги специално по случай на 1300 годилнината на България. В началото искали да издадат 14, но до сега са излезли само 10. Има време. Може до 1400 годишнината, ако преди това не ни затрият, да излязат всички.
На мене ми стана много интересно. Реших “А защо и аз да не ги събера?” Вече не се продават. Затова потърсих в ОЛХ. Там имаше различни обяви от типа на 1-6 том, 1-7 том, 4-6 том, 5-7 том и така нататък. Изненадах се от цените. 200, 300 лева. А по отделно още по-скъпо, 40, 50 лева. Имаше обява където бяха по 16 лева, но човека вътре подчертавал. След няколко дена обявата я няма. Подчертавано, ама ето, купиха ги. Това е нормално. Няма как да искаш такива книги за 50 лева общо целия лот. 200 лева за 7 тома дори е изгодно. Така излиза по-малко от 30 лева на том. А ако ги купуваш поотделно ще излезе повече. Нямаше как да не попадна и в сайта на Книжен пазар. Там са най-големите скъперници. Описание няма никакво. А цените са все надути.
Но аз не се предадох. Реших, че ще ги събирам. Ако ще и години да е. Аз не бързам за никъде. И стана чудо. Намерих том 7 в стор.бг за 5 лева. Не знам защо само 7-ми том се продава? Поръчах го. С доставката излезе малко повече от 10 лева. Пак е по-малко от най-евтините за 15 лева. Седми том се намира най-лесно. Дойде куриера и като хванах кутията с книгата вътре и му викам много тежко, той еми тежко е. Качих се и в отворих. Огромна книга. Наживо е много по-голяма отколкото изглежда на картинка. Има кожени корици и е покрита с хартиена подвързия. Сложих я на леглото. Потъна в дюшека. Тежи 3 килограма. 10-те заедно биха тежали над 30 килограма. Огромна книга.
Затова си има причина. Може би са я направили толкова голяма, за да издържа през времето. Ние черпим сведения за миналото от големи книги от кожа. Може това е била и идеята на БАН. Големи кожени книги, които да издържат през вековете. И някой ден нашите потомци или ако не дай Боже все пак успеят да ни затрият учените от бъдещето да имат сведения за нас. Както примерно книгата на някой средновековен арабски автор ни дава сведения за Европа.
Остават ми още 9 тома и евентуално ако някой излезе в бъдеще. Ше си ги събирам. Да събереш всичките е цяло приключение. До 7 том се намират сравнително лесно, стига човек да има кешовица. С хартиените подвързии са още по-редки, а подвързията да е запазена си е цяло чудо. 9-ти том като е излязъл го е имало в издателство Тангра-Танакра за голямата за времето си сума от 90 лева. Сега може да достигне стотици. А десети том напрактика не съществува. Толкова е рядък, че е като златно кюлче. Буквално. Вярвайте ми. Няма значение. Забравих 8 и той е много рядък. Не знам защо е така. Първите не ги продават, 7-ми струва малко, 8, 9 и 10 са златни. Да ги събереш всичките или поне до 7 или 8 том си е цяло приключение!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: 70d4cada7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   С това обезценяване на рублата и тая инфлация е крайно време да го повишат поне на Рублин.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 5a199ddb48
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Аз имам по старите издания от 50-те. Никога не съм ги чела. Но История на България ползвах, когато си подготвях кандидатстудентските теми, каквито някога бяха изискванията на СУ. Издържах си изпита с 4.50, но нашите нямаха пари да правя научна кариера. Записах в провинциален университет археология, но прекъснах за да се занимавам с транспортен бизнес. Да ти кажа ползвах ги от училищната и градската библиотека. Там са налични да си ги ползваш, колкото си искаш, ще ги събереш щом си си наумил, ще научиш интересни неща. За времето за което се готвих една година изчетох първите три тома. Четвъртия го подхванах в университета, събрана е много интересна информация за българската история и археология. За времето са си били луксозно издание, но с тази Америка в България едва ли скоро ще се радваме на нови издания. Мога да те посъветвам да провериш и антикварните магазини в твоя град, но и за там ще ти трябва кешовица. Успех.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 96dd6d2175
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Имам ги всичките без последния 9-ти том. 10 не знам да е излизал. Той трябва да е за времето след 9-ти септември.
Като цяло е много добра поредица, навремето за изпитите в университета четях предимно от там. Недостатъкът е, че е на академично ниво и всичко е много подробно. По-голямата част от нещата не ти трябват ако не си професионален историк.
Не виждам обаче никаква връзка с тая рубладжийска аномалия Копейкин. За да станеш добър оратор, се иска тренинг. Учи се. Повечето хора могат да се научат, има специални курсове и школи за това. Аз например имах ужасен проблем с това нещо когато трябваше да правя някоя презентация. Пред 20-30 човека се справях. Пред 300-никак. При много малко хора това е дарба. Било е дарба при Хитлер. Него никой не го е учил. В ново време обаче никой не разчита на дарба само. Всички минават обучение, ако им се налага да говорят пред хора. Това е техника, учи се.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: ac8014c84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   В България почти не се издават научни книги, защото хората не само че не четат вече, но и от тези, които го правят, масово наблягат на художествена литература.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 66c44ef8d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Първо, том 10 не е отпечатван. Второ, има ги в библиотеките, няма нужда да трупаш хартия у вас. Ако толкова те интересуваше историята на България, досега да си ги прочел.

 
  ...


...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 0d97d7f365
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Да го повишат на Рублин и на мен ми звучи по-добре :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: bf04a752b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Авторе благодаря, моят том 7 току що пристигна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker