Защо не произвеждаме ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121551)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо не произвеждаме ?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 881 пъти
Добре толкова ли е трудно да произвеждаме меса и зеленчуци ?

Бях в Нидерландия. Навсякъде е посято с цветя и зеленчуци. Дори са направили изкуствени почви и сеят върху водата.

Как става тази работи ? Страна, която е 2.7 пъти по-малка от България и няма като нашите почви, се превръща във вторият най-голям износител на селскостопански продукти в света след САЩ....

Добре, няма никога да настигнем Западът, като стандарт на живот и покупателна способност, но поне да произвеждаме. Днес си купих кисели краставички и 9/10 буркана бяха от Турция.........

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 49523d54fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Зная, че както са настоящите правила, за българските производители е неизгодо да произвеждат и да продават тук - изкупуват им продукцията почти за без пари, до скоро чувах страшни неща за мафията в селското ни стопанство. Отделно има конкурентни продукти от други страни в пъти по-евтини от нашите. Необяснимо ми е защо не се предприемат мерки, бюрократично ли сме спънат от ЕС, какво ли?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 75edc5843a
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Много просто - там "селянин" не е обида, а работа като всяка друга.
Тук почвата и климата са като в рая, ама комплексарщината заслепява и умопомрачава до неузнаваемост.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 54ac77d91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Много дълга е темата но ще ти нахвърля някой факти
Производството на храна във всяка европейска държава е държавна стратегия, за изхранване на собственото население, ако се случи по някаква причина липса на внос. Държавите дават на производителите на зеленчуци достатъчно големи субсидии, така че не е нужно за производителя да печели от реално продажба на продукция, дори и безплатно да я раздава той си е предоволен. У нас също има субсидия, в повечето случаи също достатъчна, но нашите хитри производители сеят зеленчуци само на хартия, а нивите им празни. Защото и наказанието е ако те хванат, че вземаш субсидия а не си сял нищо, само връщаш субсидията, защото започваш да твърдиш че си сял ама не поникнало или растенията се разболели и изсъхнали и такива подобни. Ето пример с домати и тикви:
https://bnr.bg/horizont/post/101182017/masovi-izmami-s-pomoshtite-za-otglejdane-na-domati
С грах и други зеленчуци положението е същото, мине сеялката в неорана нива пръсне нарядко семена грах и хем има поникнал грах в тревата, заради субсидията за био грах, хем въобще нямат намерение да го отглеждат или берът грах, целта е само субсидията за био грах, която сумарно с няколко вида кандидатствания за различните субсидии може да достигне до 200лв на декар.
Това което виждаш като насяти зеленчуци са на онези фирми които прозвеждат салати и лютеници бг производство, те също вземат субсидия, но имат развит и пазар за продукцията, пък и като количество са пренебрежимо малко за държавата.
Хората обаче които имат малко семейна земя, не сеят защото документите за субсидии са много сложни за попълване и едва ли не трябва да имаш нает специалист, за да изпълниш изискванията по точките в закона и да виси с дни по разни кабинети в земеделието, понякога става въпрос и за подкупи на служители за да ти приемат и придвижат документите, въобще да ти се отпусне субсидия. За да имаш представа за колко субсидии говоря ето пример
За домати, краставици, патладжани примерно субсидията е около 230 лева на декар, ако сееш под 300 декара, ако сееш повече от 300 декара е по 150 лв на декарите от 301 нагоре. За пипер 295 лева на декар и пак ограничение до 300 декара.
Като трябва да знаеш че има и отелно кандидатстване за субсидия за торове и други видове подпомагания, за всяко от тях нови документи, ново разкарване до областния град, ново висене по кабинети и т.н.
За сеене на тютюн плащат субсидия по 12 лева на килограм, самия тютюн е много трудоемък ръчен труд. Субсидиите за тютюн се вземат от няколко човека, които са наели земите подпомагани за тютюн, А самите тези хора са от средно восоката класа на ДПС. Собствениците на земята биват наемни работници на собствената си земя, защото не могат да полълнят документите за субсидия, много са сложни има срокове и видове субсидии.
Засега толкова може би ще продължа друг ден

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9369632900
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Защото българите са Ганьовци и предпочитат да крадат евопейскитв субсидии от колкото да произвежда реална продукция. И се налага да се внася чужда скъпа продукция от вън. Единственото спасение е Терминал 2.












Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 64ab686513
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   4, бе то и ти си ганьовец, ама за тебе може, нали?

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c288f6f38f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   До 4,
Това с "Ганьо" явно вече е доста на мода, всяка втора дума е "ганьо", "ганьо", "ганьо"....Ти "ганьо" ли си???

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0128e431ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   1, 3, че и 4 пишат нещата реално каквито са.

2 пляка популистки празни приказки, които тук в бг традиционно се използват за обясниение за всичко, в което сме назад и разбира се мнения като неговото обичайно имат високо одобрение. Видиш ли, тук нямало хора, които имат желание да са "селяни", ама в Холандия примерно всичкото население направо се избива за това и големите им градове пустеят, а не са претъпкани. Истината е, че навсякъде има хора всякакви, хора за всичко. Но "истината" на 2 е удобна и лесна, най-лесно смилаема.
Много е удобно да си затваряме очите за думите на 1, 3, и 4, да дадем едно харесване на 2 и да се чувстваме като най-проницателните и.. стабилно стъпили на земята (примерно).

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 31cf796ec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Ето чудесна идея - отиди си на село, посей продукти помогни за бг произвдоството. Ако поради някаква причина не си съгласен- ей тия причината

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a0320a3141
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Пропускате една много важна подробност и тя е, че с каквото и да се захванеш у нас, трябва да си приготвиш тлъсти подкупи и освен това да се отчиташ на мафията, която контролира цялата държава и съответно икономиката. Затова и у нас във всеки бранш има няколко големи играчи и почти никакви средни или малки. Дребния бизнес го няма никакъв. Преди няколко години дори се направи кампания, която затвори павилиончетата за сметка на една определена верига. България си е класическа страна от третия свят - огромна корупция, повсеместна мизерия и 1% изключително богати престъпници. Нямаме нищо общо с Нидерландия.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 207387138e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Субсидиите много изкривяват нещата. Семената станаха сложна работа - няма свестни сортове. И за капак, произвеждаш качествено домати, караш на пазара и ти казват "е, много скъпо - виж цената върви по еди колко си...". Нищо, че става дума за пластмасови боклуци. Като старите коли - ако има 2 броя от тоя модел по 5000лв, ти къде си тръгнал да искаш 10000.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ab63ea699d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Заради мафиотите,корупцията,рушветчийството и далавераджийството...Ако се занимаваш със селскотопанство си притискан отвсякъде с какви ли не бюрократщини, от които не може да дишаш.Виж сега и по пазарите сергиите са повече на прекупвачи,а не на производители.А големите вериги магазини също нямат интерес да има наше местно производство,за да могат те да си продават вътре и да не им правят отвън конкуренция.
В нашия град имаше пазар около такъв голям магазин,където идваха хора от селата и всеки си продаваше продукцията и можеше да вземеш нещо пресно и да се пазариш също...ами затвориха го.
Стигаш до едно положение и от там нагоре си искат рушвета,ами какво искаш от тая държава.Как да се поощрява земеделието.
А иначе изкупните цени са ниски и хората нямат сметка да ги дават там...Щом и розите в Карлово хората взеха да ги изкореняват.Сега правителството нищо не прави,за да помогне на дребния бизнес,включително и в селскостопанския сектор.Олиото защо е 8лв,това не е нормално....слънчоглед имаме.
А сме държава с най-плодородната почва в Европа.
Трябва ни правителство,за което интереса на обикновения човек да му е приоритет.А продовоствената обезпеченост, хранителната независимост и развитие на страната със собствено производство да е на първо място.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 64ab686513
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Преди няколко години купувах мляко от една баба на село. Та тя ми беше казала, че млякото ѝ го купуват на едро за 40 ст. Само че по магазините в града тогава беше 1,80 лв и то нямащо нищо общо с домашното като качество, т.е. яко разредено със сухо мляко. Ама яко - сигурно поече от половината е сухо мляко.

Така и не разбрах как става този номер - една стока от производителя до магазина цената и да се вдигне 4-5 пъти и то със значително влошено качество. Вярно, че има транспортни разходи, пакетиране, надценки, ДДС и т.н., ама чак 4-5 пъти. По пътя на икономическата логика би трябвало маржовете по различните звена във веригата да са равни, тъй като ако в едно звено е повече, там би следвало да има по-голяма конкуренция и съответно маржа да падне и да се изравни с на другите звена. Даже за прекупвачите трябва да е по-нисък, защото те купуват от цялото село и реализират по-големи обеми в сравнение с всеки един отделен производител, имат икономии от мащаба и т.н.

Най-вероятно хората, които държат бизнесите с прекупуването на млякото не са случайни и по някакъв начин изкуствено звеното се държи с ниска конкуренция, за да има възможност за големи надценки. Ако някой е по-запознат, нека каже, но аз оставам с такова впечатление.

Същото е и с зеленчукопроизводството. Масово производителите продават продукцията си на едро на цени близки до себестойност, понякога дори се принуждават да продават под себестойност на загуба, само и само да не изхвърлят продукцията си, отделно има внос на още по-ниски цени, а в същото време едно кило домати за крайния потребител е 5 лв, а краставиците дори още по-скъпи. Значи някой по средата във веригата прави яки пари на гърба на крайния потребител и прозводителите.

Не знам, но за мен не е нормално това. Все пак не съм в бранша, може и да греша, но все си мисля, че нещо не е наред в схемата. И това не е от вчера и днес, а от десетки години.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 57969ad24a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   с плод и зеленчук мощна икономика не се прави.
Прави се се с производство и експорт на машини.
Иначе казано купуваш болчета, тенекии, контролери за 100 лв и ги продаваш като сглобен продукт за 500 евро.
Държавата си взима 10те процента данък печалба.
Ето така се движи икономика напред.

Въпроса е че в България останаха почти само некадърните и мързеливи бачкатори и чакай от тях да направят фирма за машини...

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: e8af53697a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Днес е цената на млякото 65 стотинки, скоро ще става повече и обществента тайна е, че без субсидията, малкото млекопроизводители в странта ни ще фалират до 1-2 години. Млякото трябва да бъде вземано веднъж на 24 часа, от специални камиони с охладителни камери, след което бива транспортирано до студени зали, а след това зависи от търговец/производител, но най-често бива изследвано, обработено(ако го пастьоризират изобщо) и пакетирано. След това бива дистрибутирано по складове и от там отива в магазините, където стои в хладилни витрини.
Всяка от тези "спирки" и всяка една от операциите в тях струва пари, време и усилие.

И да - имаме проблем с корупцията, имаме и пробелм с мафията, но да се очаква, че млякото ще е по лев на литър в магазина, просто е нералистично. Лично аз си мисля, че трябва да имем по-голяма държавна помощ за този бранш, а не просто да се надяваме, че ЕС ще ни вади.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: ab63ea699d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Н. 13 принципно си прав.
Ясно е, че с високотехнологични продукти с висока добавена стойност се прави силна икономика. Това е друг въпрос.... Темата е конкретно за храните.

Обаче си е срамота държава с най-високото качество земя в света да не може да има хранителен суверинитет т. е. да не може да се изхранва от нея. А да се внасят 70% от храните от къде ли не. Умишлено се убива и подтиска местното производство от разни като Пилето и др.

Ние имаме традиции в зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство, в скотовъдството... Изхранвали сме империи и исторически сме били прочути градинари.
А в соца имаше създадени овощарски и зеленчукови институти, които разработваха добри и вкусни сортове, с които бяхме прочути къде ли не... Унищожихме питомното, да гоним дивото. Жалка картинка.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker