Възможно ли е да се издържаш от наеми ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121201)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Възможно ли е да се издържаш от наеми ?
преди: 2 години, 17 дни, прочетена 1754 пъти
Възможно ли е да зимате примерно в градове като. Бургас, Варна, Пловдив наеми и само от тях да се гледате? примерно 5 или 6 имота под наем за по 400-600лева на наем и ако имате някаква работа за 1000 лева да ви е като бонус? или прочие без работа.

Разбира се, то това е рентиерство, но до колко е удачно и дали има българи които само от наеми се издържат, все пак е трудно с днешните кризи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 17 дни
hash: 9a4afadb53
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Е, ако имаш няколко имота в София/Пловдив/Варна, какъв е проблема? Аз познавам 2-3 такива семейства. Също от земи можеш да се издържаш. Ако имаш 500 дка и взимаш по 70 лв на дка на година, това са 35 к на година, без данъци и без ремонти, амортизации и занимаване с наематели.

Докато с наематели на жилища често има проблем, нерви, загуба на пари от наплатени наеми, сметки, повреди, ремонти и т.н. А и си е ангажимент. Периодично трябва да правиш ремонти, да търсиш наематели, не се знае на какви ще случиш, да следиш сметки, данъци и тем подобни, да ходиш всеки месец да си искаш наема и т.н.

Аз отдавам само един апартамент и откровено е имало моменти, в които ми е идвало до гуша. Все нещо тече, все някой съсед недоволен, наемателя все има затруднения и го гоня цял месец за наема, все някоя сметка не платил, аз постоянно влизам, гледам, следя. Като търся нов наемател, пускам обяви, ходя по огледи. И често казано като тегля чертата не остават кой знае колко за мен. Взимам наем, ама за целта съм вложил сума ти и пари за имот, за обзавеждане, което се подменя на няколко години, ремонти постоянно се правят, данък сгради плащам.

Аз например взимам 350 лв, обаче всяка година все има нещо да се прави и подмени, като сложа и данък сгради и празни месеци и за мен я останат 3500 на година, я не.

На 10 г. веднъж имаш основен ремонт и пълна смяна на обзавеждане, което си е поне 10 к, т.е. 1/3. И на края какво, за мен са останали 25 к за 10 г., т.е. по 200 лв на месец средно. Да не говорим, че наемите се вдигат много по-бавно от инфлацията и реално и тия 200 лв се изяждат в някаква степен.

Е, хубаво аз съм дал близо 100 бона за имота барабар с разходите по сделката, ремонта и обзавеждането и на края ми остават реално 200 лв на месец с всичките разправии, които имам. Голяма файда, няма що.

И това при положение, че укривам дохода си. Ако го декларирам и него, ще ми остават 170 лв, които и без това няма да ги усетя. А ако си взел имота с кредит и лихви трябва да плащаш от джоба си. Макар че тя инфлацията яде и кредита, ама както тръгнаха да вдигат лихвите, си е риск. Защото ако няколко месеца наемателя закъса и не си плати заема, ти или трябва да спреш да плащаш на банката и да ти вземат имота, или да ги платиш за своя сметка.

Иначе има и фирми, които вършат тази мръсна работа, но и те взимат процент и за теб почти нищо не остава. Може би ако е в София, където наемите са високи има някакъв смисъл.

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: ae890fefc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Може да се издържаш от наеми, но и не е толкова просто. Семейството ми има апартаменти, даваме два от тях под наем. По правило, парите от наем винаги са по-малко от тези от заплата, но са като цяло по-сигурни. Ако имаш имот на добро място може да го даваш под наем с години.

Друг е въпросът, че това не е нещо, от което ще изкараш много пари, наемът не е заплата, а по-скоро пенсийка и допълнителен доход. Особено грешна е сметката, която много хора правят като се подлъгват да теглят кредити уж за имот с цел инвестиция, мислейки така: "с наема ще връщам заема, след Х години изплащам и ставам рентиер".

Банката ги е изчислила тези пинизи, така че да те надцака и винаги заема ти е по-висок от наема, отделно лихви, отделно данъци, отделно ремонти, така че накрая пак си изгърбен в полза на банката и парите не отиват за теб, а за нея.

Наемите са супер за възрастен човек, или някой който има наследство и не му се налага да си отчислява целия наем още 200-300 лв лични средства, за да връща заем, който е взел от банка, за да получава наем, който накрая пак не отива за него..

Гледам, че си писал за някакви 5-6 имота по 400-600 лв. Добре. ама на годишна база само за данъци ще ти заминат над 1000 лева за толкова имоти. Освен това не си казал - всички ли ще са "чисти" - без заеми по тях, без ипотеки, без лихви ? Тоест едни няколко милиона чисти пари в имоти набити ? Отделно имаш разни дребни неща винаги, ремонти, освежавания. Аз лично с две ръце съм фугирал плочки на баня, боядисвал съм стени, монтирал съм поставки и т.н., защото ако плащам на майстор за всичко ще ми излезе златно и все едно не получавам наеми, а ги давам по майстори, държавни данъци и т.н.

Тоест трябва да си поддържаш имуществото, да преценяваш какви хора влизат и излизат в него, да даваш коректност и да получваш такава от отсрещната страна. Не е просто да даваш там някакво място под наем и изобщо да не знаеш какво се случва с него. Така не става. И с имотите, както и с всяко друго нещо трябва да се занимаваш и да отделяш внимание.

 
  ...
преди: 2 години, 16 дни
hash: fc1f0af965
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Можеш, ако ги имаш. Имай предвид следните фактори. След почти всеки квартирант имаш освежителен ремонт, а на 10-15 години основен. Отделно подмяна на мебели и поддръжка на електроуреди. Тоест една пета от наема някъде го смятай за поддръжка на имот. Имаш и застраховка, данъци. Ако го ползва друг човек, не рискувай, застраховай ги.
Смятай си средно 11 наема годишно, ще имаш периоди на незаетост.
Има риск от недобросъвестни наематели. Хазяйката разправя, че едни не плащали, сменили ключа и с полиция ги е гонила. А май ако си знаят правата, няма и гонене, има дупки в закона.
Един апартамент ок, ама ако имаш 5-6 хотелиерството си отнема време. Все някой има нужда от нещо. Та или трябва време да имаш, или да наемеш фирма да ги менажира, което ти намалява печалбата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 16 дни
hash: 4756476d50
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Разбира се, ние сме от Бургас и даваме 3 имота под наем и зимаме общо 1500лв. Имаше дребни проблеми и когато се махнат наематели трябва да се види имота и ако има проблем да го управиш,но това иска пари.

бих казал, намазване на стените или малък ремонт не са толкова проблемни колкото. номер 1 и номер 2 казват.

Много зависи и от хората, до сега сме попадали на читави хора, имало е закъснения с наемите,но това е неизбежно :) И те са хора...


Но.. не се претиснявайте от малките ремонти, да... ще струва пари, но те се избиват в бъдеще и като укриете данък :)

90% от рентиерите си крият доходите.

 
  ...
преди: 2 години, 16 дни
hash: 7b58ef6be6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До 4 - Не си имал серизно проблеми. И какво? Спестяваш си по средно 540 лева от данък на апартамент? Или по-малко? Надявам, се че отчиташ нещо, защото иначе глобичката е 6000 лева на имот. 11 години спестявания на данъци, няма да ти го избият. Не, че ще можеш да го правиш после, защото НАП ще лази постоянно пред вас и ще има редовни интервюта с наемателите.

"бих казал", че ако "намазваш" стените, ще дойде момент,в който това ще те ухапе по задника, а ще има и по-големи ремонти. И не разчитай на "чиитави наематели". Имай си договори и прочие, че някоой ден нечитавите ще ти изядат главата ...

 
  ...


...
преди: 2 години, 16 дни
hash: 1db05afc47
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   За можене може, но не е толкова лесно и приятно, колкото вероятно изглежда. Първо, много зависи от града и вида на имота, не е все едно дали даваш панелна кутийка в краен квартал или 100 кв. в центъра. Наемателите просто са хора от различен тип.
Доста имоти и в момента стоят празни, това че ще купиш и дадеш нещо под наем, не значи че някой веднага ще го наеме. Освен това вече са ти написали за ремонти, поддръжка на бяла / черна техника, недобросъвестни наематели и т.н. Аз дето 1 паркомясто давах под наем, пак си имаше проблеми: входната врата разбили, айде да я сменим, общи части се поддържат, асансьорът за коли трябва да се ремонтира... абе главоболия си е.
Ако си представяш, че ще стоиш, ще събираш пари и ще щракаш с пръсти, забрави. И да, много е важно дали жилището е твое и го даваш под наем или тепърва ще купуваш и ще чакаш да си избиеш инвестицията. Във втория случай ще останеш неприятно изненадан, а вноските по кредита, ако имаш такъв, си вървят. Веднъж се прецаках с такава "инвестиция", за щастие не с много пари, втори път никога.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 16 дни
hash: 4756476d50
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   номер 5, аз съм 4, имам си договори споко, това не само аз го правя ами и други. И дали ще изгорим или не (знам какво може да стане, една голяма глоба или обществен труд). ЗНАМ ! наясно съм но без риск няма печалба. Знам грозно звучи ама сме в БГ ....

ВИЖ ПОЛИТИЦИТЕ !!! те крадът повече от мен.

Наши близки имат близо 10 имота и не знам колко наем зимат,но укриват даже повече, и те си знаят техния риск. Докато живеем в БГ и няма ред, хората се възползват.
Има няма половин милион Българи дето крият наемите си, едвали са толкова тъпи и не знаят рискът, тва си е руска ролетка де.

 
  ...
преди: 2 години, 16 дни
hash: 0a3ac5f642
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   "примерно 5 или 6 имота под наем за по 400-600лева на наем и ако имате някаква работа за 1000 лева да ви е като бонус"

Ти с 5-6 имота вече си на пълен работен ден, синко. Ти си собственикът, всяка една повреда е твоя отговорност. В ап. 1 тече тръба? Ти викаш ВиК. В ап. 2 е изгорял бушонът? Ти викаш електротехник. В ап. 3 тече таванът? Позна, пак ти. Не знам защо си мислите, че да даваш под наем е просто да си седиш на задника и да ти дават кинти, ти си директно отговорен за всеки един имот. Най-якото е ако имаш наемател-кретен, който да ти направи някоя беля.

 
  ...
преди: 2 години, 16 дни
hash: 4a88171600
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Реално да имаш едно жилище в повече и да го даваш под наем не трябва да се счита, като някаква инвестиция от която ще текат пари, че да не се работи, а като инвестиция-сигурност. Например, теглиш ипотечен кредит за 100 хиляди евро (това е общата сума, която трябва да върнеш изключвайки инфлацията) и да кажем го изплатиш след 20 години, тогава вече ще си на минимум 45, по реално на 50 години, т.е. сравнително близо до пенсия. Е, представи си как би живял с 450 лв. пенсия (или колкото стане след тези години отчитайки инфлацията), не е приятно нали. Но, това допълнително жилище ти дава допълнителен доход, под формата на някакъв наем. Или ако се наложи да имаш спешно нужда от повечко пари накуп (да речем някаква операция) ще го продадеш, естествено за по-малко от бъдещите 100 хил. евро, но през тези 20 години ще си покрил тази разлика от наеми.
Дори да го закъсаш много по някое време, ако не на печалба, то поне ще си си покрил, това което си вложил в началото. Да речем, минали са 10 години от както си теглил кредита, като си върнал 60 хилки от това, което трябва да върнеш. Но поради някаква причина вече не можеш да си плащаш вноските или ти трябват спешно пари - продаваш го това жилище за 70-75 хиляди и връщаш останалите 40 на банката. Като теглиш чертата (т.е. приспаднеш първоначалното си самоочастие плюс всичко което си вложил), то тогава за тебе остават 15-20 хиляди, т.е. дори и при лош сценарий си защитен. Естествено, в тези сметки е изключена вероятността имотния пазар не просто да падне, а направо да се сгромоляса и жилищата да поевтинеят два-три пъти. Но, практиката показва, че такъв сценарий е много малко вероятен - просто в България цените никога не падат, винаги може да се измисли някаква причина това да не се случи. Така, че придобиването на допълнителен имот (поне според мен) е инвестиция-сигурност, един вид вържи си гащите, която ти гарантира някаква стабилност в живота, колкото и да няма нищо сигурно. Горе-долу това е като инвестиране в злато (или други скъпоцености) - сигурно няма да забогатееш, но няма и да останеш без нищо, ако просто си държиш парите (ако ги имаш де) в банката и инфлацията да ги изяде.
Естествено, ако си рисков играч и не искаш просто сигурност, а печалба, тогава трябва да се инвестира в по-рискови активи.
Да имаш 5, 6, 7 имота и да ги даваш под наем, вече не може да се нарече странична дейност, защото постоянно трябва да правиш нещо - я ремонт, я оглед с потенциални наематели, я разправии с другите собственици и наемателите. Въобще става си основното ти занимание и или напускаш работа или си търсиш такава на половин ден. Имах един познат, чийто съсед имаше 5 апартамента в различни квартали на София и ги даваше всичките под наем. Та той постоянно се оплакваше на съседа ми, колко лесно била неговата - имал си свободно време да се занимава с каквото си поиска, а той горкия всеки ден след работа ходел до някой от апартаментите си, поради някаква причина. Като се замислиш има право, взема пари, но и не му остава време да ги харчи, та за това ги дава на жена си тя да ги харчи :) Другият вариант, наемаш си фирма, която да се занимава с това, но естествено ти намаляват и приходите. Освен това, когато имаш толкова имоти, данъчните много добре знаят, че ги даваш под наем и трябва и да плащаш и 10% от наем за данък, т.е. още едно намаление.
В крайна сметка, идеята ми е, че е добре да имаш едно - две жилище в повече и да ти текат някакви допълнителни приходи с малък риск и не много усилия и ангажиране от твоя страна. Но вече за истински бизнес, се изискват усилия, време, нерви и по-голям риск, т.е. ако имаш толкова пари по-добре започни друг бизнес или инвестирай в нещо друго (акции, крипто, взаимни фондове, застраховки).
А това, което номер 1 казва за земята е много добре, но само на теория. 500 декара за нашите стандарти си е ултра-голям земевладелец. Дядо ми и брат му едно време са влезли в ТКЗС-то с 15 декара и са били от средните собственици. Представи се сега, колко земя имам, като сме десетина наследници (не знам точно колко сме). Да си имал късмета да си бил мутра през 90-те, тогава да си купувал земя, след като я върнаха, ама моите родители не се били. Сега вече реално няма земя за продан. Ако има някъде е някое малко парче в блок, който е с ниско качество, до граница с друг имот, има ел. стълб в него или каквото и да е, затова и е на пазара. А това да си купиш повече от няколко декара на едно място е немислимо. Арендаторите и фондовете инвестиращи в земеделска земя отдавна са ги изкупили. По-лесно би било да инвестираш в такъв фонд, отколкото да намериш за закупуване.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 16 дни
hash: ce5fe9f8d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ако са ти по наследство сигурно може, ако обаче вкараш пари в имот или се овъртиш с глупави схеми с кредити как ще купиш имот и ще го изплащаш от наеми и после ще купиш сруг и тн. тва са пълни глупости, никаква икономическа логика. Прост пример за лоша инвестиция е имот, в софия под 130 к евро няма апартамент който да става, наема на такъв ще е макс 500 евро, щото за тия пари ще е в овча купел, редута, младост. Сметни си roi сам, тва е пълна простотия, по-добре в s&p

 
  ...

...
преди: 2 години, 15 дни
hash: c38ff97461
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   3, аз знам за мутри в София с по няколко апартамента. Те нямат проблем с наемателите.

 
  ...
преди: 2 години, 15 дни
hash: 4a393c6f62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 12 - И защо не се притесняват?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 14 дни
hash: 22dc30fb56
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До 11 -Имаше логика, допреди 10-15 години, когато беше почти невъзможно, за българин да отиде и да инвестира големи суми в някой чуждестранен фонд. Но днес ис прав - не си струва.
Имаш ли определени фондове, които би препоръчал, на бъгларин, който примерно би искал да прави годишни или дори месечни вноски?

 
  ...
преди: 2 години, 14 дни
hash: 9a4afadb53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   14, заеби ги тия фондове. Някои от тях са мошеници, а другите при първия по-сериозен срив на пазара, ще фалират. После се оплачи на Карекин II Нерсисян.

 
  ...
преди: 2 години, 14 дни
hash: 4756476d50
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   14, ако знаеш колко хора живеят с наеми днешно време в бг... бедна ти е фантазията, и карат скъпи коли дори :)

Защо всеки казва няма смисъл, преди имало. ЛЕСНО :) нямате затова говорите искате да сринете и другите с вас

наши близки зимат 6 наема и си живеят.

ходи пиши,че с наематели проблеми има, да има, но това е част и се случва веднъж на 5-6 години....

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 14 дни
hash: e074e81666
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Съгласна съм с 16 - майка ми купи преди 20 години апартамент и едно таванче, които дава под наем. Рядко има нещо, което да се прави по тях. Приходите определено са много повече от разходите и нервите.

 
  ...
преди: 2 години, 14 дни
hash: 3fa8dc27d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Ще каже човек, че всеки ден се появяват нови течове през тръби и тавани, дограми се скапват, електроуреди се повреждат и всичко това иска постоянни грижи.
Най-дълго на квартира съм бил около 4 години, на друго място - 3 години, на още няколко съм бил за по 1-2 години. Като тегля чертата, само на две места съм имал пренебрежимо малки проблеми: в едната квартира казанчето на тоалетната чиния пропускаше вода, защото уплътнението не беше добро (това сам го оправих), а във втората квартира уплътненията на дограмата бяха понапукани и наемодателката поръча да бъдат сменени с нови. Във всичките случаи съм се виждал с наемодателите веднъж месечно за броени секунди или най-много 1-2 минути, като на една наемодателка и на един друг им по веднъж се случи да им оправя Windows-а и някои програми безплатно.

Иначе се е случвало в една от квартирите да заваря кухненската маса с отрязани крака, защото наемателят преди мен (арабски студент) решил, че ще прави от нея ниска холна масичка. Та, и наемодателите понякога страдат от недобросъвестни наематели, но от разговори с първите е ставало ясно, че проблемните наематели почти винаги са индийци и араби, а не българи. Познавах и един французин, на когото миналата година помогнах да си намери читава квартира и той накрая остави наемодателката да се оправя с неплатени задължения за ток, вода и входни такси за два месеца за общо около 400 лева, като се изнесе точно преди да плати следващия си наем. Хубаво, че беше предплатил 1000 лева за два наема и тя не изгоря напълно.

Преди 10-ина години съм бил в два апартамента, отдавани под наем кратскосрочно, които струваха по 50 лева на денонощие. Собственичката тогава имаше 6 такива апартамента и тя наистина се занимаваше всеки ден с нови наематели (както и номер 8 спомена за тези в нейното положение), но пък и печелеше в пъти по-добре, отколкото наемодателите на квартири за дългосрочно отдаване. Ако всичките 6 апартамента са отдадени, това прави по 300 лева на ден. Като махнеш данъците и някакво малко количество гориво за пътуването до всяко жилище в рамките на централната част на Пловдив, остава една нелоша печалба. Тогава се налагаше да се чака с дни, за да се освободи такова жилище от нейните, така че вероятно най-малко 4 от общо 6 са били трайно заети по всяко време.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 14 дни
hash: 89e3b82fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   До 15 и 16

Звучите като баща ми. И преди да кажете, че трябва да го слушам, ще ви кажа, че не трябва. Цял живот го слушах. Заради него, веднага като почнах да изкарвам пари, взех да инвестирам в имоти в България, въпреки че планът беше, никога да не се върна в България. Заради него се набутах 50 000 лева с апартамент в Копенхаген. След продажбата, като се разплатих с всички, останаха с едни 16 000 лева. РАботата е, че вноските ми, едва последните 3 години бяха паднали, поднали под средните наеми. Общо взето, като ударя чертата, съм на едни стабилни - 10 000 лева.

Добре, че попаднах на точното място, сред точните хора. Обичам баща си. Малко или много, има магистратура, чел е хиляди книги е добър специалист в областта си, но във финансите е гола вода. Добре, че попданха в компании, в котио има много икономисти и финансити, че да ми казват буквално, какво да правя. Още 2015-а ми казваха, да НЕ правя това, което правя. Смешното е, че ако ги бях послушал, днес щях да имам 3-4 пъти повече пари, от стойността на жалките имоти с които останах.

Просто ви казвам, че нещата са малко по-сложни и не всичко е измама.

И до 16, специално, ще отговоря на всичко:

"14, ако знаеш колко хора живеят с наеми днешно време в бг... бедна ти е фантазията, и карат скъпи коли дори :)"

15.7% според Евростат. А иначе, според "бедната ми фантазия", 70% от автопарка ни е изграден от стари 15 годиншни коли, поисле имаш и такива с по-високи доходи и по-нови коли, разните програмистчета с Инфинитата, чат пат някой футболсит и депутат, малко бизнесмени, но имаш и 1 на 15 коли, дето е скърцаща S класа на 300 000 км, която е "нова" само на 7 години и стурва 60000 лева, което колкото една Мазда 3 с екстирте. Не съм впечетлен. Хич даже. И не разбирам, с какво това ми помага, да видя, че трябва да инвестирам в имоти да давам под наем, спрямо други опции.

"Защо всеки казва няма смисъл, преди имало. ЛЕСНО :) нямате затова говорите искате да сринете и другите с вас"

Определено не спадам в гарафата малоимотни, но ще те посъветвам, да не си изграждаш някаква илюзия, в която "ние", се борим срещу "вас" и искаме да ви "сринем". Ако се замислиш, дори "ние" ти помагам, защото насърчавам хората, да НЕ купуват имоти и да живеят под наем.

"наши близки зимат 6 наема и си живеят." - Имам дислексия и съм леко на спеткъра. Какво е причината, че пишеш по-зле и от мен?
А и да, че отговоря - Да са живи и здрави. Аз също взимам заплата и наем за земите и аз си живея. Така са решили, така действат. Аз смятам, че има по-оптимални решения.

"ходи пиши,че с наематели проблеми има, да има, но това е част и се случва веднъж на 5-6 години.... " -

Какво? Не, често - ще го преведеш ли на български език?

И защо са тея " :) "? Приличаш ми на заядливото хлапе в училище, което винаги ще каже нещо "да тий гадно" и ще пусне една самодоволна усмивка, а после се чуди, защо никой не иска да говори с него. Та те съветвам - не бъди такъв. Може и да греша във всичко, което казвам, но ако вярваш, че трябва да ми го натъркаш в лицето, не се изненадвай, когато хроата запончат да странят от теб.


Иначе често ви казва - не че апартаментие са невъзможни, просто има по-добри опции, з аповечето хора. Ако сте добри майстори, ако познавате районна, ако вярвате, че ще успеете - инвестицията в апартамент може би е правилната за вас. Аз просто не вярвам, че е правилната за всички хора!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 14 дни
hash: 9a4afadb53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   20, не знам за баща ти, ама аз съм финансист по професия и от 2008 г. се занимавам с инвестиции и не го казвам ей така. Изследвал съм толкова графики и инструменти, колкто врабчета не си виждал. Не казвам, че не може да се спечели, но въпросът е заслужава ли си риска. Аз лично не бих рискувал с такива "фондове", особено български. Има нещо, наречено risk to reward ratio, не е само до печалба.

 
  ...
преди: 2 години, 14 дни
hash: b4df1fb909
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Зависи къде е апартамента. София, Пловдив, Варна, Бургас и малките морски градове - да. Русе, Стара Загора - по-скоро не.

 
  ...

...
преди: 2 години, 14 дни
hash: dc4ce36a16
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   До 21-Има нещо, наречено съотношение риск/възнаграждение, не е само до печалба! Пиши на български, моля!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 13 дни
hash: b4df1fb909
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Да, но зависи къде. Трябва да е или студентски град като Свищов, Търново, или да привлича туристи като Банско, Сандански, Велинград, всичките морски. В Горна Оряховица грозната никой няма да иска да ти го наеме, а и ти едва ли ще дадеш пари за такъв грозен град, евентуално там ходят хора, които не могат да си позволят ВТ. Същото е и с Перник - грозен, отблъскващ град, но става за спалня на София.

 
  ...
преди: 2 години, 13 дни
hash: 0a3ac5f642
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   18, това е много хубаво, една анекдота не променя тенденцията. Въпросът беше дали може с 5-6 апартамента покрай работа да се издържа някой. Отговорът е може, ако е готов да си счупи гърба от труд. Една стая не е 5-6 апартамента.

Ето някои от разходите, които собственикът е длъжен да очаква:
- имотни данъци (нищо особено);
- основен ремонт (при нужда, брой го около 10,000, според квадратурата и др.);
- поправки за всякакви недъзи (тръби, електроинсталация, мазилка, отопление, уреди, мебели и т.н.);
- изплащане на заемите (който си е наследил 5-6 имота наготово, браво, това го пропуска);
- поправка на всякакви възможни щети от наематели;

Сега, ако бай Иван е наследил всичко наготово, и всичко му е изрядно от самото начало, и не се нуждае от никакви ремонти или обновяване по имотите, да - може да си легне на дирника и само отвреме навреме да се обажда на някой майстор. И това пак е ако всичко върви плавно, наемателите не са боклуци и си плащат наема. В реалния свят, наемателчетата свинстват, опитват се да те изпързалят, а и вероятно не си наследил току-така 5 гарсониерки или др.

В мой личен случай, наемател е разбивал мебели с тесла; друг мелез не си плащаше наема; трети наемател остави мястото като свинска кочина. Това е само един имот, плюс работата и парите, вкарани в поддръжката му. Сега го умножи това по 5, гледай колко забавно става. Да даваш няколко имота под наем вече си е поне работа на половин ден, освен ако (пак казвам) магически не ти върви всичко по вода.

 
  ...
преди: 2 месеца, 13 дни
hash: 437dae6099
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   И ние с съпруга ми имаме един апартамент, който скоро време ще освободим, понеже си купихме нов, по-голям. Този, в който сме в момента е ново строителство преди около 3 години се настанихме и всичко е ново, като мебелите са по поръчка, вложихме доста пари за ремонт и обзавеждане понеже не мислихме за деца с мъжът ми, но по стечение на обстоятелствата вече ще имаме 2 :) Сега се чудим какво да правим с този, който имаме вече. От една страна си мислим да го дадем под наем, понеже така или иначе ще стои празен и няма какво да го правим, но от друга малко ни е страх от това на какви наематели ще попаднем. По принцип в нашия град наемите вървят около 500-600 лв за такъв апартамент (имам предвид като големина и местоположение), но всички които се дават под наем са с обзавеждане от соца и панелки, докато нашият не е така. Лошото е, че не може да го опразним и да го дадем под наем необзаведен, защото абсолютно всичко е вградено или закрепено за стените, единствено дивана и трапезната маса можем да махнем. Не ми се иска просто да си стои празен години наред, защото уредите и мебелите дори да не ги ползваш остаряват. Но и не искам и да си вкарам "таралеж в гащите" с наемател, който не си плаща сметките, наема или за месец съсипе тотално апартамента (при най-лошия вариант). Не знам дали за 500-600 лв си заслужава, при положение че реално от тези пари ще ми останат 200-300 лв след като си приспадна всички разходи които ще имам по апартамента.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker