Рецесия, та рецесия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121536)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18611)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Рецесия, та рецесия
преди: 2 години, 4 дни, прочетена 1126 пъти
Следя икономически новини и постоянно всички икономисти твърдят, че идва рецесия. Печатали се колосални количества пари, лихвите щели да се вдигнат, задлъжнялостта била огромна, инфлация имало, балони имало и т.н. Обаче това се повтаря от сигурно поне година-две, а някои икономисти и от доста повече. Тази рецесия така и не дойде до сега на пук на всички лоши показатели. Всъщност в някои държави вече има официална рецесия, т.е. свиване на БВП, но не е нищо впечатляващо към момента.

След толкова тръбене очаквах да е нещо като 2007-2009 г. със срив на акции, имоти и т.н. с 50% и повече, бум на безработица и др. Да, има и някакъв спад на фондовите борси последните месеци, но едва с 20%, видимо съдейки по магазините има и известен отлив на потреблението, но като цяло нищо впечатляващо. Безработицата е на рекордно ниски нива в повечето страни, заплатите растат макар и с по-малко от инфлацията, всеки втори си ходи по почивки и т.н.

Аз знам, че когато прекалено много хора очакват дадено нещо от пазара, то обикновено става точно обратното. Та започнах да си мисля, че всички тези прогнози няма да се сбъднат. Не знам, може пък всичко да си дойде на мястото противно на очакванията. Или може да се влоши, но не по начина, по който очакват хората. Може например да не се срине всичко ефектно и бързо за година-две и да започне рестарт, както стана 2007-09, а да се срива бавно, постепенно и за много дълъг период от време. Нещо като в Япония, тяхната икономика от 80-те/90-те като цяло се забави, индексите им от 80-те години вървят постепенно, но постоянно надолу и опровергаха мита, че индексите задължително в дългосрочен план винаги са нагоре въпреки моментните спадове. Друг вариант е изобщо да няма срив на акции/имоти, безработица и т.н., ами просто да има по-висока инфлация в следващите години и чисто и просто покупателната ни сила да пада с бавни темпове, без да се срива всичко рязко, без да има рецесия и безработица. А индексите и имотите да се обезценяват, но не падайки в абсолютни цифри, а просто да растат с темпове, много по-бавни от инфлацията и така да се обезценят като стойност, а не като абсолютна сума.

ПС: четох, че инфлацията се дължи не толкова на печатането, колкото на влошените доставки на суровини. Вследствие на Ковида в момента доставките са нарушени, има логистични проблеми, съответно няма достатъчно доставки на суровини и цените им са нарастнали главоломно, което рефлектира върху инфлацията. Но ако логистичните проблеми се оправят, може би нещата ще си дойдат на място.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 дни
hash: 958c362e39
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Много четеш, прекаляваш с интернета.

 
  ...
преди: 2 години, 4 дни
hash: 862a9db74d
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   И аз това се чудя. Още от началото на Ковида се говореше как икономиката на света ще умре след 2 месеца мерки.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: 88aec8dce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Mного добър анализ си направил, но въпреки това, не виждаш проблем?
В момента усещаме ефекта от дългата блокада, нарушени доставки, последвалото печатане на пари, повишаване на цени на суровини.
Тепърва ще видим ефекта от повишаване и/или липса на горива, допълнително нарушаване на доставки от и за Русия, закриване на огромни бизнеси там. Например, все още не се показва ефекта от повишаване на суровините в сектор строителство. Един тон желязо януари миналата година струваше 950 лв., сега е 2400лв. За съжаление, този сектор включва голям брой други материали и дейности.
Голямата криза 90 година започна по същия начин- от колапс на търговските връзки в източния блок/ СИВ/, изчезване на суровини, срив на производство, прикрита инфлация , докато от долар за 72лв. за един ден стана долар за 3000 лв-колкото половин заплата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 дни
hash: af3e3c996a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Бизнесмените няма да усетят толкова рецесията колкото служителите. Винаги бедните/служителите на фиксирани заплати първи и най-силно го отнасят.
Никога не е било до парите, а до това колко състоятелен си. Ако имаш ценни ресурси, стоки, умения си защитен от всякакви рецесии, кризи и тн, защото ти диктуваш правилата и хората се съобразяват с ТЕБ. Да си чул или видял Ролекс или Мерцедес да обявят фалит? Галена напук на кризи построи палат. Д-р Енчев бърка ли го цената на горивото? Съседът ми, който е с 6 апартамента просто си вдигна наемите за да компенсира инфлацията. Парите са илюзия, с която ви мажат очите хаха
Ако си господин никой ще те засегне, да.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: ed988b7165
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Пазарите са със 17% назад.
Инфлацията за две години е двуцифрена.
Ръстът на цените на имотите вече спря, дори и в София взе да пада.

Представи си, че си инвестирал 100 000 лева в популярни индекси. Очаквал си 10% ръст на инвестиция, заедно с 1-2% дивиденти, като си очаквал и 1-2% инфлация. Т.е., очаквал си, че ще имаш грубо 109 800 лева, в миналогодишнни пари.
Обаче сега имаш 73 000 лева в миналогодишни пари.

А иначе, докато не си изгубиш работата, рецесията няма да ти е проблем, предполагам. Те някой хора, така и не усетиха 2008-а година, защото бяха на хубави позиции, запазиха си ги и не ги удари толкова силно. Другото е, че правителствата малко или мнгого се опитват, да облекчат ситуацията с различни методи. Дали това ще е добре в дългосрочен план или ще влоши положението, не зная.

А за инфлацията - за няколо години САЩ "напечата" двойно повече долари, като започна и да ги раздава за щяло и нещяло. Не е имало таквоа събитие в историята, без да е имало масивна инлация след това.
САЩ изобщо не е първата държава, която злоупотребява с позицията си, на доминантна военна и икономическа сила, за да си увеличи яко външният дълг, да издава изкарва валута от нищото, когато ѝ трябва, без оглед на бъдещите последствия, а след това, да изкарва още и още валута.
Токова поведение, може да се проследи до древен Рим. Имало го е в средновековието, имало го е при французи, холандците, французите, британците и други ... Като резултатите са винаги едни и същи - Масивна инфлация, загуба на икономическа сила и забавяне на развитието. За съжаление, в Европа следваме събитията в САЩ и понасяме пълните щети от глупавите им решения.

Нямам съмнение, че инфлацията ще продължи. В моемтна виждам бизнеси, казващи, че били на изпарения, че едвам оццелявали, така че очаквам фалити, безработица и по-ниска покувателна псособност, което примесено с инфлацията, ще води до още фалити.
Не виждам и как ще останат скъпи жилищата, когато никой няма да може да ги купува, а вече ниските лихви взеха да изчезват. Дори взеха да се връщат лихви по депозити, на нива, които не сме виждали от 10-15 години.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   5, има логика, но ако има висока инфлация, как да се сринат имотите, като тя само инфлацията ще ги изяде. Как един имот, който сега струва примерно 100 000 лв, веднъж ще се срине до 50 000 и втори път като стойност, защото тези 50 к след 5 ще имат стойността на 20 к примерно.

Когато 90-те години имаше хиперинфлация в България да не би да са паднали цените на имотите? Може да са паднали стойностно, но не и абсолютно. Няма как хляба от 1 да стане 1000 лв, а апартамента от 10 000 5000. То излиза, че с 5 хляба трябва да можеш да си купиш апартамент.

70-те години в САЩ дори е имало висока инфлация и имотите са продължавали да поскъпват, макар и с малко по-малки проценти от ифнлацията. Същото е било и 1917-1920 - пак висока инфлация, пак поскъпване на имоти, но с по-ниски от инфлацията темпове. Все пак имотите се приемат и като защита от инфлация и съхранение на стойност, така че няма как да паднат при инфлация според мен. Най-много да поскъпват по-малко от стоките и услугите.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 дни
hash: 46f5787ece
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   до 5:
1/3 от жилищата в България са празни, необитаеми и непродадени (1/4 в София и Пловдив), изобщо не разбирам тези инвеститори какво са си мислели, както и защо цените им бяха толкова високи при тази конкуренция на пазара.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   7, те са празни от сигурно 15 г. и въпреки това цените им не само не падат, а растат. Просто защото богаташите са си ги купили ей така да има, да си съхрянват стойността на парите, да не ги яде чак толквоа инфлацията и нямат нужда от някакви 500 лв наем, не продават, а напротив купуват повече, особено с тия ниски лихви, даже и на кредит купуват. Затова и цение не падат, въпреки че са празни. Просто няма защо да продават и не са на зор. Напротив искат да притежават повече при тази инфлация.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: d0974f762b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "1/3 от жилищата в България са празни" - съседи над родителите ми преди десетина години си купиха къща на село, а апартаментът им от тогава седи празен. Плануван е за едната им дъщеря, която преди 20 години замина да живее в чужбина. Вероятно тя ще се върне един ден, когато стигне пенсионна възраст. Предполагам, че има много такива подобни случай. Всеки си знае.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 дни
hash: 88aec8dce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   При първата криза цените паднаха доста. Кв. метър в Лозенец много бързо стана 600 $, но след това падна на 400. Къщите по селата паднаха на 2000 лева. Нормални къщи солидно строителство. Но преди девалвацията на лева един долар беше 3000, заплата -5000.
В момента строителите се въздържат да започват нови обекти, макар че виждам и такива на 0 цикъл.Но, строителният бизнес като цяло ще се забави. 100 млр. които стоят в банките е най-лесно да се вложат в имот, по трудно се измисля работещ бизнес. Тези пари много бързо трябва да бъдат наместени някъде от страх от инфлация и война и това е предимно в имоти.

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Гугълнах прогнози за фондовите пазари на ангийски и с филтър му дадох да търси в месеците преди финансовата криза октомври 2007. Абсолютно никъде не намерих предупреждения, лоши прогнози и т.н. относно фондовите борси. Явно никой нищо притеснително не е виждал относно фондовите борси.

И за имотите търсих. При положение че тогава беше очеизваден балон и аз много добре си го спомням, понеже тогава търсих да си купя жилище и цените бяха абсурдни. Тогава бяха на сегашните цени, с тази разлика, че тогава парите имаха 2-3 пъти по-висока покупателна способност,а заплатите бяха на половината на сегашните. На мен като клиент ми беше очеизвадно, че цените са меко казано безумни. Нагледах се на адските боклуци на непосилни за 90% от хората цени. И въперки това сега като гугълна с филтър, дори за имотите намерих само една статия (indipendant), че предупреждават за евентуален срив. Друго не можах да намеря. Тук-таме видях статия, че просто са скъпи, но не се ангажират с прогнози.

Краховете се случват, когато не ги очакваш. Когато всеки очаква, няма крах. Ако пазара не работеше така, всеки щеше да прави пари. А пари правят малцинството за сметка на мнозинството.

Ей го и с ковида - всички очакваха цените на имотите да се сринат заради него, а то стана точно обратното. Ако искаш да печелиш, гледай какво очаква мнозинството и прави точно обратното. 1929 когато борсите рухват, хората са супер изненадани и шокирани, понеже никой не го е очаквал. Те са свикнали с новата реалност и са си мислели, че всичко ще върви така безкрайно.

Та сега точно, защото всички очкават рецесия, особено с тия ковиди, войни, маймунски шарки, ще стане според мен точно обратното. Нищо няма да падне, а напротив ще върви на горе. Рецесия няма да има. Дори няма да се учудя, ако и инфлацията ако спадне, противно на прогнозите как ще стане 30-50-100%.

Когато с годините хората свикнат с мисълта, че всичко е точно и се е разминало и вече няма какво да се притесняват, точно тогава ще дойде краха.

Другото е, че очакват всичко да върви нагоре дългосрочно. Не, няма да върви. Рано или късно ни чака японски сценарий, при който с десетки години индексите няма да правят нови върхове. Забележете как тъпунгери ала Румен ВИста и всякакви американски ютюбъри, пропагандират dolar cost average. Демек да купуваш всеки месец с някаква сума акции, независимо от цената. Ако падне купуваш, ако падне още пак купуваш, ако се вдигне пак купуваш и т.н. всеки месец купуваш и историята показвала, че рано или късно си на печалба, защото дългосрочно винаги вървяло нагоре, дори да е след 5-10 г., ще си на печалба все някога. Е, японския индекст от 1990 г. още не е на печалба. Не само не е, а дори e 30% под върха си тогава въпреки цялата инфлация за 32 г. А падането продължи цели 12 г., докато достигне окончателното дъно. Ако не стане така рано или късно със САЩ и да го турят на всичките DCA ей ме на. Особено ако щатите изпадне в несъстоятелност и икономиката и забуксува, което рано или късно ще стане, защото техния дълг никога не пада, а само расте.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: 6029ab111f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе когато питаш къде е рецесията, първо трябва да си наясно точно какво е рецесия. Рецесия е когато инфлацията е по висока от растежа на икономиката. Ако имаш 5% ръст и 6% инфлация това е рецесия.
Питаш защо не виждаш нормалните за рецесия безработица и пукане на балон, отговора е, заради помощите раздавани от правителствата. Как очакваш да уволнят персонал при заплати платени от държавата 60/40? Нали така за ресторантьора работят хора на 40% от заплатата, а той си продава ястията на по високи цени? Как очакваш бърз обявен фалит на предприятия, като ги подпомагат с цената на ток, и други помощи, а цените на произведените от тях стоки си растът и не падат? Умишлено се замазва рецесията, пак си я плащаме, но без да я усетим рязко. Примерно плащаш олио на 5лв литъра, но в момента слънчогледа от който е направено това олио е миналогодишна реколта (някой бизнесмен със склад за слънчоглед доста се е облажил), тока който е ползван за направа на олиото е на дотирана от държавните (твоите и на всеки един от нас) пари, предприятието разбира се е все още на печалба, как да фалира. Нека дойде време да направят олио от новата реколта, торена със скъпите торове и да им спрът помощите за бизнеса, тогава ще видиш. Ти сега веднъж плащаш олиото в магазина, после с данъците си плащаш и част от тока с който е произведено това олио, затова нямаш усещане за голяма рецесия.
Благодарение на правителствени решения, ти всеки ден плащаш и една част от изядената по ресторантите храна и напитки, макар да не си сядал на ресторант и да не си ял и да не се усещаш, от година и нещо плащаш на всички бармани и сервитьори 60% от заплатите, заплати които са включени в цената на всяко ястие. През 2007-2009г държавата не подпомагаше частния бизнес, затова се усети рецесията! Тези факти засега ни замазват очите, но това не може да продължи вечно, или ще тръгнат да дърпат големи заеми, или няма да има пари за пенсии и заплати в държавен сектор (учители, полицаи и т.н.) и и всичко ще ти дойде като гръм от ясно небе, защото ти продължаваш да плащаш данъци и акцизи, както преди 2-3 години, но няма да има пари за да се ползваш от сносни обществени услуги, както преди и вероятно ще се наложи да ти увеличат драстично данъците или акцизите за да оцелее държавата, защото сега парите на държавата отиват за подпомагане на частни бизнеси.
Подпомагането на частен бизнес от държавата, не може да се нарече пазарна икономика, а когато помощта е в размерите в които е от година и нещо насам, в бъдеще ще я усетим доста по-болезнено! Щом не стачкуваме, че държавата подпомага бизнесите с цената на тока, не ревем че подпомагат частни бизнеси с заплати платени от държавни пари, ще си платим пре скъпо за тази си обща глупост.
Тиквата ползваше държавните пари за магистрали, за саниране на училища и театри, за строеж на спортни зали и игрища, покрай това се облажваха хората му, новите ползват държавните пари хем да се облажат, хем раздават за подпомагане на бизнеси, да не обеднеят бизнесмените. Скоро ще видите за какво иде реч.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 дни
hash: daf5cd530b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   При една война, най-безмисленета инвестиция е в имоти, защото нали се сещате, че докато имате апартамент или къща, след бомбата - няма ги. И не само това, цели градове/ квартали си заминават. Отделно ние сме лесни за завладяване и новите "собственици" да не мислите, че ще ви уважат правото на собственост? Не бъдете наивни.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: 00ab2030be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 6 - Хлябът няма да стане 1000 пъти по-скъп и а имоите да са два пъти по-евтини, спокойно.

Разликата е, че през 2014-а си спомянма, че хлябът, който днес струва 1.6 лева, тогава го купувах за 1.2 лева. Това е 25% ръсти и съвпада с инфлацията, като очаквам да се покачи още повече

В Люлин 4 седната цена задвустаен апартамент преди 8 години е била 35000 лева. Днес е 120 000 лева.

При хляба имаме ръст от 25%, при жилищата стигаме и 250%. Колкото и да се мъча да намеря причина, освен ниските лихви и масивната спекула. Р=аботта е, че лихвите си заминават. А без да има кой да купува, спекулата загива и много народ ще види, че апартаментните губят стойност. Сигурен съм, че много ще се паникьосат!

До 8 - Преди 15 години, не точно, но преди 8-9 със сигурност започнаха. Обаче замисли се, защо си струва инвестицията в жилище?

Имаш 3 варианти:
- Ще живееш там.
- Ще го позлваш за ваканционен имот или второ жилище, в случай че пътуваш. Има го и вече по-краен варинат - да купиш жилище за дете.
- Инвестраш с идеята, че може би ще го отдаваш под наем, но в един момент си готов, да го препродадеш. Т.е. спекула.

И какво вече казах, спекуалта умира много бързо, когато прогрнозите за ръст са песимистични. Дори да си купил жилище, с идеята, че ще го продадеш в "мрачни времена", ето я истината:
- Мрачните времена са вече тук, ще стават по мрачни, а жилището ти вече губи стойност и след време, ще стане много турдно за продаване, без да имаш огромни загуби. А тези, дето са теглили нефиксирана лихва, ще продават панически и то бързо, за да погасят кредитите, преди да са станали вноските двойни.

И аз затова смятам, че до 1-2 години, ще видим солидни промени в пазара на жилищата и спад на цените. Богатите купуват и държат, ако вярват, че ще им донесе пари.

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   " първо трябва да си наясно точно какво е рецесия. Рецесия е когато инфлацията е по висока от растежа на икономиката"

Не точно.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 3 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   "Имаш 3 варианти:
- Ще живееш там.
- Ще го позлваш за ваканционен имот или второ жилище, в случай че пътуваш. Има го и вече по-краен варинат - да купиш жилище за дете.
- Инвестраш с идеята, че може би ще го отдаваш под наем, но в един момент си готов, да го препродадеш. Т.е. спекула. "

Може да ти прозвучи странно, но точно тия празните апартманети масово са купени, за да не ги яде инфлацията и просто да стоят парите някъде, в някакъв актив, който не го яде инфлацията или поне не с такива темпове като кеша. И тези хора нямат намерение нито да продават някога, нито да живеят, нито да отдават. Не казвам дали е правилно или не, а как разсъждават.

Но като се замислиш, ако имаш 1 млн лв на ръка и искаш чисто и просто да ги заделиш за черни дни, без да ги рискуваш и като им запазиш стойността, в какво ще ги обърнеш? В кеш, който след 10 г. ще е наполвоината стойност? В злато, което от 10 г. не е направило нов връх, а и съхраняването му е скъпо? В акции, които утре могат да паднат с 50% и да не се възстановят 10 г.? В държавни облигации на държави, които са пред фалит с дългове 100% от БВП? В крипто, което утре може и да го няма? В бизнес, който може и да фалира? В кола, която се амортизира напълно за някоко години? В какво? Ей така имаш 1 милионче и искаш да го оставиш на внуците, в какво го обръщаш аджеба?

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: 29e68670d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Далеко си от истината, но си по-близо от типичния бай Ганьо. Ще ви издам една лекция по въпросителните в тази сфера. Имотите ако паднат ще бъде с малко колкото да клъвнат последните останали глупаци и да изтеглят един кредит за имот. Това, което се планира в момента е всички хора, освен тези, които искат да управляват да бъдат заробени с кредит и след това да им бъде отнето всичко и да бъдат длъжници. Цените и инфлацията целят същото. Кредитите няма да спрат да бъдат давани по тази причина. Хората в простотията си ще продължават да живеят колкото банките им позволяват. Това означава, че "високия" стандарт на живот ще бъде поддържан и за напред. Всяка година хората обедняват и парите се обезценяват, което е много лошо, понеже хората с изкуствен стандарт повличат нормалните в бедност. Крайната цел на изродите, които искат да ни оправляват е да нямаме нищо и да бъдем принудени да ни управляват и да ни унищожат като общество в преносния смисъл на думата. Много ми се иска това да не се случи, но трябва всички хора да имат принос, а те правят точно обратното.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   17, от къде имаш тази информация?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: 0e5034130f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   До 16:

Изобщо не ми звучи странно, защото си е същата спекулация, за която ти говоря.

Но има нещо, което ще се промени. Какво виждат спекулантите в тези имоти? Сигурност! Ако някой им предложи, да продават сега, те вижда, че след 2 години, цената ще е с 20-25% нагоре. Напълно си заслужава, да се изчака. След 2 години, ако са в добра позиция, виждат, че цената пак ще скочи. Като гарант, ако имат спешна нужда от пари, винаги може да продадът жилището, при това на цена по-висока утре, отколкото е днес.

За съжаление, тази сигурност се изпарява.
Вече го няма "след само година-две ще струва много повече". Вече може да е и по-малко. Да, сигурно след 10 години, цената ще е относително по-висока, дори с инфлацията, но 10 години са много в човешкия живот.
Губи се сигурноста, че утре ще е по-скъпо и ако си на зор, ще вземеш бързо пари. Не само, че може да струва по-малко, а може и да е мнгоо турндо, да му вземеш тази цена. Все пак, няма да има армия от желаещи, да станат спекулатни.

А сега накратко ще отговоря на "ако имаш 1 млн лв на ръка и искаш чисто и просто да ги заделиш за черни дни" или за внуците "аджаба":

50% в злато, 50% в стоковите борси. Защо? Защото тези 500 000 лева, дори и с масивните спадове, освен ако икономиката не умре, при което с къщи или без, нещата ще са коренно различни и само злаотот ще оцелее, като валута, а имоите ще бъдат отнемани раздавани на "нуждаещите се".

Това е, ако мисля, за хора след 50 години.

Иначе, ако мисля за днес и сега:
- Образование.
- Здраве.
- Бизнес - да, ама не така,както ти си мислиш.
- Готовноста, да си вдигнем чукалата и да сменим страната за ден, като следим събитията.

П.П. - ТО и земеделската земя, уж щяха да си я държат вечено, ама като се оказа, че не скача толкова цената, че не работят над нея, че трудно се визмат наеми, много народ хукнаха да продават. Сега пак са на същото менние, но като поживееш малко повече, като понаучиш малко повече, виждаш една цикличност на "сигурни" и "несигурни" неща, както и настроения на пазарите. Не говоря за последните 6 месеца или година, ното за последните 10 години, а за последните 500 години.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   19, ОК, но пак казвам - тези, които държат празните имоти не разсъждават като теб и ще си държат и 300 г., ако трябва, без да продават. Не се ангажирам да кажа кой е прав, кой е крив, казвам как разсъждават. Казвам го просто във връзка с това защо цените не падат въпреки много празни жилища. Просто те не се продават и реално не влияят на пазара, въпреки че са празни. Биха повлияли единствено ако излязат на куп на пазара и започнат масово да се разпродават и то без да държат на супер висока цена. А това, за да стане трябва да се случи някакво много сериозно явление. Това не са хора, които работят за 1000 лв заплата, че да закъсат при първата криза и да продават панически. Те могат да понесат доста кризи. Дори един-двама да закъсат, това не променя нищо, трябва масово да искат да продадат и то на не висока цена.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 дни
hash: bb14d15815
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   До 18 - От някой YouTube канал, дето превключва между съвети за инвестиране в крипто, икономическа теория и конспирации през два дена, за да има гелдаемост.

До 20 - Ок ок, 200 000 имота се държат от тайни богаташи, решили да стискат стотици милиарди, докато имотите не станат на прах, а висчки останали, ще живеят на улицата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   до 21

относно 20

Не казах това, ама щом така си го разбрал, свободен си да го извърташ, както на теб ти харесва.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 6029ab111f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   До 21
Защо се правиш, че не разбираш? Много семейства имат по 2-3-5 жилищни имоти, които в момента не ползват и нямат намерение да продават, нито искат да пускат квартиранти да им съсипят обзавеждането за смешните в момента 300лв наеми, та тя само пералнята машина в жилището е 1200лв.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: daf5cd530b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Аз друго се чудя, на какво разчитат тези инвеститори, при положение, че сме топяща нация и рано или късно всеки се сдобива с наследствен имот или свой собствен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: ddf776eecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   24, повярвай ми, не зависи само от броя хора, живеещи тук. Даже вмалк степен зависи. Преди 2003 г. цените бяха смехотворни. Да не би тогава да сме били по-малко от сега?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker