Как да различа турчин от циганин - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121234)
 Любов и изневяра (29717)
 Секс и интимност (14365)
 Тинейджърски (21898)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3180)
 Образование (7305)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18535)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да различа турчин от циганин
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1728 пъти
Това е нещо, за което винаги съм се чудил. Как мога да различа някой човек, дали е турчин, или е циганин? По езика им не мога да преценя, понеже двата езика ми звучат доста близки. Ако е малко по-мургав, най-вероятно е циганин, но например ако не е, има ли начин да се определи какъв е човека?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 82958b986a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Ако питаш - никога не си виждала турчин, а някакви цигани са те лъгали, че са турци.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6087c33670
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Няма как да ги с бъркаш.
Освен различния цвят на кожата, и при едните и при другите има характер и черти.
За поведението да е говорим турците като цяло са възпитани, работмиви, сърдеч и. Другите-не,

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 5137694a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Труден въпрос. Пък и какво значение има? Затова циганин е обобщаващо понятие - включва и турци, които приличат на цигани. А в повечето случаи са си цигани, които се правят на "турци".

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: f7590188a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Защо ти е нужно да определяш хората? По принцип вече е прието хората сами да се самоопределят, тоест ти сам се самоопределяш за какъв се приемаш.
От друга гледна точка въпросът ти е доста нелогичен, циганите са етнос определят се по език (подобен на индииския), етническо самосъзнание, културни особенности, а турски етнос не съществува, това е принадлежност към държавна нация определят се по паспорт или лична карта. Но за да го разбереш трябва да разбираш разликата между етнос и нация.
Хората в България, които се самоопределят като турци, са си българи-мюсюлмани, които години наред ги убеждават че са турци. Всъщност, мюсюлманската религия изисква от вярващите да кръщават децата си с мюсюлмански имена, буквално им е забранено да имат рзлични от мюсюлмански имена, аллах нямало да ги приеме нито като живи, нито като мъртви, няма да ги погребът в мюсюлманско гробище ако нямат мюсюлманско име. И тъй като най-близката до България мюсюлманска държава е Турция, а българския народ до преди 140 години са говорили еднакво добре, както български така и турски, налагало се, българското мюсюлманско население го залъгват че щом има мюсюлманско име и пра баба му знаела турски, значи е турчин. Дано схващаш логиката, за да ги приеме аллах, от бебета трябва да имат мюсюлманско име, обаче щом имат мюсюлманско име значи са турци, от там за да намерят логика в това запазват традиция да говорят турския в домовете си.

Нещата стоят така Американската, Съветската и турската националности ги определят притежанието на паспорт, към съответната империя, те нямат общи етносни особенности, а държавите им са създадени от много етноси. Докато етносът го определят общите традиции на хората от този етнос, както бългаския етнос го определят освен езика и традиците за носене на мартенички, лазаруване, кукери и коледуване, това че българския етнос са си създали и държава и съответно съществува и българска националност, може да те обърка, но може би ще разбереш че българските шопи са българи по националност и печенеги по произход, но вече толкова добре са се интегрирали в българската нация, че не можеш да ги различиш, единственото което ги отличава е някой имена на градове и села, село Беренде, град Батановци, село Бусманци, село Гурмазово.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d0a0b55a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Няма разлика, истинските турци са мургави като циганите, виж снимки на истински турци от Анадола. В България няма вече истински турци, това са турчеещи се българи. Не ги ли виждаш колко руси има между тях, в Турция не ги приемат за турци, а у нас се правят на по турци от турците!? Какво да се прави - въпрос на вкус, казало кучето и си облизало дупето. Ето ти отговор авторе, въпрос на вкус, не на вид. Истина е, че и между циганити и турчеещите се има много свестни хора, а и между българите има много идиоти, етноса не прави човека!

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 34d13f9b27
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Сляп да си, ще ги различиш!
1. Външни характеристики-цвят на кожата, миризма, очи, устни...
2. Поведение, маниери-едните да скромни, работливи, другите-не.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: fd8e6e96e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

10.   "Ако е малко по-мургав, най-вероятно е циганин" или българин.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: f9f88594a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   В някои региони не е толкова лесно да ги различиш, освен по езика.
Иначе са лесно различими. Не точно по цвят на кожата, а по характерни черти на лицето.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 4d9e6c44cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Гледаш му венците - на циганинът лилавеят вместо да са розовки. Каквото и да ти говори, гледаш му венците и си знаеш!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 487c3ea331
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   По цвят не можеш да разпознаеш циганина от българина, но ако ти замирише на ракия и/или си чеше топките през анцуга- българин е.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b6e942ab28
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Аз съм турчин ( роден и учил в Одрин до 5клас) и мога да кажа, че има много голяма разлика между турците родени в България, Европейската част на Турция, Средна -Турция, Анадола.

Аз примерно съм бял и висок в сравнение с турците в Анадола.
Има и много синеоки и руси Турци в Истанбул. Те си приличат на славяни.
В град Измир пък има турци високи по 1, 90 - 2 метра и приличат на гърци.

В България има цигани, които са много бели особено в гр. Разград и гр. Хасково. Те са мюсюлмани и сами се определят като турци. Ние ги наричаме "харси".

Има голям конфликт между ромите/циганите и т. н. " харси ", защото първите знаят, че са си цигани като тях, но вторите твърдо отричат.

Като цяло заради господството на Османската империя на Балканите, всички сме се омесили. Аз познавам българи, които буквално изглеждат като турци и кюрди. Виждал съм и сърби, които имат същите гени като българите.

 
  ...
преди: 4 месеца, 11 дни
hash: 686e9ac499
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Циганите, произхождайки от Индия, имат някои типично индийски лицеви черти, може да се вгледаш в индийски лица, за да ги забележиш.

Турците, както отбелязаха по-горе, имат най-различни черти и цвят на коса и очи, тъй като в Османската империя е имало смесване между най-различни етноси. И все пак се открояват някои характерни лицеви черти. Не съм съгласен, че българските турци са етнически българи, изповядващи исляма. Има разбира се помаци, има и много омешани гени, но си има и характерни черти, които не са български.

Като цяло, турците и в тяло са по-различни от българите. Имат по-скоро атлетично телосложение, по-скоро са видимо мускулести, докато българите са по-закръглени (дори, когато са яки). А циганите, в тяло, определено са различни. След една възраст стават много дебели и топчести, при жените може да се оформи провиснал корем със стрии. Изобщо в тяло, категорично наподобяват братовчедите си от своята прародина.

Друга отличителна черта е акцентът. Циганите и турците говорят български с много различни акценти, като при циганите акцентът е много характерен и много силен.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 10 дни
hash: a097be59b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Няма 100% критерий!

Но най-общо казано българските турци са си в по-голямата си част българи по произход, прадедите на които са се отрекли от Православието(повечето насилствено) и са приели исляма.

Българските турци повечето са бели, или леко по-тъмни от българите, но не и черни като циганите!

Да, от циганите има и някои по-бели, но са малко.

Второ важно нещо - от циганите има и много православни християни.

Езиците им също не са сходни и се различават, ако се задълбочиш - ще го видиш.

А и от какъв зор ти е да ги различаваш?

Ако чак толкова искаш да разбереш това за определен човек - ами попитай го?

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 686e9ac499
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 16, как пък реши, че българските турци са си в по-голямата част етнически българи? Видимо се различават от българите и въобще, как я докара историята, все едно Османската империя никога не е заселвала турци тук. Номер 14 посочи интересни сведения по въпроса.

Отделно, българските турци като цяло имат пренебрежително, да не казвам презрително отношение към помаците, точно защото последните са се опитвали през всичките векове да съхранят в някаква степен българското си потекло и обичаи. Не са се смесвали кой знае колко много с турците, повечето са си българи на вид. Много от тях, а може би и повечето, дори не знаят турски. Някои техни имена са с побългарен турски (примерно "Лютви" с "в", а не с "ф"), а вярата им в исляма е смесена с много езичество и християнство. Исторически погледнато, не съм попадал на данни потурчените българи масово да са се поддавали на културната асимилация, че и да са препирали да се обявят за баш турци. Доколкото знам, така е навсякъде на Балканите.

Но не отричам, че пък българските турци, както отбеляза и номер 14. се различават от турците в Турция. В моят град има студенти от Турция, на вид, облекло и маниери, понякога приличат повече на българите, отколкото на българските турци.

 
  ...
преди: 4 месеца, 4 дни
hash: 1b7d15eddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   С две думи, както ти казаха - разликата е от небето до земята. А и щом питаш, явно си сляп за тези очевадни разлики. Първо - малко е лекомислено да се слагат хората под общ знаменател но наистина би било фактологично некоректно ако кажем, че няма разлика в болшинството от случаите. Малко е излишно да седна и да ти обяснявам всички нюанси на разликите. Разходи се из една турско село и из една циганска махала. С кола да минеш и да пуснеш едно око, очевадни са разликите. После, ако си доволно ерудиран и успееш да влезеш под кожата на хората, слез от колата и си поговори с хората и ще придобиеш по добра представа. А ако си малко по цивилизован и доброномарен, турците ще те поканят на гости, подозирам и някои по цивилизовани цигани. Влез, огледай се в начина по който живеят, ядат, работят, говорят, пият и ще си отговориш на въпросите. И ако можеш да четеш между редовете, ще си отговориш на въпросите.

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 3 дни
hash: 413c29dc29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Първо трябва да видиш 5-6 нормални турци. Второ - просто правило: Ако ти прилича на циганин и се държи като циганин, значи е циганин. Това, че твърди, че е турчин няма значение.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 7e106d79cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Циганите имат лилави венци и соецифичен акцент.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker