Как да съхраня стойността на спестяванията си и за празните имоти - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да съхраня стойността на спестяванията си и за празните имоти
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 1095 пъти
Ако човек има сериозна сума (примерно 500 к), чиято стойност иска да съхрани, какво следва да направи? Естествено първото нещо, за което се сещат пвоечето е имот. Дори да оставим на страна, че сега са балон и да предположим, че след 2-3-5 г. ще паднат, пак не съм убеден, че са добър вариант. Защото въпреки че живея в голям град, наблюдавам масово, че голяма част от апартаментите са празни и то в не лоши квартали. Вече не е далеч не е рядкост старите блокове да са с по 5-6 обитаеми апартамента на вход и то там живеят стари хора, които след 5-10 г. няма да са живи. Новото строителство масово е празно и като отидеш на оглед, масово цели блокове са празни. То чак е усойно и някак зловещо да си сам в цял блок. Ако дори сега 20% са празните жилища, след 5-10 г. сигурно ще са 40. И рано или късно тия жилища ще излязат на пазара. Та като цяло не мисля, че е имота е добър вариант.

Освен може би в София, предвид че там вероятно няма да има спад на населението или поне не с такъв процент, но като гледам статистиките, спадовете и ръстовете процентно винаги са били близки във всички големи градове. Дори в сравнение с развити държави процентите пак са близки. Което за мен е нелогично, при положение че ние сме в демографкса криза. Вие имате ли обяснение защо е така и дали това няма да се промени в бъдеще?

Може би е добре да се купи имот направо в чужбина, след евентуален спад разбира се, не сега. Но това доста усложнява инвестицията, при положение че живея в бг. Трябва да ходя по огледи, да се занимаваш с 1000 бюрокрации, а и в не всяка държава чужденци имат право да купуват. Изобщо доста сложно ми се вижда.

Все си мисля, че перфектното нещо е земя. Обаче в момента фактически няма подходяща земя за закупуване, защото е изкупена отдавна.

Да речем златото е вариант, но като гледам последните години не се държи много добре като хедж и като добро средство за съхранение. Как да инвестирам в нещо, което преди 11 г. е било на същата цена като днес? Това за мен е чевена лампа, че може и следващите 10 г. да не направи никакъв ръст, което не го прави добър вариант за съхранение на стойност.

И то друго не остане.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 2f3d4fc1e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Купи злато, абсолютно винаги е ликвидно и актуално защото дори на държавно ниво се складира или купи друг ценен метал чийто ръст очакваш като всеки метал който се влага в чипове неизбежно ще поскъпва. Друг вариант е да инвестираш в държавни облигации, държавата винаги ще си плаща.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 5e345552aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   В момента това е сложен въпрос, на който никой не може точно да отговори и вероятно ще ти е трудно да съхраниш стойността на парите. По скоро е въпрос на минимизиране на пораженията. Казват, че срещу пазар не се рита. А понастоящем сме в падащ пазар. Не е ясно доколко и кога ще може да се овладее инфлацията след почти две десетилетия на евтини пари, което си беше крайно необичайно. Дойде време повсеместно да плащаме за "евтинията“. Имотите обикновено следват акциите със закъснение. Това, че в момента имотите се покачват надува балона, но спадането им вероятно ще е брутално за да се изравни някой ден с доходността на останалите активи. (Няма актив, който да е по-доходоносен от друг, нормализиран по отношение на риска минус (не)ликвидността на съответния актив. ) По-скоро можеш да диверсифицираш с разнообразно портфолио като приемеш спада и високия волатилитет на пазара като нещо естествено. Вероятно, в момента активите, които плащат високи дивиденти най-добре биха съхранили стойността на парите. Към това спадат имоти, които се отдават под наем, но това предполага, че вече си си купил имот по-евтино. Друга възможност са облигации със среден срок на падеж, които в момента са по-евтини и доходоностни, и поне донякъде могат да компенсират инфлацията. Всичко, което е физическо, по принцип по-добре съхранява стойността си в период като сегашния, стига обаче да не си го купил на абсурдно висока цена. (Който смята, че цените на жилищата не падат нека погледне статистиката на Токио. ) За да съхраниш стойността на парите, трябва да инвестираш в нещо, чиято доходност или покачване поне компенсира инфлацията. Друг един вариант е да намериш такъв един бизнес, за който си сигурен, че ще ти донесе добър доход, но и това не е лесно. Никой не е в състояние да каже как точно ще се развият нещата, включително и това, което написах.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 977de85ecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Към Автора - моля говори с числа, щото за едни "сериозна" сума е 500k, за други 50 милиона, а за трети - повече. Като прочета, че някой печелил "добре" и напише, че печели 3k и вече припадам... да работим с числа, а не с "чувства".

Предвид как си си задал въпроса, няма да ти разкривам всичките инвестиционни варианти, които са пред теб, но предвид, че си се насочил към имоти, мога да ти дам следните съвети:

1. Няма как да запазиш спестявания от празен (неотдаден под наем) имот - освен ако не му се вдигне цената и не го продадеш на печалба.

2. Прочети за REIT-ове (Real Estate Investment Trust-ове). Rendity (оперират в Германия, Австрия и др. ) - не притежаваш имот, а част от имот, но получаваш част от наем без да се занимаваш (4-7% възвращаемост).

Или пък P2P платформи за отдаване на кредити за недвижими имоти - примерно EstateGuru (оперират в "рискови" страни като прибалтийските страни и Украйна). Възвращаемоста май варираше от 13% нагоре.

Аз лично ще изчакам балонът да се спука и да се изясни ситуацията в Украйна преди да инвестирам в тези.

Иначе - инвестирай в знание, и в себе си! :) Дава "най-добрата" възвращаемост.

Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d0d9157aae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Земя около София и направи паркинг примерно, дай го под наем ако не ти се занимава лично.
Земя на китно местенце, прекарай вода и ток и направи местенце за палатки за туристи и няколко барбекюта.
Земя- Къмпинг с няколко бунгала и изкуствени водопади.
Златото знаеш предполагам, че само сертифицираното е за вложение... проучи.
В жилищни блокове, но офиси.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 8ffb26bf44
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Имот в Лозенец или Докторската Градина няма как да загуби много от стойността си (ако изобщо).

Имот в Люлин, Обеля или Дружба няма как да я запази.


Списъкът ми с квартали в които бих купил имот: Долен Лозенец, Яворов, Докторска Градина, Иван Вазов, Хиподрума, Център, Оборище, Крива Река, Стрелбище, Гоце Делчев, Бели Брези, Гео Милев, Редута, Банишора. И пак зависи от конкретният случай.

Другите бих ги избягвал.

Критериите ми - парк, училища/детски градини, инфраструктура/транспорт, близост до центъра.

Но и не бих вложил всичко в имоти ако имах сума от сорта на 500к.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c7b57156e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Човече, все едно чета анализ на 10 годишно лапе.
-Инвестиция в жилище, особено в голям град винаги е добра инвестиция, той балонът се пука от години, но цените продължават да се вдигат, макар че в последните 3 месеца сделките да са се намалили с 7%, от личен опит за две еднакви жилища 2015/2020 цената беше 40% нагоре, даже да има някакво охлаждане търсенето надхвърля предлагането.
-Гаражи-в определени квартали в големите градове, в много застроени квартали цената на гаражите скочи между 2 и 3 пъти, при увеличаващи се сини зони, малко гаражи в новите кооперации, увеличаващ се брой коли, цената ще расте.
-Цената на земите се покачва с около 15% на година, тук има много особености, категория на земите, район, има ли арендатори, какви култури се засаждат и тн.
-Акции, облигации, крипто, форекс-за начинаещ може би е подходящо да се работи с инвестиционен посредник.
-Благородни метали, юбилейни монети-специално българските юбилейни монети скочиха с пъти последните години, например монета Цар Симеон скочи от 100 лв на 500 лв 2016/2022,
-инвестиция в нежилищен имот-кафене, магазин, склад, хале, къща за гости, аптека-покрай Ковив има голямо предлагане, заслужава си като инвестиция.
-Ваканционен имот-също голямо предлагане

Като цяло винаги е най-добре да се направи портфейл от инвестиции..

-

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: fdddf075d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Къде ще ходиш в чужбина, има фирми, които ги управляват и си взимаш наема всеки месец.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0234287363
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Инвестирай в себе си, това е най-добрата инвестиция. След това може да помислиш за собствен бизнес дори и малък такъв.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e2616d9ac5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Едни влагат в нещо вече съществуващо, а други - в начинание, което има известен риск, но с по-голяма вероятност да се окаже успешно след години.
Мога да дам няколко примера, над които имам личен поглед и съм дал принос. Касае се за трима човека, които през годините решиха да рискуват и да вложат в производство на четириколесни зверове. И тримата в момента са милионери, като последният стана такъв преди 3-4 години, а другите двама - преди 5-8 години. Най-малко вложилият навремето печели и най-малко в момента, но той направи и най-малко рисковото производство, чието вложение си изби още на втората година след започване на продажбите.
Аз вървя по същия път в момента и в началото обмислям да заложа на опростено производство с ниски вложения и по-малки маржове на печалба, но с бърза възвръщаемост, а после да продължа с по-трудното, скъпо и бавно за разработка, но и многократно по-печелившо производство.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 130619734d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Ама чакай, защо... Нали уж всичко беше наред и цените щяха само да се вдигат?

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 462aedbe7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Диамантите как вървят?

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: b5a9d0ab68
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   1. Не сме в демографска криза-не пребиваваме на територията на държавата.
2. София е много лош избор.
3. Следвай своята логика-сградите са празни, останалите градове-също.
4. Ако искаш да обориш горните аргументи, ще намериш начина.
С уважение.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: affdfb40a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Диверсификация. Аз съм сложил 200 к в немски пенсионен фонд. Последниге години има 5- 6 процента доходност, малко е, но е сигурно. Земеделска, емя купувам отдавна, вече имам над 300 декара, половината се обработват и вземам около 9 к годишна рента. Хубавото е, че няма данък и разход земеделската земя, дори и да няма арендатор капиталовата доходнодт през годините е сигурна. За злато не те съветвам, и аз съм го обмислял, но няма никаква доходност последните 5 г. Балона с имотите е ясен, не се хвърляй на апартаменти и къщи, дори и в София, цените вече минават 2 к евра на квадрат и трудно ще постигнеш доходност а и капиталовия риск при очакван срив на цените е огромен. Аз съм взел два двустайни в София, Манастирски ливади, но 2015 г. на цени от 750 евра на квадрат. С тях ми се връзва сметката, в момента са ми на по 800 лв. всеки от наемите и ми се връзва инвестицията, като възнамерявам да продам едниния и със полученото да взема ваканционен имот в Гъция, понеже според мен там цените са ниски и с голям потенциал за растеж. Това от мен.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: b274d91da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Авторе аз си задавам същия въпрос и за съжаление също не виждам в какво може да се инвестира. Това за имотите е вярно, много си стоят празни, моите наблюдения са същите. В квартала ми има доста нови блокове за последните 10-12 години, но повечето не са заети и на 50% Отделно като сметнеш колко струва един апартамент в момента, като сложиш всички съпътстващи разходи и ремонти излиза че ако го даваш под наем ще ти трябват 40 години за да го избиеш. А и според официалната статистика София е намаляла с 20 хил за 10 години, смятайте какво е положението в по малките градове, щом и столицата започна да се опразва.

Другите там инструменти като злато, акции, индекси, биткойн, всичко ми излежа бошлаф. 1 на 1000 печели нещо, всички останали са яко вътре! То със същия успех може да ходиш да играеш ролетка в казиното.


Мисля си че единственото нещо, което може да ти донесе сигурна печалба е да успееш да произведеш някакъв продукт, който да е силно необходим на повечето хора. Примерно храна, енергия, микропроцесори... ама всичко това не е по силите на сам човек, а и тия ниши така или иначе са заети от големите играчи.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c9a4bf652e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   6, т. е. да купя нещо, което вече е скочило в пъти? Не знам кой е 10-годишния. Че и форекс да съм търгувал. Ей сега тръгвам да търгувам форекс, че имам едни излишни пари за губене.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 4dab4334e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

16.   Айде, Кифляка пак с мечтите си за кифломобила...
Айде бе, откога те чакаме да станеш и ти един милионер и да се махнеш от тука.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 50a492d941
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   В сподели. нет се събираме най-маститите милиардери и инвестиционни разбирачи, заради анонимността... :)

Та, да дам моите 2 копейки мъдрост, от висотата на моята посредствена заплата, на несигурна работа :)

Първо, самата идея да съхраняваш спестявания, според мен, е изначално грешна. Да, човек трябва да има резерви за всякакви неочаквани ситуации, но това не са спестявания, това е една фиксирана сума, която не се предполага да се променя според това колко печелиш. Ако имаш пари над текущите ти нужди, за какво ти е да ги съхраняваш? Парите в такъв случай се явяват нещо като излишните мазнини в един организъм - запас, който ще може да се използва някога, ако се наложи, но дотогава само трови организма. А ако никога не се изразходи, води до тежки и фатални заболявания.

Да искаш да съхраняваш пари (извън годишния ти личен бюджет и извън парите за всеки случай, които вече споменах), показва, че има нещо сбъркани в житейската ти философия - или си мислиш, че ще живееш вечно, или нямаш посока в живота и нямаш лично професионално занимание, в което да ги вложиш, или мислиш да ги оставяш за наследниците, което пак е лош вариант, защото ще ги разглези...

Така че за мен намерението ти е изначално сбъркано и от там всяко предложено решение...

Аз бих те посъветвал и да преосмислиш идеята за съхраняване на парите и да вземеш предвид примерни варианти като:
- реинвестиция в това, което вече ти е донесло приходите, от които си ги натрупал;
- инвестиция в намаляване на текущите ти разходи - като се започне от енергийно-ефективен дом и се стигне до финансиране на политически лобизъм по отношение на регулации, които смяташ, че са в несправедлив ущърб;
- свръх-минимизиране на рисковете в живота - примерно, скъпа здравна застраховка, лечение на всякакви текущи заболявания, програми за здравословен начин на живот, инвестиция в научни разработки за болести към, които си предразпопожен, максимално безопасно возило, лична охрана, личен адвокат и пр. ;
- осигуряване на старините - инвестиция в услуги и технологии за грижа за възрастни/ тежко болни, с условие да можеш да ги използваш, когато стигнеш тази възраст;
- инвестиция в качеството на живот на ниво публични инфраструктури - примерно политически лобизъм за решения свързани с по-чист въздух, по-добри улици, по-добре уредена градска среда и пр., в твоето населено място.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: ea943a0e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Пускай фишове. С такава сума ще можеш да наемеш математици и да пуснеш много комбинации, с което ще повишиш многократно шансовете да вземеш милиони левове печалба.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: ea943a0e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Абе щом питаш по анонимни форуми, значи не е за теб работа. Печените играчи знаят как да си опекат работата. У нас печелившия бизнес става с яки връзки, далавери и измами. Парите ги вложи в кеф - коли, жени, мотори, алкохол, екскурзии. Поне да не те е яд, че си ги влагал в бизнес, а някой друг те е преметнал.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 2efaafaeee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Аз бих инвестирала 60% от парите в имоти, може също и нещо друго ако преценя, че си заслужава например злато или криптовалута, но по-малка сума.
Останалите 40% ще си харча за удоволствие. Все пак човек освен да иска да си запази парите, трябва и да се наслаждава на живота.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 4136c1f21d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Интересен въпрос. Трудно е да се каже точно сега какво става. Като се се вдигнат още лихвите, които вече се вдигнаха, всичко живо ще се набълбука. Покачване от 1% на 3% лихва си е 200% или 3 пъти! Стои далече от жилища, които са силно зависими от лихвите. Жилищата са сравними с дългосрочни лихвени инструменти. Който досега купил, купил апартамент. Един тук пише за REITs, то хубаво, ама ако си ги купил преди 5-10 години, както направих например аз. Отървах се от тях преди лихвите да хукнат нагоре. Ако подхванеш някакъв бизнес пък бил той и баничарница, е много добре, но ще трябва и той да дава добра печалба.

Аз така продадох през май-юни 2021 точно към 500 хил. колкото теб. Бях ги инвестирал във фондове. Ликвидирах около 1/3 от цялото портфолио. Това което оставих е силно диверсифицирано, пък каквото стане с него, стане. Стори ми се тогава, че пазарът е полудял. Честно, така си беше, въпреки, че избързах с около 6-9 месеца. Сега обаче изобщо не съжалявам. Все пак малко нещичко може да се предрече, ако знаеш елементарна математика, следиш редовно финансите и мислиш по малко. Някои неща буквално ще ти избодат очите. Сега бавно бавно се връщам обратно на пазара и колкото повече пада, толкова повече купувам, но държа много дълги позиции и имам средства още дълго да поддържам този курс. -Мога да купувам така с години в случай, че нещата станат още по-евтини. Аз се кефя и потривам ръце, когато пазарът пада, а той си пада ли пада. В момента нищо не мога да предрека, освен, че мога да купя акции по-евтино от преди. Акциите, когато ги купиш евтини добре се справят с инфлацията, понеже са собственост, а не дълг. И тъй като не съм чак толкова умен, нито пък съм пророк, чета какво прави Бъфет. В края на 2021, той също беше ликвидирал към 34% от неговото си портфолио. Аз дето малко изпреварих, та печалбата ми е по-малка, но не се лакомя. Той вече се върна на пазара на акции, но все още е силно ликвиден, та и аз така. Мисля си, че с ти с тази твоя ликвидност си добре въпреки инфлацията. Можеш да купуваш най-различни работи. Финансови инструменти, дай бол. Стой далеч от недвижимости за момента. И друго, от опит, много по-трудно се продава отколкото купува. Да нацелиш момент да продадеш е трудна работа. Повечето хора могат да купуват, но не не и да продават и в това им е проблемът. Затова и повечето съвети, които ще чуеш е как да купуваш без значение има ли смисъл или не. За такива хора всичко се покачва, а морето е до колене. Най-голяма е ролята на качеството на това, което купуваш. Втората роля е кога го купуваш, от което пък зависи стойността му. Каква е вероятността нещо, което има например P/E 50 да има висока стойност? Може и да има, но шансът е адски малък. Това е.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 4e29231a8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Първо да уточним, че 'спестявания' и '500к' са две несъвместими понятия.

Някой да сметне колко години трябва да пестиш по 3000 лева всеки месец, за да спестиш 500к, и да вземе предвид, че преди 15 години заплатите масово бяха по 800-1000 леава на месец.

Та, такаива пари са или наследствени или бизнес, но не и спестени.

Инестира се на първо място в образование(висше, умения, курсове, езици0 и в добър начин на живот(спорт, здравословно хранене) и едва на второ място се инвестира в неща, оито разбираш и в които имаш опит!

Давам пример - ако 20 години си учител, отваряш школа, ако си спортист - зала и т. н. Не се захващаш с неща, от които не разбираш за да не ти изгорят паричките.

500к са доста добри пари, ако човек знае какво да прави с тях. Само ще спомена, че бизнеси които правят милиони на година оборот, като 'Еконт' и 'Спиди' в България, без проблем могат да се започнат с 400-500 к - за няолко офиса, няколко буса и запалтите за 5-6 месеца на персонала!

Имотите ако разбиираш са опция, но да знаеш всичко за тях - локации, разходи, поддръжка, плочки, интериорен дизайн, старо и ново строителство, а не да инвестираш просто така. а

Отделно, че в имоти се инвестира, когато имаш пари и в момента са непосилни за над 95% от българите. Да изтеглиш кредит и да връщаш 30 години не е инвестиция а набутване. Няма как да знаеш дали винаги ще може да си връщаш вноската през тези години и банката във всеки един момент, когато си без доход може просто да ти вземе имота.

Съвсем леко барнаха лихвите 2022 г. и веднага започнаха да изскачат неплатени имоти, оито банките изземат. За мен умна инвестиция пак казвам е нещо от което разбира човек и се е занимавал дълго в тази сфера, било бизнес, било имоти, но да разбира нещата, а не да си мисли, че е гуру от четене в интернет.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 5bba66c971
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Половин милион са си сериозни пари, и ако предположим, че си събрал наистина такава сума, то е трябвало да се замислиш доста отдавна, и вече да правиш нещо. Иначе с 20% инфлация на година, гориш 100K...

Системата е такава, че ти НЯМАШ спестявания, имаш кредит който трябва да се върти в системата, или губиш. Точно поради тая причина богатите стават по-богати, а бедните - още по-бедни. Средната класа изчесзва. Според мен лесните инвестиции поизчезнаха в днешно време, защото с толкова много налята ликвидност, общо взето няма нещо дето да не е балон. Така че изводът е - поне да е нещо реално, а не просто финансов иснтрумент който може да изчезне.

Аз лично си купих евтин апартамент в провинциален град след спада на предния балон. Така се случи с т. н. "ковид", че вече мога да работя дистанционно и този ми избор да не наливам безсмислени пари в София (който и не харесвам) се оказа печеливша. В София има търсене, защото поради разпадащата се икономика, София изсмука населението от страната. Само че с новите реалности, може там да останат бачкаторите, а хората с пари да си търсят къща наоколо, или пък да живеят в по-малки, но по-добре уредени градове. Т. е. може би мисли нещо хем близо до София, хем уредено, където човек с възможности би живял и все още не е толкова надценено. Но това е проблемът с имотите - сложен бизнес е, и трябва да предвиждаш движението на хора.

Земята естествено е най-ясната инвестици... ама те затова я разграбиха отдавна. То това беше първата задача след приватизацията - да я изкупят от хората за жълти стотинки. С подобни пари, можеш и сам да се захванеш с някоя ферма, стига да знаеш какво правиш. Хората винаги ще ядат...

Златото не е за хора без сериозно разбиране на финансовата система. Както писах - в тая финансова система - парите трябва да се въртят, искат по всякакъв начин да ти забранят да спестяваш. Затова и златото се манипулира. Но колкото и да го манипулират, 2022 реално нищо не направи, въпреки прогнозите, че ще се срине, щото Фед-а "вдигал ливхите"... Той вдига номиналните лихви, ама с тая инфлация, те пак са отрицателни. Всяка манипулация има край... Както и комунизмът разбра. Принципно, от гледна точка на защитата - теб това те интересува - като системата спре да функционира, машинациите вече не работят, каква ти е защитата. Физическо злато е най-голямата защита. НО - това не значи, че то ще те защити докато тая система още се опитва да оцелее. Колко време ще го прави... кой да ти каже. Много зависи и какво ще направят Щатите... Дали ще продължават с демократите и изкуфели старци като Байдън, или ще се събудят малко и ще се върнат към истински капитализъм, включително връщане на златото в паричната система. Повечето хора нали живеят от вчера за днес, та не знаят, че до 70-те бяхме на златен стандарт, но САЩ реално остана без злато и смени системата на петро-долар. Е, петро-долара... приключи и той.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 8e440d6181
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   22, бизнесмените не спестяват ли? Спестяване е това, което ти остава от дохода в края на месеца след всички разходи. А доходите колко имот какво да, няма никакво значение. Не е казано, че непременно трябва да са точно от заплати.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker