Как се справяте? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121296)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се справяте?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 1028 пъти
Здравейте,
От много бедно семейство съм, но след гимназията се стегнах сериозно и започнах работа, записах в университет и лека-полека успях да изпълзя. Не съм станал богат, но докарах нещата до там, че мога да си позволя да живея прилично. На 33 съм, преди пет години се ожених и със съпругата си купихме малко апартаментче. Разбира се, с ипотека. Преди две години решихме, че искаме и дете и сега имаме бебе на 5 месеца.
Откакто жена ми излезе в болнични по бременност стана проблем. Нещо имало проблеми в НАП и НОИ и още не са ѝ превели и лев. Ходим да се разправяме всяка седмица, защото искат още и още документи. НАП обвиняват НОЙ и обратното. Обещават, че ще ги изплатят, но кога - не се знае. Даже говорих с адвокат, но като цяло ми казаха, че такива дела могат да се спечелят, но трябва да си подготвен за дела от десет години!
За капак на всичко всичко започна да поскъпва ужасно. За пример - в магазина до дома прясното мляко беше 1. 90 само преди година, сега е 4 лева! Всичко е скочило почти двойно. Памперсите, които купувах от 24лв днес са с нова цена - 36! И днес ми писаха от Виваком, че поради инфлацията ни вдигали месечната такса с 10 лева.
И като добавим няколко инцидентни разболявания, зъболекари и екстра неща покрай раждането на жена ми стана съвсем зле.
Като цяло в последната година не само че не успявам да спестя никакви пари, а ми се наложи да бръкна яко в спестяванията и като гледам скоро ако продължават така нещата ще съм без спестявания. Тогава не знам какво ще правя.
И след всичкото, което казах - идва нещо още по-важно. Аз съм човек с близо 3000 лева заплата месечно. Как се справят хората с по-малки заплати? Как се справяте вие?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: c70f108af5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Краткият отговор е - не се справяме. И под това нямам предвид, че умираме от глад или нещо от сорта, а че всеки един разход се обмисля и преценява до последно, освен ако не е жизненоважен.
Това създава едно напрежение, един стрес, който неминуемо ще избие нанякъде в даден момент...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 350c0b68ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Терминал 2, как иначе... Тука или си ИТ чукундур или духаш супата. Индустрия няма, всичко е фалш за лапане на евросредства.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7e36ff5a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ние имаме две деца, горе долу двамата взимаме колкото теб. Еми правиш сметка, пазаруваш по- малко и така. По- малко дрешки за бебето, че ги израстват бързо. И аз имах спестявания преди половин година, ноо явно става много скъпо и вече от тях няма нищо. А социално майчинство вижте поне да взима, мисля че е около 100 лв, а откъде идва проблема не е ли работила?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0c83923b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Ние сме с доста по високи доходи от вас, но разходите са ни около 2000-2500лв. На месец, та не знам какво правите. И ние сме с едно дете. Имаме кредит с 500лв вноска в горната сума. Позволяваме си всичко, което си поискаме. Плюс, че аз и пуша. Явно не живеем много на широко, макар че ядем качествена храна и си купуваме скъпи дрехи и обувки. Прегледайте си по-дятайлно разходите, за да видите къде изтичат парите ви.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7a2b1d0cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не се справяме, ако разчиташ само на твоята заплата да въртиш семейство няма как. Повечето дето са ок са минимум две заплати по 3000 и купено жилище от родителите или 4 по-малки заплати в собствено жилище. Когато си сам и всичко зависи от теб резултата е едно дете или 0 деца и 0 семейство. То и затова няма деца, няма семейства и няма и бъдеще тая държава.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 65b97f66fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз като казвах на много хора още 2019 преди короната да се замислят за чужбина или нещо по-доходоносно ми се смееха в лицето, че съм бил прекалено алчен и родоостъпник, как с 1500 лева можело да се живее добре в България, а с 2000 си направо цар, което дори и за тогава не беше голяма сума, а за сега направо не ми се говори. Същите тези капацитети не мръднаха от 1500-2000 лева и чупят пръсти в момента - “ама то не можело с под 3000лв” ем как да може, това е.. седиш си на същата работа, а очакваш различни резултати - изходът е терминал 2 и много хора го направиха, но вече насила. Обичам си родината, но родината не ме обича за съжаление, въпреки че съм образован и млад човек.
Само стой и гледай 2024 като влезе еврото какво ще стане - наблюдавай Хърватия, те влязоха тоя месец в еврозоната и въпреки че се следи за спекула - цените пак растат. Тогава тези силните и вилните ще ги видя с 500-1000 евро как ще живеят.
М29

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7e8c884ded
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Ограничават се хората, лекарствата са лукс, зъболекаря е супер лукс, дори от памперси пестят, от храна също пестят, тъй като зеленчуците в момента са по скъпи хората ядат некачествено месо от хипермаркетите, това е.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: ed9996ea27
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Автор:
Леко излъгах за заплатата, защото реално вземам 3500, но за жалост майка ми е пенсионерка на минимална пенсия и ѝ помагаме. Жена ми не взема нищо в момента заради неразбориите в НОИ.
Иначе, преди 5 години заплатата ми беше 2400 лева и нямахме никакви финансови проблеми. Че и ходихме на почивка, и на ресторант от време на време. Сега нещата са различни.

3. Работила е жена ми. Даже е осигурена на прага за последните десет години. Просто са станали някакви обърквания в НАП и НОИ и не могат да ги изчистят. Обещават, че в някакъв момент ще ги оправят и ще ни изплатят всичко дължимо, но за 7 месеца не сме видели нищо.
За другото - правим си сметка и се оправяме за момента. Просто ми е странно как за няколко години нещата съвсем се промениха. Бебето би било лесно обяснение, но всъщност преди харчихме много повече за екскурзии отколкото сега за бебе и някак си ни остава пари да спестим.

4. Следим си много внимателно финансите, просто ипотеката ни е 900лв, тока 300, памперсите и млякото за бебето излизат към 500-600 лева. Като добавиш храна и всякакви дребни разходи - излиза към 2500 лева, даже малко повече. Ама това е при положение, че няма нищо неочаквано.
Може би е лош късмет, но последните месеци се наложи да купим нов бойлер, климатик се счупи и имахме спукана тръба в банята. На всичкото отгоре на двамата ни се наложи да си направим по една коронка на зъб и нещата отидоха рязко надолу.

5. За това - вярно. Много хора имат наследени жилища. За жалост аз наследих само ипотеката на родителите ми като баща ми почина. За радост успях да я изчистя, но за имоти дума да не става.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b26abb60bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ние имаме малко дете, умишлено не сме взели ипотека, в много малко пространство сме и тримата, нямах проблем с майчинските, не бяха високи. Дори когато нямах лев, а това е третата година неплатена майчинство, даваха ми някакви къси пари родителите ми и купувах и аз вкъщи. Ако разчитате дори сега, да речем докато й приведат парите, ако това стане, всичко да е на теб плюс и ипотека, Ами няма как. Била съм майчинство, знам какво е да нямаш, но дори когато нямах продавах някакви лични мои неща в нета за къси пари и купувах по нещо за детето или купувах храна. Само на теб няма как. Вариант винаги има, но според мен с нещо трябва да се включи и жената, дори това да значи да й дадат техните. Ипотека и всичко на тези цени, на един човек няма как. Ние без ипотека или плащане на квартира с майчински се чудихме какво да правим, за вас не знам. Намерете някой който да ви дава дрешки, на нас до втората година ни бяха дали, нищо че едните бяха от момченце, а нашето е момиче, детските дрешки са много скъпи, а бързо ги израстват. Ако жена ти няма достатъчно стаж може и затова да не й дават, три години минимум работа за майчински изискват.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 625098fddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   И колко е вноската за жилището?

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: e443cf78de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   С малко бебе разходите са повече - детска количка, детско столче за кола, бебешка колара, одеала и чарлсфи бебешки размер, възглавнички също, уред с мелодии за закачане на кошарата, възглавници, помпа за кърма, детско столче, бибероншише, стерилизатори, бебешко корито и т. н. Все предмети, които в по-късна възраст не вършат никаква работа, освен кошарата, но трябва да се купят наведнъж сега. Доста се харчи за памперси и влажни кърпички и много други неща.
Сметките за оъопление също са по-високи, защото преди сте се отоплявали основно вечер и двамата сте били на работа, а сега трябва да се поддържа топло цвл ден.
Част от разходите ще отпаднат след 2-3 год възраст заради промяна в начина на хранене и ще може да консумира и немалка част от храната, с която се храните вие.
Сметни си всички тези покупки и ще видиш, че струват повече от 3000 лв., затова си стигнал и до спестяванията.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 70665f8ee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Справяме се като живеем в собствено жилище и работим здраво. Иначе че нещата са поскъпнали, е очевидно.
Авторе, не знам какъв е проблемът с майчинството на жена ти, но ако беше работила, щеше да получава 90% от заплатата си, което не е лошо. За да има проблем, явно не е така. Освен да ограничиш разходите докато бебето поотрасне и стане за ясла, друг начин не виждам. Ще е трудно, но ще се справите. В спестяванията избягвай да бъркаш, защото винаги има непредвидени разходи: болести, ремонти и др. и ако нямаш резерв, ще стане съвсем зле.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 752f4c8c48
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Това поскъпване не е само в България, а вече и в цяла Европа, заради репченето срещу Русия и вървене по акъла на Америка и Украйна.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87f1bbf42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Направо не знам! И мен ме е страх след няколко години като трябва да създавам семейство! Страх ме е, че дори няма да стигнем дотам, защото в момента човек не може да спести нищо! Всичко вече стана много скъпо... Ако родителите не са ти осигурили апартамент и не са ти дали нищо е направо почти невъзможно да създадеш нещо, защото нямаш парите да го издържаш... Или теглиш кредит за апартамент или живееш на квартира и половината ти заплата отива за нея с тоците, водите, кабелните и интернета, сметката за телефон, зависи колко ти е заплатата. Номер 5 е прав, че точно затова не се раждат вече бебета, защото няма с какви средства да се грижат! Егати... като се замислиш положението в държавата е много зле, а па хора с образование взимат и малки заплати. Онзи ден имаше репортаж по бтв как сравняват цените с европейски градове, тука излезна по-скъпо от повечето държави, с които ни сравняваха, а що не сравниха и заплатите, а? Тука са най-нискине заплати в ЕС, а ми обръщат цените в ресторантите и кафетата от евро в лева и даже обърнати излиза по-евтино. Да ама нали се сещате, че там взимат в евро и като ги обърнеш в лева минимната заплата е двойно по-висока от тази тук! Та к'во да кажа... тема за размисъл :/

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4cc11194f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Може да пробваш да купуваш някои от нещата на едро, да следиш кога и къде има намаления и отстъпки на цените. Преди ми беше все тая и харчех нашироко, но вече започнах да се вглеждам.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 68234ebced
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Не харчим за глупости и работим повече - така се справяме.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c3b5e70a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Трудно, но оцеляваме. Говоря за мен и за хора около мен, за които имам наблюдения.
Аз взимам заплата под 1000 лв. Нямам деца. Не пия, не пуша. Нямам автомобил. спрях да ходя по заведения. Пазарувам предимно на промоция. Ограничих разходите за дрехи, обувки, пътувания.
Когато имам възможност, работя допълнително.
Повечето ми познати с деца са с близки до вашите доходи. Положението е същото-затягане на коланите и търсене на възможност за допълнителни доходи.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c3b5e70a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Доход 3000лв за двама.
Изплащане на заем-500лв.
Издръжка на дете-500лв.
Сметки-500лв.
Транспорт-200-300лв.
Храна-600лв.
Козметика, лекарства, дрехи, обувки, ремонти, подаръци, развлечения-колкото се наложи. /или колкото останат/

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a12396437f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Авторе, повярвай ми, че не живееш с малко пари и с и много далеч от определението 'беден'.

В България в момента с тази инфлация има много хора, които буквално мизерастват.

Бабички, които с по 450-500 лева пенсия, трябва да си купят дърва, лекарства и я остане за хляб, я не.

3000-3500 елева са много пари. Всичко е въпрос на бюджет. Обслужваш ли скъа кола? Ходиш ли по ресторанти? Колко ти излезе морето миналата година? !

Всичко това са важни въпроси, на които трябва да си отговориш, за да си следиш бюджета. Ако си пръснал едни 2000 лева по морето, се замисли, че това са достатъчно пари, за да купуваш памперси на детето ти, докато същото спре да носи памперси.

Казваш, че се грижиш и за възрастен човек - добре, но нека помага с гледането на детето тогава. Пенсионерите и без това обичат да се грижат за внуци, оставяйте го при ттях

Жена ти може да работи нещо на 4-5 часа, непълен ден, колкото да вкарва някакви 700-800 лева в бюджета, не са мало!

Недей да се оплакваш само от малко пари, не знаеш в какви кошмарни ситуации има хора. Пак повтарям - 3000 лева са много пари, ако са ти -широки ръцете и харчиш за глупости обаче и 5000 няма да стигнат.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0c83923b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Авторе висока ти е ипотеката, но и 500лв. за мляко и памперси са много. Купувайте на едро памперсите. На 7 месеца вече има заместени храненета с пюрета. Жена ти да ги прави сама, а не да ги купува. Гответе постоянно, за да е по-евтино( да не ти обяснявам колко добре е за фигурата). И недей да драматизираш толкова. Видя се, че се справяте добре, но просто са ви възникнали извънредни разходи. Случва се на всички и затова са спестяванията. Споко след няколко месеца ще спаднат разходите по бебето и ще сте супер. А сега се занимайте с въпроса защо на жена ти не и превеждат пари от нои. Дори и да има някаква грешка в точната сума, мисля, че поне минималната заплата са длъжни да превеждат, дори и после да се наложи да изплатят разликата накуп. И наистина стига с това оплакване. 3000лв не са много, но ако не можеш да се оправиш с тях, значи нещо математиката ти куца.
Ако можеш да обясниш как така от родителите си не наследяваш имоти, а само задължения по ипотека. До колкото аз знам можеш да се откажеш от наследство и да не плащаш никакви дългове.
Или просто е поредната тема, целяща да просвети българите колко е тежък животът в България и как дори и с една добра заплата тук изнемогваш и ако незабавно не се отправиш към терминал 2 животът ти е изгубен.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: b26abb60bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Жената на автора не е работила минималните три години, които се изискват по закон за майчински. Дори да е така автора не печели чак толкова малко пари, българи изкарват с далеч по-малко. Жена ти се е настанила добре да има кой да плаща всичко плюс ипотека. С малко повече правене на сметка кое и как ще се купува, ще си живеете добре, макар и не охолно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 12b6d0a419
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   О, авторе... моля ти се. Двама възрастни с бебе и 3500 лв. заплата - ще оцелеете, спокойно. Много от нашите родители са ни гледали с мнооооого по-малки заплати. Майка ми беше самотна майка с две деца, взимаща не повече от 1000 лв. Не казвам, че всеки трябва да живее в мизерия, но определено няма да умрете от глад, няма да тръгнете голи и боси, нито детето ще е лишено от образование. Живеем в скапана държава, но имаме достъп до всичко необходимо за оцеляване. Има хора къде-къде в по-лоши житейски ситуации.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker