Комунизъм - плюсове, минуси - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121214)
 Любов и изневяра (29713)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18529)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Комунизъм - плюсове, минуси
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 1203 пъти
Здравейте! Можете ли да изброите лошите и добрите неща по време на управлението на Тодор Живков.
Не съм живял по това време но ми е изключително интересно. Мнения, че абсолютно всичко е било хубаво НЕ приемам!! А мойто мнение относно комунизма и управлението на Т. Живков е, че най лошото нещо което е било е, забраната за пътуване, аз лично обожавам да пътувам и посещавам нови места и това ме държи жив, а тогава не е било разрешено освен в Русия и някой други страни. Но да обиколяш Европа и света не е било разрешено. Това е мойта главна причина да не харесвам комунизма както и това, че не е могло да изразяваш свободно мнение и да се развиваш. Оставаш на едно ниво цял живот с малки изключения разбира се за някой хора. Но темата е плюсове и минуси на комунизма живот тогава и сега? И неговите плюсове/минуси.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 89f62f6c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Забрана за пътуване никога е нямало. Просто за държави с различен от соц. режим българите трябваше да вадят ВИЗА (както сега се налага да вадиш виза за островите Фиджи, за Египет и за още около 70 държави). Ваденето на виза не беше лесно, имаше много желаещи, често посолствата отказваха виза, чакахме на денонощна опашка пред френско посолство (буквално спане до оградата за да пази реда си) но 1981г роднината ми отиде в Париж, със самолет пълен с български туристи (редовни полети), снима се до кулата на Айфел, разходи се и се върна с много подаръци и буркан Нутела.
Проблем имаше когато "туристите" успяваха да излъжат, че отиват само за туризъм и оставаха там. Биваха обявени за "невъзвращенец" и цялото му семейство бе разпитвано дали им се е обаждал, на тях визи никога не се издаваха, за да не идат при него.
Имаше разбира се такива които опитваха да напуснат държавата през горите, както днешните бежанци от Авганистан влизат в България. Много от тях успяваха, други изчезнаха, под сурдинка се чуваше че граничарите стреляли на месо, по хора преминаващи границата през поля и гори.
Колкото до плюсовете, имаше вяра в "светлото бъдеще". С вяра в нещо се живее по лесно. Хората живеещи в социалистическа система строят и се вижда, какво са построили във всяка една държава. Дори израел е строен от Кибуц (вид комунистически комуни). Строенето разбира се не се заплаща с пари, дават се колкото за оцеляване, но пък за сметка на това редовно се награждавали с медал. лентичка или грамота най-усърдно трудещите се, съответно доста от работещите са се старели за такава похвала. И резултатът на лице и ти го виждаш, от аграрна държава с хора орящи с волове и дървено рало, за 45г над 2 милиона нови жилища, 3000 язовира, развито машиностроене, Болници, Училища и т. н. всичко е посроено тогава. Друг плюс беше че държавата дотираше цените на апартаменти и автомобили, а и банани по нова година за да са достъпни за населението. Точно както 2022г държавата дотира горивата с 25 стотинки. Разбирай: един Запорожец тогава, да си го купиш на момента от кореком с долари, ако си работил в Либия примерно струва 1500 долара. Ако обаче се запишеш в списъка на "Мототехника" за дотиран запорожец, ще получиш такъв след около 4-6 години но за левовата равностоиност на 1200 долара. Един дорар е варирал между 1, 3 и 1, 5 лева.
Минусите на българския модел на комунизъм бяха не малко, но главно липсата на голямо разнообразие от стоки. Влизаш в магазина за дрехи 10 вида панталони и всички хора облечени в такива, много жени шиеха дрехи за себе си в дома си на домашна шевна машина, защото няма достатъчно избор в магазините. Друг минус е че нямаш право да притежаваш повече от едно жилище и една вила на семейство. Как ли не хитруваха хората прехвърляха някое от жилищата си на малкото си бебе за да могат да си купят още едно (тези които имаха пари де).
Хората имаха много спествания, не че нямаше къде да ги похарчат просто живееха мизерно, може би така бяха свикнали, или може би за да спестят за деца и внуци в спестовна сметка. Ние сме 4 внука на един пестелив дядо. Оказа се че до 1990г беше спестил по 18 хил лева на двете момчета и по 16 хил лева на двете момичета в детски поименни влогове, за да сме си купели апартаменти когато се оженим. Същия дядо редовно вечеряше хляб и мерудия, пиеше само вода и веднъж месечно си позволяваше половин литър боза.
Дали е било добро или лошо, миналото си е минало и по добре да не го ровим, ако ще сменяме система нека измислим нова.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 449aea2922
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Плюсове:

- безплатно здраееопазване
- добро образование
- ниски нива на битова престъпност - кражби, убийства и т. н.
- сплотеност на обществото
- ниска възраст за пенсиониране
- достъпни жилища и бързо изплащане на кредитите
- качествена храна без ГМО и Е-та
- евтин ток
- повече млади хора
- силна армия
- култура на спорт и физическо възшпитание

Минуси:

- принудителен труд
- забрана да пътуваш
- задължителна наборна казарма
- липсват хубави стоки - всичко е евтино и направено само за местния пазар
- няма достатъчно свобода на словото, ако не говориш удобни на паритята неща
- хубавите длъжности и местенца във власта са само с връзки и ако си дете/роднина на някой партиец на висок пост
- доносничество - всеки съсед или близък може да те изпорти, че си казал нещо накриво и че не си верен на идеология

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 22fecbcf25
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   "забраната за пътуване"
Забрана е имало за пътуване до западни страни. Иначе из целият източен блок, че и в Куба се е пътувало не по-малко отколкото днес.

Ще ти кажа коя е най-лошата страна на комунизма, и защо толкова хора искаха да го разкарат - нямаше възможност човек да забогатее. Дори да си из най-висшите политически постове, най-много да ти дадат някоя волга, и да събираш някакви рушвети под формата на мезета и ракия. Не само обикновения народ гледаше запада и точеше лиги, но най-вече самата политическа прослойка. Не че не е можела да краде, ама в сравмение с това което техните аналози постигат на запад, видяха че са... селяни. И какво да направят... те самите сринаха комунизма, за да се префасонират на "капиталисти" и "евро-атлантици".

И успяха, заради втория проблем на комунизма, а именно - "народен" комунизъм никога не е и имало. Имало е тоталитарен Сталинистки комунизъм. И ако в началото е имало някаква идеология поне да се създаде нещо (Сталин може да е избил маса и народ, но е направил СССР втора световна сила), в последствие се изражда още повече, оставяйки една безидейна политическа класа, която продължава в Сталинистки стил. Тя така и не започва някаква децентрализазия и сформиране на някакви отделни акционерни дружества които директно да се притежават от работниците на някакъв пазарен принцип. Защо? Защото тази класа никога не е искала да пуска власта. Просто решиха да я трансформират, така че накрая те да ограбят какво могат. И да кажат - нашите родители нищо не постигнаха, нищо че реално те построиха България...


Така че ето ти огромният минус - комунизмът е неесетествен. Тези които застават отгоре на движението, неминуемо упражняват тоталитарна власт. Дори до степен те самите да се обърнат срещу собствената си идеология. Също е неестествен и за масите, защото те са неспособни да се самоорганизират. Не само икономически, но дори на чисто човешко ниво. Капитализмът също има проблеми, но там поне има решения. Но в България има много изроден капитализъм. Това е "капитализмът" на бившите ни комунисти... На запад "капитализмът" е изроден по други начин и за това бяха многократно предупредени от предците си.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 9ff4846f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Прочети "Задочни репортажи" от Георги Марков и недей дори да се колебаеш по такъв нелеп начин.

"Чуството на безсмислие", краденето от държавата, колективната безотговорност, неработещите и безсмислени институции, демографската криза, безродството, предателството спрямо българите в Македония, които Георги Димитров зорлем прави "Македонци", няколкото фалита на страната ни - всички водят началото си от окупационния съветски режим, установен над страната ни от пионките му - българските "комунисти". Всъщност това, че хората не са пътували дори може да е плюс, в сравнение с другите извращения над човешката природа.

Неповторим гайд за онова време - ако искаш да разбереш откъде идва голяма част от "народопсихологията" ни:
https://chitanka. info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 90e9c22ffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Плюсове - няма такива!
Минуси - всичко!

Не се занимавайте да "опипвате" общественото мнение. Няма кой да ви се върже. В момента, в който такива като Копейката вземат или опитват да вземат властта, ще летят камъни към него! Хората нещат и такива като Боко и всички, които до момента превърнаха България в това което е сега. Затова и мафията и статуквото вмомента са изплашени и не знаят какво да правят, защото хората се усетиха. Именно от проблемите, които статуквото създаваше, направи така че хората да се усетят и да не могат да бъдат лъгани вече.

Да, нямаме мнозинство на промяната, но няма мнозинство и на статуквото. Само че статуквото и мафията около него е много по-прецакана, защото няма да им дойдат милиардите от Европа. Дори Путин да победи в Украйна, вече няма кой да подарява милиарди на Боко, защото всички го видяха чии агент е. Нито е европейски настроен, нито про Западно. Може да ходи да прегръща всеки, но си е агент на Масква. Както и всички останали освен ПП и ДБ.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 04711f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Пътуването е най-малкия проблем. Убиваха хора, които не искат да си сменят имената, а тези, които не бяха съгласни с управлението, ги тикаха в Белене и изтезаваха до смърт.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: d4b143f9ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   "Не съм живял по това време но... А мойто мнение относно комунизма и управлението на Т. Живков е, ...!? Не си живял в това време, а мнение имаш!? Като шопа-не знам как трябва да е, но не е така!?

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 04711f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Жив да не бях. Очаквах всички коментари да са ала Киро Брейка - по бай Тшо беше рай, ти си тъп и не разбираш, понеже не харесваш комунизъма и сега всичко е лошо. Започвам да имам надежда за тая паплач.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 77dbe55163
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До номер 7 от автора.
Все пак съм изчел доста за комунизма, изгледал съм доста филми предавания книги и т. н за управлението на Живков. Имам много роднини, които са живяли по това време, родителите ми също са живяли макар и доста малки може би 10-15 годишни но пак помнят някои неща. Така че възрастни роднини и т. н съм чувала много интересно ми е и разпитвам, чета, гледам най различни предавания. Така че имам някакво сформирано мнение. Доста хора вкл и познати казват именно за забраната за пътуване. Както и че ако си против нещо от режима си чао в Белене. Колкото и да бачкаш си все на едно ниво.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: c454164e9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Предложение
Отиди в Северна Корея за една година и после ела да ни разкажеш за плюсовете и минусите на комунизма.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 4480e1eda9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   M69

С всичко написано до тука съм съгласен. За репортажите на Г. Марков. Писани са за пари и търси и противоречията в тях. И там пише, че е живял във вила на елита в Бояна, а работел в завод. По подобен начин един сравнително нагъл шуменски професор историк ни занимава с коментари за социализма по една от националните телевизии по празнични дни. Даже Георги Господинов, който ценя и уважавам малко си измисля. За писателите е простено.


За Георги Марков. Той е бил даровит белетрист, близък до кръга на Т. Живков, агент на Държавна сигурност, предал България (тогавашна), отишъл на лечение с държавни средства в Италия и пристрастен към хазарта, изхарчил там парите за лечение. Чети за него спомените на Владимир Левчев и гледай на репортажите като писани за пари. Имаше филм по книгата му "Мъже", сценарист е в първите серии на "Ние сме на всеки километър". И понеже много неща съм живял и понеже има още хора като мене, но чиито семейства и близки са страдали от властта при социализма, гледай на историята като на пъзел, отдръпни се по-далече, не вярвай на тези, които имат интереси да говорят по тази тема. Не е актуална днес, но никой няма да скрие как е живял, ако питаш. Времената бяха различни. Караха се Лади, но те бяха кола на годината в Италия и така нататък - до двата вида хляб и един вид кисело мляко, сипвано на кантар в купа, която носиш от вкъщи - светът беше друг, времената други. Прочето и данни от статистиката за икономиката и сравни с днешната, не колко е струвал хлябът и какво си си купувал с един лев.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 6ef35602a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Толкова хубаво беше, че пазеха границата с автомати и стреляха на месо, ако някой се опита да избяга. Толкова хубаво беше, че се редяхме на опашки за почти всичко, от хладилници и телевизори (естествено, 1 руска марка, да не мислиш, че имаше избор... ) до тоалетна хартия и лигнин, щото превръзки нямаше. Представи си магазин с 1 вид сирене, 1-2 вида салам, 1 вид кашкавал и някакви консерви, това е всичко. На всичко отгоре в доста периоди евтиният ток беше под режим. За кола се чакаше с години като внесеш депозит и на практика никой не ги продаваше, защото после няма откъде да купи. Прекрасно беше...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: e182e08f21
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Айде да коментирам твоите минуси за комунизма: Забрана да пътуваш.

Според географското положение на България, едва ли ще видиш някъде по-големи красоти. В България има четири сезона, в България има и море и планина и равнина. В България има най-много минерални лечебни извори в цял свят. То и сега за държави извън Европа се иска виза и това няма нищо общо със свободното пътуване, понеже трябва да отговаряш на сумата му и условия за да ти издадат виза.
Свободно мнение:

И да го кажеш какво? Кой ще го чуе? Кой ще го вземе на сериозно? Ако кажеш, че не те кефи партията, която управлява, да не мислиш, че с твоето мнение ще направиш преврат? Кучето си лае, кервана си върви.

Ти знаеш ли, че сега 90 процента от собствениците на имоти в България са ги придобили по времето на управление на Т. Живков. Не си живял тогава, не си компетентен по темата, за това си налягай парцалите и не ми говори колко е гот да пътуваш свободно из скучната и грозна Европа и да дрънкаш глупости на килограм без да ти се потърси сметка за това.


Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3799a82249
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   14, да се чудиш защо си избягал от България.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 77dbe55163
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   ДО НОМЕР 14. Тъп та дрънкаш. По всичко си компетентен чист Бий Ганьо. Да България е страшно красива страна с много природни богатства. Това променя ли факта, че човек иска да опознае повече места и култури, да види и да сравни? Пътуването обогатява и променя човека. Ако стоиш на едно място каквото и да правиш каквото и образование да имаш колкото и пари да имаш си оставаш един НЕОБОГАТЕН ТЪПЧО!! Какъвто си ти. Нито е скучна, нито е грозна Европа ама толко и си видял, кой знае в кое затънтено село от 200 човека чистиш кенефи и се кефиш, та Европа била грозна. А и защо трябва да пътуваш само в Европа, случайно ако не знаеш и не си информиран съществуват и други континенти до които може да се пътува, учи я тая география.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3799a82249
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   16, остави го тоя. Хвали Русия, а живее в Нидерландия.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 70517d2ce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До номер 7 - ами всички ние и по време на османското владичество не сме живели, ама имаме мнение, нали? Ти направо отрече цялата наука история, с тъпотията си. Да не би историците и филососите да са живели в епохите, които изучават и за които имат мнение?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker