Кратка анкета: кое предпочитате ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121365)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кратка анкета: кое предпочитате ?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 715 пъти
Здравейте, ще се радвам да отговорите на следните въпроси:

1) Бихте ли заменили големия град, с малко, но благоустроено градче(тип швейцарко градче), с около 10 000 души например, ако имате там сигурна работа, дом и осигурен живот?

2) какво предпочитате повече пари или повече свободно време: например между работа за 1500 лева по 5 часа на ден и такава по 10 за 5000 лева коя ще изберете и защо?

3) кое ви изморява повече - работата или домашните задължения като готвене, чистене, пазаруване и т. н.?

4) кое предпочитате - да взимате много пари и да рабоитите много за някой друг, но да имате пари за чистачка, детегледачка, храна винаги поръчана от ресторант, или съответно да работите много по-малко, но да имате време за семейство, чистене, готвене и т. н.?

5) ако заплатите между частния и държавния сектор бяха по-близки една до друга и нямаше такава разлика в заплащането например на полицаи и банкери, бихте ли променили професията си само заради това?

6) ако утре държавата ви отпусне безвъзмездно 500 000 лева само за да станете селяни(да гледате животни или ниви) защото да речем е казала, че този сектор е жизнено важен бихте ли се хванали да стеанете селяни, ако всичко ви се осигури даром - хубава селска къща, животните, техниката за животни и т. н. или пак бихте избрали градския живот?

7) бихте ли се захванали с 'мръсна' или опасна работа, ако ще изкарвате наистина много пари - да речем 7-10 хиляди на месец - бизнес с боклук, миньор, сапьор и т. н.?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 3523ad9580
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   1. Бих го заменила, но съм от София и всичките ми роднини и приятели са тук, а за мен всъщност възможността да съм до хората, които обичам е най-важното нещо.
2. По-кратко работно време-пак, защото искам да съм с близките си.
3. Изморяват ме нервните, невъзпитани, комплексирани и шефчеещи се хора. Съвсем логично в близкото ми обкръжение такива няма, значи отговорът е - работата.
4. По-малко пари и повече време за семейството. Моят дом е моята крепост и никой не може да ми изчисти, сготви или възпита детето по-добре от мен.
5. Не
6. На мен не ми пука изобщо за градския живот, но пак опираме до момента, че всичките близки и приятели ще са далеч( аз за това и не емигрирам в чужбина).
7. Не бих! И именно за това съм много съгласна да се плаща много на хората, които биха се заели с това. Но при условие, че се работи съвестно, а не както сега метачките по улиците да имитират дейност.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 42d4aaf94b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   1. Не, на младини години не бих сменила големия град;
2. Излишен е всеки коментар по темата. Никой не изкарва с малко работа много пари, който си мисли, че може с по 4 часа работа да е богаташ - бърка се. Многото пари, водят големите отговорности. Бих предпочела да си работя и да си изкарвам пари. Какво ще правя без пари в свободното си време?
3. Домашните задължения са ми много досадни, работата сама съм си я избирала и мога да я смена по всяко време;
4. Няма или/или. Истината е в баланса. Всеки отделя най-много време на това, което иска. Не слушай тъпите оправдания на хората, които не си поглеждат семействата;
5. Не, не бих си сменила професията;
6. Тъп въпрос. Никой не би отказал половин милион и сигурен живот. Само че такова животно още не се е родило;
7. Мръсна работа, разбира се! За това някои живеем по-добре от други, защото се цапаме! Докато масово хората са в кол-центрове, нашия труд ще е все по-ценен. А вие си стойте с чисти обувки, докато ние си почиваме на Сейшелските острови.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 832c26cc2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   1. Да бих, защото ще си спестя досадното време във висене по задръствания и опашки в супермаркета :)

2. Имайки в предвид, че с 1500лв. трудно се гледа семейство и това, че обичам работата си, бих избрала повече работа за по-високо заплащане.

3. Не бих казала, че ме изморява, но домашната работа, особено чистене и гладене ми е леко досадна…

4. Не е много коректно зададен този въпрос, защото ако работиш много и печелиш много можеш да си позволиш освен чистачка, да изведеш семейството си на ресторант, да отидете на почивка, където ще прекарате време заедно. Дори детегледачката е за предпочитане пред детската градина, където детето ти през 2 дни е болно.

5. Не. От малкото късметлии съм да работя нещо, което до преди това ми е било хоби, а сега професия, която практикувам с удоволствие.

6. Не, защото обичам животните и не бих могла да ги отглеждам с такава цел.

7. Не, първо - защото ценя здравето си и после тия пари няма да ми стигнат да се оправя, и второ - защото тия пари могат да се извадят и с не толкова опасна работа:)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 29b3ff7832
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   1 да софиянците рядко се отделят от полата на мама, образно казано. И аз съм така.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f1d8a38499
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   1. За през лятото бих живял в Несебър или Созопол, в другото време в Пловдив. Това възнамерявам и да направя в идните години, когато имам средствата да си купя в брой къща край черноморието.

2. Работя хобито си, което е от особено значение, понеже така ми е приятно и мога да го върша по много часове, без да го усещам като задължение. Преди 5 години, докато работех в чужбина, установих, че има заможни хора, даващи луди пари за тази дейност, съответно се постарах да подобря уменията си и това вече дава плодове. Първоначално предпочитам да работя повече, за да успея по-скоро, а когато вече големите доходи бъдат налице, ще предпочета да имам повече свободно време за себе си и близките си хора. Точка 1 подсказва и как бих се наслаждавал повече време на почивките.

3. И двете може да са натоварващи, ако се прекалява с тях. Никое домашно задължение не влияе така лошо на очите или тялото, както част от моята работа, но това е неизбежно, ако искам да я свърша качествено.

4. Предпочитам да следвам своите стремежи и по-скоро да уредя парично живота си, така че след години да не ми се налага да жертвам време и да се чудя как да се изхранвам.

5. Не - работя каквото аз искам, защото ми харесва, затова докато имам възможност, ще върша същото и занапред.

6. Не. Такива пари не могат за заместят целите на човек, който е наясно какво би могъл да постигне. 500 000 лева са капка в морето срещу всичките положителни неща (включително и местожителството), от които някой би се лишил. Пари се правят, но се живее само веднъж.

7. В точка 3 вече съм отговорил на това. Получавал съм разнообразни наранявания, схващания и обгаряния, докато съм се трудил, но съм свикнал с това и съм подготвен, че и занапред ще има такива случки.

п. п. : Добре обосновано мнение на номер 1. Семейството наистина е твърде важно, за да бъде пренебрегнато за сметка на пари.

- Кифлоприземител

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0ad2ca6c4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   1) Бихте ли заменили големия град, с малко, но благоустроено градче(тип швейцарко градче), с около 10 000 души например, ако имате там сигурна работа, дом и осигурен живот?

- Стига да са ми покрити всички нужди, все ще ми е тая. Може би, защото последното градче от подобен тип, в което бях, беше на 17 минути с кола и се усеаше, повече като краен квартал (макар да беше на 25 км)

2) какво предпочитате повече пари или повече свободно време: например между работа за 1500 лева по 5 часа на ден и такава по 10 за 5000 лева коя ще изберете и защо?

- При избор межд 1500 и 5000 лева, бих заработил 5000 лева, защото ако ми трябват 1200 на месец, в края на година ще съм спестил 3600 лева с ниската заплата, но ако съм с високата, ще спестя 42000 лева. После, мога да изкарам още 3 години с тези пари, без да се налга да работя. Проблемът е, че 1500 лева, не стига за семейство, така че ща не ща, изборът е направен вече.
Има обаче, едно но - Ако трябва да избирам между 5000 и 15000 лева, особено за супер гадна и стресираща работа, ще ми е доста трудно да реша.


3) кое ви изморява повече - работата или домашните задължения като готвене, чистене, пазаруване и т. н.?

- Работата. Психологическото натоварвае е далеч по-голямоо. Никой няма да ме изгони от нас, ако сложа две вилици, вместо нож и вилица за вечеря. Това, че е останало петно някъде, няма да ми развали брака. А чисто, като физическо натоварване - ако имам време, къщната работа, понякога ми идва в повече, защото гелдам да свърша 1000 неща и правя едни манджи, дето изискват 2 часа заготовки и 3 часа приготвяния, а почне ли да се чисти, се ЧИСТИ, ама яката. Разбирай, повечето хора не чистят така и веднъж в живота си.


4) кое предпочитате - да взимате много пари и да рабоитите много за някой друг, но да имате пари за чистачка, детегледачка, храна винаги поръчана от ресторант, или съответно да работите много по-малко, но да имате време за семейство, чистене, готвене и т. н.?


Много пари. Така или иначе, работиш за друг. Ако работиш за себе си, ще е някаква ситуация, тип Робинзон Крузо и някоя от тея видео игри, където оцеляваш след апокалиптчно събитие от типа на ядрена война.
Ще утам пвоече пари, жената ще работи по-малко и ще имам солидни суми и инвесиции. Децата ще са ми благодарни, като ги пратя 5 месеца, да работят по фабрики, фокове, кухни и прочие, както аз съм работил, само и само да "вкусят" от тоя живот, който никога, няма да се налага да живеят повече.

5) ако заплатите между частния и държавния сектор бяха по-близки една до друга и нямаше такава разлика в заплащането например на полицаи и банкери, бихте ли променили професията си само заради това?

- Ами ако има професия, която ми харесва, бих. Ако трябва да си държа сегашната - прости не виждам, как може да има държавна работа за мен, но дри и да има, пазарът е такъв, че ако един работодател ме изрита, има 100 други. Ако държавата ме изрита, КРАЙ! Ни професия мога да сменя, ни нищо.
Но иначе, може и да стана професия ляля в общината. Ще маам пръжки с лук, ще кача 40-50 кила, ще нося перука и ще се карам на всички за 4 часа на ден, щом ще дават същата заплата. Да, вероятни бих си смени професията, за по-лесна.

6) ако утре държавата ви отпусне безвъзмездно 500 000 лева само за да станете селяни(да гледате животни или ниви) защото да речем е казала, че този сектор е жизнено важен бихте ли се хванали да стеанете селяни, ако всичко ви се осигури даром - хубава селска къща, животните, техниката за животни и т. н. или пак бихте избрали градския живот?

- Ще ми дадеш половин милион на ръка, ще ми дадеш "хубава села къща" (за швейцарски градчета говорихме горе, така че искам къща, като в тях), ще ми дадеш техника (приемам, че един голям селкси пикап, като по филмите, също е част от техниката), земи, животни и няма да искаш нищо насреща, без скрити условия, да ми прецакат живота на семейстовто или само мен самия, но ме питаш, дали бих приел?
ДА! трябва да си абсолютен тапанар, да откажеш дар за милиони, освен ако ти самият не си милионер, защото си щяда живееш на 15 минтуи от града. Не сме 1923-а, вече. Даже ще карам челядта всеки ден, ще взимам приятелчетата им на гости.
Сомо обаче, да се разберем - стопански жиотни на поне 200-250 метра от къщата.


7) бихте ли се захванали с 'мръсна' или опасна работа, ако ще изкарвате наистина много пари - да речем 7-10 хиляди на месец - бизнес с боклук, миньор, сапьор и т. н.?

В момента? НЕ! И без това изкарвам мнгоо добри пари. За мен са опасни високтоо кръвно, заседяването и рядкото изизане на свеж въздух.

Но ако бях по-млад без възможности - дай! Тръгвам веднага. Ако сега сотана без пари и ми предложат, да работя на някоя петролана платформа и да ме няма по 5 месеца - Да, ще се хвана, ноискам толкова задрава застраховаетлна полица, че ако се случи, да се обездвижа или по-лошо, семейстовто ми да бъде осигурено до живот. Това е условието. Дадеш ли ми го - ще копая мини с права лопата, ако се налага. Просто не мога да мисля, само а себе си.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c3ff31213f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Живея в малък град.
Предпочитам повече свободно време, този месец имам много извънредни и ми идва много, няма персонал.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a0b733aacd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   1) Да, но не и в БГ. Тук не се живее в провинцията. Изключвам наскоро придобилите популярност общности за дигатилни номади - не всеки е програмист, а и не би следвало това да е единствената опция за да е самодостатъчен в една държава.
2) 5-часов работен ден. Парите са средство за живеене, а не цел в живота (поне моя). Времето НЕ е пари - Стив Джобс, въпреки милиярдите си, не успя да си купи време. Примери - много... По-скоро бих се старал да изкарвам двойно на посочените пари, за същото време (в идеалния случай, за не повече от 3 часа с по 10 мин. почивка на всеки час да се раздвижа) от нещо, което не ме натоварва физически и психически.
3) Работа (особено ако човек е с хронични заболявания).
4) Повече лично време. Основно за да си пазарувам и приготвям храна, която не ми влошава хроничните проблеми. Не съм попаднал на ресторант, който да предлага специално съобразена храна, но току виж развъртя сам такъв някъде с ефективно (а не фиктивно) И справедливо (а не на кило/килче) прилигане на законите.
5) На мен ми се наложи да я променя поради хронични проблеми и липса на инфраструктура за подобна дейност тук. Същото важи и за ЕС, с много малки изключения, до които нямам достъп поради езикова бариера. Знаейки само Английски (ниво С2) не би следвало да е проблем за научна дейност в сферата на нанотехнологиите (разработване на нови материали за подобряване на ефективността от възобновяеми източници на енергия, подобряване на стандартни електронни компоненти за използване в ново поколение суперкомпютри, нови материали за по-икономични батерии на електромобили, биомедицински импланти, по-леки и яки структурни материали в строителството и т. н. ), например в една Белгия, но ето че го сметнаха за такъв... Оказа се, че и новата ми професия не се признава от законодателството на Европа (вкл. БГ), докато държави като Южна Корея и Япония ми признават сертификатите (да се чудиш и маеш)...
6) Фермерство, независимо къде - не (препратка към 3 и 4). Това може би е най-къртовският начин на живот, дори за здрави хора... Отделно, точно това, което автора описва, няма как да се случи в тази държава и ми се струва "най-нереалистичното" от всичко написано.
7) Бизнеса с боклук има доста страни - от събирач на отпадъци до собственик на модерно предприятие за рециклаж... Миньор и сапьор са професии, които разболяват (или усмъртяват), но все пак са за здрави хора по начало...
М29

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87fff8066c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   1. Не. Обиколила съм цяла Швейцария и не ми харесва като атмосфера. Като едно голямо задушевно село е. Свободата на големия град съм я търсила и за нищо на света не бих отишла на място с население под 1 млн. Колкото по-голям град, толкова по-добре.
2. 5000 лв и 10 часа, но знам, че отпуските ще ги прекарвам на различни места по света.
3. Домашните задължения ме изморява, 4. Обичам работата си.
4. Да взимам много пари и да работя за някой друг, но да имам оари за чистачка, ресторанти и др
5. Не, не бих заменила работата в частния сектор за държавна.
6. Не. Имам наследствена вила на 2 етажа с голямо дворно място на село, имам и достатъчно финансови възможности, ако искам да започна да се занимавам именно с това, но не мога да водя уединен и самотен живот без удобствата на големия град.
7. По стечение на обстоятелствата мои много близки приятели са собственици на фирма за почистване и изкарват много повече от 10 хил на месец. За 5 години са били на почивка в152 държави.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: ac62e08ab0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Всичко което си изредил си го има в село София, защо ми е да се местя? Всичко това е ежедневие в цяла България, кочина навсякъде, само си мислим, че живеем цивилизовано, вижте темата за кучетата и ще разберете как живеете!?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker