Паднал ли е стандарта последните 15 г. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14369)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Паднал ли е стандарта последните 15 г.
преди: 11 месеца, 2 дни, прочетена 1024 пъти
Не знам до колко има резон в моята кръчмарска сметка, но излиза, че стандарта реално е паднал последните 15 г. 15, защото тогава завърших и започнах да работя от тогава имам данни в паметта си.

Не говоря конретно за моя или вашия стандарт, а по принцип за средния стандарт. Тогава средната заплата беше чисто около 600-700 лв в моя град, а на онези цени с 350 лв можеше да се живее скромно, но и без да се лишаваш от нищо необходимо. Т. е. излиза, че тогава с една заплата е можело да живеят 1, 7 души. И това беше по време на финансовата криза.

Сега сметките са: 1200-1400 лв масова заплата и разходи за живот около 1000. Т. е. вече коефициента е 1, 4 в най-добрия случай. И това при положение че вече 16 г. сме в ЕС.

Тогава двама работещи родители с едно дете спокойно можеха да живеят, без да се лишават от неща от първа необходимост, и даже да спестяват малка сума, ако не плащаха наем. А сега двама работещи с обща заплата 2400-2600 абсурд да издържат трима, без да се лишават дори и без наем.

Вие правили ли сте подобни сметки и според вас правилни ли са моите или нещо бъркам? Или може само за моя град да важи, не знам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 2 дни
hash: ad7cfbba6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Последните 15 години се случи най-голямото неравенство в българската история. С други думи, средно няма спад на стандарта. Има обаче хора, които буквално се чудят какво да правят с парите си, не могат да ги изхарчат. Има и хора, които едва си плащат наема.

Разходите също се промениха. Все по-евтини пошибалки, джаджи и парцали. Все по-скъпи основни разходи, жилища и комунални услуги.

Тоест, с днешните средни пари можеш да си купиш повече 50 инчови телевизори, но е ужасно трудно да се отопляваш зимата или да си направиш ремонт на покрива.

 
  ...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: f049cbc4db
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Изобщо няма нужда да го смяташ. То се вижда..
Само хората, които живеят в Лозенец, Оборище и Ман. Ливади продължават да носят някакви супер яки розови очила. За тях България е Слънчака, София, Банско и магистрала Тракия.
Карат нов автомобил на лизинг и гледат бТВ, където им Бойко им казва че всичко е наред и че трябва да следват Европейския път на развитие. Добре поне, че тия хора в болшинство нямат деца, че като трябва да стават гейове и лизбийки ще кажат че Копейкин им е виновен.

С тях не можеш да разговаряш изобщо. Смирненски има много хубаво стихотворение Приказка за стълбата
Ама споко това са маргинали. Едва ли са повече от 200хил човека. Предимно в София живеят, да.

 
  ...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: ff167af86b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Стандартът не е паднал, но хората задлъжняха страшно много последните 10на години.

Преди 15 години пак имаше ипотечни кредити, но не даваха на всеки льольо пари за бизнес и за лизингова кола.

Сега заплатите са поне 2 пъти по-високи от преди 15 години, но имотите станаха неопосилни за обикновения човек, сметките за битови нужди също скочиха много, хората свикнаа да теглят кредит за всичко - за пластична опрерация, за почивка в чужбина, за нов смартфон..

Безсмислени покупки, заради които масово хората задлъжняха..

Европейският съюз наля страшно много пари, откакто влезнахме, по мои сметки са над 20 милиарда, тоест за всяка година се пада повече от 1н милиард инвестиции.

Имаше за спортни съоръжения, за детски площадки, за земеделските производители, наистина много пари се наляха от ЕС, хората забравят, но българите типично по селски и цървулски окрадоха масово европейските пари, вместо да ги използват, за да развият държавата.

С тези европейски милиарди Белене щеше да е завършена, което значи поне 50% по-евтин ток, ремонт на язовирите, магистралите Европа и Хемус отдавна да са приключени!

Сега парите са по личните сметки на 2-3 хиляди боклука, или изпрани като 'ново строителство', другият бич са ИТ-тата, които реално работят за чужди фирми и целият им 'труд'(виртуален такъв) изтича ивън страната, те само физически са тук и ядат, купуват, пътуват, но реално не допринасят с нищо за българската икономика и само тежат на данъкоплатите, заради огромните си заплати

Тоест, реално стандарта не е паднал, но икономиката е набълбукана с чужди пари, хората са затънали в дългове, а инфлацията удря джоба на обикновения човек, който трябва да плаща за скъпите коли на богаташите и за заплати на ИТ мижитурки, които само ядат и пазаруват в страната, но не я развиват и работят за чужденци.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: 8621e80c29
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Стандарта авторе е нещо което можеш да разгледаш от няколко страни. Като цяло стандарта падна през последната 1-1, 5 години, но пък преди това 13 години си беше растящ и хората свикнаха да разполагат с повече вещи, китайски болкуци но вещи, свикнаха да си поръчват много често готова храна от тейк ауей и подобни, за разлика от преди 15 години, когато нямаше храна с доставка до дома и т. н. Тези и подобно неща са голямо повишаване на стандарта.
Семействата преди 15 години си позволваха пица навън 1 път месечно, днешните си позволяват средно 4-5 пъти седмично да купуват готова храна.
Един пример, човек на 42 години, през 2007 лятото работил за 1500лв заплата и за него било щастие и гордост че може да си позволи всяка вечер да се храни в кварталната кръчма с пилешка супа и пържени картофи или дробчета. В днешни дни същия взема над 2000лв, но вече отдавна има навика да си поръчва да яде по скъпа храна ежедневно и през последната година едвам изкарва месеца. Причината обаче не са толкова доходите и цените, а това че този човек има по високи изисквания за храна, която логично е и тогава е била по скъпа. Ако той и днес се храни с пилешка супа и пържени картофи в кварталната кръчма стандартът му няма да се е променил много и щеше да може да си позволява същите стоки.

Двамата родители с едното дете, които описваш, не че им е паднал стандарта а те са забравили как да пестят, забравили са евтините видове домашни ястия от 2008 година, забравили са колко пъти месечно тогава са си позволявали сладолед и шоколад, днес ги искат ежедневно и то ако може от по качествените (скъпите).

Замисли се кога за последно видя мъж да бърника под капака на колата си пред блока с цел да спести от автомонтьор или кога за последно видя жена да шие скъсана дреха или чорап с игла и конец??? Вероятно ще отговориш че ти се е случило преди 10-15 години, е това е разликата тогавашното тричленно семейство пестеше пари по подобни начини. Сега сме свикнали вече да ходим за всяко дребно нещо на автомонтьор или шивач и сме свикнали да хвърляме и да купуваме нова стока.
В днешни дни дори хората на минимална заплата си купуват пица или готова салата на килограм в кауфланд. Преди 15 години обслужващия персонал не си помисляше че има такова право, сами си приготвяха салата по домовете.

 
  ...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: b3e0a9f2c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Точно така са нещата, както ги пишеш, масово хората живеят на заеми, лишаването е вече ежедневие, иначе няма как да платят всички належащи неща за месеца, добре са само богати хора, които са малцинство в страната ни.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: e7c5bda9c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Много хора са на принципа че живеят един живот и му се наслаждават и си угаждат. А ние много мислещите като теглим чертата просто седим и мигаме. Имам съседи, обиколиха сума ти държави на кредит. Други купуват злато на кредит, натрупали са бая за "черни дни". Трети предпочитат да ги влагат във външния си вид - теглят 3000 в началото на годината, пазаруват дрехи и обувки за зима/лято и после етапно ги изплащат. Или за образование... Няма лошо в кредитите, просто трябва да се знае границата. Ето аз като нямам и не съм имала кредит, та голям келепур. Ни свят съм видяла, ни маркови неща имам, ни злато, ни техника. Ама и аз все го мисля и премислям по 200 пъти. И от години съм на едно и също място - ни напред, ни назад.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: c33866dcaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Ужас, мъчно ми стана, аз от 10 години живея в Чужбина, тук също пада стандарта последните години и имотите поскъпнаха. Но все пак свързваме двата края със семеен бизнес и три деца. Ходим и на почивка. Не ни липсва нищо, но аз купувам на децата само втора употреба дрехи. Като гледам жените как харчат за разкрасяване, ми става лошо. Тук един път да отидеш на фризьор струва 80 евро. Подстригваме се вкъщи, гледам да купувам качествена храна, но е скъпо... По ресторанти ходим 3-4 пъти в годината. Една трета от доходите ни почти отиват за наем. Мисля ако се върна в България какво ме очаква, дали ще се справим..

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: ff167af86b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Номер 6, по-скоро се радвай, че нямаш кредити.

Може да не си обиколила света, но и вечер си лягаш спокойна и знаеш, че и 5 лева да имаш са си лично твои.

Тия с дълговете са много ербап като вземат парите, но после като трябва да ги връщат го закъсват яко.

Защото ЧСИ-то като няма какво да върнеш ще ти вземе и лаптопа от който пишеш и хладилника от у вас и обувките от краката ще ти събуе, пък ти хубаво тегли 3 бона, за да си накупиш дрехи!

После я ги продадеш в ОЛХ за 200 лева, я не..

По-добре скромно и без крдити, че сега с тази инфлация, който има кредити дупе да му е яко - ще се чуди дали да яде, дали да си плаща сметките или да връща кредита.

Т. Т.

 
  ...
преди: 11 месеца, 18 часа
hash: 68f23429f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Номер 7, а защо изобщо стоите там като водите такъв скотски живот? Този бизнес не може ли да се прави в България? Обикновено хората емигрират, за да живеят по добре.
Аз занижен стандарт не виждам. И ние и всичките ни познати живеем добре. Дори и познатите и приятелите от провинцията с обиктовенни заплати, всяка година ходят на екскурзии в чужбина, дори и по скъпи дестинации като дубай, египет, санторини, миконос и т. н. Моретата за по седмица в България и Гърция даже не ги броя. Да наистина, за да остават повече пари за подобни забавления си правим сметката през годината. Не харчим за глупости, готвим по-често, но да се подстригваме в къщи, да ходим само 3 4 пъти в годината на заведения и да се обличаме от втора употреба и дума не може да става.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 17 часа
hash: 5a593f63a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   До 7, споко ще се справите
Прибирайте се. Там където сте по-добре няма да става. Ще става по-лошо. Много по-лошо. Като ще е зле, по добре в България да е

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 17 часа
hash: b082b4529c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   7, как не ви липсва нищо, а не излизате никъде, подстригвате се вкъщи, купувате дрехи втора употреба??? Това си е доста нисък стандарт, такъв и в България можете да постигнете. Подозирам, че бизнесът ви е някое малко магазинче или работилничка, дето и в България пак толкова ще изкарвате, съобразено със стандарта, естествено, но поне наем няма да плащате.
Иначе по темата: да, животът поскъпна, но чак да е паднал стандартът не бих казала. Нормално се живее, по почивки се ходи, заведенията са пълни, не съм забелязала трафикът да е намалял, изобщо хората си живеят живота.

 
  ...
преди: 11 месеца, 17 часа
hash: 8621e80c29
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Благодаря на №7 че каза истината за живота на емигрантите ни в чужбина!!!
Преди 4 години, потърсих най-евтиния фризьор в малко градче, докато бях за два месеца в Европа, оказа се че намерих един за 17 евро и тогава ми се стори скъпо, затова вярвам на номер 7.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 16 часа
hash: d63291646b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   10, да, и да се бъхти с ганьовците всеки ден. Не, мерси. Остави стандарта, ами в България хората тотално се изселчиха. Това е дори по-големия проблем от ниския стандарт.

 
  ...
преди: 11 месеца, 14 часа
hash: 68f23429f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Номер 10 в България няма да стане лошо. Ние сме 9-та дупка на кавала а така както ни подминава много хубавото, така ще ни подмине и много лошото. Наистина животът в целия свят отива на много зле.

 
  ...
преди: 10 месеца, 24 дни
hash: 4d6c982aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Предполагам за всеки е индивидуално. Аз съм на 30 г., работя от 23 годишен и като цяло аз и родителите ми живеем доста по-добре от преди 10 години. Периода около 2021 реално никак не беше лош за много хора. Навремето аз и семейството ми едвам си позволявахме нови дрехи, много рядко ходихме на ресторант, пък за почивки да не говорим, по 5-6 години не сме ходили. Ядяхме месо веднъж в седмицата, при положение, че и двамата работиха…
Сега при нас е коренно различно, няколко пъти в чужбина годишно на почивка, миналата седмица бях отделно с приятели на море в Тасос, само нови и хубави дрехи, през няколко дни по ресторанти, ремонти, добра техника и така нататък. Аз за няколко години само със собствени средства събрах близо 20 хиляди лева и ги дадох на нашите за основен ремонт. Имам и определени спестявания, без кредити живея. Работя най-нормална работа, успях да се поиздигна с доста труд. Не живея в София иначе, там учих, но после се прибрах, като завърших.
Реално около мен всеки от приятелите ми също живее по-добре отколкото преди 10-15 години.

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 23 дни
hash: 63f629d238
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Това че вашия е паднал е отделно.
Изненадващо след пандемията хората яко дръпнаха в стандарта. Уж не им плащат а всичко живо се шири с по 2-3 коли на семейство, по 2-3 почивки, рожденни дни по кръчми, детски кътове-хич не е евтино. Дори няма свободни места. Отделно всеки втори с маратонки за по 200 - 300 лв. Маркови дрехи изцяло. Деца на по 1-2г и те с маркови дрехи и обувки(50 - 100лв. )и то обувки, дето ги носят месец два. Всвка седмица се ходи някъде на ррлакс с преспиване. И това в не много голям град-70 000. Да не кажете че е София.
Просто всеки реве, а истината е че който е останал има пари и да работи за минималната, родители и сввкъри подпомагат и купуват-жилище, обзавеждане, плащат почивки, коли.

 
  ...
преди: 10 месеца, 23 дни
hash: 3bb719dc43
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Виж сега, по принцип българите все се оплакват, че нямат пари, а виж, че колите стават все повече и повече...

Също така - какво те интересува общия стандарт? може всички да са добре, а само ти да си зле! - и обратното също! Затова гледай себе си и семейството си!

И въобще не занимавай ума си с такива празни мисли и материални неща, а мисли за духовното и за Бога!

 
  ...
преди: 10 месеца, 23 дни
hash: e4aac79959
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   7 Съсипали сте си живота в тая чужбина. Не знам какви бизнесмени сте, ама не е нормално. И аз съм била по чужбина и в България рядко купувам 2 употреба. Никога не се ограничавам от подстрижки, солариум, ама като се замисля ноктите сама съм си правила винаги(имам курс) :). Ако сте с фризьорски курс завършен нормално да си стрижете цялото семейство. Ако не е така губите си времето. Тука нормално човек може да ходи 2-3 пъти по ресторанти на седмица, по фризьор и се шири в собствен дом. Не като скот да живее. Почивки не съм по морето, но вече имам 1 на Гърция, 1 спа уикенд и сега лятото всяка седмица почти на басейни. Не си губете времето, ама тук с 3 деца ще цъфнете и вържете. Те хората вече са си разпределили бизнеси и хибави раб места, докато правите някакъв бизнес.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: ae0aacf366
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Стандарта падна последните 3 години откакто дойде на власт Румен Радев. Всички ревахте, колко сме бедни когато на власт беше Борисов (който и аз смятам, че не е стока, но ми беше ясно що за цървул е фатмака). А сега така ви с пада! Колко се вдигнаха цените, а колко ви се вдигнаха заплатите? Така ви се пада! Следващия път докарайте на власт Костя Копейкин, Ганьовци. рости!

 
  ...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: b38acfeb85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Моят определено падна много.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker