Промените, които трябва да се случат в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121347)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18565)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Промените, които трябва да се случат в България
преди: 11 месеца, 7 дни, прочетена 563 пъти
Здравейте съфорумници,

пускам тази тема с идеята да съставим актуален списък с належащи проблеми, които трябва да се решат в България. Ясно е че списъкът е дълъг, но целта е да се синтезира цялата информация, и накрая да имаме един списък с, да речем 10 важни неща за България, които са належащи проблеми и трябва да се решат час по-скоро.

Очевидно политическата ни обстановка е откачена, и даже не желая да се фокусирам там, а точно обратното - искам да назовем всичките ни проблеми с конкретни списъци! На мен лично ми омръзна да слушам кавгите на управляващите и задкулисието им, а това че нито един път не се споменава един конкретен проблем на обществото, само доказва колко не им пука.

Мисля че трябва да ги настъпим с конкретика. Стига заяждания по телевизии, кой кого обидил, кой кого нападнал, прекалено сложни са им схемите, и се бяга от фокуса. Може би това е и целта. Не ми пука вече кой от коя партия е, искам да ги настъпя да решат моя проблем, твоят проблем, нашият проблем. Не искам да говорят единствено и само за себе си, а за нашите проблеми.

Така, сега аз ще дам примери с неща, за които аз лично се сещам. Моля, допълвайте този списък с неща, за които вие се сещате. ПС, моят списък ще засяга неща за столицата, тъй като аз живея там, и там са моите наблюдения. Вие може да добавяте примерисъответно за вашите населени места.

1. Липса на адекватна инфраструктура, пътища и тротоари. Пример: след многобройните дъждове в София, улиците и тротоарите заприличаха не на локви, а на езера, и за да мине пешеходец, гази и направо плува през тях. Това не е нормално, нито европейско. Никъде в Европа няма такава инфраструктура. Няма оттичане, трябват ремонти навсякъде в страната, не само в София. А това дори столицата да е на такова дередже, е супер плачевно.

Друг пример - Подлезът до Централна гара смърди на урина. Мисля че и няма достъп за инвалиди (за второто не съм сигурна), но при положение че толкова еврофондове са усвоени за годините, замислете се с всичкото крадене, колко прекалено е в европейска столица на централна гара, подлезът й да смърди на урина??? Мисля че всички, които са стъпвали в столицата, знаят за какво говоря. Защо си мълчим за тези крайно недопустими неща?

2. Липсата на детски градини в София - конкретно, по този начин не се стимулира раждаемостта в България, а по статистика така или иначе намаляваме драстично. Не трябва ли раждаемостта да е водещ приоритет на управляващите? Също така, масово хората живеят сами, семейството и неговото формиране не са главна ценност за българския народ. Формирането на групички тип - тийнейджърски или млади студенти, висящи по градинките и пиещи бира, са масово явление, семейното събиране, уважение и почит остава някъде в миналото. Приятелските касти са издигнати в култ. Причината донякъде е в липсата на адекватна помощ от държавата за изграждане на стабилни семейства.

3. Здравеопазването - липсата на хигиенно приемливи медицински заведения, липсата на кадри (докторите, които избягаха по чужбина), фалшивите операции за източване на пари, изобщо тук всеки знае хилядите проблеми, необходимостта да се лекуваме и да ходим на операция в съседна Турция, да речем. Това е недопустимо.

4. Пазарна икономика - липсата на независимо производство - даже това е приоритет номер 1, въпреки че го добавям чак сега. Липса на заводи, липса на производство, разчитаме изцяло на внос. Нищо от това, което казвам не е ново, но явно трябва да ги засегнем темите в конкретика, за да накараме управляващите да почнат да търсят решения

5. Централизирането в София за сметка на другите населени места. Липсата на адекватни условия за живот масово в градовете, замирането на селата. Мисля че вече огромна част от българите са посещавали чужбина, и даже не е необходимо да описвам разликите, например селата тук и там.

6. Енергийната обстановка

7. Малцинствата в България - например, ако България съумее да оправи своята инфраструктура, вместо да се краде, с промени в закона и ограничаване на помощи с условия, циганите могат да бъдат вкарани в трудовия пазар, и да участват в например ремонти на пътища. Само един пример е това.. естествено ще е необходимо да има и обучение, тренинг на специалисти във всички сфери, това трябва да бъде организирано от държавата. ПС, така правят богатите народи - да речем англичаните колониалисти, те винаги се възползват от допълнителна работна ръка в тежките сфери.

8. Образованието - да се добави предмет, който да засяга моралът и етиката (и който действително да се изучава, не само да бъде въведен като предмет). Аз лично подкрепям и религиозен предмет в училище. Моралът на обществото и неговият упадък са също голям проблем, този път обаче независещ пряко от политиците

9. Обучение на кадри, не просто образование и после безработица, или работа в кол център. Тук вече се свързва с икономиката на страната ни, необходимостта да имаме някакви стратегически цели за отваряне на нови бизнеси, нови работни места и подготвянето на кадри за тях

10. Регулации от закона във всички сфери. Примери безброй. Трябва да бъдат ясни и категорични. Пример, за който се сещам в момента е: не е нормално работното ти време да е 12 часа. Трябва да има регулация, която се спазва за това. Например 8-часов работен ден стандарт, точка. Плащане на минимални осигуровки, това също да остане в историята. Общо взето, тази точка свързвам със сивия сектор в страната.


Това е от мен. Естествено имайте предвид че аз не съм експерт, а просто един обикновен гражданин, който изказва позицията си. Формулирала съм темата и конкретните 10 точки до степен, до която аз мога, но мисля че засягам много важни теми, които някой, който е по-запознат от мен, може да ги опише и по-добре, така че да имат тежест пред управляващите, които и да са те. Затова го наричам синтез, нека синтзираме 10 казуса за България, описани кратко, точно и ясно, които да помислим как и в какъв формат да представим пред тях, и да изискаме тяхното решение.

Защото на мен лично ми писна, и ако трябва сама ще ида пред Народното събрание и ще им разпечатам списъци, които щат не щат, ще им ги натреса под носа. Защото ми писна до такава степен. Надявам се темата ми да намери отзвук, и действително да синтезираме нещо продуктивно тук. Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 97c008208f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Аз съм на 45 години и мога да ти кажа само едно:

!!! АМАН ОТ ПРОМЕНИ!!!

Цял живот, всеки ден ни облъчват как трябват реформи, как трябват промени. И всичко става по-зле. Половин царство давам за едно undo на всички реформи.

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 41e0ff5348
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Пропусна най-важното - съдебната система. Ако тя заработи ефективно, всичко друго ще се нареди много бързо.

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: bcc07bd131
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Авторке ще е добре първо да се научиш от кой какво можеш да искаш!
Например градската инфарструктура и детските градини ги решава съответния общински съвет на дадената община, за общински съвет се гласува когато избираш кмет, от тях може да искаш улици и детски градини, от парламента не става.
Казваш, че искаш да настъпваш политиците и не ти пука кой от коя партия бил, но много грешиш, много е важно кой ще настъпваш да ти решава проблемите. Защото колкото и да настъпваш, хора които не само не искат да ти решават проблема, но и си нямат на идея как, така биха омотали законите, че сегашното ти положение ще ти се види рай. Това все едно да твърдиш че ще натискаш педофил да стане детегледачка на децата ти.
Иначе се съгласявам с проблемите които си изброила, но не смятам че не е важно на кой ще възложиш да ги решава. И ПП и Герб имаха време в което бяха на власт и не решиха нито един от проблемите, особенно правителството на ПП-ДБ мислиха много повече за проблемите на украинците от колкото за проблемите на българите, за мен тези хора са украински депутати. Дори мисля че ако пратя писмо на Зеленски, той би положил повече усилия за да помогне с решение на мой проблем от колкото ПП-ДБ и ГЕРБ.
Ще дам пример, ако им дадеш да прочетат проблема ти, текста под номер 3, за здравеопазването, биха забранили простосмъртни българи да се лекуват в Турция и ще кажат че са решили проблема ти, българите вече няма да се лекуват в Турция.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: d8d2a251a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Здравей, темата е супер! Неоправените тротоари и детските градини всъщност обаче са най-малкият проблем и те са само функция на корупцията и безобразните кражби навсякъде във властта и администрацията.


Проблеми с детски градини и тротоари се решават за 1-2 години и то на местно ниво - от общината. Дори не е нужно да присъстват в списъка с наистина важните неща, които си изброила по-надолу.


----------------


Големият проблем в България е манталитетен. Тук няма гражданско самосъзнание, а толерантността към корупцията е огромна. Българина не е свикнал да се бори за справедливост, да протестира, да си търси правата.

Чака някой друг да го 'оправи'. И когато всеки си стои и чака 'оправяне' и някой друг да води въстания и битки, накрая оправяне няма. Това е реално българският проблем

Овчедушният и корумпиран, продажен манталитет. Преди няколко дни беше 2 юни. Бях на светофара, когато сирените засвириха и спрях.

Когато Ботев е слезнал с четата явно е знаел, че отива на смърт. От всички села през, които са минали само от 1 къща са се присъединили към него. Всичко друго се е изпокрило и е чакало някой да ги 'оправи'.

Та, манталитета не се е променил много оттогава. Българина търпи да го мачкат и от злоба и завист към другия, към 'вуте', не може да се обедини и да действа като народ..

А няма ли народ и общество какво и как да се оправи? !

1) Децата още от 5 годишни трябва да бъдат възпитавани патриотични, да им се правят летни лагери и зелени училища, лкъдето да играят НАВЪН, да опознават страната, да одят по планините, по морето и да се научат да обичат страната; трябва да се започне още от деца, за да има ефект, а не да учат английски от 5 годишни!

2) В тийнеъджърска възраст трябва да започне подбора на кадри, за който ти говориш, образованието трябва да се изчисти от всички бесмислени глупости и пропаганда, от ЛБГТ ценности, трябва от 13-14 годишни тийнейджърите да започнат да усвояват различни технически специалности и като завършат вече да са КАДРИ, а не до 12 клас да се учат толкова много предмети, да се зубри и накрая 2ки на матурите никой нищо да не знае

3) Връщане на казармата за мъжете 1 година и примерно който не иска да я кара да плаща някакъв данък или да работи за държавата известно време; просто с 15-20 хияляди войска, колкото имаме сега и с няколко самолета няма как да говорим за суверенна страна

4) връщане на ресурсите под български контрол - ТЕЦ, АЕЦ, злато, гори трябва да са само собственост на държавата! В момента много от тези са собственост на частни фирми и на чужденци, които смучат като пиявици от народните богатства! България е страшно богата страна, просто вие не получвате нищо от ресурсите й!

5) оправяне на земеделието - което си казала - намаляваме вноса на храни - не може в супермаркетите картофи от Египет, Чехия и Франция, лук - от Полша и т. н., в момента доколкото знам се обработват 30-35 процента от земите, процентът трябва да е поне 80!

6) връщане на изгнаниците от чужбина - всеки българин, който е повече от 10 години в чужбина да е длъжен да направи избора си веднъж и завинаги - или България, или навън! Ако откаже да се върне, за да работи, да гради и да си остави костите тук, ако е решил да остане изменник и децата му да говорят чужд език и да са с чужди имена - да се отказва от гражданство, да спре да гласува и да решава съдбини в България и веднъж завинаги да бъде низвергнат от българския род!

7) Крумови закони за кражби и корупция - со кротце, со благо няма да стане. Който краде - връща всичко в троен размер и в затвора! Твърдо съм за и да има труд в затворите. Прикрепени към тях фабрики и заводи. Един затворник струва на държавата над 1000 лева месечно. Издръжката му, заплати на паазачи и т. н. Това тежи страшно много на хазната.

Затворниците да си изкарват прехраната

8) Интеграция на малцинствата - всеки независимо дали е от турски или цигански произоход трябва да е основна грижа на държавата да се чъуувства българин и да е част от страната; тези хора в момента са в периферията, обиждани, отблъснати и в резултат на това гласуват за ДПС, маргинализират се, обособяват се в техни си групички и в даден момент могат просто да решат да се отделят от държавата; затова те трябва да бъдат интегрирани на всяка цена, да им се намери работа, да се отворят заводи, в които дори хора без никакво образование да могат да работят, а не да крадат и да ги използват само като гласоподаватели


Т. Т.

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 577eff2266
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   1. Липсата на магистрала Русе - София или поне на някакъв адекватен скоростен път. Маршрутът е адски натоварен, а лентите са само две. Поради тази причина постоянно стават катастрофи със смъртни случаи, например само преди седмица двама румънци изгоряха живи в автомобила си. Особено лятото е ужас, като почнат по 20 коли и тирове да се изпреварват едни други. За съжаление политиците въобще не говорят за това, нито намек дори. Все едно проблемът не съществува.

2. БДЖ трябва да се оправи. Бил съм в други европейски държави и мога да кажа, че в България ЖП транспорта по-умрял от това не може да бъде. Влаковете у нас са много бавни и стари. Принципно като съм се возил в чужбина 300 километра там се вземат за 4 часа, а тук за 8. Конкретно според мен трябва да се направят бързи влакове, които да се движат с по 200 км/ч, а ако не е възможно, то тогава поне малко в БДЖ да се вкара в ред.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 829f35ac95
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Подкрепям пост 1 и казвам също като него - гръмко и ясно -!!! СТИГА С ТЕЗИ ПРОМЕНИ!!!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 1a2c0a79bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Не го прочетох цялото. Какви положителни промени може да има в една циганизира( етнически и поведенчески) територия управлявана от трето поколение номенклатурни отрепки.

 
  ...
преди: 11 месеца, 4 дни
hash: f7c1510a6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От авторката -
към н. 1, 6 & 7 - разбирам скептицизма ви, но аз лично като гражданин не съм удовлетворена от държавата, в която живея и това, което мога да направя, ще направя. Ако всички се борим за правата си, вместо да сме пасивни, бихме имали успех. Причината да е такава обстановката е именно нашето безучастие като граждани, не разбирате ли? Други народи вдигат революции и си извоюват правата не чрез примиряване и апатия, а чрез усилена борба във времето. Дори и дадена промяна да не се случи в нашето време, то може да бъде такава за идните поколения, което пак е плюс за нацията ни. Трябва да се научим да мислим над себе си, тоест не само за себе си, а за нацията си. Например, не бихме имали държава, ако нашите революционери бяха с този тип самосъзнание, каквото е характерно в днешно време. Затова не мога да се съглася с вас, че каквото такова.

Към номер 2 - да, очевидно това е една главна точка, добавям я и нея

Към номер 3 - да, добра вметка да бъдем внимателни със способността на политиците да симулират дейност и уж да изпълняват някаква промяна. Освен тази конкретика, би бил необходим надзор и контрол от специалисти върху всяка конкретна задача, дали е изпълнена или не спрямо зададени изисквания. Това, което липсва в момента е, че се прави някакъв проект, но дали е изпълнен или не качествено, всичко се замита под килима. Тук е и най-голямата корупция с усвояването на еврофондове, но по изпълнение половината или повече от половината средства не са изпълнени по предназначение. Това действително е най-главното и трябва да се измисли начин за справяне с този проблем (аз самата не мога да го измисля, просто го адресирам като един от проблемите)

към н. 4 - изчерпателно включване, добри добавки към списъка, и да наясно съм че едно от главните неща е манталитетът и самосъзнанието на българина. Но тук бих казала че от друга страна аз пък забелязвам как ние всички забелязваме какви са ни проблемите, знаем си недостатъците в манталитета, което пък от своя страна значи, че можем да го променим това, нали? Не ви ли е малко странно как масово хората казват това не ни е наред, онова не ни е наред, другите са груби, другите са корумпирани. Ами щом го забелязват, значи че има голяма маса хора, които разсъждават и биха били склонни да променят тези неща.

към н. 5 - добавям и тези точки. За БДЖ също е абсолютен важен приоритет според мен, имайки предвид какви скорoстрелни влакове има по Европа и Азия.

Да добавя - да, наясно съм че много от политиците дори са некомпетентни да решат даден проблем, и просто биха сложили някакъв закон привидно да върши работа. Но точно тук бих искала да ги притиснем. Също така, като не разбират, не знаят, ами ще научат, да се научат да си ползват мозъчните гънки малко повече, и то в интерес на народа. Това няма да се случи докато не ги притиснем. Хората са способни на невъзможното, когато са притиснати. Да почнат да стават стратези, да почват да формират планове за развитие на държавата вместо да са като махленски клюкарки по цял ден и да се карат помежду си в парламента. Това с многобройните партии в България според мен вече няма никакъв смисъл, тъй като те трябва напълно да изместят фокуса от собствените си размирици и да се съсредоточат върху многобройните проблеми. Да, наясно съм че нямат нищо общо помежду си, да, наясно съм че са от различни касти, но това вече няма никакъв смисъл за главното, което е да решават държавните проблеми. Ако бяхме икономически добре развита държава, тогава щеше да има смисъл от дясно и ляво, но при нас никоя партия няма ясно изразен манифест, защото няма и на какво да го базира като постижения или резултати. Затова смятам че именно тази конкретика би изместила фокуса от несъщественото, от междуличностното заяждане и да го прехвърли към националното, към стратегическото, дори към нашето влияние в останалия свят. Така разсъждават силните нации, те търсят как да влияят на другите, те искат да са фактор, те търсят да изнасят стоките си извън страната си, те търсят интереса си. Ние защо не си го търсим? Мисля че все пак времето ще дойде, когато и ние ще се променим, защото колкото и корумпирани хора да има в държавата ни, те не са безсмъртни. И техните деца не са безсмъртни. И какво като имат огромни сметки, къщи в Дубай и тн? Мислите ли че и на тях не им омръзва в един момент и не ще усетят безсмислеността на съществуването си? Ако не те, то техните деца и идните им поколения? Някои хора се нуждаят от тласък в правилната посока и мисля че когато осъзнаем че като общество действително сме едно цяло, тогава бихме имали тази сила, за която говоря.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker