Кои са най хубавите квартали в София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кои са най хубавите квартали в София
преди: 10 месеца, 15 дни, прочетена 1526 пъти
Здравейте, живея в София от 4 години, сменила съм два квартала за този период и горе-долу имам представа от инфраструктурата. Предстои ми в следващите година-две да си закупя свое жилище, като изборът ми не е обвързан с конкретен квартал, предвид факта, че работя от вкъщи. Споделете своите лични предпочитания, плюсове и минуси на всички точки в града.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 15 дни
hash: c45c6e03d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Малашевци

 
  ...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 82d3b1e612
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Студентски град, мила

 
  ...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 88f73d05d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Мисля, че вече има такава тема, дали не е и повече от една, но накратко:

зависи какъв тип човек си, дали става въпрос за семейство, за млад самостоятелен човек, за възрастни и т. н.

За семейство и млади хора всичко с хубави училища и детски градини паркове е добре - Оборище, Лозенец, Редута, Център, Гео Милев

За млад, самостоятелен човек - Младост, Студентски град, Мусагеница

Аз лично на тия цени не бих купувал нищо в София, освен ако нямам парите кеш - кредит в никакъв случай. Щом работиш от вкъщи - в пернишкия квартал 'Изток', който е на 20 минути по магистралата от София, има чисто нови сгради за по около 900-1000 евро м2.

В София цените са луди.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: e58ba7acc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Не знам дали бих си купил жилище в София. Ниско качество, лоша инфраструктура, лош материал, пренаселено, безбожни цени.

 
  ...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: a8a5af0702
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   В София хубави квартали не останаха заради столичаните в повече. Всичко е презастроено, защото трябва да се осигури жилищна площ за цяла България. Зеленина и въздух - няма! И е мръсно, защото когато човек дойде от другия край на страната, не чувства София като свой дом и родно място, така че не се грижи да я пази. И места в детските градини няма. Всъщност, за вашите деца се намират по-лесно, отколкото за хлапетата на тези, чиито родители, баби и дядовци цял живот са плащали данъци в София...

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 529295de7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Няма хубав квартал в София. Всеки квартал има минуси, които аз не бих пренебрегнал (и то не породени от квартала). Според мен, ти не си в ред да си купуваш жилище тук (цените са като в Гърция, примерно).

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 0db994c145
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   В т. нар. "елитни квартали" има и гадни места, така че не е въпрос до квартал, а до микрорайон, често и до улица. А на тези места имоти за продажба излизат изключително рядко.

Най-добрите места според мен са:
- ж. к. Южен Парк до Ам. Посолство и районът около парк Кошарите
- Лозенец около пл. Журналист
- Иван Вазов, между Витошка и кучешкия парк
- Изток/Изгрев (само районът на ул. Латинка, ул. Незабравка)
- Яворов, стига да не е близо до Цариградско
- Център (около НДК и Докторски паметник)

Горните райони са обаче изключително скъпи и не всеки може да си позволи апартамент там, а и както казах оферти излизат много рядко.

Моят съвет е: ако имаш (много) пари, ориентирай се към тези райони. Ако бюджетът е по-тънък, има и доста добри места в западната част на София - напр. Света Троица, Западен Парк, Гевгелийски. Там има много зеленина, няма ново строителство и все още са запазени междублоковите пространства. Има и доста роми, хората са по-бедни, но като цяло за живеене става.

Останалите южни квартали са в безобразно състояние (напр. прехвалените райони като Борово, Стрелбище, Гоце Делчев) и цената там не отговаря на качеството. Още по-зле са Манастирски Ливади, Кръстова Вада, Витоша и подобни бетонни гета. Там безобразията са безброй.

 
  ...
преди: 10 месеца, 14 дни
hash: 9ee1e59319
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ориентирай се към родния си град... село... София е най голямото село в България...

 
  ...
преди: 10 месеца, 14 дни
hash: c82a60f8cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Зависи кои какво харесва в живота и търси, централната част е за предпочитане, около Ндк, кв. Дружба, до езерото и кв. Симеоново е добър квартал за живеене.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 14 дни
hash: 8c4be3f1b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Това което прави квартал добър са следните неща - парк, училища/детски градини, близост до центъра, инфраструктура.

Аз лично набутах всичките си пари в апартамент в кв. Хиподрума - и моите съображения тук. Не е най-евтиният квартал, но в близките Стрелбище, Иван Вазов, Кривата река и Белите Брези последните 5 години цените се удвоиха. Иван Вазов, Стрелбище и Яворов кварталите които си вдигнаха най-много цените (пак за последните 5 години) за разлика от Хиподрума въпреки, че предлага подобни предимства (т. е. има голям потенциал за растеж). Води се "Южен Квартал" а това някои хора им действа като магнит. 1/4 от квартала е зает от парк Хиподрума и е близо до всяко жилище там напрактика. Парка си е приятен - не голям като Южният или Борисовата но е от добрите паркове в София. Близо е до медицински универститет (и бая други болници) и супер за даване под наем ако реша. Има метро наблизо. Улиците са широки и е доста зелен квартал (освен частта към Гешов). 20 мин пеша до НДК. Училището там е доста добро 51-во Е. Багрияна (поне според класацията от матури последните години е напред).

Предвид разсъжденията ми по-горе Стрелбище и Белите Брези НЕ си струват защото са свръх презастроени и свръх скъпи (освен отделни жилища строени по соца или близо до паркчета). Иван Вазов ако имах наистина много пари - може бих купил нещо там. От едната страна е Южен Парк, от другата НДК, до бул. България е парк Здраве, а по средата на квартала минава Витошка.

Други квартали които гледах бяха Гео Милев, Редута и Подуене. Съседният Яворов е прекално скъп, но може би си струва защото е в широкият ценър, с ниско строителство и са кооперациики със собствени дворчета (и пак е сред най-скъпите в София). Гео Милев доста поскъпна но не с темповете на Яворов, там е едно от най-престижните училища в София (Бастилията) има парк, инфраструктурата е добра има транспорт но метрото не е много наблизо. Редута е по-приятен заради ниското строителство и е по-близо до парковете Заимов и Докторска градина. Близо са и до Борисовата. Най-големият ми проблем и с трите квартала е че са много откъснати заради булевард Ситняково и Цариградско Шосе. Трябва да се минава през подлези които може да са опасни нощем (не са оживени като подлезите в центъра). Подуене е най-евтиният и най-откъснат. Най-много си струва тук Редута според мен.

Славия е може би най-зеленият квартал в София, но освен комплекса на Божков (който не знам какво ще стане с него) няма много строителство. Има си парк. Има едни стари блокчета с много дървета между тях. Има метро на Красно Село. Според мен е много подценяван квартал. По надолу е Лагера, който според мен също потенциал защото е много близо до центъра, но на моменти архитектурата е подтискаща.

Борово и Красно Село и Гоце Делчев поскъпнаха безбожно, свръх презастроени са. Поради някаква причина и трите са по-скъпи на квадрат от Хиподрума (който споменах) - което за мен е необяснимо.

Драз Махала и Банишора (особено Драз Махала) - според мен имат много перспективи за развитие. На 15 минути пеша от жълтите павета. Има и ново строителство. От гадната страна на булевард Сливница са. Не са много заселени защото има доста къщи. Покрай централна гара, центъра за хематология и сточна гара там се събира вскякава измет, но Драз Махала е по-спокойният от двата за това го смятам за по-перспективен. С новите строежи там ще стане по-оживено и не толкова страшно вечер.

Кръстова Вада, Витоша и Манастирски Ливади за мен са черни дупки - най-новите квартали на София. Там е като някакъв лабиринт от сгради и паркирали коли. На места няма улици и канализация. Няма училища. Няма детски градини. Няма паркове. Няма градски транспорт. Без изглед проблемите в тези квартали да се решат. Единственият плюс който съм чувал от заблудени е че там имало "млади хора". Само дето тия "млади хора" почнаха да правят деца и да се чудят как да се изнесат от там - продават жилищата си за да отидат в по-устроени квартали. Надявам се да не обидя някой, но според мен там се заелват селяни дето работят по кол центровете.

Панелните спални - Люлин, Младост, Овча Купел, Надежда, Обеля, Дружба, Модерно Предградие, жк Експериментален, Дианабад, Фондови жилища, Илинден (и каквото там пропускам) не си струват и за мен са един дол дренки. Дори новото строителство. Неизбежно цените в тия квартали ще падат защото тия панелни мастодонти няма как да се подържат което ще повлече цените надолу и на всичко останало около тях. Всеки от тях си има и някакви особени предимства и недостатъци, не са еднакво лоши, но всичките са лоши.

Изток и Изгрев (и Мусагеница) са брутално скъпи и презастроени и не си струват. Частите им около ловния парк са приятни. Но и двата квартала са много откъснати от центъра заради Борисовата (който е парка с най-висока престъпност). Намират се между двата най-натоварени булеварда в София - Цариградско, ГМ Димитров.

Бъкстон, Павлово и Княжево си струват според мен - цените не са изстреляли до небето. Бъкстон е най-скъпият и най-близо до центъра. От нито един от кварталите не може да се стигне бързо пеша до центъра, но пък строителството е ниско (освен някои части на Бъкстон) Улиците са широки. Лошото е че нямат паркове. Витоша им е близо, ама до там не можеш да се разходиш с бебе примерно. Княжево е най-евтин има и ново строителство, но на места зимата си е приключение там. Ама и е и баш в планината и в същото време си се усеща и като квартал на София.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 504bc9777a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От автора:
Номер 10, благодаря! Очаквах точно такива коментари - съдържателни, изчерпателни, съчетаващи лично мнение и обективни факти. Резюмето ти на кварталите ми допадна много, бих го ползвала като ориентир, когато тръгна по огледи и ми размътват съзнанието с реклами. Колкото до останалите - коментари тип "върви си на село"... леле, как не се бях сетила! Не забравяйте че зад един избор човек да се измести в София има много причини...

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 84999baff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Не съм от София, но някои тук ( родени в София най- вероятно) вместо да дадат смислен съвет, почнаха да дрънкат глупости да се ориетира към родния си град. И какво да прави там? Между София и Бургас страната е смесица между старчески домове и цигански катуни. Няма поминък, освен да бачкаш за 800 лв. на някой местен деребей. Общо взето емиграцията е в две направления - в София или в чужбина. Колкото и да са скъпи жилищата в София, ако ги има парите защо да не си купи. В крайна сметка колкото и да паднат след време цените, в София ще държат някаква цена. И в по- малки населени места в България гледам са ги надули, какво остава за София. Иначе да плащаш скъп наем години наред и накрая нищо не ти остава. Ужасно е да теглиш също и заем, но има една приказка- заем се връща, наем се не връща. Ако не можеш да си покриваш заема ще ти вземат жилището, но поне има вероятност жилището някой ден да стане твое. Докато като си под наем, след години нищо няма да ти остане. И наемът, и заемът са две злини за всеки, който няма пари директно за жилище и трябва да си избере за него по- малката. И с какво трябва да ни въодушеви факта, че цените били като в Гърция. Най- логичното нещо е човек да купи жилище там, където живее и работи.
От историята не става ясно дали авторката има парите или ще тегли заем. Реално погледнато ако нямаш наследство или не си някой " бизнесмен" ( знам как се прави бизнес в България), а си обикновен човек на заплата няма как да си имаш свое жилище веднага( докато не го изплатиш е на банката).
На запад е подобна картинката. Там под половината имат реално собствено жилище, другите живеят под наем или изплащат. Затова и много българи в чужбина си купуват жилище в България, защото със западна заплата що- годе в някакъв приемлив период от време можеш да го изплатиш. Светът неслучайно е така устроен за тези, които не са богати. Или трябва да живееш под наем и накрая да нямаш нищо, или трябва пак да нямаш нищо и да трепериш с години да си изплатиш заема, че да имаш нещо. Абсолютен финансов роб си, колкото и повечето от хората превърнати в дебилни консуматори да не го осъзнават. Правилен ход няма, има по- малко грешен, но това вече зависи от разбиранията на човека и от късмета, разбира се.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 12 дни
hash: bb3b353788
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Манастирски ливади

 
  ...
преди: 10 месеца, 12 дни
hash: 8a1c03a1c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От 7 до 10: Добре си описал нещата. Долното са мои лични мнения.

За Славия си прав, но там са общо взето десетина малки блокчета, които са достатъчно далеч от Цар-Борис. Авторката има твърде малък избор. Тези на самия булевард не ми се мисли как живеят. А страната откъм бул Овча Купел и гаража Земляне е трагична, буквално са откъснати от света там.

Хиподрума е наистина зелен и приятен квартал - но и там зависи къде си. Блокчетата на първа-втора линия до парка са отлични. Там обаче едва ли някой ще продаде нещо или ще е много над средната цена за района. Откъм ул. Дойран и Кюстендил са високите гадни ЕПК-та. Ужасно е. А тези близо до Борис. където освен шумно и мръсно е и адски нагъчкано с некачествени нови сгради - също ужас.

Бъкстон - твърдо не. Никакви паркове, метрото далеч, бул. Бълстон е трагедия, около Кауфланд се презастрои адски, кварталът е заграден от Околовръстно, Борис...

Княжево - твърдо не. И там си откъснат от света - само трамвай 5 и ужасния бул. Цар Борис. Сградите там са в ужасно състояние - само като минаваш по Борис се вижда мизерията наоколо. Ако искаш Витоша по-добре Владая, Рударци, Мърчаево.

Павлово - твърдо не, същото като Бъкстон, даже с една идея по-зле.

Белите Брези - ужасно място. Презастроено, адски тесни и разбити улици. Недоумявам защо цените там са такива.

Борово беше много много добре преди години - всичко беше поляни и зеленина. Кварталът се крепи на старата си слава. Сега е бетонно гето, особено частта между бул. България и Топлофикация. Има все още обаче много добри тухлени сгради старо строителство откъм ул. Дойран, които са много добре.

Красно Село - частта откъм Дойран и старите тухлени блокчета е добра. Близо до пазара обаче е ужасно, нищо че имаш метро, мизерия е.

Гоце Делчев - адски надценен квартал. Метрото далеч. От парка го дели адски мръсен булевард Ибсен. Луи Айер е засега връзката между Гоце Делчев и Каблешков - гаден трафик през самия квартал. Улиците са криви и тесни, като лабиринт. Само откъм училища е добре.

Стрелбище - надценен и скъп квартал. Един булевард го дели от Иван Вазов, но разликата е фрапираща. Стрелбище е една плетеница от панелки, ЕПК-та и нови сгради, построени на невъзможни места. Хаос. Особено зле е частта до Гешов и бул. България.

Иван Вазов - квартал с 2 лица. Частта откъм пазара и стадиона е откровено гадна. Блоковете по бул. Петко Каравелов обаче са за мен едни от най-добрите места в София. Първа линия до парк, буквално до НДК, метрото Европейски съюз близо (стигаш до него през парка), бул. Витоша... Идеално място. И адски скъпо, истинска рядкост там някой да продава.

Драз Махала, Банишора - ужасни места, може да са близо до центъра, но контингентът който живее там... Сградите са в ужасно състояние. Лъвов Мост, Мария Луиза, Сточна Гара, бул. Сливница.... това са места, от които трябва да бягаш с 200 само като ги чуеш. Неслучайно цените там са наполовина от хубавия център. Дори бих казал, че бул. Дондуков е границата. Северно от Дондуков - забрави.

За всички панелни квартали (Дружба, Люлин, Младост и всичко от този род) - съгласен съм с теб напълно. Не стават. Но това са си местата за хора с малък бюджет.

Редута, Подуене, Гео Милев - твърде рядко минавам оттам и нямам поглед, затова не мога да ги коментирам.

Лозенец го забравихме. Ами добре си е. Но пак до място:
- Долен Лозенец е с лош сграден фонд и тесни улици, но е буквално в Центъра и е тихо, затова си е едно от добрите места
- Частта между Арсеналски и Черни Връх (Хаджикоцев, Вежен, Богатица) е зле - стръмно, презастроено, ужасни улици.
- Между пл. Журналист и Драган Цанков е отлично - непосредствено до цивилизованата част на Борисовата, близо и до центъра, и до ст. Васил Левски и метрото...
- Частта около резиденция Лозенец, Славейковите дъбове, Милин Камък. Отлично място за живот. Ако отворят резиденцията за граждани ще стане номер 1.
- Частта около НПМГ: Кричим, Якубица, ул. Бигла. Много добри улици. Напоследък взе да се строи и там и трафикът се увеличи, т. е. взе да става по-зле, но все още си е едно от топ-местата.
- Около семинарията и ул Златовръх: Не става, защото бул. Яворов е близо, мястото е комуникативно, но шумно и мръсно
- Частта в карето между Маринела, Черни Връх, Баучер и Козяк. Доста елитарно е там. Близо до Южния, елитни заведения, добро училище, метро.... Абе добре си е, но скъпо и прескъпо.
- Къщичките между парк Кошарите и посолството на САЩ. Абсолютен топ. И недостъпно.
- Ж. к. Южен Парк - между парка, Хепи и посолството. Буквално в Южния Парк на първа линия, правителствена болница (което пак си е един голям парк), парк Кошарите, метрото близо, сградите са нови и качествени а средата е баровска. Строго охраняван район покрай американците - там случайни хора не можеш да срещнеш. Абсолютен топ. И адски недостъпно за обикновения народ.

Изток и Изгрев. Около бул Самоков и ул. Тинтява се появи някакъв необясним хайп че е уж елитно покрай Артекс-сградите Диамант, Виделина и пр. Ами за мен тези места са гадни и не стават. Там си беше жп линия, индустриална зона. От Изгрев даже няма алея през парка, трябва да се пресича гадният булевард. Естето е хитов комплекс, но мутренски и със съмнителни особи. Откъм Цариградско бученето е ужасно, трябва да си 2-3 улици навътре. Но частта около Руското и Немското посолства, ул. Латинка, ул. Незабравка (блокчетата на входа на Борисовата до Хотел Москва) са си супер. Отдалечеността от центъра обаче е недостатък и то сериозен. Затова според мен не могат да се сравняват с Иван Вазов и Лозенец. Ловният парк е една гора зарината с боклуци, там спят клошари, луди на палатки и какви ли още не. Не може да се нарече парк, даже сама жена да се разхожда там не препоръчвам изобщо.

Яворов. Стара класика. В центъра, ниско застрояване, близо до Борисовата. Цариградско е голям недостатък. Предполагам поне 2-3 линии сгради навътре се чува бученето. Най-добрата част е откъм парка Военна академия.

Ами това е, дано поне малко сме помогнали на авторката. Успех и желая.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 88f73d05d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 12: с тази разлика, че в по-малките градове цените са х2, понякога х3 по-евтини отколкото в София или в чужбина и там има някакъв поминък - администрация, училище, болница, селско стопанство.

Лошото е, че на младите хора масово не им се занимава със земеделие(въпреки че ако го развиваш и в това има бая пари), скучно им е по малките градове и всичко се изнася в София или чужбина където робува на кредити. Да дадеш 20 Нили 25 години от живота си за тухли и бетон обаче в София! е чисто безумие.

Затова ако авторката има парите - нека купува, но в никакъв случай не я съветвам да влиза във филма ;20 годишна ипотка;, при положение че и без това цените в момента са безумни и се спекулира здраво на гърба на обикновения човек.

Забравих да кажа, че за мен най-надценените квартали са т. нар. 'нови' комплекси като Витоша, където цените почти си гонят централните райони, а реално са доста далеч от центъра и място където разни крадци на европари са си изпраили парите чрез строителство.

-------------

До 14: ;Драз Махала, Банишора - ужасни места, може да са близо до центъра, но контингентът който живее там... Сградите са в ужасно състояние. Лъвов Мост, Мария Луиза, Сточна Гара, бул. Сливница.... това са места, от които трябва да бягаш с 200 само като ги чуеш. Неслучайно цените там са наполовина от хубавия център. '

----------------

С това не съм съгласен, тъй като горе долу това ми е квартала. Повечето хора не го аресват и го подценяват понеже има доста цигани и бежанци, но това е един от най-подценените райони в София.

Драз Махала специално ти е на 10-15 минути пеш от жълтите павета и Министерски съвет; имаш 2 местростанции - Сердика и Лъвов мост, Витошка ти е на пешеходно разстояние, има супермаркети, магазини, заведения, историческия център и разкопките на Древна Сердика са наблизо, да не говорим, че едни от най-елитните гимназии в София са точно близо до Драз Махала - СМГ, 1 АЕГ, 18 СОУ, 134 (еврейското), НГПИ, има и детска градина много хубава и въобще този район е много силен, ако го познаваш и ти е на пешеходно разстояние от всичко, като има един единствен недостатък - бежанци и цигани

Реално тамс си струва да купиш нещо(ако имаш пари! ), дори само заради сигурния наем - почти всеки втори или трети чуждестранен турист наема нещо в района!

Да, около централна Гара е мизерия, но карето между булевардите Васил Левски, Дондуков, Сливница и Константин Величков е едно от най-добрите места за купуване в София, този район е страшно подценен, а там винаги ще държи стойност, това е историческия център на града, докато Лозенец, Изток, Изгрев са квартали станали модерни от 10-15 години и славата може да им издиша с времето.

Т. Т.

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 9 дни
hash: 78e088fbde
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Aз пък си живея супер в едно малко градче с къща, дворче, полянка, басейнче... пък вие си живейте в бетонните мордори. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker