Изкуствен интелект - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121274)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Изкуствен интелект
преди: 10 месеца, 11 дни, прочетена 663 пъти
Изчел съм някои книги на тази тематика, както и филми, но всичко опираше в сферата на фантастиката, като нещо недостижимо. Но Изкуственият интелект вече е факт, който иска нека разговаря с ChatGPT, за да разбере. Разбира се, някои ще кажат, че това е добре разработена програма и в момента ChatGPT не проявява емоции, просто отговаря на въпроси като не запомня предишните такива. Но щом е достигнато това ниво на развитие, мисля, че емоциите, както и да го превърнат в андроид (тоест да е с тяло) е въпрос на време.
Изкуственият интелект ще преобразува целия трудов пазар, някои професии нацяло ще изчезнат, като например в производство, поточни линии, те ще бъдат заместени от роботи, в сферата на услугите също.
Вие какво смятате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 130ea49f4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Не мисля, че това с емоциите изобщо е възможно. Да, ще върши доста работа и доста професии ще отпаднат. Да, ще може да се допитваме до него за всякакви неща - даже вече можем, но знанията му са до еди коя си година, изисква се някой да го ъпдейтне. Но и сегашният, и бъдещият AI имат една константна прилика - трябва някой да ги програмира. Ако този вариант отпадне и изкуственият интелект бъде програмиран да се новира самостоятелно, нещо от сорта на играта detroit become human, единствено ще може да разчита човешките емоции, но няма как да ги изпитва. Емоциите са резултат на неврологични процеси, за които се изисква мозък и нерви, а машината ги няма и не мисля, че някой е способен да симулира човешкия мозък в същинския му вид.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: fe6bc140e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Мисля като теб!

Тепърва идва яка роботизацея и постепенно намалява на необходимостта от хора.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 2f98f8cf4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз мисля, че максимално трябва да се възползваме от откритията на науката и нововъведенията, за да вървим към прогрес.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 4104ce47a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   За ИИ се пише от 1970-1974. Сега нещата се развиха технологично. Всички спекулации покрай темата са свързани със страха от напредъка на Китай и Русия и със страха пропагандата да бъде изместена от ИИ. Това за някои хора ще е трагедия по отношение на професия - ще слушате ли дебат по телевизията за добива на шистов газ в Добруджа или ще говорите с ИИ-бот? Ще се модифицират професиите, свързани с вземане на решения. Роботиката и сега е развита, на всеки паркинг на веригите се разпознават номерата на колите, което е ИИ. Матурите и сега се държат без мобилни апарати и интернет. Многото хора, които говорят за ИИ генерират глупости. Ще ги познаета по професиите или, че са политици. При това непрекъснато. Ако не сте учили математика, програмиране или експертни системи прочетете "Демонът отвътре Анатомия на изкуствения интелект " на Игор Шнуренко, ако сте математик, програмист или инженер "Сенките на ума... " на Роджър Пенроуз. За проблемите, които са свързани с обществото потърсете документи на Европейската комисия с фразата "изкуствен интелект" на български. Много разбираеми и лесни за четене документи с дефиниции и социална насоченост на проблемите.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 95a900a261
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Мисля че ИИ е създаден за да разберат хората, колко е важен духовния аспект от живота и търсенето на Бог.
Когато ИИ завладее всички сфери на живота, хората ще разберат какво Бог не е. Писано е че хората един ден ще се бият за едно листче хартия с написано нещо духовно на него..
Предстои страхотен морален катаклизъм, в който хората ще осъзнаят каква е стойността да си човешко същество.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 5beab2afe4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Твърде скъпо ще бъде за българския работодател да закупи такива роботи, които за кой ли знае какви пари ще бъдат пуснати за професионална употреба... Все още a i е безплатен, за да се докладват максимално бързо всички негови грешки и в момента в който бъде готов, сигурно ще бъде с някакъв луд месечен събскрипшън, който български работодател няма да има намерение да плаща... единствено след време мисля, че call center позициите за чужди фирми в Сф биха изчезнали, понеже западните компании биха платили за 1 универсална преводачка, която да разбира гласово всичко и да дава решения... но и това дори според мен ще е много далечно... поне 10-20 години биха отнели, за да се доразработи и бъде изпитана такава система
Всякакви други роботи биха били хептен пре скъпи и не биха заместили евтиния бачкаторски труд

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 979e1acd3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Направо не знам какво ще правим... нито работа ще имат хората, нито доходи. Сега е зле, тогава още по-зле!

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: d036dbf5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Счетоводство, правови казуси, маркетинг, биометрични данни, новини, дигитални пари и тем подобни ще бъдат по скоро заменени и контролирани от AI, - стъпка към потенциална антиутопия.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 79c6aeea55
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Мисля, че си влязал във филма...
От подобни грандиозни неща ни делят стотици години.
Емоциите са неприсъщи за програмите и няма как да се симулират - в програмирането всичко е въпрос на входящи въздействия, алгоритъм за рационализация и изходни реакции. Емоциите са антипод на рационализацията и сорс код за подобно нещо не е (и вероятно никога няма да бъде създаден). Невронните мрежи не са емоции, а човешкото обяснение за логическото ни мислене.
Отделно, от енергийна гледа точка - един човешки мозък се равнява на 15W енергия, докато изкуствен интелект с подобен на ChatGPT капацитет, изисква необосновано повече инфраструктура и разходи за поддръжка. Технологично не е възможно да се замени човека с изкуствен интелект, особено в области, където е необходим усет и малко емоция (освен конкретни познания) за да се свърши нещо - например, сложни хирургични интервенции, където е вероятно да се появи ново 20 и да трябва да се мисли на момента и за в перспектива.
Ако става на въпрос, от не малко време насам фабриките плюят автомобили и всякакви електроники само с по няколко човека на поточната линия - това не е новост.
В сферата на услугите, към момента има някакви наченки за вкарване на роботи, но това е по-скоро маркетингова стратегия за повишаване на посещаемостта на подобни места, отколкото отказ от хората. В един момент, и тези места ще станат достатъчно на брой за да премине интереса към тях и хората постепенно да се върнат обратно към търсенето на живи кадри.
Разбира се има и сфери, в които би било много по-добре да се ползват роботи - например за болногледачи, защото да разнасяш физически обездвижени хора по цял ден (освен да ги обгрижваш емоционално) би могло да се спести на персонала, а от друга страна и те биха имали по-голяма мотивация като не са физически размазани.
Да, може да рисува, да пише сценарии, домашни и какво ли не, но не е перфектен. В рисунките обикновено се срещат нереалистични неща (напр. 6 пръста на ръката и т. н. ), текстовете са лишени от емоция, сценариите са предвидими, домашните не са написани съобразено с познанието на индивида и си личи от къде са набавени и да не продължавам.
Човекът сам по себе си не е перфектен. Недоумявам защо толкова много хора смятат, че някаква програмка (това е същността не изкуствения интелект), измислена от хората, е способна да ги надскочи...

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 8595b04404
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   От както има каси на самообслужване в Биллата почти не ходя при касиерките.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 53dcb224fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   От един компютърен инженер:

Авторе, не се филмирай!

Знам много добре какво представлява изкуствения интелект и мога да ти кажа, че той никога няма да има чувства и емоции!

Това си е една машина(една програма базирана на невронни мрежи) и никога няма да бъде нещо повече!

Човекът е уникален и е създаден от Бога, а душата ни е Божие, животворящо дихание...

Това машината никога няма как да го постигне, каквито и изкуствени интелекти да се измъдрят...

А относно изместването и изчезването на определени професии - и какво от това? И в миналото с въвеждането на машините са изчезнали много професии, свързани с ръчен труд, но са се появили нови.

Така, че гледай по-ведро и по-спокойно на нещата!

Вярвай в Бога и се уповавай на Него!

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 75e2612038
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Българите, които пишат подобни филмарски теми живеят по чужбина, не знаят, че американците са имали още през 60-70 те години цветно кино, а ние в края на 80-те и началото на 90-те.
Нали електромобилите били бъдещето? Тва се говореше още преди 5-6 години, броят се на пръсти тия с електромобили, па да не говорим за "Тесла".
Никой няма да отдели толкова много средства за машини, да не говорим, че и тия машини си искат поддръжка.
Човек ако не може да работи го заменят с друг, всички български "работодатели" гледат да минат тънко, плащат малко, искат повече работа да им се върши.
Тия машини искат ток, токът поскъпва с всеки изминал месец, като им се развали нещо по тая машина ще трябва майстор, части и време, и пари.
Тва не са ви филмите за роботи, където всичко тва се прави за минути, без много загуби.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: f5f81d5197
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   И преди съм го писал, но машината(и роботът) никога няма да замени евтиният човешки труд.

Навремето, при първата индустриална революция всички са мислели, че като има парен тъкачен стан вместо шивачки и тъкачки и парен локомотив вместо карцуци, вече много хора няма да работят. Но това е заблуда.

Машината измества една професия, но въвежда друга свързана с експлоатацията и поддръжката на тази машина.

Давам пример с влака. Или с колата. Заместват коня и каруцата. Вече няма нужда от коняри, кочияши, майстори на каруци. Но има нужда от механици, инженери, производители на релси(или гуми и пътища за колата), машинисти.

Същото ще е и с роботите. Ще заеместят много професии, но ще създадат други. Роботът е машина, а всяка машина изисква много ресурси, първо за да бъде създадена, второ за да се поддържка в изправност и да се ъпдейтва.

Т. Т.

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 784fc363f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Малко се надценява този ИИ. Силно се съмнявам, че един софтуер може да замени цели професии. Казвам го като човек, който работи с изкуствен интелект. Може да те замести в някакви досадни задачи или да намали броя на необходимите хора в дадена работа, но да заличи цели професии... Това са глупости. Някои банки пробват за кол център... Ами то не можеш да му обясниш, че искаш да си подмениш дебитната карта, Камо ли нещо по-сложно. Това е все едно да кажеш, че тракторите са заличили копачите. Ами не, не са. Просто с трактора Един човек може да свърши работата на 50 за същото време, но пак си трябва човек да го управлява и пак си трябва хора за ръчна работа, там където трактора не може да помогне например измежду поникналите стръкове. Отделно трактора е създал още милиони работни места за производството му, поддръжката му, за добива на материалите му и т. н., а те от своя страна създават още работни места чрез потреблението си.

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 9f7f789013
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Мисля, че технологиите се създават, за да улеснят човечеството. Не мисля, че ще завладеят света и ще поробят хората. Смятам, че именно човечеството е виновно за това, че вижда някакви професии, които ще “изчезнат” и не позиции, които ще се създават и ще бъдат от полза на хората. Жалко и просто население сме, за да си мислим, че изкуствения интелект иска да ни убие, вместо да се опитаме да извлечем ползите от него и да помогнем за развитието си. На клик разстояние сте всички от това да гугълнете какво представлява ядрения синтез, но никой не го прави. А представете си, ако именна ИИ обедини всички доказани методи, които помагат за борбата срещу рака и тази информация се използва, за да се синтезира лек. ИИ е полезен, хората са мързеливи и страхливи, за да го използват…

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 9 дни
hash: 3d5462e673
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Всеки напредък на човечеството е проблем за една великая и магучая , , държава " и за това се представя като нещо лошо. Дали ще е 5G, дали ще е изкуствен интелект, модерен автомобил, който се нуждае от специфично обслужване и т. н. примерите са много, всичко се представя като нещо лошо от руските тролове, защото изостаналата кочина с ядрени ракети не може да предложи нищо на света, а иска да го управлява. Съответно за да се налага трябва да убеждава добитъка, че достиженията на другите са нещо лошо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker