Имам 200 к и не знам какво да ги правя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121214)
 Любов и изневяра (29713)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18529)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имам 200 к и не знам какво да ги правя
преди: 8 месеца, 27 дни, прочетена 3026 пъти
Паднаха ми от наследство и си мислех, че са страшна сума, а то се оказа, че няма в какво да се инвестират. Искам да ги инвестирам по начин, по който да ми носят някакъв доход, без да отделям много време, защото не разбирам от бизнес, а и в България знаем как се прави бизнес. В акции, злато и тем подобни не искам да инвестирам, защото има голям риск, а и ръста на цените я бият инфлацията, я не, ако изобщо има такъв.

Реших да инвестирам в земя, но се оказа, че читава такава не се продава. Мислех да инвестирам в имот, който да отдавам, обаче не искам да е стара панелка, която след 20 г. ще е с просрочен експолатационен срок, а нещо, което да има все пак някаква стойност в следващите 50 г. Оставете, че са нереално скъпи, а се оказа, че новото строителство е с някакви мижави стаи по 10 квадрата със супер лошо разпределение. Да не говорим, че двустаен се води апартамент, който реално е гарсониера - кухня и хол в едно и една малка спалничка, колкото да сложиш едно легло. Много от тях бяха и с видимо лошо качество на строителството - апартаменти на няколко години, а вече текат, изронени фасади, снай-евтините дограми, парапети и т. н. Съвсем новите пък се продават на груб строеж и тепърва трябва да правиш замазки, шпакловка, настилки, плочки, интериорни врати. Майстори не можеш да намериш, а и да намериш искат 4-цифрена сума само за труда и ще ми трябват още 50 к за ремонт и обзавеждане. И реално даже тия 200 к няма да ми стигнат и трябва още кредит да тегля. Демек хем ще си дам всичките 200 к, хем още с кредит трябва да се заробвам, с майстори да се занимават цяла година и на края за някаква мижава течаща гарсониерка, от която ще взимам някакви си 500 лв наем, ако изобщо намеря читав наемател, който да си плаща редовно и да пази, защото и такива не е лесно да намериш. А и като гледам колко празни нови апартаменти има, как да дам толкова пари за нещо, което е станало изобилно като хартия, а непонятно защо струва толкова много.

Да купувам тотал щета, да ги ремонтирам и продам, смятах го, пак не ми излиза сметката. Къща на село не ща, защото тя няма доходност, а само разходи за поддръжка.

Мислех да купя малка къща за ремонт в германско село близо до голям град и да тегля кредит, за да я ремонтирам, понеже там имам познати, които биха ми съдействали. Те обаче ме разубедиха, защото там постоянно има изисквания да се поддържа къщата - фасадата, градинката, данъци има и в крайна сметка пак няма да ми остава почти нищо от наема. А от разстояние става малко по-сложно.

Да ги държа кеш също не е вариант на тая инфлация, защото след 10 г. с тия 200 к сигурно и гараж няма да мога да си купя.

Освен да ги дам на Румбакиса Вистата да ми купи някоя вила на Бали и да ме изработи, както обича да прави. Хахахаха това в кръга на шегата, разбира се.

В чудо съм се видял какво да ги правя тия пари. Чак започнах да си мисля да си купя просто една нова кола и поне да си направя кефа, то така или иначе реално тия пари са нищо и ги яде инфлацията, та поне кефа да ми остане. С тая инфалционна печатническа политика така го направиха, че да те принудят не да мислиш дългосрочно и да инвестираш, а да консумираш безумно тук и сега и да не мислиш за утре.

Реално и 10 000 000 да имаш, то няма нищо читаво какво да купиш, а не ми се иска да пълня гушите на разни далавеарджии за некачествени тухли и бетони.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 58

преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 980d5d8e30
гласове:
1 2 3 4 5
  (31 гласа)

1.   Ядене и пиене брат. Един път се живее

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 3e2359f7ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

2.   Ако темата не е пързалка, бих предложил да вложиш част от парите в мое начинание с цел производство, което е с голяма вероятност за успех (вече 3 фирми произвеждат подобни неща, проектирани от мен, а моето ще е класи по-добро) и може да се очаква възвръщаемост в близките 2-4 години под формата на процент от печалбата, съобразно вложената сума. Много по-скорошна и голяма възвръщаемост, отколкото е отдаването на жилище под наем за някакви си 500 стотака месечно. Също е и по-сигурно, тъй като не се налага влагане на договорената сума накуп и после някой да офейка с парите ти, а е на етапи месец по месец - след нагледно свършената работа за съответния етап.

Друг вариант е да вложиш в построяването на двуетажна вила (3-4 спални със самостоятелни бани, сауна, огромна всекидневна с билярд на първия етаж) край гората на някой язовир и да я отдаваш под наем срещу няколкостотин лева на денонощие. Къщата може да е от типа сглобяеми с метална конструкция, защото те са сравнително по-евтини като цена, отколкото тухлените или дървените такива. Това обаче изисква и да си постоянно зает (или твой доверен човек) с вилата, защото обикновено наемателите отсядат из подобни места за по 1-3 дни. Има вероятност някои от наемателите да са купонясващи младежи, така че винаги съществува опасността да направят известна мизерия.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 457fc00266
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

3.   Инвестирай ги в злато и скъпоценни камъни диаманти, така ще можеш да имаш пари, запазили стойността си, когато искаш да имаш пак финанси.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 5944816a3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (33 гласа)

4.   Докато ти четох поста и оплакванията, чак се залях с кафе-добре, че беше хладно...
Чудя се как може да има хора, като теб. Получил си ДАРОМ ЦЕЛИ 200 000 лева, а поста ти е ПЪЛЕН С ЖАЛВАНИЯ, с оплаквания, все едно си на улицита, все едно нямаш и 1 лев в джоба.
Ама как може да съществуват такива мрънкачи, като теб? ! Доста народ, напоследък се жали, като за световно и то БЕЗ никой да оцени това, което ВЕЧЕ има...
Вместо да си дадеш реалната сметка, че сума ти народ живее, оцелява с мизерни пари и то цял живот, въпреки труда и интелекта, борбата и усилията и всичко, а ти си получил чисто-цели 200 000 лева и се жалваш, все едно някой ти е изял обяда, мрънкаш и се оплакваш, кахариш се, като за СВЕТОВНО, къде и за какво да ги похарчиш, че да имаш максимална изгода. Такива, като теб-животът трябва да ги ошушка до стотинка, че да се научат да ценят нещата.
Вместо да подскачаш от радост и и да си щастлив за наследството-ти се жалиш и оплакваш, наследството е станало бреме за теб.
Бас държа, че цял живот си свикнал на пасивни доходи-да получаваш наготово и затова такива са ти разсъжденията.
На теб тия пари щастие НЯМА да донесат-усеща се... , затова ти давам съвет-дай ги благотворително на някой НАИСТИНА НУЖДАЕЩ СЕ! Дай ги на бездомни хора, на жертви на сексуално, физическо насилие, на хора, които се борят да се изчистят от наркотиците-дай ги за някое наистина добро дело. На теб тия пари само грижи ще ти създават! Вместо да бъдеш краен егоист и да си намръщен, че може и пасивен доход да не ти носят в бъдеще, чрез наема на някой човек, по-добре още отсега се освободи от парите-дай ги на хора, които ще ги оценят реално!
Не го казвам със сарказъм-РЕАЛНО ТЕ ПРИЗОВАВАМ да помогнеш на хора в нужда!

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 568d05ff7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Относно имотите наблюденията са ти правилни. Отдавна мина времето на инвестициите в тази сфера. Доходността е ниска, рисковете много, а България се обезлюдява.

За акциите обаче си в тотална заблуда. По целия свят заможните хора инвестират предимно в акции. Идеята е да диверсифицираш много широко (напр. глобален фонд) и да имаш дългосрочен хоризонт от поне 10-15 години, т. е. да си готов да преглътнеш краткосрочните колебания, да не правиш тайминг, а да чакаш. В момента имаш и облигации с добра доходност от 4-5%. Направи си един класически портфейл 60/40 или 80/20 примерно, остави си малка сума на депозит (2-3 заплати макс) за всеки случай и гледай напред без много да му мислиш.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 119a20c868
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Хахаха 200 бона пара и пак няма какво да се купи, хем смешно, хем тъжно.

Точно така е авторе, няма в какво да се инвестира, системата така се изроди, че реално парите вече не значат нищо. Но няма как и да е иначе след като могат да се "печатат" в неограничени количества. Добре ни е нагласил "елита", човек работи като луд и пести и накрая парите ти се изпаряват и за труда си получаваш нищо.

Единствено читава земя си заслужава да се купи ако изпадне от някъде, но е много малко.

Другият вариант е, ако си близо до пенсия, да напуснеш работа по-рано и да си гледаш кефа. С 200 бона може да се пенсионираш 5-6, че и дори 10 години по рано, в зависимост от месечните разходи.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: af1be0c26f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Имот, но на морето или в София и друг голям град. Първия поне лятото няколко месеца ще имаш гарантиран доход, но зимата може би ще седи празен, но пък можеш да прибираш големи суми от чужди туристи и с това да си избиваш липсата на наематели извън сезона. За София и големия град е хубаво да е в непосредствена близост до висше училище или някой факултeт/университет, например Дианабад, части на Изгрев, Студентски град.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 87878047bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   нЕ СИ купувай имот.

С тези пари едва ли ще вземеш нещо стойностно

Има толкова неща, които може да направиш с 200к. Мисли извън рамката. Вкарай идеи.

Защо за българина всичко опира до жилище и нова кола? Като акционер например, ако се ссъберете десетина човека с толквова пари може да направите някакъв доста сериозен бизнес, който да ви носи пари.

Аз бих заложил на нещо с храни. Поточни линии за вафли, земя машини за преработване на слънчоглед/рапица, машини за сладоледи.

Мисли различно!

Т. Т.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 689149b863
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

9.   А в мозъка си защо не ги инвестираш в знания и умения?

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ba5e176725
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

10.   Една патка мислила мислили па се удавила. Баш за тебе важи тая поговорка. Момче/момиче нещо не си в ред ако не знаеш кво да правиш 200 бона дай ми ги аз точно ги намествам. Не че ще ми стигнат ама ще бъдат от полза. Мен ако ме питаш ще изфукам 100 бона за екскурзии до далечни непознати места а другите 100 в скромен апартамент и злато такива инвестиции не губят. Изчакай още малко цените на апартаментите ще се нормализират търпение трябва. Иначе тва е моя съвет изхарчи айде да не е 100 ама 80 бона за екскурзии почивки по света ще го запомниш обещавам ти ще остане за цял живот. Останалите 10–15 бона все пак запази нека ги има ще се види с инфлацията кво ще става. А останалите 100 думкай апартамент и злато но изчакай все още са нереални цените на имотите. Още малко и ще се оправят. Ако не ти се държат тия 10-15 20 бона може да почнеш някакъв малък бизнес нон снопче магазинче нещо такова.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 177e55d3b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Купуваш парцели в развиващи се райони на големите градове и ги даваш на обезщетение за застрояване когато прецениш че е момента или внасяш един контейнер с пет коли на търг от САЩ през мостауто и ги продаваш с около 50% печалба а ако си тарикат може и доста повече. Друг вариант е търговски помещения да купиш и даваш под наем, а някога ако имаш идея може и да ги ползваш. Най тъпото е да ги изядеш и изпиеш и да си купиш нещо като кола за теб дето е само разход.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ec565b153a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

12.   Да дадеш 200 000 за кола е уникална щуротия. Ако си милионер може, но ти не си. Аз бих си купил нещо на морето и бих ходил при всеки удобен случай. Ако обичаш да шофираш няма да ти е проблем. Пък ако не си любител на морето си вземи нещо в планината. В крайна сметка ако имаш нормални доходи колко му трябва на човек? Все гледаме да печелим още и още, и още и все не стигат за по-скъпи дрехи, за по-скъпи телевизори, телефони, коли и т. н. и накрая живота минал.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

13.   4, хахаха, да, вярно се оплаквам :). Ама не защото имам 200 к, а защото не е лесно да ги инвестираш. Да нямаш пари е проблем, но и да имаш пак е някакъв проблем, макар и по-луксозен. Иначе съм благодарен, че ги имам - просто е редно от уважение към наследодателите, които са ги изкарали с честен труд и лишения да не ги оставям да ги изяде инфлацията. Колкото до дарението те бяха малко повече от 200 к, но разликата над 200 съм я дарил (няма значение колко). Толкова ми се откъсна от сърцето, толкова дарих. Отделно от години всеки месец дарявам 3% от личния си доход, а той не е чак толкова малък. Все пак дарението е доброволен акт. А и като ги инвестирам и ги умножа, ще мога да дарявам още повече.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   8, имам познати, които се хванаха с бизнеси, които успяха да развият до някъде. В момента, в който станаха заплаха за конкуренцията, започнаха проверки от институции, искане на подкупи, рекети и какво ли не и в крайна сметка се принудиха да затворят врати. Единия дори в затвора щяха да го вкарат за малко за нещо, което не е направил. Постоянно го репресираха от ДАНС, ГДБОП и т. н.

Не ми трябва такова нещо, мерси. Спокойствието ми не струва някакви си пари, пък ако ще и милиони да са.

Ако правя бизнес някога, със сигурност няма да е в България.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   9, в мозъка си съм инвестирал вече и си работя и бера плодовете на усилията си. Работя и печеля добре за бг стандарта. Не че съм милионер де, но изкарвам доста над средното.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   10, ох, на почивки и ексурзии съм се находил вече. Беше ми мечта, отидох, видях това-онова, вече не ме влече чак толкова.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

17.   От автора

Между другото четох в нета в какво инвестират богатите. Имаше доста итнересни неща, но и са малко по-сложни. Например едното беше в изкуство например картини. Но това от България е сложно да се изпълни (такива търгове в България няма), а и е за хора с пари. Все пак за да си сигурен, че тази картина ще има стойност и след 50 г. трябва да е на някого от сорта на Пикасо, а те струват милиони.

Друга интересна инвестиция е в хотелски стаи. Уж купуваш стаята и после фирма или самия хотел ти я отдава срещу комисионна. Уж можело да се правят 6-12% годишна доходност, но колко е реално това и какви са рисковете, не знам. Трябва да се проучи по-добре. НЯКОЙ АКО Е ЗАПОЗНАТ, НЕКА ПИШЕ.

Друга интересна инвестиция е в уиски. Има такива фирми в чужбина (може да се инвестира само през интернет). Фирмата купува от твое име наливно уиски от производител, съхранява го и ти когато искаш можеш да го продадеш на специални аукциони пак по интернет. Разбира се, има разходи за съхранение и комисионни. Но твърдят, че последните години се правели около 11% ГД след всички разходи. Колко може да им се има доверие не знам. Трябва да с епроучи по-добре.

И ПАК ЩЕ ПОМОЛЯ - АКО НЯКОЙ Е ЗАПОЗНАТ С ТИЯ НЕЩА, НЕКА ПИШЕ.

А на Кифлоприземителя му благодаря за офертата, но честното ми мнение е, че ако си заслужаваше, отдавна щеше да се е намерил инвеститор, който да инвестира в теб.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   ПАК ОТ АВТОРА

другото, което си мисля, е, че с тия навлизащи електрички гаражите ще стават все по-търсени и скъпи завбъдеще, защото е най-удобно и евтино да се зареждат в собствен гараж.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: e37fac9e56
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

20.   Дай ги на мен, аз знам какво да правя с тях.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 5bfbe6d046
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

21.   До автора - не съм ти чел словоизлиянията...

Ако толкова не знаеш какво да правиш 200к, то отиди в банката, изтегли ги в брой, занеси ги у вас, след което си напиши (по всякакви места и форуми) имената и адреса, където са парите. В следващите дни очаквай хора, които ще наминат през теб и предварително вече ще знаят какво да правят с парите ти (до последното левче), ще ти стиснат ръката, ще ти благодарят, след което ще те отърват от това непосилно за теб бреме, а ти ще заживееш по старо му.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: cf352143e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Прав си за много неща, но за едно грешиш - колата.

Няма по-тъпо от скъпата кола. Да кажем, че вземеш нещо за 40к. Ами пари на вятъра.

И кола за 3к ще те закара до където отиваш.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 5944816a3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

23.   Авторе-ДОБРЕ си го казал на кифльото, той реално-само говори, но нищо не прави! На всичкото отгоре-се оказва, че е част от модераторския екип, защото ми изтриха коментара към него, където съм написала за лъжите и шизофренията му.
И този коментар ще изтрие мишока....

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   21, трябва да поработиш над чувството си за хумор. Не ти се получава.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 4a24eb3a66
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

25.   Предмети с инвестиционна стойност.
Колекционерски.
С времето такива си вдигат стойността.
Но е дългосрочна инвестиция, която не може да ти донесе пасивен доход.
Пасивният доход е донякъде рискова инвестиция - в компании и т. н
Или е свързана с труд.
Инвестира се и в хора. Примерно купуваш готов бизнес, наемаш управител и прибираш само печалбата. Но трябва да попаднеш на читав човек.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 4a24eb3a66
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

26.   Сетих се.
Ретро автомобили, които да отдаваш под наем за фотосесии, клипове, сватби и т. н

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 3e2359f7ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

27.   До автора (номер 17). Изказването ти относно това дали "някой отдавна щял да вложи в моето производство" е също толкова приложимо, колкото за теб някой да каже "Ти, ако беше умен, сам щеше да знаеш в какво да вложиш парите си! " или "Ти, ако наистина ги имаше тези пари, нямаше да пускаш тема в Сподели! ". Да, но само ти си знаеш доколко си умен и дали ги имаш парите; също и аз съм по-наясно от всеки друг с моите способности и досегашен практически опит в областта. Нека оставим времето да покаже най-добре. Аз вече действам по един по-евтин проект и предполагам, че след около година вече ще съм в състояние да ти продам от това, в което сега не вярваш. :)

Само ще отбележа, че в света на вложенията най-честата причина да не се получават (бързо или някога) множество проекти е наглата жажда на вложителя на парите да изцоца незаслужено големи дялове от производството, търговията, отдаването под нае, или каквото и да е друго начинание. Из нашите ширини на това се казва "Ден година храни".
Поради същата причина десетки пъти съм се срещал с възможни вложители (или представящи се за такива) и с лекота съм отказвал сътрудничество с тях, защото са били нагли да искат 50-90% от бъдещите печалби, само защото се е касаело да вложат сума, равняваща се на половината сума от прогнозната печалба от една продадена бройка. И то вложение на стъпки, което е най-сигурното за тях, защото всяко следващо плащане е възможно само при доказателство за успешно изпълнение на предишните стъпки. А какво правим при 10 продадени бройки за една година? Искат многократна възвръщаемост на вложението си още след първата година от започване на продажбите. Да не говорим пък за тези, искащи до 90% от дяловете. Влага 500 хил. и после иска да захапе 5 милиона годишно. Е, няма как да стане. :)

Желая ти успех, независимо с какво решиш да се занимаваш занапред! Хората горе са ти дали някои наистина добри предложения, които са изпитани в родната икономическа действителност. Вярно, че повечето изискват постоянна заетост и надзор, но все пак няма безплатен обяд.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 87878047bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

28.   17, авторе, в никакъв случай не искам да те упреквам, а по-скоро да те предпазя.

Личи ти, че не си се занимавал с пари по=сериозно, най-вероятно цял живот ще си си бил досега на заплата, прав ли съм?

Виж сега, 200к не са малко пари, но ти се хвърляш като шаран точно в дейности, в които може да те измамят. Какви картини бе човек?

Ти човек на изкуството ли си? Познаваш ли го този занаят? Къде ще ги държиш тези картини? ! Една скъпа картина се държи задължително зад стъкло, за да не се цапа и уврежда от въздуха, или мислиш, че картини като Мона Лиза са се запазили векове наред от само себе си?

За алкохола също можеда ти пробутат менте, или метилов от на цар Киро. Наистина не се нахендряй в неща, които не разбираш.

Моят искрен съвет е от тези 200к да заделиш 500-1000 лева, за да ти направи една професионална консултация финансист, който разбира от материята.

И не, нямам предвид да ходиш на семинар на Юли Тонкин. По-добре дай 500-1000 лева, отколкото да изгорих с десетки хиляди.

Другото, което е диверсифицирай, не влагай всичко само в 1 нещо. Ако искаш пасивен доход и да ти стоят съхранени парите, инвестирай в държавни ценни книжа или в кораби(в някоя от големите корабни компании 5-10% взимаш всяка година рента върху парите ти, стоят заключени за 20 години примерно и после си ги взимаш обратно, ако мислиш, че ще е повече от инфлацията тази доходност действай).

Ето ти пример за сравнително евтин бизнес(с малък капитал), стига да ти се занимава: развъждай от тези малките породи кученца, които са много скъпи и модерни в момента - малките породи, които кифлите купуват -

йоркширски териер, мопсчета и т. н.

Използвай въображението си, но не се набивай в схеми, където лесно може да те измамят и нямаш никакъв опит и контрол върху дейността!

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: a7291ceb9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

30.   Брат, виж аз какво бих направил. От тези 200к изхарчи си 10% за кеф. Каквото ти е на душа, един живот се живее. Купи си я кола, я по курви или по почивки ги изхарчи, но се поглези, не всеки има такава възможност, така че не я изпускай.

Апартамент да купуваш в момента няма смисъл. Надценени, със смешно качество и вид, просто тотал щета е пазара и ще си изгубиш парите, при все че няма да живееш в него и парите няма да си избиеш, ако го отдадеш под наем.

Така че си диверсифицирай инвестициите. Малко в индексни фондове, малко в акции/злато, малко в земя или гаражи. Това е.

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 88f48227c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   До 9 - А ти защо не инвестираш в курсове по "себепознание и развитие" или каквото е модерно в меомтна, че звучиш като заядливо детенце!

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 88f48227c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   До 21 - Не беше нунжо и да пишеш. Ако толкова нямаш какво полезно да кажеш, отиди и се изповядвай пред полицай или пихолог, че белким се намери лек за теб и злобицата ти...

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 5077d2e4e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Гаражи, взаимни фондове, собствен бизнес

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 9eae567ef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Прочетох ти историята, прочетох и всички коментари и си направих една разумна равносметка. Аз живея в чужбина и последния път бях в България в 2008 година /преди 15г. / и дори тогава не ми направи добро впечатление българската политика и дори самия живот. Ти говориш за 200, 000 лева, а аз имам над 1, 000, 000 под формата на пари и имот /къща/, не казвам в каква валута. По-голямата част от парите съм ги внесал в Швейцарска банка защото там има най-голяма сигурност. Бил съм 3 пъти в Швейцария, очарован съм от живота там, но за съжаление още не мога да живея там поради лични причини от моята заетост в момента. Относно твоите 200, 000 лева бих те посъветвал да отидеш в Швейцария, да влезеш в една швейцарска банка и да разпиташ при какви условия можеш да отвориш сметка там в швейцарска валута. Само този съвет мога да ти дам.
Както вече казах по-горе в 2008г. бях за последен път в България, следя по интернета /youtube/ какво става в страната и толкова съм разочарован, че повече няма да стъпя в родната ми държава докато продължават да я управляват предатели. България е поробена държава и политически и икономически. Много жалко.

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: c30dbd45e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

36.   Малко хем боли, хем сърби... Имаш парите (началния капитал), но искаш просто някъде да ги вложиш, да си седиш на едно място и да ти носят доходност без да си мръднеш пръста. Доста предприемчиви хора се молят да имат 200к, за да могат да започнат бизнеса, за който вече инат идея.
Съветът ми е - отдели си към 50-60к за глезотии, щом искаш, с още толкова може да пробваш да започнеш някакъв бизнес, а другите нека стоят непокътнати, в случай, че бизнесът не потръгне. Ще имаш едни 70-80к, които ще са ти резерва в случай, че нещата се провалят. И спокойно, инфлацията няма как да ти ги изяде за около година, дотогава вече ще си разбрал дали ще го бъде с бизнеса ти. Ако не се получат нещата, ще го мислиш след година-две пак.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: e0daa844a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

37.   28, "инвестирай в държавни ценни книжа"

3% лихва при 10% реална инфлация, т. е. със сигурност губя 7% на година - мерси за инвестицията.

Кифлоприземител, знам, че съм тъп, аз ако не бях, нямаше да пиша тук, а щях да правя мултимилионен бизнес.

 
  ...
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: d10fb864a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   Раздай ги на бездомниците, те имат много по-голяма нужда от тях.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: bcb7b89eaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   Не гледате блога ми за инвестиции. Инвестирайте ги в акции, за да получавате дивиденти, ама реални акции. И 50 лева можеш да инвестирате. Все е нещо. Така са забогатели Уорън Бъфет и други.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: e0daa844a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

43.   41, дивидентните акции винаги се представят по-зле от останалите. Проверил съм го и съм си провел статистика. По-рентабилно е да се инвестира просто в един индекс. Дори с дивидента пак бият дивидентните акции. Е, винаги има изключения, но какъв е шанса да хванеш такава акция?

SP500 се представя горе-долу колкото бг инфлацията, като махнеш всички транзакционни разходи и данъци. За сметка на това имаш third-party risk. Последните години се представя малко по-добре, но това е изключения. Отделно американския фондов пазар е силно балонизиран заради печатане на пари и все по-рокордно нарастваща задлъжнялост на САЩ. Забележи, че никой друг фондов пазар по света няма подобно дългосрочно представяне. Въпросът е не дали, а кога ще гръмне това нещо. Може и да не стане в следващите 5-10 г., но може и да стане. Но и да не стане, ще стане все някога. Аз лични не бих поел този риск.

Колкото до Уорън Бъфет той не печели от растежа на акции толкова колкото от комисионната, която взима от инвеститорите. Провери каква възвращаемост е правил последните години. Ами под този на индекса е. Правил е едно време, когато фундаменталния анализ е работел наистина, понеже пазара не е бил изкривен от печатане и проинфлационна политика, както и раздувана на fed balance sheet.

Толкова за акциите и облигациите. Който иска да инвестира в тях, аз лично не искам да поемам такъв огромен риск за нещо, което дори и да не гръмне, я бие инфлацията, я не.

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 7eaab0c28f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

44.   " От тези 200к изхарчи си 10% за кеф. Каквото ти е на душа, един живот се живее. Купи си я кола, я по курви или по почивки ги изхарчи, но се поглези, не всеки има такава възможност, така че не я изпускай... Така че си диверсифицирай инвестициите. Малко в индексни фондове, малко в акции/злато, малко в земя или гаражи. Това е. "

"парите съм ги внесал в Швейцарска банка защото там има най-голяма сигурност... Относно твоите 200, 000 лева бих те посъветвал да отидеш в Швейцария, да влезеш в една швейцарска банка и да разпиташ при какви условия можеш да отвориш сметка там в швейцарска валута. "

"И 50 лева можеш да инвестирате. Все е нещо. Така са забогатели Уорън Бъфет и други. "

...

Пхахаахахх, благодаря за бисерите. Такава тема липсваше тия дни от полит-простотии, евала.

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 99fe4f63c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   43 (авторът предполагам):
Не се инвестира в индекс на определена държава, инвестира се в световен индекс (FTSE All world, MSCI World) и се чака дългосрочно, поне 10-години. За целта си има ETF-и на Вангард, Блекрок и много други.
Рискът е точно нулев, а средната доходност е 7-8%, което е много над средната инфлация. Същата сега може и да е висока, но няма да е така след 3, 5, 10 години. Облигациите в момента пък са атрактивни като средносрочен вариант (3 до 5 години).

Отново да повторя основните неща, пък ти ако щеш ме слушай (само не говори за гаражи за електрички, уискита, картини и пр. че е смешно):
- Широка диверсификация в акции на 60%-80% от средствата (поне 8000 компании от цял свят, вкл. малки такива), което се постига лесно чрез комбинация от различни ETF-и
- Дългосрочен хоризонт от над 10 години
- Малък на брой сделки, никакъв тайминг и никакви опити да се предскаже развитието на пазарите
- Корпоративни облигации и ДЦК с инвестиционен рейтинг за останалите 20%-40% от средствата
- Няколко заплати на краткосрочен депозит

Ако не са ти ясни горните неща, то наистина е по-добре тези 200к да ги изхарчиш за кеф вместо да ги инвестираш, защото иначе ще ги загубиш твърде бързо. Лесните и наготово дошли пари се изпаряват за отрицателно време, особено попаднали в ръцете на наивници. Неслучайно доста често се среща явлението - няколко околения градят, пестят и трупат състояния и имоти, после се появява един единствен наследник, който профуква всичко до стотинка.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 3c44db124a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

46.   Дай ги на мен. Аз знам какво да ги правя, за разлика от разбирача, написал "Рискът е точно нулев" по-горе. Единственият "точно нулев" риск е смъртта, защото е гарантирано явление, а всичко в живота си е риск (особено свързано с финанси). Преди да се буташ сам при акулите, запознай се с мнението на Макс Кайзер (дългогодишен финансист от Уолстрийт) относно всякаквите стоки и фондчета. Вангард и Блекрок нямаше да имат над 90% от всичко що може да се купува като раздават по 7-8% доходност на наследствени балъци, нека сме честни. Тия фондове работят от криза до криза и само тези на върха знаят кога да се разкешат за да си умножат капитала.
Като нямаш идеи за собствен бизнес, по-добре си купувай кофа на колела с реактивен двигател и се опитай да не се забиеш с 200 в някоя бетонна стена или ако случайно те избива на щедрост и добросърдеченост - даваш ги за някой дом за деца в неравностойно положение, някоя дарителска кампания за животоспасяваща операция и т. н.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

47.   45, ок, няма да споря, обясних ти тезата си, ти твоите си ги инвестирай, където си искаш. А на кой колко му е ясно, времето ще покаже, не ти. Само като прочетох нулев риск, ми стана ясен как ги разбираш.

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: bbcbec016e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   До 36 - Съжалявам, но не си прав. Октъде ги мъдрите тея? Това някаква "фолклорнаа финансова култура" ли е, защото я срещам прекалено често!?

" Имаш парите (началния капитал), но искаш просто някъде да ги вложиш, да си седиш на едно място и да ти носят доходност без да си мръднеш пръста. " - Да! Нарича се инвестиция в рисков капитал. Не си мърдаш пръста, защото един вид си "залагаш" парите и освен, ако нямам някаква криминална дейност (измама или безстопанственост, най-често), реално нямаш никакви права над това, което се случва с компанията. Може да кара 17 години на загуба и 25 години, да не даде и една стотинка дивидент.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: bbcbec016e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   До 45 - Докато съм анти на всичко Блекрок, то безпристраснто икам да кажа, че за подобноо нещо бих изчалкккал, да видя резултаитте от изборите в САЩ. Ако реално се качи Кенеди, колко и мки да са му шасовете, ще настанат тежки дни за Блекрок. А ако Китай успее да издрапа напред и да овладее бизнеса на Тайван с полупроводници, преди американците да упеят да изкарат производството, предполагам, че всички ще трябва, да учим китайски.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 324017e8fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

50.   Човек с добро сърце си след като даряваш!

Успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: e0f1996bfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   Така като чета мнението ти май бъкел не разбираш от бизнес. По-добре не се захващай, само ще изгубиш всичко. Дръж си парите в банката, може да ги поизяде инфлацията, но е по-добре така. Харчи си по живот.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: ddd7066378
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

52.   51, да де и аз това казвам още в темата. Не четеш, ама даваш съвети и се изживяваш като последна инстанция. И точно затова мисля да правя инвестиции, а не бизнес.

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 2ffaa8d036
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

53.   Познавамe хора, които наемат малък хотел и къща за гости. Правят качествен маркетинг/реклама, позакърпват малко имиджа на хотелчето и печелят клиенти. Плащат наем, дават заплати на персонал, но реално печелят добри пари щом вече с години се занимават с това.
Ясно е, че искаш пасивен доход, но няма ли да ти е по-интересно да се опиташ да се трудиш за самия капитал.
Пак не знам какъв е проблема с апартаментите. Честно казано не е нужно да е кой знае качествено или голямо жилище. Дори и в средно големи градове с някакви университетски филиали можеш да накупиш 2-3 малко гарсониерки и да ги даваш на студенти.
Дори познавам човек в убития Сливен, който с 3-4 панелни апартамента печели добри пари като пасивен доход.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 823f6a1490
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

54.   ETF-ите (вкл. тези на Блекрок) са борсово търгувани фондове с физическа репликация, при които дяловете са поименни. При фалит на емитента просто се прехвърлят към друг фонд.
Къде точно са рисковете, при положение че си инвестирал в 8000 компании в цял свят? След 10 години ще сме минали през още 2-3 срива на борсите и пак ще сме 70-80% над сегашното ниво. Световната икономика не спи, тя генерира печалби, а вие сте съсобственици в тези компании - единици ще фалират, други ще са супер успешни, трети ще имат среден ръст. Средно за порфейла 7%-8% годишно. При дългосрочен хоризон рискът е осезаемо нисък (освен при ядрена война, но вече там едва ли ще има значение). Който не осъзнава това явно не схваща как функционира световната икономика. Отделно на това имате вече съвсем разумни лихви по ценни книжа с А и Б рейтинг.

Другото което забелязвам - бленувате тук за някакви огромни доходности, а не сте способни да поемате поне малко риск. Ами няма как да стане. Щом не ви се рискува - депозитче на 0% и дотук. Другото са детски приказки.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 823f6a1490
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

55.   До 53:
Проблемът с апаратаментите е, че доходът от наем е под 3% при сегашните цени, а един имот носи само главоболия. С 200к лева ще купи точно една гарсониера с 500 лева наем. И след поредния наемател, съсипал апартамента, ще трябва да прави ремонт за още 20к-30к за да го отдаде пак. Да не говорим, че при това обезлюдяване скоро ще имаме по 5 апартамента на човек. Какъв пасивен доход е това?

Апартаментът според мен е възможно най-лошият вариант. Ако ще са имоти, то по-добре е 3-4 гаража.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 2ffaa8d036
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

56.   От 53 до 55. Съгласен съм с теб, просто споделям пасивните доходи на мои приятели и познати, защото и аз самия не разбирам съвсем от инвестиции.
Сетих се за един познат. Пича имаше едно офис пространство точно до едно заведения. И той като автора не е навътре с нещата.
Въпросното пространство пустееше, но внезапно се появи някакъв шеф на рокерски клуб, който го нае.
Офис пространството освен добре измазана стена и сносен под и таван друго нямаше. Рокерите го наеха, сложиха си мебели, украсиха стените с техните символи и вече 5-6 години плащат наем.
Не е нещо грандиозно, въпросният познат няма да стане милионер, но едни 200-300лв като пасивен доход е по-добро от нищо.
Другото нещо е автора да инвестира в себе си.
Нека задели една част от парите за финансово образование- учебници, книги, курсове и прочие. Нека си даде известно време за да се ориентира и чак тогава да инвестира.

 
  ...

1-50 от 58
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker