Има ли начин да направя нещо хубаво - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121528)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14406)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли начин да направя нещо хубаво
преди: 4 месеца, 3 дни, прочетена 497 пъти
Вижте, имам пари, но искам да направя нещо хубаво с тях. Нещо, с което ще ме помнят и след смъртта ми. Не да съм поредния със скъпа кола или да направя поредния паметник или приют. А нещо смислено, което ще остане и след мен. Забелязвам, че българина става все по-изнервен, все по-малко състрадателен и все по-голям простак. Имате ли някаква идея какво може да се направи, така че да заразя хората поне малко да станат по-добри? Да отдават една идея по-малко внимание на суетата, егоизма, неудовлетвореността и поне малко да осъзнаят, че трябва да сме малко по-добри, малко по-малко да завиждаме, малко повече да се поставяме на мястото на другия, малко повече да се уважаваме и помагаме и малко повече да сме сплутени и верни един на друг.

Имате ли идея за някаква кампания или нещо подобно, която да не е просто тип "Българската Коледа" и с пускането на едно смс-че да си мислим, че сме станали светии, а да е нещо, което да води до по-голяма ангажираност и някаква реална трансфофрмация у хората? Нещо, което веднъж задвижено да се превърне в развиващ се организъм, да ги провокира да се променят, да предприемат целенасочени действия в тази посока, да заразяват все повече хора, да доведе до реални промени в обществото и да накара хората да осъзнаят колко по-ценни са приятелството, близостта, усещането за принадлежност и общност. Мечтата ми е хората да усещат топлина и близост помежду си, да не се гледат като врагове и да има една положителна енергия. Последния път, когато усетих това у българина, беше 1994, когато станахме 4-ти в света по футбол. Младите няма да ме разберат, но тези, които помнят, знаят за какво говоря. Хората излязоха масово по улиците и се радваха като безумели. Прегръщахме се напълно непознати и между хората се усещаше невероятна сплотеност и позитивна енергия. Всички си бяхме като една голяма компания от стари приятели, макар че се виждахме за пръв път. От тогава нещата се промениха доста и сега сме в другата крайност.

Уверявам ви, че веднъж усетят ли това топло чувство, самите хора ще осъзнаят, че е хубаво и че имаме нужда от това. Бях в една държава, където го има това нещо. Усещането за щастие не мога да го опиша, защото където и да отидеш, усещаш една близост с всички, все едно сте едно голямо семейство, макар че реално сте непознати. явно там са осъзнали отдавна това. Там уверявам ви, че е много трудно да се почувстваш нещастен, изоставен, единак. Винаги ще има кой да ти помогне, разбере, изслуша. Това е различно щастие - не е тип "йеее, купих си нова кола". Това е дълбоко, истинско, топло щастие. И тогава се запитах защо да не може и в България. Вижте, не съм идеалист, пределно ми е ясно какво е нивото тук и че няма как всички да станат добри. Идеята ми е, поне с мъничко да подобря нещата. Дори двама-трима да променя, пак няма да е напразно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 2 дни
hash: c01f74e46d
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ако искаш да направиш, нещо, което има смисъл и е добро, и с което да те запомнят и след смъртта ти - тогава стани ктитор(дарител) на православни църкви и манастири!

Тези хора, които са направили това получават двойна награда: и от Бога и от хората

(и от хората, защото в тази църква или манастир, където си станал дарител, винаги ще се молят и за теб, докато тя съществува! )

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 51f76e7b59
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Здравей,

Има доста благотворителни инициативи и от теб зависи дали искаш да се свържеш с тях и да действате заедно или да направиш нещо сам.

На първо четене ми се мяркат StreetMercy - хранят и обличат хора бездомно всяка понеделник/сряда/петък до бившия пазар на Подуяне(за София говоря) от около 13-13:30

Има също pomagaite. com - m може да им пишеш. Има разни доброволци, които помагат и ходят по делата да помагат на възрастни хора.

Тоест може и с пари да помогнеш и физически - с труда си, времето си, действията си като доброволец.

Мнозинството няма как да промениш - българина е оскотял от действието на западен капитализъм, българска ганьовщина и селски-шмекерски манталитет тип "Абе ще взема да се мина", но някъде там има

0, 01% хора, които правят нещо добро и полезно за останалите. Бъди от тях.

А ако наистина имаш пари и искаш да остане нещо, което да се помни и дълго след теб те съветвам да направиш чешма някъде до някоя пътека в планината, някой парк, край пътя и т н. Говори с конкретната община и действай.

Иззидай я здраво от камъни и запиши името си и датата, на която е завършена. Така ще оставиш следа за поколения след теб и всеки жаден ще се сеща

Т. Т.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 6471f00dcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Чуй се само. Обиждаш 6 милиона души сякаш ги познаваш. Такива били, онакива били. Ти какъв си? Същия. Не ти ща "добрините". Харчи си ги със здраве. Или ги вложи там където хората са ангели

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 67481c2f61
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Хубаво мислиш, намери хора с твоята гледна точка и реализирай нещо приятно с тях за хората.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 491fe9dd61
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   3, извинявай, нещо съм се объркал. Всеки път като изляза на улицата, виждам само усмихнати, любезни и възпитани хора. Даже ако не тръгна още на жълто на светофара, никога никой не ми свири с клаксони. В магазина продавачки никога не ме гледат, все едно съм им изял десерта. Доволен?

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 9bf5604cd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   За мен след като те прочетох, си същият простак като които визираш, че и с огромна жажда за слава, но... нейсе.
Можеш да насочиш икономическа помощ към млади, интелигентни хора, които искат, но нямат възможност за образование.
Щом искаш и с условия да помагаш, предлагай срещу да речем договор минимум 5 г да упражняват след завършване професията в България.
Или докато учат с твоята помощ, да предлагат безплатни курсове за по-малките като подготовка за същата професия.
Сега, не знам дали ще искаш и да ти се кланят и аплаудират всеки ден поне 15 мин... Аз поне колкото и да съм закъсала, никога не бих взела и стотинка от човек като теб.
Примери с футбол даваш, пък как си се прегръща с непознати6хора и си усетил най-после топлина...

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 6471f00dcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   1. - Тоест някой поп да си купи Ролекс или Бентли? Църквата е най-голямата мафия

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 491fe9dd61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   6, засегнах ли те с нещо? Не разбирам какво те озлоби толкова в това, че искам да живея сред по-добри хора. Не разбирам реакцията ти и какво лошо има в това да искаш да помогнеш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: bd1171bf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   3, защо когато констатираш очевидното, ставаш лош? Ако някой те напсува, че не си тръгнал на жълто и ти констатираш това, кой е лошия? Констатиращия или псуващия?

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 7bbe1208c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Искаш да си купиш признание, така ли? А и идея нямаш какво да е.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: bd1171bf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, не, искам да помогна.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: bd1171bf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Не очаквах такъв хейт. Даже на най-добронамереното нещо се намират хора да хейтят. Не разбирам с какво толкова се засегнахте и защо дори на желанието за помощ се откликва с обиди.

Всъщност по неочакван начин отговорите перфектно ми показаха какво трябва да направя. По-добре да направя един приют за животни, те поне имат човещина и благодарност. Едно животно никога няма да ми каже, че съм му помогнал, за да си купя признание или да ме обижда въпреки добрите ми намерения. Явно трябва да си поредния Ганьовец в тая държава, за да не те обиждат.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 21 часа
hash: a9f56d8c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторе, на колко си години? Заслужаваш си хейта, защото разсъждаваш нетрезво.

Много добра идея е да помагаш финансово на студенти, учещи медицина и с договор, че след това ще останат да практикуват в България. Това е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш. Също изграждането на чешми е отлична идея.

Но мисленето ти е на заблуден. 1994 г. за много българи е славна година, но реално това беше пределната година, през която в България трябваше да се извърши революция (гражданска война) за освобождението ни от новото робство. Оттогава досега сме изгубили стотици милиарди, суверенитета си, губим историята си, изгубихме много млади жени, превърнати в проститутки, много хора си отидоха по-рано от болести и пр.. И всичкото това, защото 11 футболисти, една част от които в момента са част от мафията в БГ, са, разбираш ли, ритнали топката във вратата на германците. Колко примитивен и прост народ? 1994 г. народът, доведен до скотско положение, да се радва на "зрелище", а да забрави хляба и бъдещето си!

Помниш ли, че 2004 г. гърците станаха европейски шампиони? Е, това беше годината, в която задлъжнялостта им стигна 100% от БВП-то им. Гърция няма да се оправи никога. И тепърва там ще става още по-лошо. Но тогава станали "шампиони"! По какво бе? По ядене и пиене на корем?

1994 г. беше пределна година за България. Но българинът нали е прост, та реши да се задоволи с футболните ни успехи. 30 години по-късно бленува като инфантил за тях и се утешава пак с лятото на 94. Смешници.

А ако вземеш да си инвестираш парите в приют, ще се наредиш до баш най-големите смешници.

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 часа
hash: f7722cec07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ами, хм.. За популярните неща, за които някой вече се е сетил, те вече са направени, и ти ще си просто поредният правещ ги.
Мен лично най-много ме е впечатлило дарителското дело на карловските братя Христо и Евлоги Георгиеви, балгодарение на което е построен и Софийския университет! Това е епохално нещо, което се помни вече век и половина, и е една от основите на науката и висшето образование в България.

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 часа
hash: c01f74e46d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   До автора след коментар номер 12

Авторе, не се засягай от недобронамерените коментари!
Хората са различни, и е нормално да не те одобряват всички!

Тази неделя се четеше в православните храмове Евангелието в което се разказва за изцерението на 10-те прокажени, цитирам го:

Неделя на Десетте прокажени
Евангелско четиво - Лука 17:12-19

"Като отиваше за Иерусалим, Той минуваше между Самария и Галилея.
И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет души прокажени, които се спряха отдалеч и с висок глас викаха: Иисусе Наставниче, помилуй ни!
Когато ги видя, рече им: идете, покажете се на свещениците. И когато отиваха, очистиха се. А един от тях, като видя, че е изцерен, върна се, прославяйки Бога с висок глас, и падна ничком пред нозете Му, като Му благодареше: и той беше самарянин. Тогава Иисус продума и рече: нали десетимата се очистиха? а де са деветте? Как не се намериха и други да се върнат, за да въздадат Богу слава, освен тоя другородец? И му рече: стани, иди си: твоята вяра те спаси" (Лук. 17:12-19).


Значи Господ Иисус Христос е спасил 10 души от смърт като ги е изцелил от проказа, а само един се е върнал да Му благодари? !

А ти какво очакваш?


Освен това не са всички коментари негативни! - примерно коментари 1, 2 и 4 са съвсем добронамерени и нормални!
Така, че извлечи нещо полезно от тях!

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 9 часа
hash: 29c6f513ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Трябва да наближава 50, щом си спомня 1994.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 часа
hash: bd1171bf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   13< т. е. да искаш да направиш нещо хубаво за хората е нетрезво? Не уточняваш защо, но звучи нелепо.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 часа
hash: bd1171bf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   14. 15, Благодаря. Най-после нормални коментари.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 491fe9dd61
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   16, далеч си от истината.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: b4b37618a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Имаше една поговорка от рода на "Ако искаш да нахраниш човека, не му давай риба, а го научи как да я улови" или нещо в този смисъл. Щом искаш да си полезен и това да е в дългосрочен план, инвестирай в нещо, свързано с образование.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker