Обмислям да си купя чисто нова кола - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121377)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6482)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Обмислям да си купя чисто нова кола
преди: 3 месеца, 20 дни, прочетена 745 пъти
Понеже ми писна от стари боклуци и калпави майстори, обмислям да си купя чисто нова кола. Обаче до сега не съм имал такава и не знам какво ме очаква. Понеже знам, че ще има реакции от типа "не е добра инвестиция, купи си крави, кокошки и ниви за тия пари" (да не цитирам псевдоними), бързам да кажа, че съм наясно с това, купил съм си "свинете и овцете" и го правя напълно осъзнато.

1. Само от любопитство, не е важно - смяната на масла и филтри, предполагам не се покрива от гаранцията. Така ли е? И ако в града ми няма отозиран сервиз на конкретната марка, трябва за всяка смяна на консуматив да бия път ли?

2. Нямам гараж, което малко би ме притеснило. Има хора, които само за мизерията биха я надраскали. Каско ще се прави, то е ясно, но дали би било достатъчно или пак е добре да я оставям на охраняем паркинг или в гараж под наем.

3. Какво мислите за автоматик и за хибрид? Вече почти не се продават нови коли, които да не са такива, иначе бих си купил ръчка и конвенционален двигател. Това няма ли да ми изиграе лоша шега след изтичане на гаранция от гл. т. на скъпа поддръжка?

4. Какво би станало след изтичане на гаранцията според вас? Ако през цялото време си я обслужвам качествено, дали бих имал още няколко години време без поддръжка? Какъв е шанса тъкмо да изтече гаранцията и както е почти нова 5 годишна да почнат някакви скъпи ремонти и после тая гаранция да ми излезе през носа?

5. Чувал съм, че някои от оторизирани сервизи са същите боклуци като кварталните, което донякъде обезсмисля подобна покупка. Вярно ли е?

6. Каква нова кола бихте ми препоръчали? Искам среден размер кола, която да е удобна и за градско, и за извънградско? За момента съм се спрял на Киа Ниро пълен хибрид. Какво мислите за нея и какво друго бихте ми препоръчали евентуално до около 70 к? Предварително казвам, че не съм фен на Тойота.

Не се сещам да питам друго, но всякаква информация ще ми е полезна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 7c337808e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Колата е излишен разход. На мен мъжа ми ми дава пари за таксита и хубави разговори стават с бакшишите за политика.

Един от многото.

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 06e874eb2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   1) Плащаш ти. Трябва да е оторизиран сервиз
2) Ако имаш каско, драскотини се покриват. Като станат повече отиваш в сервиза и ги оправят
3) Няма лошо, ако имаш пари взимай
4) Когато изтече гаранцията е по добре да разкараш колата, няма значение как си я подържал след 3 години нещо се чупи и производителя го знае. Или я продаваш или си вземи удължена гаранция.
5) Не всички сервизи са лоши, ако се държиш кофти с хората и те ще се държат кофти с теб.
6) Киа, Шкода, ФВ, Форд. Най-добре е да изчакаш да излезе нов модел и да вземеш стария. Обикновено имат коли на склад, които искат да разкарат и могат да ти дадат отсъпка.

От мен, разпитвай брокерите за отстъпки, те искат да ти продадат кола

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 9237c3fdf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Понеже усещам, че за мен става въпрос, а и предполагам, че си същия дето искаше съвети дали да се мести от Русе в чужбина и се разсърди като му казах, че е все тая и едва ли ще е много по-богат, особено ако си вземе жената и детето, отговарям ти и на тази тема.


1) Смяната на масла и филтри не се покрива, защото това е консуматив, а не техническа повреда, - така както и бензина не се покрива от гаранцията. За смяна на масло и филтри няма нужда да се ходи на сервиз оторизиран, - купуваш си хубаво масло и филтри от нета и може да ти ги смени и Гошо с 8 клас завършен - нищо сложно няма.

2) ще бъде добре да е в гараж, или поне покрита с калъф ако е навън и то не защото ще ти я надраскат(това може да стане и за 5 минути през деня), а защото колата корозира от метеорологичните условия - дъжд, сняг, пек влияят на боята, да не говорим ако падне някоя градушка или вятъра изпочупи клони както стана тази есен

3) Автоматчикът ако се счупи винаги е много скъп ремонт. Хубавото е, че има и много здрави и качествени автомати и виж в нета кои са тези кутии

4) Тази година майстора, който ми сменяше карета(моята кола е Ауди от края на 90те) каза, че 'гаранция няма' и вече 2 пъти прави съвсем ново БМВ джип, ремонтите на човека му били към 7000 лева

5) не знам, никога не съм стъпвал в оторизиран сервиз, за сметка на това гледам къде ходят хората да си правят колите и са доволни и там аз ходя - ако майстора има много работа и се гъчкат при него, значи си разбира работата

6) по-добре виж ревюта и мнения на английски в някой форум, в България все още електричните и хибридите са рядкост, малко хора могат да ти дадат адекватен съвет.

П. С. Кола на 70 000 километра не е "чисто нова" и в зависимост от карането са между 2 и 5 години на пътя средно. Чисто нова е да я вземеш на 00 километра и да излезеш с нея от шоурума.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   "Кола на 70 000 километра не е "чисто нова""

Лв, не км. Мислех, че се подразбира, ама...

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: fc901b6c4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   КИА подлъгват с дълга гаранция, но има изненади. Примерно поврежда се някаква част на 3-тата година - сменят ти я без пари. След 2г пак се поврежда същата си мислиш, че си в гаранция. Но те уведомяват, че вече са я сменяли гаранционно и сега трябва да платиш. Един познат си огъна вратата - вися му колата 4-5 месеца в официалния сервиз. Оправиха я без пари. Как ти се виждат 4-5 месеца чакане - звучи ли ти като безплатен гаранционен ремонт? Вземай си едно Пежо и готово. Автоматик не е проблем, стига да не е робот с 1 съединител (трябва да са 2 или нормален автоматик).

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   5, как така огъната врата се оправя гаранционно? Гаранцията не важи ли само за фабрични дефекти? Може би имаш предвид каското?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 180da40cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Апсолютно съм за. Само, че си къпи дизел или бензин пич. Тия хибриди за мен са пълно недорузумение дето след петата година ще е чао. Ако си вземеш ДВГ и то да не е някоя малолитражка от хиляда или хиляда и двеста кубика, а минимум хиляда и петстотин с правилната подръжка може да си имаш и караш безпроблемно поне 15 години и 400 000 километра. И Кия апсолютно не си заслужават. Заложи на Волксваген име доказало се с годините в средния и ниския клас. И, ако мислиш да и трепериш да не се одраска по-добре се откажи. Защото така тази кола ще то носи повече стрес от колкото радост. Тези ламарини са за да ни служат и радват, а не да се ядосваме с тях. Успех!

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: c6a9668d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   И аз бях на същото мнение като теб и затова преди година и половина си купих нива Тойота Камри Хибрид. Досега и за момент не съм съжалявал за покупката. Колата ми носи огромно удоволствие и не се оказа толкова непосилна откъм разходи. Яз съм фен на Тойота, защото са доказано най-здравите автомобили. На въпросите ти:
1. Обслужванията се правят в сервиз на марката на 1 година или 15к км. Ти си ги плащаш, записваш си час и става за един час. Аз съм от София, но ако съм от друг град, вероятно бих пътувал до най-близкия дилър на марката.
2. Аз нямам гараж, но съм в кооперация с лично паркомясто. За драскотините има Каско, което си задължен да плащаш, ако колата е на лизинг. За 70к първите 3 години каското е около 3200лв на година. После пада по малко всяка година.
3. Аз съм с тойотовски хибрид т. е “мек”, “самозаряден”. Колата е 220 коня, а ми харчи 5, 7 бензин градско. Чист бензин би харчила поне 10л. Безстепенен автоматик - не превключва скорости и тя си преценява кога е на ток и кога да включи двигателя. Хибридите са доказано не по-малко здрави от всеки автоматик.
4. Гаранцията ми е 6 години и 10 на батерията. Когато тръгне да изтича, имам план да върна колата на дилъра и да си взема новия модел или друг модел на марката. Досега не съм имал ниакакви гаранционни оплаквания.
5. Досега съм много доволен от сервиза на моята марка.
Действат бързо и обслужването е на ниво.
6. Кия по мое мнение, е добър избор. Имам няколко познати с нови коли от тази марка и са доволни. Напоследък много дръпнаха както с дизайна, така и с качеството. Същото ми е мнението и за побратимите им от Хюндай. Съветът ми е да се ориентираш към японска (без Нисан и Мицубиши) или корейска марка, за да нямаш нужда после да разбираш как им е гаранционния сервиз. Нямам добро мнение за немските марки БМВ, Мерцедес и Фолксваген. Отново имам познати с нови коли от тези марки и са доста недоволни от качеството. Колите им дават доста дефекти и често посещават сервизите по гаранционни оплаквания.

Пожелавам ти успех в покупката на новия автомобил. Поздравления, че си се престрашил да го направиш.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Автора:

Гледам, че Шкода имат един малък джип Камик, който струва 36 к базова цена. С екстри и по-силен двигател излиза около 45 к. Грабна ме това, че е много евтин. Някой дали има мнение дали си заслужава или има уловка в тази ниска цена?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: fc901b6c4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   6, предполагам е нещо като доверен сервиз или просто другаде няма как да доставят нужната част от Корея. Но фактър е, че техен сервиз я прави и не им пука колко се бавят. Нямало е и заместваща кола.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   7, така или иначе мисля след петата година да я върна и да взема новия модел. Защото искам да имам гаранция през цялото време. Иначе ще карам някой стар таралясник.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 172948aefb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Аз също имах такава идея преди три години и поради финансовата част - бях се спрял на дачия. Но така се стекоха обстоятелствата, че това не се осъществи. Както е казано: човек предполага, а Господ разполага!

Има и нови само бензинови коли с ръчна скоростна кутия - така, че не е задължително да е хибрид, или автоматик.

Аз, ако реша и имам възможност, бих си купил само нова кола! Бензинова с ръчна скоростна кутия.
Като марка - шкода, форд или опел.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: cdc3166b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Не е важно какво кола имаш, а къде ходиш с нея и какво правиш там.

Ако ще ходиш то ЛиДЛ, мола и т. н. все тая.

В България няма пътища за бързи коли.

Лимита е 140км/ч и всяка що годе здрава кола с 1. 3 двигател ги вдига.

И това е за магистрала, каквито нямаме.

Файда никва, че е нова колата няма да имаш. Пак се трошат защото са с по-сложно устройство.

Само ще я мислиш.

Вземи си няква азиатска топалка (тойота и т. н. ) и не се занимвай.

хуя ще ти е същия след като си вземеш новата, но ще си 70к минус.

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: 180da40cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Абе авторе ти на лизинг ли? Това не покупка, а кола под наем. Предпочитам да си карам стария 15 годишен голф. Колата си е на мое име, никой не може да ми каже колко километра да карам къде да я застраховам и нищо не съм закачен да я плащам всеки месец. Относително здрава е влиза в бокса само за гуми, спирачки и масло един път в годината. Харчи ми 5 литра нафта на 100 километра. Успех с колите под наем.

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15, кеш ще я взимам, спокойно.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: 172948aefb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   от човекът с коментар 12 до автора

Авторе повечето хора тук няма да те разберат!
Аз обаче те разбирам!

Аз мразя и не купувам, и не употребявам вещи втора употреба!
И за кола и за апартамент, естествено, не правя изключение!

Може само, ако е наследство от родителите ми(Бог да ги прости! ), или от брат ми, но ако е било ново.

А и новата кола си е друго! Още като влезеш всичко е чисто, свежо, приятно, ухае на младост, на пролет, на чистота!
Аз имах щастието, докато карах курса, да ни докарат чисто нова кола - на 36км. Нищо, че беше лада 1300. И продължихме до края на курса на нея. Е, няма по-хубаво нещо от новата кола!

Един път на полигона инструкторът ме остави да карам сам - ей "изкефих" се максимално! Засилвам я по дългата права част, включвам на трета и газ до край! Като стигна малко преди края, отпускам газта, намалявам плавно и минавам на втора, и след това отново същото и така се забавлявах около 20 мин.
Невероятно изживяване! Никога не съм се "кефил" толкова като карам, а аз обичам да карам! Но не в града! Карането в града е за мазохисти! Особено в трафика.

Обичам да карам извън града, по междуселски пътища, където не е натоварено движението и можеш да караш с удоволствие!

Както и да е.

Успех ти желая и потърси - има нови коли само с бензинови двигатели и с ръчна скоростна кутия!

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 6251067a70
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   И да е вземеш кеш, след 5 години като я върнеш ще ти я изкупят на безценица пич и ще си на канска загуба, освен, ако не си милионер и не те бърка. Чисто нов голф 1. 5 31 000 евро, 1. 5 пет годишен 18 000. Обаче, ако я върнеш и решиш да вземеш нова за това, че връщаш пет годишната ще ти смъкнат не повече от 6 000 евра от цената. И пак, ако ще взимаш кола за 30 000 евра ще трябва да набрулиш 24 000. Това лукс за богатите пич, а не за някой скъсан цървулан дето продал на баба си земите.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   18, имам пари, не бери грижа

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: df91fb9bed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   18, гледах обявите, в момента 10-12 годишна кола струва струва 10-15 к и пак са таралясници. С регистрация, обслужване и оправяне на бакиите по нея, ще ти стъпи на 20. Плюс следващите години ще продължиш да храниш майстори. С парите по майстори следващите 5-10 г. ще ти стъпи минимум на 30, а през това време колата ти вече няма да струва и 1000 лв, защото ще е за моргата. На кратко 30 к и посля продаваш за 1 к. Та кое се обезценява повече?

В момента има Дачии за 27 к базов модел, с някоя екстра 30. Вярно Дачия, но поне е нова, има и гаранция. И след 5 г. ако искаш да я върнеш няма да струва 1 к като 20-годишния таралясник, ами пак ще и вземеш 15 к. Демек дал си 30, след 5 г. и взимаш 15, на теб ти струва 15 и караш нова кола. а при старата през това време си дал 30 и през това време си висял по майстори и си карал боклука на някой немец, който черпи, че се е оттървал от тоя боклук.

Кое е по-добре?

Ти специално може и да си случил на читава кола, ама я се пробвай сега да намериш читава кола на 12 г. Успех ще ти пожелая.

Сега ще кажеш, ама то Дачия. Хубаво, ама за малко повече пари можеш да си вземеш Шкода Камик и е 100 пъти по-хубава от 20-годишния ти боклук. Така че аз съм си направил сметката, бъди спокоен.

Една бърза сметка за Камика. Базов модел 37 к. С екстри и по-мощен двигател 45 к. След 5 г. го продавам за минимум 20 к. Значи ти излиза 25 к за 5 г. каране, с каското 32. Както казах по-горе старата кола пак ти излиза 30 к за 5-10 години каране. Ама няма как да сравняваш нова със стара кола. Имаш гаранция, нямаш висене по-серивизите, имаш каско, имаш екстри, имаш последния писък на техниката и всичко ти е ново и свежо.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 99ef52d7c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   ДО 20 - Коментар 18 споменава 5 годишна кола, като по-евтин вариант, а не говори за 10-12 или дори 20 годишна кола.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 96f1c3e2cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   До 20,
Водили сме го тоя спор и като цяло като изключим, че АКО си поддържаш колата НЯМА как да струва 1к(как го измисли това не знам... ), но все пак. Личното ми мнение е, че 10 годишен мерцедес вози и се усеща по-добре от всяка една чисто нова, базова, най-евтин модел DACIA, FORD, OPEL, CITROEN, PEUGEOT и т. н.
Сигурен съм, че един Мерцедес от 2014г. ( дори и С-класа) ще е много по-добре и от към екстри и откъм возия спрямо чисто новото ти румънско Рено. ;)
П. с. Всичките служебни DACIA, които закупиха на работа едвам изкараха гаранцията от 100 000км. А ако караш тия километри може да ги направиш преди колата да стане 2 годишна и като почнеш с филмите за 20к(с екстрите) олеле майко....
П. с. 2 Евтините коли губят стойността си много по-бързо от скъпите!!!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: a3c907942e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   22, нито една от тези марки няма да си купя, спокойно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker