Защо цените на имоти в курортите са ниски? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо цените на имоти в курортите са ниски?
преди: 3 месеца, 6 дни, прочетена 507 пъти
Преди си мислех, че само по морските курорти има такива и за причина считах морето, поради опасност от наводнения, влага и тн, но наскоро дойдох да работя в Банско и виждам, че цените са горе долу същите. А всички знаем, че Банско е известно най-вече с безобразната скъпотия. :) Защо по такива "оборотни" места цените са такива? Къде е уловката? 50-60 квадрата апартаменти ги дават за 50 000 - 60 000 ЛЕВА, не евро. Може би заради туристите, шума, напливът на чужденци? Ще ми е интересно да прочета вашите отговори

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 5 дни
hash: dbb37c869b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Поддръжката явно идва скъпа. А и май качеството не е на висота.
Четох една обява за такъв апартамент. В комплекс. Има си задължителни такси за поддръжка. Което вероятно няма да е проблем, ако апартамента се отдава под наем и се печели от него. Ама явно си има кусури.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 22393da388
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Това вероятно са т. нар. ваканционни имоти. Т. е. не са удобни за целогодишно ползване. Имат големи такси за поддръжка и често са по-отдалечени от училища, магазини и тем подобни. Магазините и заведенията и да ги има, ги има само в сезона, а през останалата част от годината е пусто около тях. Често дори няма добра инфраструктура в района и са доста отдалечени от града/курорта. Отделно че разположението на стаите не е пригодено за постоянно живеене, а се купуват с цел отдаване под наем на туристи по време на сезона (не целогодишно) или лично ползване за почивка.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 5103061a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Уловките са следните:

- Това не жилищен район, а сезонно курортно селище, което почти винаги означава, че ще ти липсват магазини, детски градни, болници и други, които можеш да имаш в градовете. Освен това, инфраструктурата е често скапана. Може и да се преживее за отиване и връщане, но ако живееш там, ще видиш, как след сезона, някои улички стават на дупки и си седят така, почти до началото на следващия.

- Години, които имотите бяха "добра инвестиция", отминаха. Вече си е като черна дупка. Имаш едни 50-60 000 лева, заковани на място.

- Ужасно качество на изработка и липса на изолация. Тези жилища са били правени "бързо и лесно", като почти никога не са се притеснявали, че ще има строителен надзор. Това означава, че повечето няма да живеят дълго, ще има пукнатини по стените, проблеми с ВиК инсталацията, с ел. инсталацията, а зимата, сметките ще са доста високи.

- Няма какво да правиш там. През сезона, всичко е заето с туризма или е турист. Трудно се правят добри познати така. През останалото време е призрачен град. Ако искаш "спокойствие", където все пак са близко до болници и училища, имаш и магазини, които не затварят от ноември до април, то селца и малки градчета, в България има доста.

И виско това прави курортните имоти непривлекателни. Не стават за истинско жилище, кофти са като сгради, не предлагат особени преспективи за повишаване на оценката си, така че не е трудно, да видиш защо 60 квадрата в уж скъп курорт, струва колкото полусрутена селска къща с декар двор.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: e4193c4722
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   50 60 хил. лв. малко ли ти се струват за място, на което ще пребиваваш максимум 30 дни в годината? Като се сложи и 1000лв. такса поддръжка и съвсем си губи смисъла да ги даваш и тези пари.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 0793174503
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Защото в курортите се живее по 3-4 месеца в годината, през останалото време там живеят изключително малко хора, няма болници, магазини, услуги - нищо.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 8e4e0a72ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   А ти 50 кв. м. апартамент за 100хил ли искаш да ти го дават? Това, че в София се самозабравят не значи, че е нормално. И какви заплати и доходи смяташ, че имат хората в Банско? Сигурно на камериерките плащат по 3000лв.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 745632cfb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Мой приятел се беше навил да си купува такова жилище, но бързо се отказа, когато негов познат посредник по недвижими имоти му разясни умишлено премълчаваните от агенциите за продажби скрити такси и сметки. Още преди няколко години руснаците из Бургас и Слънчев бряг пропищяха от такива завишени сметки, макар да са живеели в Русия и жилищата им в тукашните хотели да са били необитавани. Плащат се и разходите за камериерките, независимо дали влизат в твоето жилище да чистят или не. Причините за тези разлики в цените са две:

1. Апартаментите в хотелските комплекси има задължителни такси за обща поддръжка (заплатите на охраната и денонощните дежурства на служителите, техника за видео наблюдение, голям брой лампи, боядисване на оградата, озеленяване, почистване и обезпаразитяване на двора и басейна, купуване на нови шезлонги, чадъри, интернет, телевизия и прочее на цени като за фирми, а не за частни лица), които са стотици левове на месец. Повечето от тези неща дори няма да ги ползваш, но си влизат в цената и си роб до гроб, както се казва. И нямаш думата за какво ще са разходите и колко големи ще са, защото хотелът е собственост на други, а ти просто имаш жилище там и те цакат с колкото те решат всеки месец, пък ако ще и с години да отсъстваш от апартамента. Няма домоуправител, няма общи събрания на входа, няма го гласуването на разходите, не можеш да спреш електромера си при дълги отсъствия, няма разходи според броя на живущите в жилището към съответния месец - все неща, присъщи за жилищните сгради с Акт 16. Като се развали някой климатик, хладилник, телевизор или друга техните в другите апартаменти, ТИ също плащаш част от тези разходи. Като трябва да се вика техник или водопроводчик за оправяне на теч или развалени шкафове, легла, брави, тоалетни казанчета или мивки в другите апартаменти, ТИ вадиш пари от твоя джоб, за да покриваш част от тези разходи. Ако обаче ти счупиш мебел, мивка, климатик или нещо друго в твоя апартамент, само и единствено ти си плащаш за тяхната поправка или смяна с нови;

2. Хотелските комплекси са търговски дружества и като такива плащат няколко пъти по-скъп промишлен ток, който също е голяма резачка в сравнение с частните жилища с Акт 16, които имат собствено отчитане на ток за битови нужди, вода, сметосъбиране и данък жилище. Хотелите обикновено са с Акт 14 или Акт 15 и ако притежаваш такова жилище в тях, плащаш поравно за общите разходи на целия хотел. Както вече споменах в точка 1 горе, това означава да покриваш много по-голям набор от общи разходи, които НЕ са твои. Дори да не ползваш отопление или климатици за охлаждане, все пак хотелът ползва такива във фоайето и ти плащаш част от хотелските разходи. Ако хотелът има 20-100 лампи навън около оградата и стълбището, които светят в тъмната част от денонощието постоянно, ти също плащаш част и от тези разходи. Същото важи и за разни кафе автомати, замразители, промишлени перални, сушилни и т. н., които работят целогодишно, някои и денонощно. Ти не ги ползваш, но хотелът има разходи за тях и затова си плащаш като поп. Като ти кажат: "Дай 500 лева за ток този месец", бързо ще ти се изпари желанието да имаш "евтино" жилище в хотелски комплекс.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 3 месеца, 4 дни
hash: 88e2daa4a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Защото чужденците престанаха да купуват у нас, а вътрешен пазар няма. Голяма част от строителите в Банско фалираха и сега се разпродават на безценица.
Качественото строителство струва доста скъпо.

 
  ...
преди: 3 месеца, 4 дни
hash: 88e2daa4a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Номер 7, при 12% годишна инфлация настоящото строителство излиза безобразно скъпо. Особено с вносни материали. Трудът също се е вдигнал по 3. Друг е въпросът със спекулативните сделки, че стари апартаменти се предлагат на същите цени.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 4 дни
hash: 22393da388
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   10, това каква е инфлацията и колко му излизало на строителя няма нищо общо с продажната цена. Не знам от къде идва този мит. Цената се определя от търсене и предлагане, а не от това на кой колко му е струвало да построи апартамента. Реално никой не гарантира на строителя, че ще продаде на печалба.

По тази логика може и 10 000 евро да му струва квадрата на строителя, но това изобщо не означава, че някой ще му плати 11 к. Ако няма кандидати, дори и на загуба ще продаде, като го натиснат банките. Пак е по-добре, отколкото да му стои един полуготов строеж, от който няма никаква полза, макар че е налял там стотици хиляди.

Ти примерно би ли платил 1 млн евро за апартамент, само защото видиш ли на строителя му струвало 800 к? Ами като не ти оттърва цената, няма да купиш, пък строителя за колко го е построил си е негов проблем. Ако не му оттърва цената да си стои така с години на груб строеж, ако смята, че това е по-доброто решение.

На един магазинер някой гарантира ли му, че ако купи хляб за 2 лв, ще го продаде за 2, 50? Не. Ако няма клиенти, на края ще го хвърли.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 3 дни
hash: a9f8df7b3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Тук никой не видях да казва най-съществената причина - собствениците на хотели са го закъсали, бизнеса не върви и затова разпродават.

В смисъл, примерно за Банско съм сигурен, че даже в топ сезона - декември, януари и февруари нямат повече от 30% заетост. И то това за уикендите. През седмицата и лятото - нямат и 10% заетост.

Много малко хора към днешна дата могат да си позволят да отидат за 1 седмица на ски и да пръснат 1500-2000 лева.

Така че за собственика на хотела е по-добре да ти продаде и за 50 000 лева, защото примерно този апартамент никой не го е наемал от 5 години.

А ти тия 50 хиляди трябва 50 години сигурно всяка зима да ходиш на почивка там, за да си ги избиеш.

Да не говорим, че и това как са строени хотелите също има значение - масово са ги строили или с кредити и имат да връщат огромни суми или са крадени/неотчетени/европейски пари, които трябва да се изперат.

Коя банка иначе ще ти даде няколко милиона, защото си решил да строиш хотел?

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: 4d74bd8f85
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   12, много си далеч от истината и дори не си рабрал темата. Тези имоти не са на хотелиери първо. И второ заетостта в топ сезона си е точно 100%. Казвам го като човек, който си е търсил резервации в последния момент. Всичко беше на 100% пълно, нямаше места никъде и затова и не можах да отида. Дори извън топ сезона съм сигурен, че не е 30% заетостта, защото и тогава пак е със записване занапред.

Между другото да те питам един въпрос. Защо до сега повтаряше и ти мантрата, че понеже има инфлация и материалите стават скъпи, имотите няма как да паднат. А сега излагаш точно противоположната теза, а именно че въпреки инфлацията няма клиенти и предприемачи са принудени да продават притиснати от банки и липса на клиенти. Не е ли същото и със строителите? Цените растат, купувачите стават все по-малко, защото не могат да си позволят тия високи цени и в един момент някои строители могат да се окажат в ситуацията на хотелиерите да продават, притиснати от кредитори.

Защо така сам си противоречиш?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker