Разлика между православие, католизъм и протестантство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14369)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Разлика между православие, католизъм и протестантство
преди: 3 месеца, 2 дни, прочетена 607 пъти
Здравейте, наскоро почнах да вярвам и след проучване осъзнах, че клоня към протестантство, но ще съм благодарен, ако може някой да ми даде кратка информация за трите типове, за да се убедя дали съм в правилната посока.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 2 дни
hash: fb9f82194a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Православието: идва от Византийския духовен свят - от Византийската империя, това е гръцкия вариант на християнството да се каже така, не признават авторитета на папата(след схизмата), богослужебен език е гръцкия и църковно-славянския има някои разлики в обичаите и празниците спрямо католицизма, например Великден се празнува на различна дата


Католицизъм: идва от Западната римска империя(Рим), папата е духовен глава на всички католици, това е западният(латински вариант) на християнството. Особено се почита папата като заместник на Христос, в Средновековието даже са вярвали, че в непогрешим и може да прощава грехове; силен е култа към Дева Мария, католическите духовници изслушват изповеди; както и в католицизма се гледа с много лошо око на разводите и дори се е считало за грях да се разведеш (тоест жениш ли се до гроб е)

Протестантството: идва от германските земи и от германския реформатор Мартин Лутер, наследници са на Арианството, противопоставят се на авторитета на папата, не приемат много от обредите, не вярват, че папата има право да прощава грехове, в протестантството иконите нямат чак такова голямо значение и дори в някои форми на протестантството са отричани като идолопоклонство

В протестантството не се приема за неоспорим авторитета на свещениците и духовниците, те са просто малко по-начетеби хора за тях и в повечето случаи се наричат не попове(като в православието) или кардинали(като в римокатолицизма), а пастори.

Протестантството е силно застъпени в Северна Европа - Германия, Швеция, Англия, както и в различните малки църкви в Америка - баптисти, адвентисти и т. н.

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: fb9f82194a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   От номер 1: забравих да допълня: православието и католицизма приема много строго и задължително почти във всички случаи решенията на църковните събори наравно с написаното в Евангелията; в протестантството се приема, че Евангелието е основния източник и въобще Библията е единствения авторитет а не църковните събори.

В протестантството се счита, че всеки сам може да чете и разбира Библията и да я тълкува, а не е нужно свещениците да обясняват на хората какво пише в Библията и да се делят на духовници и миряни.

С две думи - протестантите приемат само Библията за авторитет

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: 376c36137c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не си в правилната посока!

Църквата е основана от апостолите след Възкресението на Господ Иисус Христос, или по-точно след Петдесетница, след слизането на Светия Дух над апостолите.

До 1054г тя е била единна, въпреки териториалното разделение на източна и западна.

Но още 200-300 години преди това западната църква започва да проявява своята гордост и през 1054г. тя се отделя и отпада от църквата - това са католиците.

И обърни внимание! Църквата не се разделя на Православна и на на католическа! А западната църква (католическата) се отделя, - тоест отчесва се от дървото и единствения наследник на апостолската църква си остава Православната църква!

А пък протестантите възникват въз основа на протест срещу някои нередни неща в католическата църква, но вместо да се насочат към истинската църква - Православната, те отиват в някаква своя крайност като се изкривяват тотално: не почитат Светите икони, Светите отци на църквата, светите мощи... и в крайна сметка стават много по-зле от католиците!

Така, че в момента единствения приемник на древната апостолска църква, запазила благодатта, и преподаваща вярно Божието слово е Православната църква!

Така, че ако искаш да вървиш в правилната посока се присъедини към Православието!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: 7dc6fc050a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Протестанството отрича молитвите за починали, отрича, че човек се спасява чрез дела в Бога, а вярва, че се спасява само с вяра в Бога. Също отхвърля иконите въз основа на казаното "не си прави кумир и изображение". При него няма и причастие, няма и свещеници, които според църквата се предават като свързана верига започваща от самите апостоли, няма и църковни предания за които се твърди, че са допълнения към Библията която също е вид предание, а вярва само и единствено в указаното в Библията. Освен това там има задължителни такси за църквата.

Католицизмът смята, че човек се спасява чрез дела-заслуги пред Бога. Протестанството се заражда като протест срещу отклонения в католицизма, че грехове могат едва ли не да се откупват с пари, както и поради някои израждания по отношение на образа на Господ. Все пак при католицизмът има изповед и причастие и свещеници. А Папа Римски се явява върховен водач на християнството при него, все едно престолонаследника на Свети Петър.

Православието има изповед и причастие и свещеници. Смята, че човек се спасява чрез вяра и дела в Бога. Не само с едното или само с другото. Вярва в молитвата за починали, че тя може да променя нещо с тях. И, че тълкуването на Библията става само през отци, както те са я разтълкували и поднесли на църквата, понеже са били повече на "ти" със светият дух и, че протестантите тълкуват Библията, както те си искат. Според историята католицизмът се е отделил от православието, а протестанството е секта.

А дали си в правилната посока, което и християнство да хващаш според мен има само един начин и той е да питаш Господ що е то истинско християнство и той да ти покаже по някакъв начин в съдбата ти. Срещнеш ли желязна стена някъде, то вероятно си на погрешния път и нямаш работа там. На писания плетеницата е голяма и може да бъде гледана и тълкувана през хиляди различни ъгли. Кой е верният питай Господ и като срещнеш желязна стена отговорът е не. Аз вярвам преди всичко в този принцип, а не на хората.

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: 4c98640c49
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Здравей! :)
Първо - радвам се за теб и ти пожелавам да растеж във вярата си.
Второ - не съм запозната със католицизма особено и не мога да говоря за него. Аз съм протестантка. За мен протестантските проповедници най-точно описват Библията. Изучаванията, които се правят от протестанти не си изкривяват думите от Библията, които просто са неудобни. В нея има много неудобни и изобличаващи неща и много проповедници си позволяват да изопачават думите на Исус така, както им харесва. В протестантските църкви стените са бели, с кръст. Няма икони. Не почитаме светци, защото те са просто ученици на Исус - като нас. Не почитаме майката на Исус, защото тя също е просто човек и тя сама по себе си не е направила нещо свръхестествено. Това да зачене от Святия Дух е изцяло чудо на Бог, за да може Исус да дойде в плът при нас. Мария просто роди Божия Син, но тя не е божество. И не тя умря на кръста, а Исус. Протестантските църкви не са религиозни - т. е. не спазват неща като да се обикаля църквата три пъти на Великден, не се минава под масата, не се пръска със свещена вода, не се кланя на икони и на светци, не пали свещи. Православната църква прави точно тези неща, но много от хората там си мислят, че са християни, защото спазват тези традиции, а всъщност не обичат Бог. Това е разликата между жива вяра и мъртва вяра.
Бог е дал избор, но моля те която и деноминация да избереш, имай истинска вяра! Недей просто да спазваш традиции. Бог е важния, а не сградата. Води се по Библията и дръж на това да избереш църква в която се проповядва истинното слово. Имай жива вяра! Имай взаимоотношения с Бог, давай Му да те променя и бъди Негово дете. Оттам нататъка, Духа ще те води. Благословения! :))

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: a786616540
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Трябва да прочетеш доста история на религиите за да разбереш разликите. Католицизмът е произлязъл в Римска империя, историята му е дълга свързана както с добри дела така и с насилие. Православието е произлязло по нашите български земи, историята му пак свързана с добро и с наслилие. Протестанството произлиза в Германия и е създадено от Лутер, в отговор на това че той самия е отлъчен от католицизма. Когато се е борил срещу силната за времето католическа църква, за правото да преведе на немски език библията, е бил подпомаган финансово от враговете на католиците, например османският султан Сюлейман е изпратил огромни помощ на Лутер за да развие протестанството, с цел да ядосва католиците.
Но общо казано, в днешни дни и трите са едни и същи, целта е всяка от тях да привлече възможно най-много енориаши за да има по-голям шанс за дарения и финансови постъпления.
В никакъв случай не казвам да не ходиш на сбирки, това си е създаване на общество, хора които е възможно да ти станат близки да си споделиш, да си помагате, да излизате заедно, да се събирате по други поводи, различни от религьозните. Затова ако си самотен защо не, но те съветвам винаги да имаш едно наум.
Имше един в сайта, който наричаше господ "въображаемия приятел" и май това е точното описание, защото всяка религия те кара да си въобразяваш че имало бог или аллах или го назовават с друга дума, обаче никоя не ти предоставя доказателство за съществуването му. Бог, който ти мислел доброто, ако си послушен, но можел и да те наказва, ако не слушаш. Заради него, заради страх от наказанието на този въображаем трябва да спазваш правилата на морала, които били издялкани на каменна плоча от човек и написани в книги от хора. А хора като мен просто си спазваме общоприетия морал без да ходим да плащаме за място в рая на която и да е било религия

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: ec123c0b71
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Мен в случай, че ме питаш по важно е да си добър човек.
Трябва да осъзнаеш, че десетте божи заповеди са не за да те държат във вечна депресия, че си грешен, а съществуват като ориентир за да живееш щастливо на земята. Освен това, когато не ги спазваш лоши неща ще започнат да ти се случват, не като наказание, а като следствие.
Трябва не само делата ти, но и мислите ти да са чисти.
Всичко което ти се случва, дори лошото се допуска от Бог и винаги води към добро. Затова отчаянието е лошо нещо, защото позволяваш външни фактори да ти нарушат състоянието на духа.
А има ли го, всичко се преодолява.
Така, че съветвам те, по скоро си намери някой добър свещеник и група, но не само от бабички и ходи там. Дали са православни, католици или протестанти според мен няма значение.

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: 4c98640c49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз съм номер 6 и се обръщам към номер 5: Аз съм протестантка (както вече написах). Не е вярно, че отричаме, че човек се спасява чрез дела. Напротив! Вярваме, че вяра без дела е мъртва. Все пак плодовете на вярата са дела. А Бог е казал ''по плодовете ще ги познаете''. Ние вярваме, че човек не може да се спаси само с дела. Защото вкрайна сметка ада е пълен с добри хора, които са правили добри дела, но не са спасени, защото им е липсвала вяра. Дела без вяра не е са достатъчни. А не, че делата нямат значение - те са посредством вярата и не може без тях.
Също така, за ''задължителните'' такси в църквата - и това не е вярно. Събират се пари от членовете на църквата - кой, колкото може и то ако има на сърце. Никой никого не принуждава. Парите отиват за нуждите на църквата (например за ремонт) и има месечен отчет. Аз например никога не съм давала повече от 1лв. просто защото нямам възможност, но нито някой гледа колко давам, нито ме задължава. Който работи е добре да дава и десятък, но това си е закон от Бог. Никой няма да те следи дали даваш и да ти държи сметка, ако не го правиш. Това е между теб и Бог. За твоето лично духовно израстване. Служи за смирение и за осъзнаване, че Бог е достатъчен. И доверие в Него, че ще те благослови за това, че даваш в Неговото име. Парите също отиват за нуждите на църквата.
Не е вярно и че протестанството има общо с протести :D:D:D: Препоръчвам ти да изглеждаш едно видео в ютюб. Напиши ''ТИ: Епизод 12 - Ако нямаше протестанти в България'' и го изгледай, ще разберш много за протестанството.
Хора, време е войната между различните деноминации да спре. Просто трябва да следваме думите на Исус и да Го обичаме. Няма значение сградата. Не приорртизирайте мястото, а Бог...

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: ff339a19a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Благодаря на всички за бързите отговори. Наистина доста учене ме чака, но не малко пъти вече съм говорил на тема християнство и съм остановил някои мои възгледи. Най-силно усещам Бога под формата на диалог, не повтарям научени думи, а му говоря като събеседник. Най-вече се допитвам до него за насока и винаги съм намирал решението. Не мога да си представя да почитам свещенник, защото както казаха по-горе той е просто по-начетен, не виждам друга разлика от мен и него. Защо той да е по-близък с Бога, той е просто негово дете. В момента чета библията и чувствам за по-правилно аз да я интерпретирам. Ако някой свещеник я интерпретира вместо мен, ще го приемам като негови думи, а не думи от Бог. Също така най-добре ме познава Бог, ако реша да искам насоки от свещенник той няма как да знае на 100% всичките ми мисли, дори и да споделя възможно най-много. Все пак Бог е с мен от самото раждане и знае до най-малката подробност всичко за мен. Убеден съм, че не мога да почитам светците. За иконите не съм сигурен, но предпочитам при молитва да съм сам с Бога, единствено в мислите ми, не да си представям присъствието му чрез икона. Но да, клоня към протестанството и пак благодаря за отговорите

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: ff339a19a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От автора:
Само да допълня от предишния си коментар, смятам Десетте божи заповеди като тест от Бог, тоест следвам ги не само заради мъдростта им и смисълът им за по-добро съществуване, а и доказване колко държа на него. Защото много хора вярват, но до колко ли са готови да жертват в името на вярата. Примерно плътните удоволствия не всеки може да ги спре, ако е ерген. и бива рационализирано "Бог ни е дал възможността за удоволствие, нека да се възползваме". Не мисля така, стриктното следване на тези заповеди така както са написани символизира жертвоготовността ти към Бога. Ако ги прекосиш, се молиш за прошка и не допускаш същата грешка отново. Така израстваш по-висш и свят, по-близък с Бог. Не случайно се слави с милостта си, той вярва, че ще израстнем

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 809f40639b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Понеже вече са ти отговорили доста подробно в първите три коментара за разликите, аз няма да пиша в тая насока.
1 и 3 са ти написали технологично нещата, а 2 ги е написал духовно и ти е дал решението.

Така, че аз подкрепям номер 2

И съветът ми е да приемеш кръщение(ако все още не си), и постепенно да се въцърковиш в православната църква!

(Ако си кръстен при протестантите, ще трябва да обясниш това на православния свещеник и той ще довърши тайнството чрез миропомазване)

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 376c36137c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   До автора след коментарите му 10 и 11

Православният свещеник се отличава от обикновения мирянин по това, че той е ръкоположен първо за иподякон, после за дякон и накрая за свещеник. И при това ръкоположение върху него слиза Божията благодат! И той има право да извършва Тайнствата в православната църква: да Кръщава, миропомазва и т. н. т. Значи така се предават нещата в православната църква от 2000 години и няма прекъсване. Светият Дух слиза над апостолите на Петдесетница и те ръкополагат за епископи и свещеници достойни хора в различни градове и села и при това ръкоположение Божията благодат се предава и на самия ръкоположен! И така е и досега.

А при протестантите такава Божия благодат - НЯМА!

Библията също не е правилно да се тълкува самостоятелно, защото тя има голяма дълбочина и човешкия ум, когато е непросветен от Светия Дух - не може правилно да я разбере или разтълкува! Затова само Светите отци(и то не всички) могат да тълкуват правилно Библията! И затова си има признати от цялата правослвна църква тълкувания на Библията на блажени Теофилакт Български, На Свети Василий Велики, на Свети Йоан Златоуст.

Така, че не се опитвай сам да я тълкуваш!

И още веднъж ти казвам - не се насочвай към протестантството, защото истината не е в него! И няма да спасиш душата си там!

Въцъркови се в православната църква!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker